sosu worcestershire, - sól, pieprz - papryczki japanelo (jeśli lubisz ostre) - majonez - żółty ser - 1 duży batat (pokrojony na frytki, nieobrany) - 50 ml oliwy - sól, pieprz - jarmuż - oliwa - sól, pieprz MIĘSO POŁĄCZ Z SOSEM TABASCO i odstaw do lodówki na kilka godzin. Cebule zeszklij na oliwie, dodaj mięso i przyprawy, smaż przez kilka minut. Po tym czasie zalej wołowinę pomidorami(...)minut w temperaturze 180 stopni (możesz włożyć blachę do batatów na niższy poziom) OPIECZONE PIECZYWO posmaruj majonezem z dwóch stron (dzięki temu sos nie wsiąknie za szybko). Nałóż mięso, papryczki i ser. Podawaj z frytkami i czipsami z jarmużu. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliDzisiaj zapraszam na dość nietypowo podane cannelloni. Cannelloni z mięsem, mocno pomidorowym sosem i mozzarellą. Moje cannelloni pachnie czosnkiem i oregano. A na czym polega jego nietypowość? Zobaczcie sami. I powiem szczerze, ono było pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy(...)łyżeczki cukru 125 g makaronu cannelloni 100 g drobno krojonego sera mozzarella Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty). Dodajemy mięso i chwilę razem podsmażamy (około 4 minuty). Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut
Smak mojego domudaniem zaskoczysz swoją rodzinę nawet wtedy gdy jesteś tylko niedzielnym kucharzem.Przepis tani , smaczny ,wart wypróbowania.Zapraszam. 800 ml.bulionu 1 op.kaszy palonej gryczanej 60 dAG .ugotowanego kurzego mięsa np.z rosołu 50 dag.żołądków drobiowych 1czerwona papryka 2 Cebule 2 ząbki czosnku olej 1 łyżka masła 2 łyżki mąki sól i pieprz ****************************************** Mięso ugotowane z kurczaka obskubać i pokroić(...)oczyścić, pokroić i ugotować w osolonej wodzie.Mięso z kury i ugotowane żołądki podsmażyć na patelni.Przełożyć do garnka i zalać bulionem,gotować mieszając od czasu do czasu .Gdy mięso będzie prawie gotowe dodać umytą , pokrojoną w kostkę drobną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawić solą i pieprzem.Gulasz przykrywamy pokrywką i Dusimy do miękkości.Z mąki oraz masła zrobić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPóźniej zerknęłam do szafek i lodówki - okazało się, że akurat wszystkie mam. Jeśli już więc mam wszystko, to czemu nie spróbować? Sałatka dość nietypowo łączy różne smaki; makaron, smażone mięso, warzywa; jest bardzo pożywna i sycąca. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie kolacyjne; na przyjęciu, na które ją zabrałam zniknęła jako jedna z pierwszych. składniki: 300 g grubego makaronu(...)mnie świderki tricolore) 500 g mięsa mielonego nieduży kalafior główka sałaty lodowej puszka kukurydzy kilka kiszonych ogórków cebula jabłko nieduży seler odrobina oleju sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżka keczupu Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Kalafior podzielić na nieduże kawałki, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na ok 7 minut. Następnie osączyć na sitku. Mięso usmażyć
6niebowłaściwie śledziowo-wołowo-wieprzowe w zalewie octowej, to propozycja smacznej, zimnej przekąski. Dawniej były popularne na weselach. Przepis pochodzi ze starego zeszytu. 1/2 kg solonych płatów śledziowych 1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki 1/2 kg mięsa wołowego 1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej pieprz, bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu(...)łyżeczki soli 3 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Płaty śledziowe lekko wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć. Zmielić razem śledzie i mięso. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawić pieprzem. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Usmażone kulki wrzucić do zalewy, po czym schłodzić. Pozostawić w lodówce
Praktyczna plBardzo lubię wszelkie mięsa z dodatkiem owoców. Ta wersja schabu bardzo przypadła mi do gustu. W środku jest szynka dojrzewająca, gruszka, ser z niebieską pleśnią, a mięso otulone panierką z orzechów... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 2 cm) 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwalskiej ok. 100 g sera Lazur 1 gruszka (może być marynowana) podzielona(...)kawałki suszony czosnek, słodka papryka, rozmaryn i tymianek sól i pieprz olej do smażenia jajka oraz grubo mielone orzechy włoskie do panierowania Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron solą, pieprzem i ziołami Na brzegu każdego płata ułożyć plaster szynki, kawałek sera i gruszki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Panierować w jajku i orzechach. Obsmażyć
Czerwień i błękitniedzielnym obiedzie kąski robiły furorę. Idealne będą zarówno z ryżem, ziemniakami czy frytkami, w zależności na co macie ochotę. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to aby nie solić mięsa, gdyż użyte do panierki krakersy zawierają już sól. Możecie to danie nazywać jak Wam się podoba, kąskami z kurczaka, chrupiącym kurczakiem czy kurczakiem z KFC, bo właśnie w smaku tego(...)pysznie Do mięska polecam pyszny sos czosnkowy . Drukuj Chrupiące kąski z kurczaka Składniki Podwójny filet z kurczaka 1 duże opakowanie krakersów 300 gr jogurtu lub maślanki papryka, pieprz Wykonanie Mięso oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Krakersy rozdrabniamy według uznania. Mięso doprawiamy, zanurzamy w jogurcie i obtaczamy w okruchach krakersów. Kładziemy na blaszce posmarowanej lekko olejem. Wstawiamy do nagrzanego
Mieszam w Garnkuząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 źdźbło cytrynowej trawy 1 łyżeczka kurkumy czarny pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy Ugotuj bulion z mięsa. Ostudzone mięso oddziel od kości, pokrój lub porwij na kawałki. Obierz batata, marchewkę, pasternak i pokrój w kostkę. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Drobno posiekaj cytrynową trawę. Cebulę(...)oliwie. Dodaj pokrojone warzywa, pastę curry, kurkumę, pieprz i smaż przez 5 minut. Dodaj bulion i gotuj zupę przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj mięso kurczaka i posiekaną pietruszkę. Napełnij miseczki gorącą zupą. Podaj zupę z creme fraiche i chlebem. The post Zupa z kurczakiem i batatami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaaromatów w mięsie zostało najwięcej smaku, a ze skórki wytopiła się odpowiednia ilość tłuszczu. Skórka pozostanie chrupiąca. Druga ważna rzecz, kaczka wiejska, wymaga dość długie procesu obróbki, aby mięso zmiękło, cechą charakterystyczną jest "skurczona" skórka na udku kaczki. Kość się całkowicie odsłoni. Mięso jak wbijecie patyczek musi być mięciutkie, nie może się wylewać też żadna krew. Ponadto kaczka lubi takie(...)ryneczku i jest niepowtarzalna!) - łyżeczka octu - wino z polskich winogron lekko musujące WYKONANIE: Kaczkę natrzyj przyprawą i oliwą z oliwek. Skórę kaczki natnij wzdłuż, ale tak aby nie uszkodzić mięsa. Kaczkę smażymy na gorącej patelni skórą do dna. Na złoty kolor, obracamy na drugą stronę. Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i rozmaryn. Dodajemy sok z cytryny, pomarańczy i wino
SMYKWKUCHNIDziś kolejna odsłona szyneczki domowej, tym razem z dodatkiem wędzonego boczku. Zwolennicy chudszych szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja miałam boczek bardzo przerośnięty i szyneczka jest z tłuszczykiem- wolę chudszą. Smak super! SKŁADNIKI: 80 dag. karkówki 40 dag. boczku wędzonego 1 1/3 łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu 2 listki(...)wody 1 płaska łyżeczki żelatyny WYKONANIE: karkówkę i boczek kroimy w kostkę 3x3, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, boczek mielimy na grubych oczkach, dodajemy sól, pieprz, wyrabiamy przez 20 min.(aż mięso puści kalogen i będzie klejące), wkładamy do lodówki na 24 godz., po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wodę z żelatyną, wyrabiamy, na dno woreczka dajemy liść laurowy
Kuchnia Beatyczerwonej lub czarnej 2 puszki pomidorów krojonych (2 x 400g) 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich 1 cebula 2 ząbki czosnku starty ser żółty Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą(...)odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można go odparować lub dodać więcej ryżu. Paprykę umyć i osuszyć. Odkroić wierzch i nadziać sosem. Posypać serem i przykryć. Piec
Chocolate Muffin Blogmeksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli pszennej lub z mąki mieszanej. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw marynujemy w oliwie i przyprawach, tym razem użyjemy jedynie nieprzetworzonych termicznie, świeżych warzyw. Między innymi dlatego to raczej lekka przekąska, którą możemy zjeść np. na kolację. Chociaż wiele(...)powodzeniem być naszym obiadem. Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami 2016-01-17 14:06:31 Kukurydziana tortilla z polędwicą wieprzową, czyli lekka i zdrowa przekąska z chudym mięsem i dużą ilością świeżych warzyw. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g polędwicy wieprzowej 150g kukurydzy konserwowej 1 średni mięsisty pomidor (180g) 1 mała czerwona cebula (120g) kilka liście sałaty (najlepiej lodowej) pęczek
Kulinarna PokusaChili con carne czyli pyszne danie kuchni meksykańskiej . Jest to typowe danie jednogarnkowe, a jego głównym składnikiem jest mięso mielone. Szybka, łatwa do przygotowania, bardzo sycąca i rozgrzewająca potrawa idealna na chłodne dni. Składniki: 500 g mięsa wołowego zmielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona papryka(...)kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile smażymy. Dodajemy nasze mięso mielone, smażymy aż nabierze ładnego brązowego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, całość dokładnie mieszamy. Dorzucamy nasze przyprawy i dusimy ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy
magiczna kuchnia Kasiłatwe do zrobienia, tanie i smacznw.Lekko orzeźwiajace , kwaskowate a zarazem lekko słodkie , świetne na odświętne danie!.Zapraszam. 13 dag.jeżyn z malinami 2łyżki mąki 60 dag.schabu lub innego mięsa 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 szkl.śmietany 3 małe Cebule cukier do smaku sól i pieprz olej do smażenia ************************************ Cebulę obrać i pokroić w ósemki.Podważyć je na oleju(...)wyjąć.Na tym samym tłuszczu Podsmażyć pokrojone w kostkę mięso.Doprawić solą i pieprzem.Pod koniec smażenia mięso oprószyc mąką , wymieszać,zalać ,3 szklankami wody i dodać cebulki.Dusimy 20-30 minut, po czym dodajemy mrożone owoce, kilka zostawić do dekoracji.Doprawiamy do smaku cukrem ,solą i pieprzem. Dolać śmietanę.Podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.Smacznego.Dekorujemy według uznania
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikolejny przepis na kurczaka. Tym razem przyrządziłam piersi z kurczaka w białym winie. Do tego celu specjalnie kupiłam całego kurczaka, bo zależało mi na filetach ze skórką. Resztę mięsa wykorzystałam do zupy. W moim domu nic się nie marnuje! Potrzebujesz nowy przepis na kurczaka to jest to danie, które na pewno polubisz. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Porcja mięsa(...)masła roztop na dużej patelni na średnim ogniu. Zacznij smażyć piersi po stronie ze skórką przez 3 minuty. Skórka powinna być złota i chrupiąca. Odwróć i zmniejsz temperaturę. Smaż mięso przez kolejne trzy minuty. Po tym czasie dodaj pozostałe masło, tymianek i drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj wino. Smaż jeszcze przez 5 minut. Podaj kurczaka
codojedzenia