pieprzu i soli ziołowej, papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka masła 3 łyżki oleju do smażenia 50-70 g startego drobno żółtego sera 5 ugotowanych klusek śląskich (można pominąć) Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż na talerz lub do miseczki. Posyp curry i wymieszaj, aby przyprawa dobrze się rozprowadziła na każdym kawałeczku. Owiń folią spożywczą(...)mieszając. Wlej wodę ze śmietaną i przyprawami. Dobrze połącz z kurczakiem i warzywami. Możesz posypać jeszcze niewielką ilością curry. Duś 2-3 minutki, od czasu do czasu mieszając. Połowę mięsa z porem wyłóż na kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową żółtego sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie
Anioszek w kuchniłyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka). Mięso myjemy i drobno kroimy (kawałki ok 1x1 cm). Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekane mięso, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy aż mięso zrobi się jasne. Dodajemy paprykę, podlewamy ok ½ szklanki wody
peggiwkuchniminut, ciągle mocno pracując rękami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. FARSZ: - 250 g mrożonego szpinaku - 4 ząbki czosnku - 250 g mięsa z kaczki ( ja użyłam mięsa gotowanego z rosołu- udka, szyjka) - 2 łyżki masła - sól - 2 białka Na gorącej patelni na maśle podsmaż czosnek, szpinak. Mięso z kaczki oddziel od kości
SMYKWKUCHNIŁatwa, szybka i bardzo smaczna sałatka z ryżem, kurczakiem, kukurydzą, ananasem i brzoskwinią. Słodka i bardzo sycąca. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to usmażoną pierś z kurczaka zastąpcie ugotowanym mięsem (np. z rosołu). Idealna na drugie śniadanie jak i kolację. Jeśli lubicie sałatki na słodko to musicie ją przygotować :) Składniki na porcję dla 4-6 osób: 150 g ryżu (surowego(...)jakiś czas mieszając. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejszą kostkę, przyprawić solą, pieprzem i zalać odrobiną oleju. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie, mięso usmażyć na patelni i ostudzić. Z ananasa i brzoskwiń odlać sok. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do miski wsypać ryż, kukurydzę, ananasa, brzoskwinie i mięso
Ugotowaćgatunku szybkich i tanich ale na przyjęcia jak najbardziej warto się pokusić o jej zrobienie. Efekt murowany! Składniki: sałata lodowa puszka kukurydzy czerwona cebula 3 pomidory 300 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 300 g pieczarek 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego opakowanie nachos sól, pieprz ostra papryka 2 łyżki oleju Mięso podsmażyć z przyprawami, lekko posolić. Cebulę posiekać(...)wymieszać z majonezem. Sałatę lodową posiekać. Kukurydzę i fasolę przepłukać. Z pomidorów usunąć miękki środek, resztę pokroić w dużą kostkę. Na dnie miski ułożyć pomidory, następnie cebulę, sałatę, pieczarki, mięso, kukurydzę, fasolę i sos majonezowy. Na wierzchu sałatki ułożyć pionowo nachosy obkładając nimi miskę wokół na kształt korony. Resztę połamać i wysypać na wierzch sałatki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżka masła 1 płaska łyżka mąki ½ szklanki zimego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka włoskich ziół sól i pieprz Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 3 cm paski. Rozbić przegubem dłoni, przyprawić z obu stron ziołami, solą i pieprzem. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cukinię pokroić w grube plastry w poprzek(...)Posypać ziołami, solą i pieprze. Krótko zgrillować na powstałym z mięsa tłuszczu. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę z koncentratem. Wlać śmietankę, zioła i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułożyć cukinię, na niej położyć plastry mięsa, polać sosem
Czerwień i błękitDzisiaj polecam przepis na pyszne kiszonki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Mięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI : Kieszonki: 3 filety z piersi kurczaka, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu kolorowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, Frytki: 2 marchewki, 2 łyżeczki(...)godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem, a 10 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby mięso się zarumieniło. 3. Frytki: Marchewkę obieram i kroję w podłużne paski. Układam na blaszce
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo ciekawy smak tuńczyka, szybko się go przygotowuje. Nie wymaga specjalnych umiejętności, trzeba tylko bardzo krótko go smażyć. Z sosem szafranowym to było coś pysznego. Mięso tuńczyka pokroić na płaty o grubości 1,5 cm. Doprawić świeżo mieloną solą i pierzem. Posmarować płaty mięsa z dwóch stron oliwą. Patelnię grillową mocno rozgrzać. Dłoń przytrzymać nad patelnią, jak poczujecie ciepło(...)oznacza, że jest już wystarczająco gorąca. Mięso tuńczyka położyć na patelni i smażyć, aż ryba stanie się jasna do połowy. Wtedy obracamy i smażyć kolejne kilka sekund. Stan wysmażenia zależy od upodobań. Niektórzy lubią lekko surową w środku, wtedy smażyć krócej. Sos szafranowy – szafran zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut. W garnku zagotować wodę i położyć
Kuchnia Pokoleńmałe co nieco! :) Jednak dzisiejszy wpis będzie zupełny inny - wracamy do zapiekanek makaronowych! Uwielbiam je! Pozwalają na wyczarowanie z "niczego" czegoś pysznego! Tym razem przygotowałam zapiekankę z jarmużem i mięsem mielonym pieczoną w sosie moooocno pomidorowym! Skusicie się? :) Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym Składniki na farsz: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 250 g świeżego jarmużu(...)szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego. Umyty jarmuż również drobno siekamy (lub robi to nas malakser ;)) Dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy kilka minut. Następnie do warzyw dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut. Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Okrągłe cukinie zachwycają już samym wyglądem .Nadziane pysznym farszem zyskują dodatkowo na smaku .Polecam gorąco . Składniki: dla 2 osób 2 okrągłe cukinie kawałek mięsa z polędwiczki wieprzowej jeden mały ,pieczony lub ugotowany burak środek z wydrążonych cukinii mała cebulka 3 pieczarki słonecznik,podprażony wcześniej na suchej patelni Mięso kroimy na małe kawałki ,doprawiamy solą ,pieprzem i przesmażamy krótko na patelni(...)razem z cebulką pokrojoną w kostkę .Dodajemy pokrojone pieczarki .Buraczka i wydrążony środek z cukinii również kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa .Krótko smażymy ,dodajemy słonecznik i napełniamy farszem wydrążone cukinie skropione w środku oliwą .Pieczemy na blaszce w 200 stopniach przez około 20 minut z kapelusikami na wierzchu .Podajemy na ciepło
Ladylaura.zielonego groszku 1 mała czerwona cebula 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku Wykonanie: Uda myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, wyjmujemy kostki, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso kroimy na trzy części. Wyciskamy sok z limonki, wlewamy do miski dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, wino mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki mięsa odstawiamy na 30 minut do lodówki(...)drobniutko cebulę chwilkę podsmażamy, dodajemy osączony z zalewy i przepłukany wodą groszek. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 5 minut na koniec wlewamy śmietanę dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz kawałki mięsa oraz groszek. Serwujemy z ryżem lub dowolną kaszą. Smacznego
kgwjanczewowarzyw (kalafior,brokuł,marchewka) cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia carry, słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Ryż opłukać na sitku, osączyć, ugotować w osolonej wodzie na sypko. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, carry, papryką, podsmażyć na oleju. Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, całość podsmażamy. Do mięsa dodajemy nasze warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)chwilę smażymy, podlewamy 1 szklanką wody, dusimy do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając. Na koniec do naszego mięsa i warzyw dodajemy ryż. Doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Smacznego
magiczna kuchnia KasiKurczaka dzielimy na spore kawałki (jeden filet na około 5-6 kawałków). W misce łączymy ze sobą olej z przyprawą, dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Tak przyrządzone mięso marynujemy co najmniej 1 godzinę (ale jak przeleży noc w lodówce to też nic się złego nie stanie, a nawet kurczak będzie smaczniejszy). Następnie mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy(...)każdej strony na rumiano. Gotowego kurczaka studzimy. Chłodne mięso kroimy na około 1,5-2 cm kostkę. Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ogórki również kroimy w drobną kostkę. Sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy keczup, majonez i dokładnie mieszamy. Na dnie sporej miski
Rozpustne gotowaniestrogonowa przyrządzamy z polędwicy wołowej). Pyszne, treściwe danie jednogarnkowe. Duuużo mięcha, pieczarki, pomidory i przełamujący smak - ogórek. Do tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka(...)pomidorów w sosie własnym Wykonanie: Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz paprykę. Smażyć całość chwilę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki oraz ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, przykryć i dusić około
Walijskie Pichcenierozpuszczam we wrzątku). Gotuję jakieś 20 minut, na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym osobno, bezglutenowym makaronem. Spaghetti bolognese: Makaron spaghetti bezglutenowy KLIK Mięso mielone ( dowolne, ulubione, u mnie z indyka) 3 -4 łyżki oleju ryżowego sos pomidorowy Bio Łyżeczka oregano Łyżeczka tymianku Łyżeczka bazylii Pełna łyżka suszonej włoszczyzny ( zmielona) Łyżka(...)papryki słodkiej 1/2 łyżeczka chilli zioła prowansalskie ( łyżeczka) 1 łyżka skrobi kukurydzianej sól do smaku( około łyżeczki) pieprz czarny mielony do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki) --------------------------- Na patelni rozgrzewam olej, przekładam mięso i smażę około 5 minut. W między czasie gotuję makaron, 9 minut i jest al dente. Przygotowuję sos. Do garnuszka wlewam 500 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy
Takie tam pichcenie