mięso - 63110 przepisów (strona:1108/4208)

Musaka w mojej wersji. 180

Witajcie :) Dzisiaj na obiad proponuję pyszną musakę grecką zapiekankę troszkę w mojej wersji , pół na pół bakłażany i cukinia i oczywiście  więcej sosu. Do mięsa użyłam sosu słodkokwaśnego Orzech oraz przypraw Skworcu . Musakę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania tej pysznej zapiekanki :) Składniki : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 1 duża cukinia 1 duży bakłażan około 10 dużych(...)szczypta chili, pieprz  Wykonanie : Bakłażana i cukinie dobrze umyć, następnie pokroić w plastry i posolić, bakłażan dzięki temu straci swoją gorycz. Do garnka dodać 2 łyżki masła, przełożyć mięso dodać przyprawy i smażyć około 15   minut , następnie wlać sos i dusić aż sos troszkę odparuje.Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Sos beszamelowy

Sama słodycz i szczypta chili
Najprostszy Przepis Na Klopsa 193

Pyszny dodatek na kanapki i zdrowy bo domowy :) Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm 500 gr mięsa mielonego 1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach 1 mała namoczona bułka w wodzie 1 surowe całe jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki majeranku olej papryka czerwona, papryka ostra, pieprz, bułka tarta oraz odrobina majeranku do posypania po wierzchu klopsa(...)Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy namoczoną odciśniętą bułkę, sól, pieprz , paprykę słodką, ostrą, 1 łyżeczkę majeranku oraz szczyptę rozmarynu. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 h. 2. Po tym czasie, formę keksówkę, smarujemy oliwą i obsypujemy majerankiem z bułka tartą. Wykładamy mięso lekko ugniatając je. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem

Gotowanie...to proste !
Spaghetii po mojemu 140

pokroić w plasterki. paprykę pokroić w kostkę, oczywiście wcześniej usunąć błonki i nasionka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, pora i paprykę. Smażyć chwilkę, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone i doprawić solą, pieprzem, mieloną wędzoną paprykę, chilli. wymieszać i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub wodę

Kuchnia Pokoleń
Domowy rosół 159

Pyszny, aromatyczny i pożywny rosół na dużej ilości mięsa i warzyw. Mniam <3 Rosół nie tylko smakuje wspaniale z makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego(...)Przygotowanie: Obraną cebulę wrzucamy w całości na suchą, dokładnie rozgrzaną patelnię i przypalamy z każdej strony. Użytkownicy kuchenek gazowych mogą to zrobić bezpośrednio na ogniu :) Wkładamy do garnka, dodajemy mięso, warzywa, suszony grzybek, pietruszkę, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia, łyżką cedzakową zdejmujemy powstałą pianę, tzw. szumowiny. Zmniejszamy ognień. Gotujemy

My Culinary Art
Lekki bigos 158

lepiej, gdyż kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, a w tej wersji bigos ma coś z tradycji i nowoczesności, przekonajcie się sami... Składniki: średnia główka słodkiej kapusty 0,75 dkg mięsa mielonego sol, pieprz, majeranek papryka słodka w proszku koncentrat pomidorowy liść laurowy koperek świeży lub mrożony Do zasmażki 4 łyżki masła klarowanego lub zwykłego 2 łyżki mąki Wykonanie: Kapustę zszatkować(...)dość drobno, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem 30-45 min. Mięso mielone smażyć na patelni (ja smażę na suchej patelni). Po usmażeniu, mięso przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić wg uznania do smaku, dodać koncentrat pomidorowy wg uznania, chwilę jeszcze gotować. Przygotować zasmażkę, masło rozpuścić na patelni do spienienia, dodać mąkę, mieszać, by nie było grudek

kgwjanczewo
Kotlet panierowany w płatkach owsianych 151

programu telewizyjnego. Osobiście sprawdziłam ją na różnych kotletach: z boczku, schabowych, drobiowych, a poniżej przedstawiam wersję z karkówką. Przyznam, że jest rewelacyjna i fajnie chrupiąca. karkówka (może być inne mięso wieprzowe lub drób) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: jajko mąka bułka tarta + płatki owsiane (płatki owsiane 2/3 i bułka tarta 1/3) (*) olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić(...)tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Każdy kawałek natrzeć przyprawami i obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i bułce tartej połączonej z płatkami owsianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.) (*) Same płatki owsiane słabo trzymają się mięsa

Di gotuje
Flaczki drobiowo - wołowe 201

gotujemy bulion.  Do drugiego garnka przekładamy wypłukane flaki, obgotowujemy przez 30 minut, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy kolejne 30- 40 minut - solimy.  Z bulionu wyciągamy mięso i warzywa.  Z udka obieramy mięso i wraz z polewaczkami kroimy w paseczki, warzywa w kostkę.  Do bulionu przekładamy mięso, warzywa i ugotowane flaki. Całość doprawiamy przyprawą do flaków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Brukselka jak gołąbki 197

rozgotowywanie brukselki, moim zdaniem jest wtedy niesmaczna. Zapraszam po przepis na danie z brukselką, która może być czymś więcej niż tylko dodatkiem do obiadu. 100g ryżu 300g brukselek 250g mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego cebula 1 łyżeczka ostrej papryki olej sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie  przepisem na opakowaniu. Brukselki obieramy z wierzchnich listków, odkrawamy końcówki i nacinamy(...)krzyż. Gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy wraz z mięsem mielonym posypanym przyprawami na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 3. Do mięsa i cebuli dodajemy ryż, przekrojone na pół brukselki i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę

Szefowa kuchni
Roladki z boczku (z pieczarkami i fasolką szparagową) 135

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Boczek można zastąpić innym rodzajem mięsa - choć w tej wersji roladki smakują rewelacyjnie! 700g boczku wieprzowego (około 8 długich plastrów) Marynata: 1/2 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek(...)praskę lub drobno posiekany, a ziarna pieprzu zmiażdżone.) Boczek umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i zalać marynatą. Całość odstawić na około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone (w kostkę) pieczarki i fasolkę szparagową. Całość poddusić (farsz nie musi być idealnie miękki

Di gotuje
Gołąbki bez glutenu i bez jajek 92

Gołąbki Składniki: mielone mięso wieprzowe, 500 g 1 duża kapusta 1 duża cebula 1 woreczek ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest, aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas zależy(...)wielkości kapusty. (moja była duża). Ryż ugotowałam do miękkości. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę.  Mięso mielone wymieszałam z ryżem i cebulką, dodałam sól, pieprz i kminek. Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście i ciasno zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam

nietadieta
Pyzy z mięsem. Bezglutenowe 143

Pyzy z mięsem Składniki: 300 g mięsa mielonego 4 cebule 10-12 ziemniaków mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Ziemniaki obrałam, ugotowałam i przestudziłam. Niestety nie mam praski, więc użyłam tradycyjnego tłuczka do ugniecenia ziemniaków. Ugniecione ziemniaki podzieliłam widelcem na 4 równe części, wyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie dodałam(...)powrotem ta jedną część ziemniaków i wszystko razem zagniotłam na ciasto.  W międzyczasie obrałam i pokroiłam cebulkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy delikatnie podsmażyłam mięso z dwoma cebulkami. Do farszu dodałam sól, pieprz, majeranek i odstawiłam do wystudzenia.  Ciasto odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nakładałam farsz i formowałam kulki. Ta część wymaga cierpliwości ale naprawdę warto

nietadieta
Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym. Bez glutenu 119

wieprzowiny 1 puszka pomidorów sól pieprz majeranek olej słonecznikowy ocet jabłkowy Ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam ze skóry. Wieprzowinę, cebulę oraz czosnek zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Mięso dobrze wymieszałam z cebulą i czosnkiem aby przeszło smakiem. Ziemniaki pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana dokładnie umyłam i również pokroiłam w plasterki. Pomidory z puszki przelałam do garnka, dodałam(...)powstał sos. I rozpoczęłam warstwowe układanie:) Do naczynia żaroodpornego wlałam niewielką ilość oleju, tak by zakrył dno. Na samo dno poszły ziemniaki, następnie cukinia, jedna część mięsa, bakłażan i połowa sosu pomidorowego. Wszystkie te warstwy powtórzyłam z pomocą małych rączek mojego synka:)  Naczynie żaroodporne wstawiłam do piekarnika na 1 h i 10 min, temp 190 °C. Warto co jakiś

nietadieta
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem z indyka 128

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem z indyka Składniki: cukinia filet z indyka cebula ryż sól kurkuma koperek oliwa z oliwek Mięso z indyka i cebulę pokroiłam w kostkę, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Ryż ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Cukinie umyłam i wydrążyłam środek za pomocą łyżki. Podsmażone mięso z cebulą wymieszałam z ryżem. Dodałam kurkumę, koperek i oliwę

nietadieta
Boczek z golonką 197

skóra z drugiego kawałka boczku,ugotować i zmielić na sitku fi 2 dwa razy Przyprawy - czosnek zgnieciony w prasce 3-4 ząbki -pieprz czarny 2 g /kg mięsa -majeranek 0,5 g /kg mięsa -sól kamienna nie jodowana 18 g/ kg boczku -peklo sól 16 g / kg golonki -trzy szt. liścia laurowego Wykonanie Kupiony boczek myjemy i osuszamy.Dopasowujemy wymiarami(...)kawałki bez ścięgien samo chude mięsko które traktujemy delikatnie tłuczkiem do schabowych następnie peklujemy peklo solą i dokładnie wyrabiamy.Wkładamy do lodówki na 24 godz. Po 24 godz wszystkie mięso przyprawiamy najpierw czosnkiem nacieramy następnie dajemy pieprz,majeranek i na koniec do golonki dodajemy zmielone skórki.Wszystkie przyprawy mają być równomiernie rozprowadzone po mięsie. Teraz do naszej praski wkładamy kolejno

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kacze curry z wolnowaru 175

Bardzo smaczne, wyraziste kacze mięso, które można podać na wiele sposobów. Możemy podać je jako danie główne z ryżem, możemy zawinąć w tortillę, albo po prostu potraktować jako dodatek do bułki. W każdym przypadku jest smacznie. I najważniejsze - jak już piersi do wolnowaru wstawimy, niczego nie trzeba  pilnować. Tak lubię. Polecam! Na podstawie przepisu z książki Heather(...)pomidorowej 400 g  - puszka pomidorów krojonych 300 ml bulionu warzywnego przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać mięsa.  Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą do dołu, smażyć na niewielkim ogniu 3 - 6 minut aż skóra zbrązowieje a tłuszcz się wytopi. Odwrócić i smażyć z drugiej

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania