Składniki : 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra Sos beszamelowy : 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie : Makaron lasagne ugotować al dente. Mięso podsmażyć z cebulką i czosnkiem, przyprawić. Dodać(...)pomidorki i gotować, aż do odparowania części wody. Pod koniec gotowania dodać przecier i cukier, ewentualnie ponownie przyprawić. W naczyniu układać warstwami makaron i mięso. Masło rozpuścić i dodać do niego mąkę, wymieszać i stopniowo dolewać mleko - ciągle mieszając. Po uzyskaniu gęstej konsystencji przyprawić solą i pieprzem, zalać zapiekankę. Zapiekać w temp. 220 o C ok. 30 min. * Pod koniec
Kuchcikowoasi...Kawałek mniebulionu drobiowego 1 opakowanie przyprawy do mięs 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 30% 4 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry. Plastry mięsa zawijamy w folię spożywczą, rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, podsmażamy mięso z dwóch stron, aż lekko się zrumieni. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych(...)minut, mieszając od czasu do czasu. Sos z patelni miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przelewamy na patelnię, na której smaży się mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut. i gotowe! Smacznego
Kuchcikowoasi...Kawałek mnienaprawdę dobrze. Warto tylko pamiętać, że mintaj musi się gotować odrobinę dłużej, dlatego kroimy go nieco drobniej niż łososia. Niezależnie jednak jaką rybę lub ryby wybierzemy, dobrze aby ich mięso nie było podatne na rozpadanie się podczas nawet krótkiego gotowania jak również na etapie krojenia w stanie surowym. Z tego punktu widzenia mintaj (którego w praktyce kupujemy zamrożonego) i łosoś(...)będzie gotowa już po ok. 5 minutach dalszego gotowania. To wszystko dość istotne, o ile bowiem marchewki czy selera naciowego tak szybko nie rozgotujemy, to z ziemniaków i rybiego mięsa dość łatwo zrobić nieprzyjemną dla oka i języka papkę. Jak jednak widać, łączny czas przygotowania naszej zupy nie będzie zbyt długi i nie powinien przekroczyć ogółem ok. 50 minut. Ekspresowa
Kulinarna Pokusakapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości wodą (około 1,5 l). Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w grubszą kostkę. Gdy woda się zagotuje dodać warzywa(...)oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjąć mięso a do zupy wsypać kaszę. Gotować nadal aż kasza zmięknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolać nieco wody. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki i dodać do garnka. Na końcu przyprawić zupę solą, pieprzem oraz vegetą
My simple kitchenmięsa nóg kaczki, mąka kukurydziana, 1 ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, 200 ml wina białego półwytrawnego, 2 pomarańcze, 1-1,5 cm świeżego imbiru, sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy), orzechy pekan lub migdały do posypania, Mięso pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować(...)dodać posiekany czosnek, skórkę otartą z 2 pomarańczy, starty imbir, rozmaryn i dusić pod przykryciem 20 minut. Wlać sok z pomarańczy, doprawić solą i dusić, aż mięso będzie miękkie. Posypać prażonymi orzechami pekan lub migdałami. Podawać z ryżem. zastawa
królestwo garówprawdziwych mężczyzn, czyli wołowina z warzywami podana z kaszą orkiszową. Jesteście chętni?? Emotikon smile Składniki na 2 porcje: 1 szklanka kaszy orkiszowej 250 g wołowiny marynata do mięsa: (1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego Olejowy Raj , sól morska Falksalt , pieprz czarny) marchew cebula czerwona papryka 1/2 opakowania groszku z puszki 5 pieczarek olej rzepakowy polecamy z Olejowy(...)wypłucz dokładnie kaszę pod zimną wodą. Zalej wodą w proporcji 2:1 i dopraw solą morską. Doprowadź do wrzenia i gotuj ma małym ogniu około 15 min do miękkości. Mięso : pokrój w plastry wołowinę, zmieszaj z marynatą. Połóż na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Czas smażenia zależy od upodobań. Ja robię stopień wysmażenia well, done. Warzywa : umyj warzywa
Bike By Lifenieco inny niż barszcz ukraiński z fasolą , ale równie smaczny. Intensywnie czerwony dzięki dodatkowi cukru i kwasku cytrynowego. Dla naszego alergika była wersja bez jajka i śmietany. Z mięsem z ugotowanych żeberek. Mniam! 1 pasek żeberek wieprzowych 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 małe cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 duże buraczki ćwikłowe kawałek kapusty czerwonej (niekoniecznie(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberka zalać zimną wodą, zagotować, pozbierać szumy, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować na wolnym ogniu. Do wywaru dodać 2 podpieczone cebule i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć cebule (niekoniecznie), dodać marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, buraczki starte na tarce o grubych oczkach i poszatkowaną kapustę czerwoną. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTradycyjne mielone chyba lubi każdy z nas, najlepiej smakują podane z ziemniakami i surówką. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki lub łopatki 1 cebula 1 kajzerka 1 łyżeczka musztardy mleko sól,pieprz 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego. Cebulę obieramy, ścieramy(...)tarce o bardzo drobnych oczkach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniaproponuję je w mięsno-szpinakowej odsłonie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki cukru pudru 50g drożdży Farsz: 500g mięsa mielonego 500g mrożonego szpinaku 300g pieczarek 200g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 cebule olej sól, pieprz + sezam do posypania + jajko do posmarowania 1. Mąkę zagniatamy wraz z margaryną(...)drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy
Szefowa kuchniboczku maczamy w oleju z przyprawami i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na 45-60 min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia można otworzyć naczynie, żeby mięso przyrumieniło się i było bardziej chrupkie i podsuszone. Batata myjemy i (w całości, bez obierania) umieszczamy w garnku do gotowania na parze lub (jeśli nie mamy) to w wodzie(...)wszystkie składniki są dozwolone w diecie FODMAP , a za wyjątkiem niektórych przypraw potrawa ta ma miejsce także w protokole autoimmunologicznym . Dziękujemy Michałowi za przepis! Zobacz też nasze uwagi odnośnie mięsa: Mięso – zdrowie, pieniądze i sumienie . Smacznego! Boczek z batatami i borówkami Wartość energetyczna Węglowodany (w tym błonnik) Tłuszcz Białko Porcja 858 kcal 155g (31g) 67g 13g Dieta paleo Dieta LCHF
PaleoSMAKmąki pszennej łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek szklanka letniej wody Farsz; 2 pomidory 1 średnia papryka średnia cebula mały por 30 dag mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku mielony kumin i kolendra sól i pieprz ostra papryka do smaku ( można pominąć) 2- 3 łyżki oleju Dodatkowo; 15 dag sera żółtego w kawałku Przygotowanie(...)także kroimy ale w piórka, pora w plasterki a paprykę w niewielkie paseczki. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę i por. Chwile smażymy do momentu aż warzywa będą szkliste. Dodajemy mięso i paprykę, smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i starty czosnek. Dusimy sos do czasu aż mięso będzie miękkie a sos będzie miał odpowiednią konsystencje. Doprawiamy
Radość kipiąca uśmiechem.przyprawy: sól, pieprz liść laurowe, ziele angielskie, lubczyk, czosnek) 25 dag wątróbki drobiowej 3 jajka 1 szklanka rosołu 1,5 łyżki kaszki kukurydzianej przyprawy: majeranek, tymianek, sól pieprz Mięso myjemy zalewamy wodą (ok. 3- 4 l ) dodajemy włoszczyznę oraz jedna cebulę opaloną nad palnikiem i przyprawy. I gotujemy rosół. Gdy mięso będzie mięciutkie wyjmujemy je i studzimy. W międzyczasie(...)minut (należy ją wcześniej oczyścić). Następnie do rosołu po wątróbce wrzucamy kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok 20 minut często mieszając, kaszka lubi przywierać do garnka. Całość studzimy. Mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do blendera wraz z wątróbką i kaszką kukurydzianą, jedną marchewką z rosołu i cebulą z rosołu, miksujemy ok 3 minut następnie przyprawiamy i znów miksujemy
Delicious Titbitssól do smaku 1 czubata łyżeczka kminku mielonego 1 duża cebula 2 łyżki oleju 40 dag ziemniaków 2 czubate łyżki majeranku Wykonanie: Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części. Mięso zalewamy zimną wodą (około 2 litry) i całość zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowinę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu(...)mięso zmięknie. Dodajemy pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę. Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed wrzuceniem do zupy przepłukać wodą. Soku
Smak mojego domupieprzem i smażymy przez 7-10 minut. Następnie grzyby zdejmujemy z patelni ( odkładając je do miski) i wkładamy na patelnę łyżkę oleju, łyżkę masła, oraz mięso kurczaka, smażąc je na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa dodać pomidory z puszki, a po chwili pokrojoną w paski paprykę, całość nakrywamy(...)przykrywką i dusimy przez 15 minut. Następnie do mięsa dodajemy odłożone wcześniej pieczarki, słodką śmietanę, szczyptę cukru i pokrojone w cienkie plastry kiszone ogórki. Całość doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując). Po ponownym zagotowaniu wyłączamy palnik i podajemy nasze danie posypując je posiekaną natką pietruszki
Miód i pieprzpapryki ostrej, tymianku sól, pieprz ziołowy 5 dag sera żółtego 1 duży por 100 g pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, usuwamy kości. Mielimy w maszynce do mięsa o grubszych oczkach, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wsypujemy mąkę, przyprawiamy przyprawami(...)dokładnie wszystko łącząc se sobą, odstawiamy. Z pory odcinamy białą część, blanszujemy we wrzącej wodzie około 3 minut. Ser kroimy na małe paski długości 3 cm. Z mięsa robimy małe placuszki, na środek układamy kawałek sera, formujemy klopsiki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, podsmażamy na maśle, dodajemy sól
kgwjanczewo