mięso - 63110 przepisów (strona:1125/4208)

Kurczak faszerowany pieczarkami i suszonymi pomidorami 230

już kolejny przepis na faszerowanego ( wyluzowanego ) kurczaka. Efektowne danie. Wymaga trochę pracy, ale warto, szczególnie gdy biesiadnikom smakuje. Moi byli zadowoleni i to było najważniejsze. Składniki: 1 kurczak ½ kg mięsa wołowego mielonego ½ kg mięsa wieprzowego mielonego ½ kg pieczarek Suszone pomidory ze słoika ( połowa ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Czerwony delikat do mięs 1 łyżka oleju 2 jajka Wykonanie: Kurczaka luzujemy(...)Część piersi odcinamy, kroimy na kawałki. Odkładamy do miski. Pieczarki siekamy na mniejsze kawałki, lekko solimy  i przesmażamy na łyżce oleju. Do miski z piersią z kurczaka dodajemy mięsa mielone, przestudzone pieczarki, posiekane suszone pomidory i pietruszkę oraz jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Kurczaka zszywamy ( od szyi )i tworzymy coś w rodzaju  worka. Wypełniamy

Smaki Ewy
Tradycyjna zupa ogórkowa 189

lubczyku Ilość ogórków i ziemniaków podaną w przepisie możecie oczywiście zmienić według Waszych upodobań kulinarnych. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę - dodajcie więcej ogórków, jeśli bardziej gęstą - więcej ziemniaków. :) Wykonanie: Mięso zagotuj w wodzie, zdejmij z wierzchu powstałe szumy. Obierz włoszczyznę, posiekaj czosnek (z łupinami), dodaj do wywaru wraz z zielem i liśćmi, 5 gałązkami koperku, dopraw solą i pieprzem. Gotuj(...)miękkości mięsa. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Przelej wywar na sicie, dodaj do niego ziemniaki i gotuj do miękkości, następnie do całości dodaj przecier ogórkowy (lub ogórki pokrojone w plasterki). Ponownie dopraw zupę, szczególnie solą - ziemniaki "wciągną" ją z wywaru podczas gotowania. Z włoszczyzny wybierz całą marchew i połowę selera oraz pietruszki. Marchew pokrój w talarki

Garniec Magalie
Gulasz z indyka 159

Szybki gulasz z indyka to propozycja dla osób zabieganych i nie lubiących stać przy garach. W sklepach można kupić już pokrojone mięso z indyka, w skład którego wchodzą kawałki z różnych części indyka (bez skóry). Pozostałe składniki banalnie proste, ale jedzonko wychodzi pyszne i zdrowe.  Składniki: 600 - 700 g mięsa z indyka 2 średnie cebule 1 duża papryka(...)czosnek w plasterki. Z indyka jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać mięso z indyka, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać marchew i przyprawy (bez soli i pieprzu), dusić pod przykryciem około 15 minut.  Gdy marchew i indyk będą wystarczająco

Kuchcik gotuje
Zapiekanka z purée ziemniaczanym. 643

Zapiekanka z purée ziemniaczanym... Potrzebne będą: 70 dkg mięsa wieprzowego mielonego 2 kiełbasy śląskie (jak dla mnie zbędne) papryka 2 cebule 2 pomidory ząbek czosnku ziemniaki masło mleko 3 łyżki ketchupu majeranek natka pietruszki sól, pieprz starty ser Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mięso mielone przesmażamy na patelni bez tłuszczu(...)żaroodpornego. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym, polewamy łyżką oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i cebulę w piórka, posypujemy solą, pieprzem i przez chwilę dusimy, lekko chrupkie warzywa przekładamy na mięso mielone. Następnie układamy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki, choć dla mnie jest ona zupełnie zbędna, nie potrzebna. Na to pomidory, mogą być obrane ze skórki lub nie, jak kto lubi

Pelusiowa Kuchnia
Gulasz wieprzowy z selerem naciowym 169

lodówce na około 1 godzinę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, łodygi selera pozbawić włókien i pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki.  Mięso obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu. Cebulę podsmażyć, pod koniec smażenia dodać czosnek i dodać(...)mięsa. Dodać również pokrojone pomidory, seler i rodzynki. Dusić, aż mięso będzie miękkie, doprawić solą i pieprzem do smaku.  W razie potrzeby gulasz można zagęścić mąką. Podawać z różnego rodzaju kaszami lub ziemniakami. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki po wierzchu.  Nasza propozycja podania - z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty Pyszne kawałki selera, mniam... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 214

łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku,  szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże zioła i płatki nagietka. Przygotowanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż pozostawiając ok. 8 mm nieprzecięte. Mięso rozłożyć jak książkę, każdą połówkę ponownie przeciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć płasko, delikatnie rozbić dłonią tworząc płaski płat mięsa. Posmarować sosem sojowy. Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić(...)posiekać, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać, wyłożyć na mięso, zrolować w roladę, na końcach spiąć wykałaczkami. Roladę obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu (po 1 minucie z każdej strony), przestudzić. Jarmuż porwany na mniejsze kawałki wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Bataty obrać, posiekać

SzczyptaSmaQ
Rolada wołowa! 144

boczku, cebuli wyrwanej prosto z ziemi obok naszego domu i musztardy - koniecznie z Czech. A do tego sos wzbogacony gęstą, prawdziwą śmietaną.  Składniki na 4 rolady: 4 plastry mięsa wołowego (1 plaster od 150-200g) 2 ogórki kiszone 4 plasterki wędzonego boczku 1 duża cebula musztarda kremska 200ml gęstej śmietany 1 łyżka smalcu lub masła sól pieprz Sposób(...)przygotowania: Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy na plastry, nie za cienko. Mięso wołowe smarujemy następnie z jednej strony musztardą, dodajemy plasterek ogórka, boczku i cebuli. Ilość dodanych składników zależy od wielkości plastra wołowiny. Następnie rolujemy plaster i obwiązujemy go bawełnianą nitką. Gotowe rolady najpierw obsmażamy na rozgrzanym smalcu bądź maśle

Kuchnia Pani Wiosny
jesienna zupa jarzynowa z brokułem 183

obieramy i kroimy w drobniejsze części. Do  garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim pokrojoną w ćwiartki cebulę. Do cebuli dodajemy  selera, marchew oraz mięso kurczaka, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk. Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem(...)gotujemy na małym ogniu przez 50-60 minut.  Ugotowany wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając  oddzielnie  mięso z kurczaka (warzywa  i kości odrzucamy). Teraz w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego drobno posiekana cebulę i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew

Miód i pieprz
Ryżanka (rosół z ryżem) 235

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com "Rosół jest zupą, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane "na szybko" w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie nie ścięło się za szybko(...)Włożenie mięsa do gorącej wody zamyka jego pory a substancje smakowe w większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. Jednym słowem ryżnaka jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje

Di gotuje
Tradycyjne Jadło 101

sama o sobie pisze…. „Przyprawiamy tylko naturalnie, wędzimy na prawdziwym dymie olchowym, pieczemy na żywym ogniu. Produkujemy w 100% tak jak deklarujemy ! Nasze wyroby produkujemy w 100% z mięsa wieprzowego bez konserwantów wg starych receptur i tradycji wielkopolskiej wsi i dworu. Doprawiamy świeżym czosnkiem, pieprzem, majerankiem, cebulą, zielem angielskim, kminkiem, papryką i solą. Nie stosujemy żadnych barwników, wypełniaczy i dodatków(...)chemicznych. Wędzimy w wędzarni tradycyjnej, na dymie z drewna olchowego. Mięso pozyskujemy tylko ze świeżego surowca, najwyższej jakości.Pogodziliśmy tradycyjne metody produkcji z dbałością o wysokie standardy higieniczne, stosowane w krajach unii europejskiej. Nasze wędliny charakteryzują się bardzo zdecydowanym smakiem.Jest to wynik stosowania naturalnych przypraw Np. pieprzu; majeranku; czosnku; kminku; jałowca; kolendry i ziela angielskiego.Wędzenie na prawdziwym dymie olchowym

Z Kuchni Do Kuchni
Czeburek idealny 182

Czebureki - (krym. çüberek) — to pierożki z ciasta praśnego (jak na pierogi ruskie) z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka idealnego(...)trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne i delikatne. Czebureki idealne dość łatwe niecałe

sierotka maRysia w kuchni
placek po węgiersku 191

danie ale dla wielbicielki placków ziemniaczanych - a ja ją niewątpliwie jestem - jest to danie idealne. Wyszedł pyszny. PLACEK PO WĘGIERSKU dla 3 osób ok 2 h Składniki pól kilograma mięsa gulaszowego (wołowina lub wieprzowina) 1 strąk papryki pokrojonej w paski 1 duża cebula ok 10 pieczarek 3 ząbki czosnku pół łyżeczki czubricy (można pominąć) majeranek 1 i 1/2 łyżki mąki(...)łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki śmietany placki ziemniaczane według tego przepisu. Do dzieła!!! Mięso pokrojone w kostkę obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni - szybko, aby się przyrumieniło tylko z wierzchu. Do rondla wrzucamy pokrojone pieczarki i cebulę i delikatnie dusimy na maśle - gdy zmiękną zalewamy je szklanka wody i gotujemy chwilę (można dodać więcej wody aby sosu było więcej

sierotka maRysia w kuchni
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 236

Lubicie mięso kaczki? Ja tak średnio ale rosół z kaczki to mój ideał. Jednak ostatnio Rysiowa Mama dała nam kaczkę którą wcześniej poluzowała. Pamiętacie w Julie&Julia przepis na kaczkę luzowaną? Wyższa szkoła jazdy - jednak bardzo mi się spodobała. Znalazłam kilka przepisów jednak tego Julii Child nigdzie dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy(...)desce do krojenia i dobrze nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim i wódką. Zwijamy w rulon zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin  do lodówki.  Mięso z łopatki mieszamy z karkówką, dodajemy zeszkloną na patelni drobno posiekaną cebulkę, posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sporą szczyptę tymianku. Mieszamy z żółtkiem. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 227

się tam z Ryszardem i była to naprawdę bardzo miła wyprawa. Z zewnątrz zachwytu brak... ale gdy weszliśmy do środka i poczuliśmy zapach palącego się drewna i świeżo grillowanego mięsa to wiedzieliśmy, że na pewno głodni nie wyjdziemy. Tak fantastycznego mięsa z grilla nie jadłam nigdy. Do tego warzywa kiszone na modłę Ormiańską przez panią Emmę, sałatka z cebuli(...)pietruszki (nie lubię surowej cebuli ale takie połączenie idealnie podkreśliło smak mięsa) i ten pyszny, pikantny sos którym polano mój kawałek karkówki - jestem w niebie... W ostatni wtorek ponownie udałam się tam z Przyjaciółmi Oksaną i Felixem (jestem tymczasowo słomianą wdową więc niech Ryszard czyta i niech mu ślinka cieknie strumieniem od opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka z kaszą kuskus i baklażanem 322

Kolejna propozycja na upalne dni - lekka ale bardzo pożywna zapiekanka z warzywami, mięsem i kaszą kuskus. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Zapiekanka z kaszą kuskus i bakłażanem Składniki: 1 niewielki bakłażan starta na tarce marchewka cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanego koperku 3/4 szklanki kaszy kuskus 20 dag karkówki pół szklanki śmietany kulka sera mozzarella(...)drobną kostkę, posypujemy słodką papryką i wrzucamy na niewielką ilość rozgrzany olej - chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu. Posypujemy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy warzywa i mięso z kaszą kuskus (wrzucamy całą zawartość patelni razem z sosem powstałym z oleju i mięsa i sokami z warzyw) - przekładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy śmietanę z pietruszką - polewamy tak powstałym

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania