pietruszkę, seler i por. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać vegetę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż mięso będzie ugotowane tzn. będzie swobodnie odchodziło od kości. Do ugotownego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Tak przygotowany rosół zestawić(...)ognia i przecedzić przez sito. Mięso z udek i skrzydełek oddzielić od kości, ściągnąć skórę (skórę wyrzucić). Marchewkę pokroić w plastry (reszty włoszczyzny nie wykorzystywałam do tego przepisu). Do gorącego, przecedzonego, ściągniętego z ognia, rosołu wsypać suchą żelatynę i dokładnie i energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką). Nie gotować! Na dnie silikonowej formy do babki ułożyć plastry jajek, marchewkę z groszkiem
Gospodyni MiejskaWspaniały obiad!Uwielbiam paprykę ,którą się nadziewa.Świetnie ,że ten przepis mógł znaleźć się w mojej diecie.Gdy będziemy przygotowywać mięso do faszerowania papryki zróbmy dwie porcje .Jedną dodamy do papryki a drugą zostawmy na następny dzień na danie obiadowe ,którym będzie kotlet mielony a' la kebab. Danie ma 580 KCAL. 0.5 szkl.ugotowanego ryżu 80 g. 2 strąki czerwonej papryki(...)łyżki mielonego mięsa indyczego 90 g. 0.5 jaja ( białko)-25 g. sól pieprz 1 łyżeczka oleju 1 cebula 30 g. kilka pieczarek 40 g. 2 plasterki żółtego sera light 60 g. 1 szkl.soku jabłkowego 200 ml. **************************************************** Drobno pokrojone pieczarki i cebulę poddusić,wymieszać z mielonym MIĘSEM , jajem i ugotowanych RYŻEM , przyprawić do smaku. Oczyszczoną paprykę napełnić mięsnym farszem , nakryć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirosół 1 litr wołowinę i kurczaka umyć, poporcjować, zalać wodą i zagotować, zebrać szumówką pianę dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę i gotować na mniejszym ogniu do miękkości mięsa pod koniec gotowania do smaku dodać kucharka, pieprz mielony wyjąć mięso, marchew i wystudzić, odlać 1 litr gorącego rosołu, ropuścić w nim żelatynę mieszając mięso obrać z kości, pokroić drobno
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 1/2 kg świeżego boczku bez skóry 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 7 pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki po szczypcie tymianku papryki ostrej kolendry sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso mielone przekładamy do miski wbijamy jajko
kgwjanczewoMięso mielone i sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam(...)żaden przepis zdecydować się nie mogłam. Postanowiłam więc stworzyć swój, inspirując się podpatrzonymi smakami. Składniki na 4 duże porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: FARSZ MIĘSNY: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula - duża 5 ząbków czosnku - duże 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów - krojone 1 mały koncentrat pomidorowy [80g] sos tabasco - do smaku 1 łyżka sosu sojowego pieprz
Grunt to przepis!pół kg karkówki 52 g peklosoli pół główki czosnku łyżeczka płaska mielonego pieprzu 1 czubata łyżka majeranku 350 ml bardzo zimnej wody osłonki (jelita) do napełnienia Przygotowanie Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem(...)pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód). Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie. Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa. Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski
R'n'G Kitchenczosnku 600 ml gorącej wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mąki skrobi ziemniaczanej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso przepuszczamy przez maszynkę, dolewamy zimną wodę (50 ml), dokładnie wyrabiamy. Do mięsa dodajemy musztardę sarepską, posiekaną cebulę, otręby, składniki dokładnie łączymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy
R'n'G Kitchenmnie jest zazwyczaj robiona wtedy, kiedy nazbiera się troszkę końcówek wędlin w zamrażarce. Składniki: 1/2 kg fasoli suchej np Jaś 300- 500 g końcówki wędlin/kiełbasa/surowe mięso 1 cebula koncentrat pomidorowy sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, listek laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Zalewamy przepłukana fasolę wodą, najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić(...)mniejszym ogniu mieszając co jakąś chwilę. Kiedy wody jest mało możemy jej trochę dolać, tak aby fasola nam się nie przypaliła.. W tym czasie kroimy nasze mięso w kostkę i obsmażamy na patelni pod koniec dodając posiekaną cebulę. W momencie, kiedy fasola jest na wpół ugotowana dodajemy mięso i całość razem gotujemy do miękkości pilnując
Malinowe PocałunkiCzas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej (lub jeden woreczek) 100 g mięsa z rosołu lub piersi z kurczaka 1/2 twardego i kwaśnego jabłka (u mnie Granny Smith ze skórką) 1/2 czerwonej papryki garść rukoli garść kiełek brokuła łyżeczka (najlepiej świeżo) startego Parmezanu(...)smażenia (może też być inny tłuszcz) 1 łyżeczka ocyu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire sól i pieprz Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso rozdorbianmy w palcach lub (jeśli surowe) kroimy w półcentymetrowe paseczki. Paprykę kroimy w paseczki, które następie kroimy na 4. Rukolę siekamy dość drobno, jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Mięso podsmażamy
Bazując na smakubardzo prosta. Soja zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, którego skład i aminokwasy są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Toteż weganie i wegetarianie powinni spożywać soję, jako alternatywę dla mięsa i ryb. Nie oznacza to jednak, że ta roślina strączkowa jest stworzona jedynie dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Wręcz przeciwnie każdy z nas, czyli każdy ,,niewegetarian'' także powinien(...)przez gazę, wykorzystana może zostać do przygotowania różnych past, pasztetów, ciasteczek, placków itd. Tofu jest niezwykle popularne w kuchniach orientalnych i często wykorzystywane jako zamiennik mięsa przez wegetarian i wegan, to produkt powstający w procesie koagulacji sojowego mleka. Jeśli chodzi o najpopularniejsze tofu, to na rynku dostępne są tofu miękkie, przypominające konsystencją twaróg
Smiling Shrimpłyżek śmietany 18% pół szklanki wody 1 łyżka mąki masło i olej do smażenia sól ziołowa, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i zwykły mielony, opcjonalnie papryka czerwona mielona Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Pokrój w grubą kostkę. Przypraw porządnie solą ziołową, ziołami prowansalskimi i pieprzami. Wymieszaj. Odstaw do czasu przygotowania reszty składników. Obierz cebulę i pieczarki, a paprykę wydrąż i umyj(...)jeśli są duże. Paprykę przekrój też na cztery części. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę i zeszklij ją. Dodaj mięso. Podsmaż je z każdej strony. Gdy każdy kawałek się zetnie, dodaj pieczarki. Przemieszaj i przykryj garnek. Duś ok 10 minut, często mieszając. W kubku wymieszaj wodę ze śmietaną, koncentratem
Anioszek w kuchnipieprzu i soli ziołowej, papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka masła 3 łyżki oleju do smażenia 50-70 g startego drobno żółtego sera 5 ugotowanych klusek śląskich (można pominąć) Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż na talerz lub do miseczki. Posyp curry i wymieszaj, aby przyprawa dobrze się rozprowadziła na każdym kawałeczku. Owiń folią spożywczą(...)mieszając. Wlej wodę ze śmietaną i przyprawami. Dobrze połącz z kurczakiem i warzywami. Możesz posypać jeszcze niewielką ilością curry. Duś 2-3 minutki, od czasu do czasu mieszając. Połowę mięsa z porem wyłóż na kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową żółtego sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie
Anioszek w kuchniłyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka). Mięso myjemy i drobno kroimy (kawałki ok 1x1 cm). Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekane mięso, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy aż mięso zrobi się jasne. Dodajemy paprykę, podlewamy ok ½ szklanki wody
peggiwkuchniminut, ciągle mocno pracując rękami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. FARSZ: - 250 g mrożonego szpinaku - 4 ząbki czosnku - 250 g mięsa z kaczki ( ja użyłam mięsa gotowanego z rosołu- udka, szyjka) - 2 łyżki masła - sól - 2 białka Na gorącej patelni na maśle podsmaż czosnek, szpinak. Mięso z kaczki oddziel od kości
SMYKWKUCHNIŁatwa, szybka i bardzo smaczna sałatka z ryżem, kurczakiem, kukurydzą, ananasem i brzoskwinią. Słodka i bardzo sycąca. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to usmażoną pierś z kurczaka zastąpcie ugotowanym mięsem (np. z rosołu). Idealna na drugie śniadanie jak i kolację. Jeśli lubicie sałatki na słodko to musicie ją przygotować :) Składniki na porcję dla 4-6 osób: 150 g ryżu (surowego(...)jakiś czas mieszając. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejszą kostkę, przyprawić solą, pieprzem i zalać odrobiną oleju. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie, mięso usmażyć na patelni i ostudzić. Z ananasa i brzoskwiń odlać sok. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do miski wsypać ryż, kukurydzę, ananasa, brzoskwinie i mięso
Ugotować