mięso - 63110 przepisów (strona:1121/4208)

SCHAB STARZONY / DŁUGODOJRZEWAJĄCY 172

majeranku 1 czubata łyżka pieprzu naturalnego 1 szkl soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli peklowej folia aluminiowa Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich schab, zawinąć raz po długości schabu, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki(...)czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu np przy grzejniku albo piecu, żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawinięte w folię aluminiową

Z Majeczką w kuchni
Indyk po brazylijsku 209

czosnek, koncentrat, kumin, ocet i sól. Nacieramy wewnątrz i zewnątrz indyka jak na poniższej fotografii. Przykrywamy naczynie i odstawiamy najlepiej nawet na całą noc. Brasileiro tłumaczy to faktem, że mięso indycze powoli przesiąka przyprawami. Niestety nie mieliśmy pokrywki do naszego naczynia żaroodpornego, więc przykryliśmy je folią aluminiową i wystawiliśmy na zimną noc na balkon. Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny(...)przykryty) w temperaturze 150 stopni. Później nie zmieniając temperatury(co zapobiega wyschnięciu mięsa) pieczemy przez następne 1,5 godziny, tym razem bez przykrywki, nie zapominając obracać mięsa od czasu do czasu i polewać go sosem własnym. Gotowe! Ps. Jeszcze pyszniejszy jest oczywiście z konfiturą z borówek czy żurawiną

Smaki Brazylii
Placki ziemniaczane nadziewane mięsem 128

niaczane z cukrem, z majonezem czy też ketchupem – zapewne wersji jest tyle co osób, które je lubią. Pewnego dnia w przepisach mamy znalazłam przepis na Placki ziemniaczane nadziewane mięsem – początkowo myślałam że to przepis na placek zbójnicki lub po zbójnicku, ale okazał się być inną wersją placka […] The post Placki ziemniaczane nadziewane mięsem appeared first on Magiczny

Magiczny Garnek
Koperkowe pulpety 192

łyżki bułki tartej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.    Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia  mięsa. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Łączę wszystkie składniki. Z masy formuję okrągłe klopsiki

Tradycyjna kuchnia Kasi
LASAGNE BOLOGNESE 138

boloński: 700 g mięsa mielonego 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 szklanka  bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych  1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 600 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól  dodatki: 15 płatów lasagne(...)parmezanu 150g żółtego sera W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony drobno czosnek i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut, aż mięso zmieni kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion.  Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Teraz możemy zrobić sos beszamelowy

KuchcikoweLove
Medaliony z indyka z warzywami po włosku 367

biała część) 1 żółta papryka 1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi (lub po łyżeczce bazylii i oregano) sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem. Odstawić na min. 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Cukinię i i paprykę pokroić(...)warzywa ze sobą wymieszać. Dodać oliwę i zioła toskańskie (ewentualnie bazylię, oregano i szczyptę soli). Ponownie wymieszać. Zeszklić. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na tak przygotowanych warzywach ułożyć kawałki mięsa. Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Pierwsze 20-30 minut piec pod przykryciem, aby mięso za bardzo nie wyschło. Następnie piec odkryte, aby się ładnie zarumieniło. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Delikatny krupnik 185

skrzydło, podudzie 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej 4-5 ziemniaków  kostka rosołowa opcjonalnie Mięso umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Postawić na ogniu i obrać warzywa. Seler, por, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe dodać do garnka, a marchewkę pokroić w kostkę i również dodać(...)kaszę. Obrać ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do garnka. Posolić i gotować do miękkości kaszy i ziemniaków. Doprawić pieprzem, solą i posypać natką pietruszki.  Uwaga: Jeśli kawałek mięsa jest większy np. udziec należy dłużej gotować przed dodaniem kaszy i ziemniaków. Mięso obieram i dodaję do krupniku. Smacznego

talerz przyjemności
Bitki drobiowe w delikatnym sosie 108

łyżki śmietanki 30% 2 łyżki mąki pszennej warzywko do smaku 1/2 małego korzenia pietruszki natka pietruszki sól, pieprz 1. Sznycelki myjemy, obsuszamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Jeśli są duże dzielimy na mniejsze kawałki. 2. Solimy i pieprzymy do smaku następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Zrumienione bitki przekładamy do garnka z gotującą się woda(...)gotujemy. 4. Na rozgrzanym oleju przesmażamy delikatnie cebulkę. Przekładamy do garnka z bitkami ale bez oleju z patelki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy do miękkości mięsa. 5. W kubku rozrabiamy mąkę z śmietaną i odrobina zimnej wody. Wlewamy przez siteczko (żeby grudek nie było ) do mięsa i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia sosu, na koniec jeśli lubimy

Gotowanie...to proste !
Gołąbki z ryżem jaśminowym 79

staropolskiego 4 cebule 100 ml oleju rzepakowego Dodatkowo: 1 średniej wielkości kapusta biała 1 l bulionu warzywnego   Przygotowanie   Kapustę sparzyłem w posłodzonej wodzie. Ostudziłem liście. Usunąłem „nerwy”. Mięso zmieliłem na najmniejszych oczkach. Ryż ugotowałem na półtwardo. Ostudziłem i dodałem do mięsa. Cebule posiekałem, zeszkliłem na rozgrzanym tłuszczu, dodałem do mięsa. Całość doprawiłem, solą, pieprzem i czosnkiem. Składniki dokładnie

R'n'G Kitchen
Sałatka z wędzonym kurczakiem 140

nowy rok proponuje – Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka z wędzonym kurczakiem Mięso drobiowe – mięso ptaków hodowlanych, zawierające duże ilości białka i małe ilości tłuszczu (zwłaszcza mięso z piersi kurczaków i indyków). Składniki: 200 g pierś kurczaka wędzonego 140 g kukurydzy 150 g ananasa 1 łyżka majonezu 50 g cebuli lub mały kawałek pora   Przepis: Pierś kurczaka i ananasa

Gotowanie-uk
Ramen drobiowo- wołowy 180

sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy na blaszce do pieczenia i polewamy sosem sojowym i miodem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni(...)oraz wodorosty i zalewamy całość zimną wodą, gotujemy przez 4 godziny na wolnym ogniu. Przecedzamy wywar przez sito, doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym jeśli jest to konieczne. Mięso wołowe i gęsinę z wywaru marynujemy w łyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki smażymy na maśle. Dymkę kroimy

Mango Papaja
Naleśniki z farszem mielonym 106

czosnkowy Składniki na ok. 12 naleśników: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 2 jaja szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub wołowe) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów przyprawa: sól, pieprz, oregano, szczypta kminku, bazylia, czerwona papryka olej(...)Smażymy na natłuszczonej patelni  z obydwu stron. Ja wlewam trochę oleju do kubka i maczam w nim pędzelkiem spożywczym po czym równomiernie rozsmarowuje na patelni.  Farsz mięsny: mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Wrzucamy kukurydzę, fasole i przyprawy. Kiedy mięso i warzywa osiągną wymaganą miękkość, dodajemy pomidory . Całość doprawiamy solą i pieprzem

Kubki smaku
Babeczki wytrawne z mielonym, bakłażanem i pieczarkami 114

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 180 g mąki 70 g kostki zimnego masła 60 ml piwa Farsz: 200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej) 1/2 bakłażana 6 dużych pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego suszony imbir, chilli, słodka papryka, oregano, bazylia sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego ser mozzarella Przyrządzamy farsz(...)Bakłażana kroimy w plasterki 0,5 cm. solimy i odkładamy na około 30 min, po tym czasie płuczemy je zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso dokładnie podsmażyć można podlewać wodą- nie stosuje żadnych tłuszczów, dodać przyprawy i koncentrant. Przełożyć do miski. Na suchą patelnie wrzucamy drobno pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, na wolnym ogniu podsmażamy

Kubki smaku
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 152

Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia. Schab 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Kładziemy je na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy(...)rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Na tarce ścieramy ser Grana Padano. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu

Kubki smaku
Potrawy na Sylwestra 216

mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka Pasta z buraczków Pieczone buraczki Sałatka z selera konserwowanego Mięsne: Mięso mielone na łódeczkach z sałaty Sałatka z indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku   Kebab drobiowy Lahmacun(...)Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach z awokado Fishcakes Łosoś wędzony z buraczkami i serem z odrobiną wódki Sushi Deserowe: Carpaccio z pomarańczy Stir fry z ananasa Smacznego

Codzienne Gotowanie