mięso - 63110 przepisów (strona:1110/4208)

Gulasz w sosie grzybowo- serowym 168

Nowa odsłona tradycyjnego gulaszu. Delikatna nuta serowa bardzo smacznie podkreśla intensywny smak grzybów. Zapraszam! Gulasz w sosie grzybowo-serowym Składniki: 500g mięsa gulaszowego 2 duże garści suszonych grzybów 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego  2 średnie cebule  2 łyżki oliwy 2,5 szklanki wrzątku sól, pieprz Przygotowanie: Mięso opłukać zimną wodą. Oprószyć solą i pieprzem. Grzyby zalać wrzątkiem(...)gotować około 10 minut. Cebulę poszatkować, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, obsmażyć na rumiano. Następnie dodać grzyby razem z wodą (w której się gotowały). Zostawić pod przykryciem, aż wszystko zmięknie. Po tym czasie dodać serek, Dokładnie wymieszać z resztą. Zostawić na około 5 minut, żeby wszystko razem się połączyło. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego

Tagebuch po polsku
Schab duszony z cebulą 202

schabu, 3 większe cebule, olej, mąka pszenna, 2 łyżeczki musztardy dijon, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, czerwona słodka papryka. Przygotowanie: Z plastrów schabu poodcinać skórę. Mięso posolić i popieprzyć z obu stron, następnie obtoczyć w mące. Obsmażyć z obu stron do zarumienienia i ściągnąć z patelni. Nadmiar tłuszczu odlać i na tej samej patelni podsmażyć cebule(...)pokrojone w paseczki. Do cebuli dodać mięso, podlać wodą (800ml), dodać ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, czerwoną paprykę, sól, pieprz i musztardę. Dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. W razie potrzeby na koniec zagęścić sos.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Zupa gołąbkowa 1113

zupy. Taką robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :) Składniki: 1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego(...)siekany koperek Sposób wykonania: 1. Cebulę posiekać, lekko zrumienić na patelni na oleju, dodać mięso i sos sojowy. Smażyć ok 10 minut. 2. W międzyczasie warzywa obrać, kapustę pokroić w grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę. 3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso

Kuchnia domowa Ani
Pierś z kaczki pieczona w winie 171

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju(...)ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia piersi układamy na zimnej patelni, skórą do dna, smażymy do uzyskania złotego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórą do góry, wlewamy wino, wstawiamy do piekarnika

Bajeczna Kuchnia
Pulpeciki w sosie własnym 185

aromatycznym sosie własnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na pulpeciki: olej do smażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała marchewka, starta na małych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku, odsączona 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz mąka do obtaczania pulpecików Dodatkowo: 2 ząbki czosnku(...)ogniu przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy marchewkę, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.  2. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, układamy z boku. 3. Na patelni ze smażenia cebulki rozgrzewamy

My Culinary Art
Sałatki w słoikach 372

konserwowych (np. ogórka/papryki) spowoduje, że cała sałatka przejdzie octem. Pomysł na takie podanie sałatki znalazłam w Internecie.  Składniki: sałata pomidory ogórek rzodkiewka  papryka makaron/ryż usmażone mięso z kurczaka nasiona, np. sezam, podprażony słonecznik sos do sałatek wymieszany z woda i oliwą z oliwek sos sałatkowy oliwa z oliwek Warzywa umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki(...)Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Makaron/ryż ugotować, przelać zimną wodą i ostudzić. Mięso z kurczaka, np. z udek/piersi pociąć w kostkę, przyprawić, usmażyć na patelni i ostudzić. Sos sałatkowy wymieszać z odrobiną wody i oliwy z oliwek. Układanie sałatki (od samego dołu):   sos sałatkowy*   warzywa  ( od najbardziej "mokrych", np. pomidor, papryka, rzodkiewka, ogórek) mięso z kurczaka/ser

Ugotować
Boczek wędzony 273

peklo sól lub sól -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie -czosnek -haki Wykonanie Zalewa Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa.Następnie przygotowujemy solankę zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody, 1 litr zalewy na 1 kg wsadu - Wkładamy mięso(...)solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - boczek nadziewamy na hak - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu. - Rozgrzewamy wędzarnię do 35-45C, wieszamy cały wsad i zostawiamy do osuszenia bez dymu na godzinę Wędzenie - Wędzimy 3,5 godz - 4 godz lub do odpowiadającego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek rolowany z szynkowaru 312

Przepis Składniki: Boczek około 2 kg ale to zależy jaki mamy szynkowar jakiej pojemności ,pieprz biały lub czarny 3-4 g na kg mięsa jak kto lubi sól peklowa 10 g na kg mięsa ,sól kamienna 10 g na kg mięsa,czosnek niedźwiedzi czubata łyżka,łyżeczka żelatyny ale nie koniecznie.Przyprawy można dodać według własnego uznania.Te co wymieniłem to tylko moja

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klops w boczku ze skórą 168

Przepis Składniki -mięso mielone z łopatki,gruby lub cienki płat boczku ze skórą, -pieprz czarny do smaku -sól 18 g/kg -gorczyca jedna łyżka -majeranek jedna łyżka -łyżeczka żelatyny -czosnek 6 ząbków wyciśniętych przez praskę -siatka lub sznurek Wykonanie Jeżeli mamy cienki boczek to gotowe przyprawione mięso mielone zawijamy w boczek ze skórą na zewnątrz i wiążemy lub wkładany w siatkę(...)Jeżeli mamy gruby boczek to przecinamy go w połowie i część bez skóry wykorzystujemy i robimy np boczek rolowany ja tak zrobiłem.Pieczemy w 180-160 stopni,czas kilo mięsa godzina pieczenia.Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i wkładamy na noc do lodówki.I rano gotowe.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab dojrzewający 193

Przepis Po tygodniu dojrzewania  wygląda tak,robiony bez cukru. -2 kg schabu -18 g peklo soli na kg mięsa -1/2 szklanki soli  -przyprawy dowolne kto co lubi lub na w domu - czosnek świeży wyciśnęty przez praskę lub granulowany  Wykonanie Schab oczyścić z wszystkich błon aby został czysty mięsień  Najpierw osypałem peklo solą później solą(...)lodówki u mnie było to 48 Wylewać wodę która powstaje i przewracać co 12 h .najlepiej jak mięso nie leży bezpośrednio w pojemniku tylko na czymś co będzie oddzielać go od wody co powstaje.Następnie pod bieżącą wodą zmywamy całą sól z mięsa i osuszamy dajemy czosnek przyprawy zawijamy w gazę w pończochę i wieszamy w przewiewnym miejscu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa Wojskowa z szynki i boczku 282

woda dawałem na wyczucie - 5 większych ząbków czosnku Wykonanie Szynkę i boczek kroimy w większe kawałki i zasypujemy solą peklową na 48 godz mieszając co 12 godz.Po 48 godz mięso traktujemy tłuczkiem aby je trochę uplastycznić.Dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy.Ładujemy mięso do praski i odstawiamy do lodówki na 24 godz. Parzenie - Woda 75-80 stopni czas parzenia(...)mięsa.Następnie studzimy w zimnej wodzie 20 min zmieniając wodę trzy razy.I wstawiamy do lodówki na min 10-12 godz.I gotowe. Polecam smak jest super i przypomina bardzo konserwę wojskową

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zapiekanka z chleba 147

formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki 1/2 łyżeczki pieprzu(...)pokroić w grubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem, równomiernie polać sosem, na wierch zetrzeć mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-40 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a wierzch zapiekanki zarumieni się. Smacznego! Zapiekanka

moj przepis na
Kurczak z makaronem chińskim i cukinią 197

Dziś kolejna propozycja obiadowa. Bardzo smaczny kurczak na parze, z sałatką z cukinii i makaronu chińskiego z dodatkiem mikro liści rzodkiewki. Mięso wyszło bardzo ciekawe w smaku i naprawdę polecam wypróbować przepis :) Składniki :  1 filet z piersi kurczaka  1/2 cukinii  50g makaronu chińskiego  1/2 cebuli czerwonej  1 łyżka oliwy extra vergine  1 łyżka octu(...)przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym i cayenne. Cukinie myjemy i kroimy w cienkie paski.  Cebule czerwoną siekamy i parzymy wrzątkiem. Kolendrę i bazylie myjemy, osuszamy i kroimy. Mięso przekładamy na folię aluminiową i włączamy w parowarze na 20 minut. Cukinie na 2 poziomie również na folii dokładamy na 10 minut przed końcem parowania kurczaka.  Do miseczki przekładamy

Parowar Faceta
Comber z jelenia z orzechami 121

masła, 40 g prażonych pestek dyni, masło do smażenia, Orzechy drobno posiekać, lub lekko zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć je w szynkę.  Związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Wbić w mięso termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec(...)mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podałam z puree z ziemniaków, sosem żurawinowym i dynią w zalewie octowej. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop .       zastawa

królestwo garów
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 119

pyszne. Krokiety mięsne z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, i odstawiamy na godzinę po tym czasie gotujemy w wodzie w której(...)się moczyły do miękkości. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż będzie miękka. Mięso mielimy w maszynce. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania