wymaga długiego stania w kuchni przy garach, co w czasie Świąt jest bardzo istotne. My najbardziej lubimy je jeść z pure z ziemniaków, ale do mięsa również idealnie będzie pasował ryż czy kasza. Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki(...)śmietany 18 % 250 g pieczarek olej do smażenia Wykonanie: Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i pieprz, dokładnie mieszamy. Mięso dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą polędwiczkę kroimy w poprzek na pół i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy
Kulinarne przygody GatityJedno z naszych ulubionych dań z piersi z kurczaka. Ot zwykła pierś, do tego suszone pomidory i mozzarella, która po przekrojeniu mięsa pięknie się ciągnie. Czego chcieć więcej ? Razem z sałatką z pomarańczą i mozzarellą (przepis klik ) stanowią idealne połączenie. 'piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą' Składniki (dla 2 osób): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 4 połówki pomidorów(...)pociętych w plasterki oraz połowę mozzarelli. Zwinąć jak devolaj'a. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, dobrze rozgrzanym, lecz na małym ogniu, aby mięso zdążyło się usmażyć w środku. Jeśli boicie się, że mięso będzie surowe, wstawcie je na 15 min do piekarnika. Smacznego
CookYourselfkońcu się udało. Sekretem była świeża bazylia i świeże oregano. Uwierzcie mi, niby nic, a zmienia smak potrawy o 180 stopni! :)) Pyszności. 'spaghetti bolognese' Składniki (na 4 porcje): - 500g mięsa mielonego wołowego - 2 puszki pomidorów (jedna puszka pomidorów w całości bez skórki, druga puszka - pomidorów bez skórki, pokrojonych) - 1 średniej wielkości cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka cukru - papryczka(...)ugotowania - starty ser Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość wg smaku) i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć, aż mięso nie będzie surowe i będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami. Zalać pomidorami z puszki i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać cukier i doprawić solą
CookYourselfziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie, będziecie mieli świetny rosół z królika. Wywar możecie też poporcjować i zamrozić - będziecie mieć bazę do potraw(...)odcisnąć) 2 jajka 50 ml rosołu z królika 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g suszonej żurawiny Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz przesmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie zblendować. Dzięki temu pasztet będzie aksamity. Jeśli nie posiadacie blendera, to zmielcie pasztet kilkakrotnie. Dodajcie
Delicious Titbitsbabek powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki, 30 dag sera żółtego, 5 placków(...)WYKONANIE: Cebulę, i papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulką i następnie dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili. Wszystko przez chwilę smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę
W kuchennym oknie EwyBardzo rzadko jem wieprzowinę. Nie mówię, że nie lubię. Kwestia wyboru mięsa. Dziś jednak naszło mnie na kotleta schabowego i postanowiłem kupić wieprzowinę u znajomego rzeźnika. W końcu mam chwilę czasu, by na spokojnie załatwić sprawy żywieniowe i zaczynam właśnie krótki, bo krótki, ale zawsze urlop świąteczny. Czego użyłem? -wieprzowina na kotlety schabowe -płatki migdałów -jajko -jajka przepiórcze -bułka tarta(...)ocet balsamiczny -masło klarowane -migdały w moździerzu zgniecione -starty parmezan -mleko Wieprzowinę nacinamy, tłuczemy jak na schabowe. Bułkę tartą łączymy w stosunku pół na pół z płatkami migdałowymi. Obtaczamy mięso w bułce z migdałami, mocno dociskając. Następnie namaczamy w jajku roztrzepanym z solą, pieprzem i mlekiem i znów obtaczamy w bułce z migdałami. Smażymy delikatnie na maśle klarowanym
BaRepastymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka : rozmaryn, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka wędzona Wykonanie: Królika myjemy obieramy z kości, mięso mielimy mieszamy z przyprawami, oraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Wstawiamy na noc do lodówki. Filety z kurczaka kroimy w kostkę następnie dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy również odstawiamy(...)lodówki. Po wyjęciu z lodówki mieszamy oba mięsa ze sobą dodajemy odsączony groszek, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki. Formę w której będziemy piec pasztet smarujemy tłuszczem, wkładamy mięso dobrze dociskając. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pasztet studzimy. Smacznego
kgwjanczewoząbki czosnku (umyte, posiekane z łupinkami), pieprz, wsypujemy opakowanie peklosoli – dokładnie mieszamy. Przygotowaną szynkę wkładamy do dużego woreczka strunowego na mrożonki i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy , rozprowadzamy marynatę, aby mięso dokładnie było nią pokryte. Wkładamy do miski, przykrywamy dodatkowo folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 dni (dokładne zabezpieczenie jest po to, aby produkty przechowywane w lodówce nie przeszły(...)zapachem czosnku). Co 2 dni obracamy mięso w solance, w celu lepszego przepeklowania. Po 10 dniach szynkę opłukujemy z solanki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy olejem, posypujemy mielonym pieprzem ziołowym, papryką i majerankiem. Szynkę umieszczamy w siatce masarskiej, zawiązujemy z obu stron, wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Mięso kładziemy na blaszce i wstawiamy
mojewypiekiinietylkoCiekawa i szybka w wykonaniu propozycja na codzienny obiad. Mięso pozostaje soczyste i kruche a dzięki przyprawę całe danie nabiera intensywnego aromatu Składniki - 4 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 papryka - 2 ogórki konserwowe - mąką pszenna - 10 dag żółtego sera - sól, pieprz - pieprz ziołowy, słodka mielona papryka - kurkuma - olej do smażenia Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W filetach utworzyć kieszonki, nacinając w najgrubszej części. Mięso oprószyć w środku i na zewnątrz przyprawami według uznania. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych
Świat Smakuwolno też polować. Nie wolno łączyć produktów mlecznych z mięsnymi. Wynika to ponoć z biblijnego zapisu, żeby nie gotować koźlęcia w mleku matki. Tym samym, po zjedzeniu mięsa należy odczekać kilka godzin, jeśli chcemy zjeść produkt mleczny. W drugą stronę można odczekać krócej. Jeśli gotujemy zupę na wywarze mięsnym nie możemy jej zabielić śmietaną. Co więcej, powinniśmy mieć oddzielne naczynia(...)przygotowywania i podawania potraw mięsnych i mlecznych, a nawet 2 piekarniki. Mięso nie może zawierać krwi. W Polsce głośnym echem odbiła się debata na temat uboju rytualnego, który uważano za niezgodny z prawem. Zwierzęta powinny być ogłuszone przed ubiciem, a tak się w przypadku uboju rytualnego nie dzieje. Społeczność żydowska argumentowała jednak, że taki nakaz godzi w ich wolność religijną
W kuchni wieczoremCzekolada może być istotną częścią wielu posiłków. Jednak najczęściej myśląc o czekoladzie jako składniku potraw myślimy tylko o deserach. A tymczasem czekoladę można wspaniale sparować np. z mięsami. Poniższe przepisy pokazują jak można wykorzystać czekoladę aby wzbogacić sosy do mięs z grilla. Czekolada wykorzystywana w sosach do mięs nadaje odrobinę goryczy takim sosom. Do przygotowania takich sosów nie potrzebujemy dużej(...)wysoką zawartością kakao sprawia, że sos na niej przygotowywany jest bardzo bogaty w smaku i ma aksamitną konsystencję. A dzięki łączeniu czekolady z chili możemy śmiało łączyć ją z mięsem. Również użycie wina w sosie czekoladowym do mięs wzbogaci ich smak i aromat a także wzmocni działanie ziół. Stek z pikantnym sosem czekoladowym Składniki: ulubiony stek najlepiej z polędwicy
naRuszcieSkładniki / Ingredients: makaron cannoli / pasta cannoli 500 g mięsa mielonego z kurczaka / 500 g minced meat with chicken szczypta soli / pinch of salt 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (Galeo) / 2 teaspoon s seasoning for chicken (Galeo) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane na parze(...)przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej
Projekty ze smakiembulion 1,5l litra 3,37zł Robię zawsze bulion w ogromnym garze, a potem na jego bazie jeszcze ze dwie zupy zawsze wyjdą. Do przygotowania 8l bulionu zużyłem różnego mięsa za ok 15zł, z warzywami w sumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł(...)zużytych ok. 1,04zł -masło klarowane łyżka; 21,98zł/kg; koszt 0,33zł -sól, pieprz -kurczak pieczony, koszt 1,77zł Tak jak i bulion, wykorzystałem wczorajszego kurczaka. Obrałem 256 gram mięsa. Za mojego, ważącego 2,16kg ptaka, zapłaciłem 15zł. Koszt zużytego mięsa wyniósł ok 1,77zł -cztery kromki chleba czerstwego; miałem własne Koszt łączny wykorzystanych produktów, mocno szacowany, wyniesie 9,43zł
BaRepasbułek hamburgerowych. Czasami podaję z buraczkami. Sprawdzą się zawsze:) Pewnie każdy z Was ma na nie swój przepis. Ja wrzucam swój – może takie też Wam zasmakują. 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała bułka (np. kajzerka) 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 suszona czuszka(...)inna ostra papryka) 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz olej łyżka masła Bułkę namoczyć w wodzie i następnie odcisnąć z jej nadmiaru. Dodać mięso, jajko, otręby i dokładnie wyrobić. Na łyżce masła zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i jak tylko odrobinę wystygnie, dodać do mięsa. Dorzucić zioła, czosnek i dokładnie połączyć. Formujemy kulki, jeśli lubicie, można obtoczyć je w bułce tartej
kuchcikowniaOkres postu obfituje w dania z ryb, wszelakich gatunków. Dziś proponuje mięso z rekina. Rekin to rewelacyjne mięso ale wcześniej należy mrozić rybę 24 godziny aby pozbyła się charakterystycznego zapachu amoniaku. Po mrożeniu mięso jest delikatne i pyszne. Moje propozycja to rekin z estragonem, jest pyszny i aromatyczny. Steki z rekina z estragonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie