danie na obiad lub kolację. Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje. Ale ze świeżym pieczywem czy ziemniaczkami też będzie smacznie;) Białe, świeże pieczarki, kupuję w (KLIK) 50-60 dag mięsa z udźca indyka Marynata: sól przyprawa czerwona do mięs czosnek granulki olej smakowy ( pomidor, bazylia, czosnek) Ponadto 3 łyżki oleju do smażenia cebuli(...)papryki ( u mnie zielone) 30- 40 dag pieczarek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Najpierw marynuję mięso, umyte kroję na kawałki, dodaję przyprawy i wlewam 2-3 łyżki oleju smakowego, mieszam i odstawiam na około godzinę. W między czasie obieram pieczarki, kroję w grube plastry. Myję , pozbawiam nasion papryki i kroję w piórka cebulę i czosnek
Takie tam pichcenieprosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy jako dip do przekąsek. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, to wystarczy dodatek chili czy odrobinę cayenne, dla fanów orientalnych smaków polecam świeżą kolendrę lub harissę- ile upodobań tyle wersji smakowych! :) Ja najbardziej lubię jej delikatną i klasyczną(...)wersję, oto ona: * mięso- 200 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * musztarda- 1 łyżeczka * cebula- 1 szt. * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku * szczypior- do posypania Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie wraz z mięsem i ugotowanymi warzywami zmielić w maszynce do mielenia, blenderem lub rozdrobnić widelcem. Pastę doprawić musztardą, solą, pieprzem, dodać drobno pokrojony
Kraina Miodem Płynącapuree 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić bułką tartą) sól i pieprz kminek, majeranek olej do smażenia Sos: 250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy, kminek sól i pieprz(...)passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% świeża posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut
Czerwień i błękitkaczki 3 marchewki ćwiartka selera 2 pietruszki 1 cebula ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek natka pietruszki sól i pieprz Pozostałe po podzieleniu pieczonej kaczki skrawki mięsa i kości włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Piekarnik rozgrzać do 200 °C, włączyć funkcję grilla. Wstawić kaczkę i piec, aż mocno się zrumieni. Co pewien(...)czas wymieszać. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody. Do wrzątku włożyć zrumienione kawałki kaczki. Gotować 15 min na średnim ogniu. Z kości usunąć mięso i pokroić w drobna kostkę. Marchew, cebulę, seler i pietruszkę pokroić w jednakową drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Wsypać do wywaru i gotować do miękkości. Doprawić koncentratem pomidorowym. Dodać mięso i gotować
Atlas SmakówJeden z pomysłów na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z kurczaka. Bardzo delikatne kotleciki. ugotowane kawałki kurczaka ( np. udka ) 2 średnie marchewki ( ugotowane ) namoczona w wodzie czerstwa bułka żółtko jajka ok 2 łyżki bułki tartej mąka olej rzepakowy sól i pieprz Ugotowanego kurczaka obrać z mięsa, zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Dodać drobno pokrojone marchewki, żółtko
Atlas SmakówKolejny sposób na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z rosołu. Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: mięso ( ugotowane z rosołu - drób, wołowina) warzywa ( ugotowane z rosołu - marchew, pietruszka, kawałek selera ) cebula sól i pieprz Mąke przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić(...)zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Ostudzone mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce. Na patelni podsmażyć na złoto cebulkę, dodać do farszu. Przyprawić sola i pieprzem do smaku. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka
Atlas Smakówmieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 ) średnia cebula ząbek czosnku 1 szklanka białego wina łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej ) 3 żółtka ugotowane na twardo koperek pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki tymianku olej rzepakowy sól i pieprz Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso(...)doprawić rozmarynem i tymiankiem. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dolać wino i smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać koperek i margarynę. Zmiksować na gładką masę. Prostokątną miseczkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę pasztetu, następnie żółtka i uzupełnij pozostałą masę. Odstaw do ostygnięcia a nastepnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę
Atlas Smakówsytuacjach, kiedy córka nie ma na nic innego apetytu lub mama nie ma pomysłu na kolację ... Spróbowałam więc odtworzyć smak w wersji zdrowszej. Mała zjadła ze smakiem :) 200 g mięsa gulaszowego drobiowego 150 g wątróbki drobiowej 100 g serc drobiowych cebula ząbek czosnku 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny ( masła dla nie alergików ) olej rzepakowy czerwona słodka papryka(...)sól i pieprz Serca ugotować. Następnie odciąć górne części a pozostałe pokroić. Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować
Atlas Smakówwłoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy osobno wg instrukcji na opakowaniu. Miękką włoszczyznę(...)mięso wyciągnąć z wywaru. Dodajemy koncentrat, mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem
Atlas Smakówzielonego - przyprawa do potraw chińskich - kurkuma - pieprz - olej - 1 czubata łyżka mąki Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w dużą kostkę Dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć - Mięso pokroić w dużą kostkę dodać do cebuli obsmażyć aż się zrumieni dodać przyprawy - zalać mięso wodą dusić pod przykryciem ok 20 minut - Dodać pokrojoną w plasterki marchew(...)groszek - Gotować aż wszystko zmięknie - W wodzie rozmieszać mąkę Wlać ma mięso gotować cały czas mieszać aż zrobi się sos w razie konieczności dolać wodę
W królestwie smaków BeatySkładniki: Ok. 0,5 kg mięsa mielonego Kilka plasterków żółtego sera Mała cebula jajko sałata Ogórek Pomidor Ketchup Sól i pieprz Bułeczki z sezamem Wykonanie: Cebulkę drobno posiekać , podsmażyć, dodać do mięsa, dodać jajko i doprawić solą i pieprzem. Uformować okrągłe kotleciki, spłaszczyć je dłonią i smażyć na posmarowanej oliwą patelni. Bułeczki przekroić na pół i podpiec chwilkę w piekarniku(...)Wewnętrzne strony bułeczek posmarować ketchupem i ułożyć: Sałatę Plasterek pomidorka Kotlecika Ser żółty Ogórka Przykrywamy bułką i ozdabiamy tak, żeby zachęcić niejadka do zjedzenia J Z tej porcji mięsa otrzymamy ok 6 burgerów
The Sweet DamselLubię faszerowane warzywa w każdej postaci Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 5 małej cukinii - 4 papryki - 1 cebula -2 ząbki czosnku - 1 torebka ryżu - 15 dag sera żółtego - 3/4 l słoik pomidorów krojonych w sosie własnym przepis w mojej kolekcji http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pomidory-w-sosie-wlasnym-jak-z-puszki - 1 łyżka papryki słodkiej - kilka listków bazylia - 2 kostki rosołowa mięsna - sól pieprz(...)cukinii wydrążyć środki miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć do odparowania wody 3. - wymieszać z ryżem doprawić solą pieprzem zostawić lekko
W królestwie smaków Beatymielonych grzybów suszonych - sól - pieprz - 4 kulki ziele angielskie - 2 liść laurowy - kilka kulek kolendry - tymianek szczypta - musztarda - mąka - olej - maggi Sposób przygotowania 1. - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa roztłuc tłuczkiem każdy plaster posolić posypać pieprzem i posmarować 1 łyżeczką musztardy 2. - R esztę mięsa zmielić przez maszynkę razem z cebula i czosnkiem dodać sól pieprz(...)utłuczoną w moździerzu kolendrę tymianek i 1 czubatą łyżkę grzybów mielonych razem dobrze wymieszać - Dać farsz na plastry mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć do końca i drugi plaster do końca Tak aby powstał po rozłożeniu duży płat boczku obłożyć każdą roladę związać nitka - Obsmażyć na oleju i mocnym ogniu
W królestwie smaków BeatySkładniki - 4 porcje schabu - 3 cebule średnie - 2 łyżki musztardy francuskiej - przyprawa grill lub (swoją ulubioną ) - sól - pieprz - 4 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu roztłuc tłuczkiem do mięsa posypać troszkę solą i pieprzem - Każdy plaster posmarować musztardą - Wyłożyć mięso w naczyniu do zapiekania, pod każdy plaster dać łyżkę oleju 2 - Cebulę posiekać na drobną kostkę(...)włożyć na mięso - Delikatnie z wierzchu posypać przyprawą wstawić do piekarnika nagrzanego 230 stopni po chwili zmniejszyć na 200 stopni zapiekać aż cebula się zrumieni ok 45- 50 minut
W królestwie smaków BeatyNowa wersja pasztetu bo z mięsa smażonego . Wyszedł przepyszny. Składniki - 1 królik duży - 2 liść laurowy - 5 ziele angielskie - 1 łyżka papryki słodkiej - pieprz - sól - 1 ząbek czosnku - 1/4 łyżeczki kurkumy - 1 /2 łyżeczki tymianku - szczypta kuminu - szczypta gałki muszkatołowej - 2 jajka - 1/2 szkl suszonych pomidorów - 1 wątroba z królika Sposób przygotowania 1. Podzielony królik na porcje włożyć(...)królik był tłusty chwilę obsmażyć Dolać wody dusić aż zmięknie odparuje woda i dobrze się przysmaży posypać solą i pieprzem zostawić aż troszkę ostygnie 2. Obrać mięso od kości zmielić przez maszynkę wraz z wątrobą Dodać kumin tymianek ,gałkę muszkatołową ,jajka i pokruszone suszone pomidory dobrze razem wymieszać W razie potrzeby doprawić solą ,pieprzem
W królestwie smaków Beaty