mięso - 63110 przepisów (strona:1124/4208)

Ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką 124

angielskiego 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz Sól Olej do smażenia 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Szynkę wieprzową kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mięso podsmażamy w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dwie marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładamy do mięsa i razem wszystko przesmażamy(...)laurowe, kostkę rosołową. Pozostałe marchewki kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze. Wszystkie warzywa dokładamy do garnka. Gotujemy do miękkości  mięsa. Na samym końcu dodajemy starte kiszone ogórki.  Gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Gdy zupa wydaje się nam za mało kwaśna możemy dolać troszkę soku z kiszonych ogórków

VioletoweKucharzenie
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 169

jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli Farsz: 25 dag mięso mielonego z karkówki 25 dag mięsa mielonego z  łopatki 2 cebule 3/4 szklanki kefiru 1 mały pęczek pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE(...)majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.   Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi. Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem.       Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej

W kuchennym oknie Ewy
Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 138

digotuje.blogspot.com   "Rosół jest to zupa, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane 'na szybko' w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie nie ścięło się za szybko. Włożenie(...)mięsa do gorącej wody zamyka jego pory a substancje smakowe w większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie

Di gotuje
Spaghetti bolognese (na szybko) 151

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Podstawą sosu bolognese jest mięso mielone i pomidory a resztę uważam za indywidualny gust i kreatywność "kucharza". Szybkie spaghetti bolognese różni się od oryginalnego przepisu, który wymaga kilku godzin przygotowania, ale czasami takie łatwe rozwiązanie, to dobry sposób na szybki obiad czy po prostu zaspokojenie zwykłego głodu. (3-4 porcje)  Sos:  500g(...)mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 300 ml passaty pomidorowej (najlepiej czosnkowej lub ziołowej) (*)   2 cebule 2 ząbki czosnku bazylia, oregano zioła toskańskie (opcjonalnie) sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron do spaghetti Opcjonalnie: żółty ser do posypania posiekana zielenina   Cebule pokroić w kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju

Di gotuje
Szynka suszona gotowana 127

ząbki czosnku 6 listków laurowych 6 ziaren pieprzu  Sposób przygotowania: Szynkę przekładamy do miski, nacieramy cukrem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i solą peklową i wstawiamy  do lodówki na 48 godzin. Ponownie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy papryką słodką(...)ostrą, pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso przekładamy do pończochy i zawieszamy w przewiewnym suchym i ciepłym miejscu, pozostawiamy na 5 dni. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z pończochy pończochy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy  przyprawy, majonez i musztardę , gotujemy przez 10 minut od momentu

Bajeczna Kuchnia
Potrawka meksykańska z ryżem 111

małych pieczarek sól morska  czarny mielony pieprz 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1/2 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego chili olej do smażenia 1 szklanka suchego ryżu Wykonanie: Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół lub na  ćwiartki i wraz(...)fasolą z puszki i pomidorami dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut.  W międzyczasie gotujemy ryż, zgodnie ze wskazówkami producenta. Gdy ryż będzie już gotowy, wykładamy go na talerz w towarzystwie potrawki

Kulinarne przygody Gatity
Wytrawne kulebiaki z kaczką w odświętnej odsłonie! 161

świąteczny czas! Pięknie przystrojone stoły, mieniące się złotem, srebrem i bielą! To lubię!  To danie jest idealne na stół świąteczny, nie tylko obłędnie się prezentuje ale smakuje wybornie! Mięso z kaczki nadaje wytrawnego smaku i niepowtarzalnego klimatu tej potrawie. Doprawiłam je suszonymi prawdziwkami, odrobiną rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu i chrupiącej kiszonej kapusty. Wszystko zapiekłam w maślanym kruchym cieście(...)kurkumy - łyżka lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce. FARSZ DO KULEBIAKÓW: - 400 g ugotowanego mięsa z młodej kaczki - 2 jajka - 150 g młodej kapusty kiszonej - 150 g suszonych prawdziwków - pęczek natki pietruszki - gałka muszkatołowa - sól - świeżo zmielony pieprz - 3 łyżki soku z kapusty kiszonej - rozmaryn

SMYKWKUCHNI
#2 Pasztet drobiowy - smarowidło do chleba bez konserwantów ;) 123

świnka morska... Ekhmm.. Teraz mamy pasztet. Spokojnie, pasztecik drobiowy, kurzo-indyczy ;). Lubię drobiowe pasztety do smarowania, ale odkąd zaczęłam wnikliwie wczytywać się w ich składy - przestałam je kupować. Mięsa w nich mało co, masa soli  właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik(...)kostkę, przesmażamy na odrobinie oliwy. Gdy będzie już obsmażona dodajemy masło i cebulę. Gdy masło rozpuści się, a cebula zeszkli, dodajemy odsączoną wątróbkę, czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy, aż... mięso się usmaży - wątróbka nie będzie czerwonawa w środku, a kurczak nie będzie różowy :P. Studzimy trochę mięso, przekładamy do wyższej miseczki (żeby nie pryskało) i blenderem miksujemy na jednolitą masę

Kuchnia w szuwarach
Kotlety mielone z imbirem i śmietaną 155

kotleciki z imbirem, na blogu w sumie też są [ klik] , ale te są bez sera, ale z dodatkiem śmietany..takie kotleciki są bardzo soczyste i smaczne. 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  2-3 łyżki śmietany kwaśnej 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Oleofarm sól czosnkowa pieprz majeranek  imbir Do mięsa wbić jajka, dodać bułkę tartą , śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Polędwiczki wieprzowe nadziewane cieciorką, fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami 164

krótko szklimy pociachany por i 2 ząbki czosnku, dosalamy szczyptą soli i dodajemy do miski z resztą składników. Mieszamy całość. Dodajemy łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę tymianku i rozmarynu.Mieszamy. Mięso kroimy  na pół, jeżeli polędwiczki są małe to zostawiamy w całości. Nożem z ostrym szpicem robimy kieszonkę, ostrożnie i powoli, tak aby nie zrobić dziury na środku, choć gdyby(...)się zdarzyła też nie będzie tragedii. Nadziewamy farszem dosyć ciasno i spinamy mięso wykałaczką lub zaszywamy, albo zostawiamy po prostu trochę luzu przy końcu. Na łyżce smalcu smażymy mięso z wszystkich stron na brązowo. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 °C termo obieg około 30 minut. Sałata cykoria 1 duża  lub 2 małe szt - łyżka octu balsamicznego

Pasje Jolki
PIECZONY KARCZEK 171

karczku główka czosnku 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej sól,pieprz majeranek 1 płaska łyżeczka kminku Połowę czosnku obrać,wycisnąć i rozetrzeć razem z solą.Umyte i suche mięso w wybranych miejscach delikatnie naciąć nożem i powkładać pozostałe ząbki czosnku.Mięso posmarować musztardą,roztartym czosnkiem,posypać pieprzem,majerankiem i kminkiem,odstawić na noc do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć karczek(...)rumiano z każdej strony,następnie przełożyć do rękawa razem z tłuszczem i piec w piekarniku w 180stC. Czas pieczenia zależny jest od tego ile mamy mięsa....1 godzina to 1kg mięsa.   Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia wiec to doskonała okazja do wypróbowania mojego przepisu,myślę,że niejedna osoba pokocha smak tej domowej wędliny.   Chciałam jeszcze wspomnieć o przyjemnej

Niespełnione zdolności kulinarne
Gołąbki z kaszą gryczaną 141

Gołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych zwykłych z ryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół(...)średniej mocy palnika. Wyjąć, przestudzić, odciąć liście od głąbu. Odciąć twarde części liści, przy nasadzie. Odłożyć. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pomidory pokroić w kostkę. Kaszę, mięso, cebulę i pomidory przełożyć do miski, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Liść kapusty położyć na dłoni, drugą ręką nałożyć farsz, dwie czubate łyżki. Zawinąć jak dywan, następnie końce podwinąć pod spód

moj przepis na
Pęczotto bolońskie z pęczakiem i cukinią 126

Dzisiaj na blogu pożywne danie na chłodne dni. Przygotowałam pęczotto w klimacie sosu bolońskiego, do którego dodałam młodą cukinię.  Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 młoda cukinia 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku ocet balsamiczny(...)łyżki olej do smażenia puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Cukinię pokroić w kostkę dodać do mięsa. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów

Czerwień i błękit
Zupa gołąbkowa 197

spaceru i zjedzenie gorącej pachnącej, pysznej zupy. Na samą myśl robi się cieplej i ślinka cieknie A teraz Was zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 100 g ryżu 1 mała główka kapusty (moja miała 650 g ) 2 łyżki masła klarowanego 2 l wywaru mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera(...)przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i lekko zeszklić, dodać mięso i podsmażyć aż ściemnieje.Oprószyć solą i pieprzem W garnku zagotować wywar, dodać przesmażone mięso, liść laurowy , ziele angielskie, wsypać ryż i poszatkowaną kapustę.  Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć

O kuchni z uczuciem
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 107

farsz: 450 g mięsa gotowanego wołowego, 200 g kaszy gryczanej, 250 g cebuli, 120 g słoniny wędzonej, 10 g grzybów suszonych (prawdziwki), sól, pieprz, 3 białka, ciasto: 400 g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 łyżeczka do kawy soli, 20 ml oleju, ciepła woda – około 90 -100 ml, Słoninę pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, pokruszone grzyby(...)dusić do miękkości. Kaszę ugotować według przepisu. Mięso zemleć. Wymieszać mięso, cebulę i kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać lekko ubite białka. Wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto

królestwo garów