mięso - 63110 przepisów (strona:1138/4208)

Szwedzkie klopsy jak z ikei (pieczone) 176

Smaczniejsza, zdrowsza i sprawdzona wersja słynnych klopsików z IKEI :) Składniki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 150 ml soku jabłkowego 1 jabłko ½ słoiczka korniszonów 1 jajko 1 czerstwa bułka 20 ml wódki sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki posiekanej rukoli Wykonanie: Bułkę namoczyć w soku jabłkowym, odcisnąć i wymieszać z mielonym mięsem. Korniszony i jabłko drobno posiekać, dodać(...)mięsa razem z jajkiem, wódką, rukolą i przyprawami do smaku. Następnie dokładnie wymieszać masę , formować pulpeciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika 220 stopni i piec przez 25 minut na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ryżowe z mięsem 160

Połączenie mięsa mielonego z ryżem, uformowane w postaci tradycyjnych kotlecików. Wyszło pysznie! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, ½ szklanki ryżu, 1 jajko, 2 cebule, 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól do smaku pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Ryż ugotować na pół sypko i zmieszać z mielonym mięsem. Cebulę drobno posiekać, zrumienić

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki light 157

jeszcze bardziej odchudzić, zwłaszcza dla osób które stosują dietę białkowa polecam zastąpić ryż całym opakowaniem sera Emilka, robiłam już tak kiedyś i wyszły równie dobre ;) Składniki: 500-550g mięso mielone z indyka/ kurczaka 4 łyżki sera chudego białego Emilka 150g ryżu brązowego 1 mała biała kapusta (jeżeli nam zostanie to polecam pokroić i ugotować jako jarzynkę do obiadu(...)słoik koncentratu (z NETTO) 1 kostka rosołowa sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy ugotowany ryż mieszamy z mięsem i serem, przyprawiamy do smaku (jeśli ktoś próbuje surowego mięsa, ja  nigdy  więc sypię sól i pieprz na oko) z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Odchudzony obiad jak u mamy ;) (kotlety mielone + kluski pseudo śląskie + buraczki) 407

klęskę  bo nic nie dorówna buraczkom mojej mamy, które mogłaby jeść kilogramami! ;) nie potrafię ich odpowiednio przyprawić;/ może Wam się uda ;) Składniki: kotlety (11 sztuk): 500g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek sera białego (Emilka) mała cebula sól (około 2 łyżeczek) pieprz (0,5 łyżeczki) słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki(...)mieszamy z tak przygotowanej masy lepimy kotlety możemy je piec w piekarniku lub tak jak ja na patelni lekko posmarowanej oliwą z oliwek (nie powinny wam się przypalić, bo mięso puści sok) kotlety smażymy z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe (około 20-30 minut) buraki obieramy i kroimy na połowę gotujemy, aż będą miękkie następnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomidorowo-paprykowy pasztet drobiowy 190

mieszanki niezidentyfikowanego pochodzenia się w nim znajdują, dlatego też w niedzielę podjęłam się przygotowania domowego pasztetu. Przejrzałam internet i znalazłam ten oto przepis , który stanowił moją bazę; ) Składniki: 50dkg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej samemu zmielić pierś z kurczaka czy indyka) 4 łyżeczki puree z fasoli  0,5 czerwonej papryki 1 spora cebula 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)pieprzu białego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego puree z jednej małej marchewki puree z jednej pietruszki (korzenia) PORCJA = CAŁOŚĆ Sposób przygotowania: Mięso mieszamy z jajkami, koncentratem, puree z fasoli, marchewki i pietruszki oraz przyprawami cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy do formy/naczynia żaroodpornego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Odchudzone leczo plus recenzja dzikiego ryżu 239

smażenia Sposób przygotowania:  Na ogromnej teflonowej patelni rozgrzewamy około łyżeczki oleju cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy ją na patelnię i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając je łyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem(...)może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje na następny dzień kiedy mięso nasiąknie pomidorowym sosem, a wszystkie składniki się przegryzą  ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomidorowa kasza jaglana z brokułami i indykiem 192

jabłkiem i cynamonem, ze wszystkim wychodzi pyszna ;) Składniki (2 porcje): 100g kaszy jaglanej 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy smakowo i moje must have to koncentrat z NETTO) około 300g mięsa mielonego z piersi indyka około 400g mrożonych brokuł odrobinę oleju rzepakowego firmy Oleofram sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie wg. smaku opcjonalnie ząbek czosnku plaster sera żółtego light łyżka(...)mieszanki ziaren  Piekło-Niebo Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy, aż się wypiecze, przyprawiamy wg. smaku kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrożą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki do mięsa dodajemy kaszę, mieszankę ziaren

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 243

się ze smakiem! A może i poprosi o dokładkę ;) SKŁADNIKI: * cebula – 1 szt *czosnek – 2 ząbki * pieczarki – ok. 6 szt * czerwona papryka – 0,5 szt * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * imbir, przyprawa 5 smaków , cukier – do smaku * sos sojowy – 1 łyżeczka * olej sezamowy – 1 łyżeczka * ocet winny – 1 łyżeczka(...)dodajemy czosnek i szczyptę imbiru. Po przesmażeniu wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Przesmażamy na dużym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy zmielone mięso. Mieszamy rozbijając na drobne kawałki i smażymy do momentu aż się zetnie. Wlewamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy , szczyptę cukru i płaską łyżeczkę przyprawy 5 smaków. Przesmażamy kilka minut

Ostra na Słodko
Kotlety mielone z wkładką 145

Kotleciki mielone z wkładką..tym razem wkładką jest chrzan Kielecki ... 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku   1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta chrzan Kielecki   Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć

Moje domowe kucharzenie
Schab w śmietanie 157

Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad iście królewski. Sprawdźcie… Składniki: schab śmietana 18 % oliwa do smażenia sól pieprz papryka kostka rosołowa Przygotowanie: Schab kroimy na ciękie kotleciki i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Delikatnie skrapiamy(...)oliwą i odstawiamy na 1-2 h do lodówki żeby mięso przeszło. (jak nie ma czasu to nie trzeba tyle czekać ) Na oliwie podsmażamy bitki z obu stron na złoty kolor. Powinny wystarczyć około 3 minuty na każdą stronę. Po usmażeniu bitki ściągamy z patelni. Do oliwy pozostałej po usmażeniu bitek dodajemy kubek śmietany, odrobinę wody i kostkę rosołową. Wszystko

Kulinarna Patilogia
Tradycyjne rolady wołowe 226

czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oliwa dratwa do zawiązania roladek Przygotowanie: Kupując mięso na rolady wołowe zwróćcie uwagę na to aby wołowina była w jednym kawałku, nie poszarpana. Najlepiej nadaje się ligawa, wołowina ekstra lub pieczeniowa. Wybierajcie kawałki które nie są bardzo płaskie(...)Pamiętajcie ze będziecie w nie coś zawijać więc musza mieć troche powierzchni. Wołowinę kroimy w jak najcieńsze plastry (ok. 0,5 – 1 cm). Najłatwiej zrobicie to wkładając mięso do zamrażarki. Czekamy aż lekko się zmrozi i takie właśnie kroimy. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Ogórki kiszone i surowy wędzony boczek kroimy w słupki. (Zamiast boczku możecie użyć słoniny

Kulinarna Patilogia
Galaretka z kurczaka 153

obciąć kuper, umyć, włożyć do garnka. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Ugotowanego kurczaka wyjąć, ostudzić, obrać mięso z kości, pokroić. Wywar przecedzić, ostudzić. Zdjąć tłuszcz. Sklarować - do zimnego wywaru wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać 1,5 litra wywaru(...)masłem, nie lubię marchewki w galarecie), groszek lub kukurydza z puszki (ja ugotowałam groszek z trawą cytrynową, nadając mu lekko cytrynowy smak) – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki. Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Ja lubię kurczaka w lekkiej galaretce, może troszkę gorzej wygląda po wyjęciu z naczynia

królestwo garów
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 221

laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK )  Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ( ziemniaki, pietruszki marchew i seler)oraz czosnek. Po 10 minutach dodaje szparagi(...)ziemniaków, pietruszki i selera , oraz białe szparagi, do drugiego połowę białych warzyw, zielone szparagi i groszek konserwowy( zostawiam pełną łyżkę groszku do ozdoby) Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem.  Nalewam na talerze

Takie tam pichcenie
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 242

wersji light na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Polecam też Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym , czy klopsiki w pikantnym sosie . Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy(...)mięso, dodajemy pikantny sos, doprawiamy solą, pieprzem Cayenne, majerankiem, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny, prażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy, hakiem robota. Formujemy okrągłe klopsiki, które układamy w formie do zapiekania. Pomiędzy klopsikami układamy pokrojone w kostkę szparagi, suchy makaron, a na wierzchu kawałki szparagów wraz z główkami, zalewamy sosem (tym razem gotowym, gdyż testowałam nowy produkt Winiary, bazę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Botwinka z czerwoną kapustą. Zupka dla dziecka 179

czerwonej kapusty to już pierwszy raz i zaręczam, że nie ostatni, bo wyszła przednia. Wersja dla malucha jest po prostu delikatniejsza i nie zawiera soli. ;) Potrzebujemy: mały kawałek mięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół 1 ziemniak 1 liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku(...)cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki, bądź słupki, pół posiekanego ząbka czosnku i plaster cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz

MamaOskarka