mięso - 63110 przepisów (strona:1143/4208)

Kotlet schabowy tradycyjny 145

kości sól, świeżo zmielony pieprz, mielona słodka wędzona papryka, tymianek, mielona kolendra Ponadto 2 jajka 2 łyżki mleka mąka bułka tarta smalec gęsi lub olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry na ok 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa lub stekownicą. Przyprawiamy, następnie odstawiamy na 20 minut. Mięso obtaczamy mące, następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka

kgwjanczewo
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 201

Tradycyjne carpaccio to znane na całym świecie włoskie danie przygotowywane z surowego mięsa: wołowiny, cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy

W kuchni Katie
Ramen po mojemu 175

Popularność tej potrawy na świecie przypieczętowało wynalezienie makaronu błyskawicznego przez Momofuku Ando w 1958 r. Ramen nie ma jednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa wieprzowego, drobiu, jak i ryb. Różne są też dodatki: grillowana wieprzowina, szczypior,  gotowane na twardo  jaja, kiełki fasoli, pędy bambusa, suszone glony nori, czy kukurydza. Ramen doprawia się(...)klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy przelać go zimną wodą, by przerwać gotowanie

W SMAK
Szwedzkie klopsiki 213

jeżyn. To danie z gatunku "comfort food", czyli jedzenie na pocieszenie :) Uwielbiam takie potrawy. Rozgrzewają od środka, gdy za oknem taka plucha jak dziś. Składniki klopsiki 250g mielonego mięsa wołowego 250g mielonego mięsa wieprzowego posiekane pół pęczka natki posiekane pół pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu(...)przygotowania Wszystkie składniki na klopsiki zagnieść rękami w misce. Pozostawić tylko odrobinę natki do posypania gotowego dania. Mokrymi rękami uformować klopsiki (ok. 40). Jeden klopsik to niezbyt czubata łyżeczka mięsa. Kłaść je na tacy pokrytej olejem. Następnie przykryć tacę folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę 2-3cm. Zalać

W kuchni wieczorem
Kotlety mielone 192

czerstwe bułki mleko 50 ml wody  2 jajka  sól do smaku  pieprz do smaku  domowa wegeta do smaku bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, wymyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek zmielić wraz z mięsem. Bułki namoczyć w mleku, delikatnie odcisnąć, dodać do mięsa. Całość doprawić do smaku

Krakowskie smaki Ani
Grillowana karkówka w curry i papryce 185

ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego koperku Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Na talerzu układamy mix sałat(...)pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych.  Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez OWOCOWY RAJ  (tutaj)  oraz blog FOODMANIA  (tutaj

VioletoweKucharzenie
Kurczak w sosie słodko kwaśnym 215

łyżki sos słodko- kwaśny - 1 słoik ( 520 g) Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć na sicie.  Filety umyć, osączyć, pokroić w grubsze paski.  Mięso wymieszać z przyprawą kebab- gyros, odstawić na kilka minut.  Następnie usmażyć mięso na tłuszczu.  Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski.  Do usmażonego mięsa dodać papryki

Kuchnia Danusi
Grillowane bakłażany z sosem bazyliowym i wołowiną 156

Takie przystawki to ja uwielbiam, są fit i mają mięso :) Nic dodać nic ująć, ciekawi mnie jak Wam spodoba się ta wersja grillowanego bakłażana.  Składniki: 2 duże bakłażany 100 g serka typu Philadelfia  200 g mięsa wołowego 2 ząbki czosnku sól i tabasco do smaku odrobina oleju kokosowego do smażenia sos 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mleka(...)wzdłuż  ok 0,5 cm osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie solimy, smażymy z obu stron na patelni grillowej. Na oddzielnej patelni smażymy na oleju kokosowym mięso, dodajemy sprasowany czosnek i doprawiamy do smaku na ostro. Z grillowane bakłażany smarujemy serkiem następnie układamy farsz i zwijamy w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w formie do pieczenia i piec

Niezły Młynek
Skrzydełka w sosie sojowym z dodatkiem masła (danie z piekarnika) 241

najmniej 50 g masła pieprz Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, miód i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać. Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte(...)wierzch ułożyć pocięte na mniejsze kawałki masło. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Przygotowane skrzydełka piec pod przykryciem około 40 minut w 190ºC. Pod sam koniec pieczenia, zdjąć folię i mięso przyrumienić z wierzchu. Najlepiej, aby w naczyniu żaroodpornym była tylko jedna warstwa mięsa - dzięki temu skrzydełka upieką się równomiernie

Ugotować
Burrito 210

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony na większym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy czerwoną papryką (słodką

Pudełko rozmaitości
Kurczakowa sałatka z zupek chińskich 187

danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa netto 60g każda] 2 pojedyncze piersi z kurczaka puszka(...)kukurydzy pół słoiczka papryki marynowanej żółto - czerwonej  pęczek koperku 3 łyżki majonezu łyżka oleju sól  pieprz przyprawa uniwersalna do mięsa Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich kruszymy, wsypujemy dołączoną do niego przyprawę i zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby woda delikatnie zakryła makaron). Całość mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na bok. W między czasie piersi z kurczaka kroimy

Taste Therapy
Wieprzowina z natką i czosniem 159

soli 2 litry wody 50 g brązowego cukru 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Solankę podgrzać do rozpuszczenia cukru, wystudzić i włożyć do niej mięso na kilka godzin. Następnie przełożyć łopatkę do brytfanki i przyprawić, dodać rozgnieciony nożem czosnek. Piec ok 5 godz w 130 st C (góra - dół z pokrywką). Miękkie mięso wyjąć z stopionego tłuszczu(...)oczywiście moi chłopcy polali sobie nim mięso)  rozdrobnić widelcem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i gotowe...... Smacznego

Gaździnka warzy
Hamburgery full wypas 167

hamburgerów ( ja kupiłam w Lidlu) 2 pomidory ogórek (świeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber, majeranek, tymianek, papryka(...)Zaczynamy. Namaczamy kajzerkę w wodzie po moczeniu suszonych grzybów, namoczone grzyby szatkujemy, cebula w kostkę. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy cebulę delikatnie solimy, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy. Do dużej miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, namoczoną bułkę (za mocno nie odciskamy), przyprawy. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy cebulę z grzybami i wyciśnięty czosnek. Jeszcze raz wyrabiamy, już delikatniej. Na sam koniec dodajemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Schab jesienny z pieczarkami 183

Kolejne szybkie danie, które możemy przygotować w niecałą godzinę. Bez drogich składników, szybkie do odgrzania, smaczne, pachnące. Przygotowane mięso można zjeść bez dodatków, można podać z ryżem, kuskusem, kopytkami albo tak jak ja z pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :) Dla 4 osób Potrzebujemy: 1kg schabu 30dkg pieczarek 3 pory (tylko białe części) cebula puszka zielonego groszku(...)mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 30 min. Pory kroimy w talarki, a cebulę w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy por oraz cebulę i lekko solimy. Podsmażamy. Pieczarki kroimy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Papryka faszerowana 151

Bardzo szybko się robi, są bardzo sycące i bardzo smaczne. Zimą świetnie smakują z ryżem i mięsem mielonym z chili, latem np.cukinią, pomidorami z dodatkiem ziół i tuńczyka. Z tego co czytałam to do farszu część osób dodaje ryż surowy, ja wolę dodać podgotowany wówczas mam pewność, że nie będzie twardych ziarenek. Dla 2 osób Potrzebujemy: 2 duże czerwone(...)szerokie papryki 1 cebula 20dkg mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1 torebka podgotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili ( jeżeli ktoś woli bardziej ostre to cała) 4 duże pieczarki 2 łyżki tartego żółtego sera tymianek bazyli suszona lub świeża S&P Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/