mięso - 63110 przepisów (strona:1101/4208)

Chili con carne z ryżem 172

Danie jest smaczne i sycące a w dodatku szybkie do przygotowania. Moja rodzinka bardzo lubi dania kuchni meksykańskiej. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 puszka dania meksykańskiego Chili con carne Bonduelle 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 cebula 250 ml. przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do Fajity Skworcu Sól, pieprz Chili Ryż Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek(...)obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy oraz danie z puszki, dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy z ugotowanym ryżem

Bajeczna Kuchnia
ŻEBERKA PO AMERYKAŃSKU/ HOUSE OF CARDS 145

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA  marynatę połącz i dokładnie wysmaruj żeberka, wstaw do lodówki na noc (minimum kilka godzin) kilkakrotnie obracaj. Im częściej będziesz obracać tym więcej marynaty wniknie w mięso i będzie smaczniejsze. NA DRUGI DZIEŃ ZAGRZEJ piekarnik na wysoką temperaturę (230 stopni) i wstaw żeberka w przykryty naczyniu żaroodpornym, piecz około 30 minut. Po tym czasie zredukuj temperaturę(...)stopni i dalej piecz pod przykryciem. Dobrze byłoby kilkakrotnie obracać mięso w czasie pieczenia i polewać marynatą z dna naczynia. JEŚLI MASZ MOŻLIWOŚĆ  rozpal grilla i prawie gotowe żeberka połóż na ruszcie na około 20 minut. Jeśli nie masz grilla połóż mięso (bez naczynia żaroodpornego) na kratce piekarnika, włącz termoobieg i piecz około 20 minut. Ja podałam żeberka

Kuchnia bezglutenowa Loli
Delikatne kotlety mielone z pieczarkami i porem 148

Przepis na nieco odmienne od tradycyjnych kotlety mielone. Są bardzo smaczne i stanowią pyszne urozmaicenie obiadu. Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego mały por 6-7 pieczarek łyżka majonezu średni ziemniak jajko sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Pora kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki podsmażamy(...)patelni i odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso, jajko, przyprawy, ziemniaka, majonez i pora z pieczarkami przekładamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto, następnie przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu

e-PrzepisyKulinarne
Grillowany filet w kiwi z salsą paprykową 232

fileta z kurczaka zamarynowanego w soczystym kiwi i oleju arachidowym, grillowany i podany w asyście papryki to propozycja dla osób które dbają o linię , niebanalne połączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu. Polecam spróbujcie, będziecie zachwyceni. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 kiwi 1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy sól hawajska (zielona) do smaku(...)wlewamy olej i miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku  solą i pieprzem, zalewamy w misce filety, zamykamy naczynie i wkładamy na całą noc do lodówki, od czasu do czasu mięso przewracamy, aby równomiernie się zamarynowało.  Następnego dnia mięso osączamy z marynaty, okręcamy w sreberko,  warzywa myjemy kroimy na pół-same papryki również okręcamy w sreberko i grillujemy około

Wanilia i Kardamon
Indyk z batatem i sosem czosnkowym 113

Masz ochotę na jakiś treściwy obiad? Może jakieś mięso? Proszę bardzo! Dziś polecam Wam pierś z indyka z frytkami z batata i sosem czosnkowym. Nie brzmi dietetycznie? A jednak jest to jak najbardziej obiad fit. Zaczynajmy więc gotować! Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, 1 porcja Produkty 1 x mały batat, 1 x pierś z indyka, 1 x jogurt(...)Przygotowanie Batata obierz i umyj a następnie pokrój w paski jak na frytki. Pierś z indyka umyj. Do żaroodpornego naczynia wlej odrobię oleju i wsyp pokrojone bataty oraz włóż mięso. Wszystko posyp solą oraz pieprzem i wymieszaj tak, aby produkty obtoczyły się w oleju. Następnie mięso posyp z obu stron bazylią, odrobiną chili i rozmarynem. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego

Fit&Fast Kitchen
Zupa meksykańska z pieczoną papryką i szczypiorem 180

Składniki: 1 l passaty puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka krojonych pomidorów 500 g pieczarek papryka - po 2 sztuki żółtej i zielonej 2 cebule 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego szklanka czarnych oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka i ostra lubczyk szczypior masło klarowane Wykonanie: Mięso smażymy na klarowanym maśle, gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną(...)kosteczkę. Do głębokiego garnka z grubszym dnem wlewamy passatę oraz wraz z sokami wszystkie puszki z warzywami jakie mamy w przepisie. Gdy się lekko zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mięso z cebulą z sosem z patelni i pieczarki z oliwkami oraz paprykę, mocno przyprawiamy, szczególnie ziołami prowansalskimi. Gotujemy do połączenia wszystkich składników. Jeśli chcecie możecie dodać wody. Gotową na talerzu

Zasmakuj Kuchni
Gulasz wołowy z kaszą jaglaną. 159

Składniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 500 ml przegotowanej wody 1 kostka do dań mięsnych papryka ostra mielona, pieprz 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso płuczemy, kroimy w małe kawałki, obtaczamy w mące i  również smażymy na maśle. Przekładamy do garnka zalewamy wodą i doprawiamy(...)smaku. Kiedy już nam się zagotuje dodajemy kostkę mięsną i gotujemy (od czasu do czasu mieszając) do miękkości mięsa. Podajemy z kaszą jaglaną lub każdą inną, którą akurat lubimy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Jagnięce kofty z grilla, 156

proste, czyli tak jak lubię. Do tego chlebek Naan ( tutaj przepis) trochę zieleniny i możemy zaskoczyć naszych znajomych serwując im coś oryginalnego. Składniki: 600 gram jagnięciny (ew. można zastąpić mięsem wołowym) 2 ząbki czosnku 1 ½ łyżeczka płatków chilli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ½ łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 mała cebula drobno pokrojona 1 łyżeczka kminku ¼ kubka zmielonych orzechów(...)pistacjowych Przygotowanie: Wyciskamy do miski czosnek oraz wrzucamy wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Mięso mielimy i dodajemy do miski z przyprawami, wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy szaszłyki, powinno nam wyjść około 6 do 10 porcji. Patyczki do szaszłyków najlepiej namoczyć w wodzie, by nie zapaliły się na grillu. Na tak przygotowane patyczki „doklejamy” nasze mięso, aby powstały szaszłyki

PaleoLife
Zupa paprykowa z pulpecikami 144

było około 2 l. zupy w całości), zagotować Zrobić na łyżce masła klarowanego zasmażkę z mąki, dodać kilka kropel maggi, posypać natką. Składniki na pulpeciki : około 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1  jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa

Proste Potrawy
Klopsiki w zalewie octowej 212

Składniki: Klopiski: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 jajo; 1 średnia cebula; 1 bułka kajzerka; Sól; Pieprz; Woda do namoczenia kajzerki; Bułka tarta do obtaczania klopsików; Olej/smalec do smażenia klopsików. Zalewa octowa: 3 szklanki zimnej wody; 1 szklanka octu spirytusowego 10 %; 3/4 szklanki białego cukru; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka soli(...)tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Kajzerkę włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia. Namoczoną kajezerkę dobrze odcisnąć z mleka i drobno pokruszyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Z wyrobionej masy mięsnej formować małe klopsiki

Gospodyni Miejska
Tofu 124

Tofu pierwszy raz spróbowałam parę lat temu. Byłam wtedy na diecie i szukałam jakieś niskokalorycznej alternatywy dla mięsa mielonego w spaghetti. Po jego spróbowaniu byłam zaskoczona tym, że tak dobrze smakuje. Od tego momentu tofu spożywałam regularnie. Czasami wręcz jadłam częściej tofu niż mięso. Zastępowałam nim mięso mielone w spaghetti, podsmażone dodawałam do gotowanych warzyw lub jadłam w postaci kotletów

wegujemy
Zupa koperkowa z ziemniakami 246

litra wody 2 pęczki młodego kopru 20 dag śmietany 18% 2 listki laurowe ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy umyte mięso, zalewamy zimną wodą i gotujemy.  Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy szumowiny, wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę. Solimy i dodajemy pozostałe przyprawy.  Ugotowane mięso i warzywa odławiamy. Do wywaru wrzucamy pokrojone(...)kostkę surowe ziemniaki i gotujemy do miękkości.  Gdy ziemniaki będą już gotowe, wrzucamy do zupy ugotowane wcześniej w wywarze mięso z kurczaka (obrane z kości) oraz  2 marchewki pokrojone w kostkę. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy a następnie wlewamy do całości. Koper drobno siekamy i dodajemy do zupy.  Gotujemy powoli do momentu

Qchnia po prostu
Soczysty dorsz w sosie groszkowym 166

oliwki oraz oliwa z oliwek. Szukacie pomysłu na szybkie danie? Ten pomysł na dorsza jest świetną opcją. Pomysł na szybkie danie – dorsz w sosie groszkowym Ciężko nam porównać mięso z dorsza do mięsa innej ryby. Trudno bowiem znaleźć przykład ryby o tak pięknym mięsie jak dorsz. Wszystko za sprawą białych i jędrnych płatków, które (jeżeli dobrze przyrządzone) wdzięcznie ześlizgują(...)się po sobie pod naciśnięciem widelca. Jedzenie dorsza potrafi dostarczyć wspaniałych wrażeń, w szczególności, jeżeli połączymy mięso dorsza z ciekawymi warzywami i innymi składnikami. Nasz dorsz w sosie groszkowym jest delikatny i soczysty, ugotowany w aromatycznej zalewie dosłownie rozpływa się w ustach. Sos groszkowy, świeże oliwki oraz koper i mięta – to gwarancja smacznej ryby. Danie jest szybkie w przygotowaniu

Ciasna Kuchnia
Soczysty indyk - jak z grilla. Przepis obiadowy na brzydką majówkę 162

resztę  marynaty. Zapiekamy pod przykryciem w 170 stopniach przez około 40 minut. Podczas pieczenia przekręcamy mięsko i polewamy wypieczonym sosem by nie było suche. Pomysł powstał spontanicznie. Początkowo mięso miało być grillowane na patelni. Ale dla tylu osób ... to tyle roboty :) Zaradna Siostra wymyśliła naczynie żaroodporne, co okazało się strzałem w 10. Mięso wyszło soczyste (i to wybitnie(...)indyka) i aromatyczne. Panowie stwierdzili, że normalnie jak z grilla. Mięso podałyśmy z tradycyjnymi dodatkami (ziemniaki, buraczki), ale fantastycznie pasowało by to do zieleniny, gotowanych warzyw czy opiekanych ziemniaczków. Słowem do wszystkiego ;) I Tak niewielkim nakładem sił powstał fantastyczny obiad, a przy tym pomysł na filet z indyka wart powtórzenia. Polecam

Kuchnia po mojemu
Wiosenna sałatka z warzywami, kurczakiem i makaronem w sosie ziołowo-czosnkowym 145

naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do sałatek WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz i pokroić w małą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać patelnię(...)przełożyć na nią kurczaka i smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, mięso przełożyć na sitko i zostawić do ostudzenia. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z olejem według instrukcji na opakowaniu. Miękki odcedzić z wody i zostawić do ostudzenia. Miks sałat opłukać wodą (ja korzystałam z gotowego

Passions hobbies life