mięso - 63110 przepisów (strona:1149/4208)

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 217

urozmaicić lubiane w moim domu spaghetti, tym razem podałam je  z klopsikami ;) Polecam , na pewno zasmakujecie Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego  z łopatki pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz 3 łyżki Przyprawy Gajowego Bella Bis 4 szklanki bulionu warzywnego szklanka pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie(...)mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnuszku do bulionu dodajemy pomidory z puszki, blendujemy. Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, wykładamy na talerze, polewamy sosem, wykładamy pulpeciki. Do przygotowania dania użyłam makaronu razowego

Z Majeczką w kuchni
Burgery domowe 186

wersji slow mnoży sie jak grzyby po deszczu, a w każdej z nich kolejka kupujących. A może tak zrobić je samemu. Z własnych bułek, własnego sosu i upieczonego własnoręcznie mięsa. Tak na prawdę zrobienie ich nie jest trudne.   1. Najpierw bułki: 2 szklanki mąki pszenej/ pół paczki drożdzy suszonych (wersja leniwa) 3/4 szklanki wody 0.5 łyżeczki soli łyżeczka(...)ajvar jak zwykle idealny.    3. Burgery. W usmażeniu dobrych burgerów wołowych kluczowym składnikiem jest woda. Czytałam jeszcze o dodawanej sodzie ale osobiście tego nie robiłam. Ja mięso dobrze urobiłam z przyprawami : pieprz sól i lubczyk i słodka papryka (dwóch ostatnich nie trzeba dodawać bo w sumie profanacja.... ja lubię) i woda. Do pól kila mięsa weszło

Lubczyk i Wanilia
Kurczak z orzeszkami ziemnymi po chińsku 286

pisaniem :) Jest to moja wariacja kurczaka po Syczuańsku która nieopatrznie się pochwaliłam. Danie jest na prawdę przepyszne i bardzo trudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję dwa) pietruszka orzeszki(...)soli jak ktoś lubi mono słone można posolić pieprz kolendra (parę ziarenek max ćwierć łyżeczki - kolendra jest intensywna więc łatwo zepsuć potrawę) gałka muszkatołowa (szczypta) kurkuma papryka słodka Wykonanie: Mięso kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje

Lubczyk i Wanilia
szynka z grzybami moon 235

ostra papryka, ostre suszone chili, gałka muszkatołowa, kolendra, czosnek niedźwiedzi)   Wykonanie:   Grzyby moon zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na poł godziny. Warzywa kroimy w słupki a mięso w  paski (ja pora przeważnie kroję tak że zielona część idzie w słupki a biała w plasterki). Mięso pieprzymy i posypujemy ostrą papryką i polewamy sosem sojowym i odstawiamy(...)lodówki na pół godziny.  W międzyczasie podgotowujemy grzyby moon około 10 min po czym je studzimy i kroimy w paski. Warzywa i mięso podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek (pokrojony lub zmiażdżony), 2 małe ostre suszone papryczki i  tarty imbir. Doprawiamy kurkumą, gałka muszkatołową, kolendrą (ćwierć łyżeczki), słodką papryką, i czosnkiem niedźwiedzim (jak ktoś

Lubczyk i Wanilia
Kurczak w cieście francuskim na szpinaku z serem feta 401

feta 1 opakowanie ciasta francuskiego  roztrzepane jajko Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 8 części.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 10 cm. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć delikatnie kawałki mięsa. Odłożyć. Ser feta pokroić na grube plastry. Ciasto(...)Przekroić wzdłuż i wszerz, tworząc 4 prostokąty. Dzieląc tak dwa opakowania ciasta otrzymamy 8 prostokątów. Na środku każdego płata ułożyć jedną część szpinaku, następnie plaster sera feta i kawałek mięsa. Po bokach ciasta zrobić podłużne nacięcia. Zawijać paski ciasta na przemian z lewej i prawej strony tworząc warkocz. Tak przygotowane sakiewki posmarować roztrzepanym jajkiem.  Piec

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z gruszką i rukolą na wynos 225

Składniki na sos :     miód, cytryna, oliwa z oliwek.    Sok z połowy cytryny mieszamy z łyżką miodu i oliwą z oliwek. Przygotowanie : Umyte mięso osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ( można przesmażyć jeszcze bardziej na rumiano) Pokrojoną gruszkę dodajemy w momencie gdy mięso już będzie miękkie i krótko również obsmażamy- osączamy(...)tłuszczu Umytą, osuszoną rukolę rozdrobniłam, kukurydzę osączyłam, a paprykę pokroiłam w kostkę Składniki sałatki układałam warstwami w pojemnikami szklanym; wpierw rukolę, potem mięso z gruszką, paprykę i kukurydzę. I tak do wyczerpania składników. Sałatkę polałam przygotowanym sosem dopiero w pracy tuż pod spożyciem. Nie dodawałam do niej soli ani pieprzu. Ale jeśli komuś potrzeba zaostrzenia smaku to można sobie tego

Proste Potrawy
Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 194

nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie  i piekę ok 1,5-2 godz(...)połowie pieczenie  odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę. Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym 159

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Cebule obieram i szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.  Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego z dziesięciu placuszków układam

Bea(u)ty kitchen
Cebula nadziewana 227

danie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut.  Wyjmuję(...)osączam na durszlaku. Delikatnie oddzielam poszczególne warstwy tworząc miseczki.  Do mielonego mięsa dodaję umyte, osuszone i posiekane zioła. Jedną surową i także posiekaną cebulę. Ryż gotuję na sypko i mieszam z mięsem mielonym, razem podsmażam przez kilka minut na gorącym oleju. Dodaję kurkumę, sol i pieprz. Farszem napełniam cebulowe miseczki , układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10-15 minut

Bea(u)ty kitchen
Cukinia faszerowana 197

pora na cukinię faszerowaną, którą ja i moje dzieciaki uwielbiamy.  Prosty i szybki w przygotowaniu przepis dla zapracowanych i nie tylko. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1 opakowanie mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól  pieprz szczypiorek 5-10 dag żółtego sera Wykonanie: Cukinię szoruję pod bieżącą wodą, kroję wzdłuż(...)połowy i wydrążam środek z nasionami. Delikatnie wydrążam miąższ powiększając miejsce na farsz i przekładam na patelnię.  Mięso mielone podsmażam na suchej patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki.   Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz

Bea(u)ty kitchen
Kebab 217

dodaję resztę mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, roztrzepane żółtka i sól. Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.  W tym czasie mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok.  Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce(...)łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia, powietrze. Wyjmuję na talerz, smaruję sosem czosnkowym. Na sos kładę porcję surówki z kapusty, na to podduszone pieczarki, a na wierzch smażone kawałki mięsa i składam na pół jak naleśnik. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Rolada z szynki 192

Polecam :) Składniki: 1 kg surowej szynki 200 g żółtego sera 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej natki pietruszki  sól pieprz musztarda wg gustu Wykonanie: Mięso kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem, tak by nie rozerwać kotletów, układam na desce nakładając, częściowo, jeden plaster na drugi,  posypuję solą i pieprzem oraz smaruję musztardą.  Żółty(...)ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję przygotowane mięso. Paprykę oczyszczam z nasion, kroję w dość grube paski i układam po dwa na serze. Pomiędzy papryką układam po kilka gałązek świeżego koperku, wcześniej umytego i wysuszonego. Podważając ręką zwijam mięso w roladę, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki natki pietruszki.  piekarnik nagrzewam

Bea(u)ty kitchen
Schab duszony w czerwonym winie 224

tymi ze sklepu. Polecam! Składniki 1-2 kg schabu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól pieprz papryka mielona słodka papryka mielona ostra  chili  Wykonanie: Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram solą z każdej strony. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wkładam do rękawa do pieczenia, wlewam wino i wstawiam na kilka godzin do lodówki(...)jakiś czas obracając.  Potem folię lekko nakłuwam w kilku miejscach za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków, piekarnik nagrzewam do temp 200° C i wstawiam mięso na około 20 min. Następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę około 2 godz. Upieczone zostawiam w piekarniku, aż całkowicie wystygnie. następnie rozcinam rękaw, wyjmuję mięso i przekładam na deseczkę. Kroję

Bea(u)ty kitchen
Podudzia z kurcząt pieczone z orzechami 212

Składniki: podudzia z kurcząt -po 2 sztuki na osobę sól pieprz oliwa przyprawa do kurczaka 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: Mięso myję i osuszam. Naczynie żaroodporne smaruje odrobiną oliwy, układam podudzia i doprawiam przyprawami. Na wierzch sypię posiekane orzechy. Piekarnik nagrzewam do 180°C i piekę mięso przez około 40-60 min, w zależności od ilości, aż mięso będzie

Bea(u)ty kitchen
Zrazy wołowe ze śliwka 263

zrazów: ok 1,2 kg wołowiny odpowiedniej na zarazy np. część krzyżowa 20 suszonych śliwek 20 kawałków (słupków) wędzonego boczki 20 łyżeczek musztardy Dijon sól, pieprz olej do smażenia Mięso kroimy na 20 plastrów o grubości ok 1 cm, każdy z plastrów tłuczemy tłuczkiem z obu stron. Na każdy plaster mięsa nakładamy łyżeczkę musztardy, pieprzymy, układamy po 1 śliwce(...)Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć je na podobny czas do piekarnika. Mięso powinno stać się bardzo mięciutkie a na dnie naczynia powinniśmy otrzymać bardzo apetyczny sosik

Dzieje kuchennej Wiewióry