mięso - 63110 przepisów (strona:1106/4208)

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą 174

mleku aby straciła gorzkawy posmak).  Cebulę kroimy w półpiórka i przesmażamy na patelni do jej zeszklenia. Na drugiej patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i smażymy na dużym ogniu mięso, przewracając je od czasu do czasu by wierzchnia jego warstwa szybko się ścięła. Gdy mięso będzie już przesmażone dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem około 10 minut(...)czasie obieramy i kroimy w cząstki jabłka. Dodajemy do mięsa. Potrawę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż jabłka zmiękną a powstały podczas duszenia sos odparuje

Qchnia po prostu
Zupa - krem porowo ziemniaczany. 157

marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por ( biała część ) 5 ziemniaków sól, pieprz. kumin liść laurowy, ziele angielskie,majeranek masło grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika Przygotowanie; Mięso umyć i zalać zimną wodą. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, dorzucić ziele i liść laurowy i gotować aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać i pokroić(...)kostkę. Pora pokroić na plastry a następnie podsmażyć kilka minut na maśle. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy a do zupy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Ziemniaki powinny być na równi z wodą, jeśli jest jej za mało wtedy uzupełniamy. Gotujemy do miękkości. Doprawimy do smaku solą, pieprzem, kuminem a także majerankiem. Z zupy wyławiamy ziele i liść laurowy, odstawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
GOŁĄBKI MIĘSNE Z ZIEMNIAKAMI - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 205

przed trzech lat to byłby sukces.Zapraszam. 3 łyżki piure z ziemniaków 225 g. 1 łyżka posiekanego koperku 3 g. 2 sparzone liście kapusty 50 g.  4 łyżki mielonego mięsa z indyka 120 g. 0.5 jaja 25 g. 0.5 małej cebuli 10 g. sól pieprz duży ogórek konserwowym 150 g. 1 łyżeczka - 1.5 koncentratu pomidorowego 1 szkl.soku pomidorowego(...)Mielone mięso dokładnie wymieszać z jajem , startą na tarce cebulą , pieprzem.Sparzone liście kapusty ,napełnić mięsem , zawinąć w "gołąbka" i dusić w małej ilości wody z koncentratem, aż kapusta będzie miękka.Podajemy z piure z ziemniaków posypane koperkiem, z ogórkiem i sokiem porzeczkowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem 168

jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu.  Składniki: 3kg ziemniaków 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg mięsa mielonego 300ml mleka 180g mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) 3 cebule szalotki 2 jajka 5 zmielonych ząbków czosnku ( użyłam 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz(...)łyżka masła Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.  Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski.  W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną

Gotowanie i blogowanie
Miodowa szynka domowa z dodatkiem żurawiny 120

Domowa szynka to pozycja obowiązkowa w moim domu na liście świątecznych dań. Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a z dodatkiem ciepłej żurawiny pieczeń od razu nabiera świątecznego wymiaru.  Składniki: 1kg szynki wieprzowej* 3 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki miodu spadziowego 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli  100ml wody słoiczek konfitury z żurawiny całej(...)misce mieszamy musztardę, miód, paprykę, pieprz oraz sól na gęstą marynatę. Dokładnie smarujemy nią całe mięso, które następnie wsadzamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 12 godzin do lodówki.  Przygotowaną szynkę związujemy sznurkiem do wędlin, by mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do miski z marynatą wlewamy wodę, mieszamy z resztkami

Gotowanie i blogowanie
Galareta drobiowa 119

mogłabym jeść codziennie, klasyczny, gorący z makaronem i kawałkami kurczaka. Często jednak po zjedzeniu rosołu i jego całej pływającej zawartości zostaje mi tylko garnek bulionu. Czasem uratuje się jakieś mięso. O marchewkach z pewnością można zapomnieć, one są zjedzone pierwsze. Ostatnim razem bulionu zostało mi prawie 2 litr, więc postanowiłam wieczorową porą przerobić go na galarety drobiowe - pracy może(...)minut a efekt cudowny. Cały groszek niestety poleciał na dno, wiec galaretki wyglądają na bardzo nadziane groszkiem. Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny mięso drobiowe z rosołu słoiczek marchewki z groszkiem Rolnik listki natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie jeśli zostały warzywa z rosołu - seler, pietruszka Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Kukułcze gniazda - kotlety mielone z jajkiem 116

ciepło do obiadu lub na zimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy.  Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól i pieprz 2 jajka do panierki bułka tarta  olej(...)smażenia słoiczek marynowanej papryki Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Bułkę namaczamy w mleku, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.  W misce mieszamy mięso mielone, namoczoną bułkę, paprykę, cebulę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Bierzemy kulkę mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy połówkę jajka i formujemy kotlet. Odstawiamy na deskę. Uformowane kotlety wystawiamy

Gotowanie i blogowanie
Roladki z mięsa mielonego z serem i szynką 150

Kolejne urozmaicone mielone - nadziane szynką i kawałkiem sera. Smakują całkiem nieźle, są miłą odmianą dla klasycznego mielonego.  Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula pół czerwonej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka szczypiorku 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera gouda sól i pieprz 2 jajka do panierki bułka tarta  olej(...)smażenia słoiczek marynowanej papryki Bułkę namaczamy w mleku, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mięso mielone, namoczoną bułkę, paprykę, szczypiorek, cebulę, paprykę słodką i doprawiamy solą i pieprzem. Plasterek sera zwijamy w rulonik, a następnie owijamy go szynką - tak samo postępujemy z pozostałymi plasterkami. Bierzemy porcję mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy ser owinięty szynką, formujemy

Gotowanie i blogowanie
Królik w śmietanie 291

pierwszy królik, jakiego przygotowywałam. W smaku trochę jak kurczak, chociaż mięsa było zdecydowanie mniej. I podobno trudno przyrządzić go dobrze, ale mi się chyba udało - mięso było miękkie, kruche i soczyste. :-) Za pierwszym razem nie chciałam porywać się na skomplikowane przepisy, dlatego wybrałam bardzo popularnego królika w sosie śmietanowym. 1 tuszka królika 1 duża cebula 1 cytryna 50g masła(...)pozostawiamy na minimum 2 godziny. Cebulę drobno siekamy. 2. Na małej patelni rozpuszczamy trochę masła. Podsmażamy cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy pozostałe masło. Na dużym ogniu podsmażamy mięso z każdej strony (to bardzo ważne, inaczej będzie niesmaczny). Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę. Dolewamy wodę tak by zakryła królika, dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Jeśli woda wyparuje, uzupełniamy

Szefowa kuchni
Zacna zupa wiejska 243

Jest taki typ zup, które nazywam zupami męskimi ze względu na ich sycące składniki, a w szczególności mięso w różnej postaci. I taka właśnie jest zacna zupa wiejska, w której króluje groch oraz wędzonki. Zupa jest sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Jest to danie kuchni podkarpackiej z regionu przeworskiego, a przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego(...)Składniki dla 6-8 osób: 400 g grochu łuskanego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła i 1 łyżka mąki. Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy

Trzeci talerz
Krem z barszczu ukraińskiego 181

łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda - ok. 2 litrów Sposób przygotowania : Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić na całą noc. Do tej samej wody dodać, mięso , listek laurowy, ziele angielskie, gotować przez 45 minut. Następnie  dodać, obrane ,  opłukane, i starte na tarce o dużych otworach warzywa, buraki gotować  w całości, dodać sól(...)pieprz. Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić . Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,  dodać razem z  burakami do zupy, gotować. Cebulę przesmażyć na tłuszczu , czosnek przecisnąć  przez praskę, dodać  do zupy. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Ugotowaną zupę

Kuchnia Danusi
Perliczka z czosnkiem i sokiem pomarańczowym z wolnowaru 172

Perliczka ma bardzo smaczne mięso. Od czasu do czasu robimy sobie przyjemność i ptaszynę zjadamy. Tym razem nie miałam za bardzo chęci na doglądanie pieczącego się ptaka, zrobiłam więc to co najbardziej lubię, czyli włożyłam wszystko do wolnowaru. Warto dobrze kawałki mięsa obsmażyć, dzięki temu zyska ładny kolor. Pamiętajcie też, że tak przygotowana perliczka nie będzie miała chrupiącej skórki(...)jeżeli komuś zależy na chrupiącej skórce, można, w czasie gdy doprawiamy i przecieramy sos, wstawić mięso do piekarnika z włączoną opcją grill.  składniki 1 perliczka 1-2 łyżki mąki 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek 3 główki czosnku - ząbki bez obierania 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1 szklanka soku z pomarańczy 2 - 3 gałązki rozmarynu 2 listki szałwii

Stare Gary
Gyros z kurczaka 186

charakterem, dla osób lubiących kuchnię pikantną, pachnącą ziołami i czosnkiem. Lubię go za smak, za szybkość wykonania oraz za to, że mięsko jest mięciutkie i niesamowicie wilgotne. Tak przygotowane mięso dodaję do sałatki gyros oraz do tortilli. Zazwyczaj jednak  gyros z kurczaka jest dla mnie daniem obiadowym. Podaję go wówczas najczęściej w następujących zestawach: - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone(...)wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Kurczaka wrzucamy partiami na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość mięsa trzeba podzielić na 2 -3 części. Gdy wrzucimy na patelnię za dużo kurczaka na raz, zamiast się obsmażać, zacznie puszczać sok. Takie mięso będzie suche. Kurczaka obsmażamy krótko, około

Smak mojego domu
Wołowina zapiekana z żurawiną i rodzynkami 102

Rating: Wołowina zapiekana z żurawiną i rodzynkami podana została dziś na obiad. Miała być karkówka, ale… jak wyciągałam mięso z zamrażalnika to się pomyliłam i gdy większość składników była już prawie gotowa zorientowałam się, że rozmroziło mi się nie to mięso…. Najważniejsze że oba to czerwone mięsa, więc za chwilę poznam wynik eksperymentu – piszę to gdy wołowina

Magiczny Garnek
Uszka z barszczem 185

podsypywania- użyłam mąki pszennej Warmińskiej Młynomag 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki mleka (125ml) 2/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 700g gotowanego mięsa z kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego(...)oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie ugotowane mięso, cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania