mięso - 63110 przepisów (strona:1161/4208)

Pomidorowo-paprykowy pasztet drobiowy 181

mieszanki niezidentyfikowanego pochodzenia się w nim znajdują, dlatego też w niedzielę podjęłam się przygotowania domowego pasztetu. Przejrzałam internet i znalazłam ten oto przepis , który stanowił moją bazę; ) Składniki: 50dkg mięsa mielonego drobiowego (najlepiej samemu zmielić pierś z kurczaka czy indyka) 4 łyżeczki puree z fasoli  0,5 czerwonej papryki 1 spora cebula 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)pieprzu białego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego puree z jednej małej marchewki puree z jednej pietruszki (korzenia) PORCJA = CAŁOŚĆ Sposób przygotowania: Mięso mieszamy z jajkami, koncentratem, puree z fasoli, marchewki i pietruszki oraz przyprawami cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy do formy/naczynia żaroodpornego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Odchudzone leczo plus recenzja dzikiego ryżu 233

smażenia Sposób przygotowania:  Na ogromnej teflonowej patelni rozgrzewamy około łyżeczki oleju cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy ją na patelnię i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając je łyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem(...)może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje na następny dzień kiedy mięso nasiąknie pomidorowym sosem, a wszystkie składniki się przegryzą  ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomidorowa kasza jaglana z brokułami i indykiem 188

jabłkiem i cynamonem, ze wszystkim wychodzi pyszna ;) Składniki (2 porcje): 100g kaszy jaglanej 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy smakowo i moje must have to koncentrat z NETTO) około 300g mięsa mielonego z piersi indyka około 400g mrożonych brokuł odrobinę oleju rzepakowego firmy Oleofram sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie wg. smaku opcjonalnie ząbek czosnku plaster sera żółtego light łyżka(...)mieszanki ziaren  Piekło-Niebo Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy, aż się wypiecze, przyprawiamy wg. smaku kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrożą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki do mięsa dodajemy kaszę, mieszankę ziaren

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 229

się ze smakiem! A może i poprosi o dokładkę ;) SKŁADNIKI: * cebula – 1 szt *czosnek – 2 ząbki * pieczarki – ok. 6 szt * czerwona papryka – 0,5 szt * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * imbir, przyprawa 5 smaków , cukier – do smaku * sos sojowy – 1 łyżeczka * olej sezamowy – 1 łyżeczka * ocet winny – 1 łyżeczka(...)dodajemy czosnek i szczyptę imbiru. Po przesmażeniu wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Przesmażamy na dużym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy zmielone mięso. Mieszamy rozbijając na drobne kawałki i smażymy do momentu aż się zetnie. Wlewamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy , szczyptę cukru i płaską łyżeczkę przyprawy 5 smaków. Przesmażamy kilka minut

Ostra na Słodko
Kotlety mielone z wkładką 142

Kotleciki mielone z wkładką..tym razem wkładką jest chrzan Kielecki ... 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku   1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta chrzan Kielecki   Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć

Moje domowe kucharzenie
Schab w śmietanie 148

Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad iście królewski. Sprawdźcie… Składniki: schab śmietana 18 % oliwa do smażenia sól pieprz papryka kostka rosołowa Przygotowanie: Schab kroimy na ciękie kotleciki i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Delikatnie skrapiamy(...)oliwą i odstawiamy na 1-2 h do lodówki żeby mięso przeszło. (jak nie ma czasu to nie trzeba tyle czekać ) Na oliwie podsmażamy bitki z obu stron na złoty kolor. Powinny wystarczyć około 3 minuty na każdą stronę. Po usmażeniu bitki ściągamy z patelni. Do oliwy pozostałej po usmażeniu bitek dodajemy kubek śmietany, odrobinę wody i kostkę rosołową. Wszystko

Kulinarna Patilogia
Tradycyjne rolady wołowe 222

czosnku kilka suszonych grzybów 3 duże ogórki kiszone 200 g boczku surowego wędzonego lub słoniny musztarda, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oliwa dratwa do zawiązania roladek Przygotowanie: Kupując mięso na rolady wołowe zwróćcie uwagę na to aby wołowina była w jednym kawałku, nie poszarpana. Najlepiej nadaje się ligawa, wołowina ekstra lub pieczeniowa. Wybierajcie kawałki które nie są bardzo płaskie(...)Pamiętajcie ze będziecie w nie coś zawijać więc musza mieć troche powierzchni. Wołowinę kroimy w jak najcieńsze plastry (ok. 0,5 – 1 cm). Najłatwiej zrobicie to wkładając mięso do zamrażarki. Czekamy aż lekko się zmrozi i takie właśnie kroimy. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Ogórki kiszone i surowy wędzony boczek kroimy w słupki. (Zamiast boczku możecie użyć słoniny

Kulinarna Patilogia
Galaretka z kurczaka 147

obciąć kuper, umyć, włożyć do garnka. Dodać obraną i umytą włoszczyznę, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Ugotowanego kurczaka wyjąć, ostudzić, obrać mięso z kości, pokroić. Wywar przecedzić, ostudzić. Zdjąć tłuszcz. Sklarować - do zimnego wywaru wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać 1,5 litra wywaru(...)masłem, nie lubię marchewki w galarecie), groszek lub kukurydza z puszki (ja ugotowałam groszek z trawą cytrynową, nadając mu lekko cytrynowy smak) – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki. Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Ja lubię kurczaka w lekkiej galaretce, może troszkę gorzej wygląda po wyjęciu z naczynia

królestwo garów
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 209

laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK )  Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ( ziemniaki, pietruszki marchew i seler)oraz czosnek. Po 10 minutach dodaje szparagi(...)ziemniaków, pietruszki i selera , oraz białe szparagi, do drugiego połowę białych warzyw, zielone szparagi i groszek konserwowy( zostawiam pełną łyżkę groszku do ozdoby) Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem.  Nalewam na talerze

Takie tam pichcenie
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 234

wersji light na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Polecam też Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym , czy klopsiki w pikantnym sosie . Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy(...)mięso, dodajemy pikantny sos, doprawiamy solą, pieprzem Cayenne, majerankiem, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny, prażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy, hakiem robota. Formujemy okrągłe klopsiki, które układamy w formie do zapiekania. Pomiędzy klopsikami układamy pokrojone w kostkę szparagi, suchy makaron, a na wierzchu kawałki szparagów wraz z główkami, zalewamy sosem (tym razem gotowym, gdyż testowałam nowy produkt Winiary, bazę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Botwinka z czerwoną kapustą. Zupka dla dziecka 171

czerwonej kapusty to już pierwszy raz i zaręczam, że nie ostatni, bo wyszła przednia. Wersja dla malucha jest po prostu delikatniejsza i nie zawiera soli. ;) Potrzebujemy: mały kawałek mięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół 1 ziemniak 1 liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku(...)cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki, bądź słupki, pół posiekanego ząbka czosnku i plaster cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz

MamaOskarka
Kasza z warzywami i karkówka z piekarnika 206

Zapraszam dzisiaj na pyszną kaszę z warzywami i karkówkę z piekarnika .  Do marynaty mięsa użyłam przypraw firmy   RAFEX   --   http://rafex.eu/  .  Dostępnych w sklepie internetowym. Składniki : 1 kg karkówki 1 łyżka  Przyprawy warzywnej firmy Rafex  - http://rafex.eu/ 2 łyżki   Przyprawy do grilla Piątnica - http://rafex.eu/ 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka ziół(...)smaku 1 łyżeczka  Przyprawy do spaghetti firmy Rafex około 6 łyżek oliwy Wykonanie : Karkówkę umyć , osuszyć i pokroić w plastry. Następnie w oliwie rozmieszać przyprawy i natrzeć mięso. Włożyć do pojemnika i zamknąć , odstawić na noc do lodówki. Następnie wyłożyć na blaszkę i piec w temperaturze 180 stopni około godziny. Mięso ma być miękkie. Kaszę ugotować w osolonej wodzie

Sama słodycz i szczypta chili
Schab z musem borówkowo-czekoladowym i szaszłykiem z sera pleśniowego i banana 192

dawna chodziło za mną mięso w czekoladzie ale bałam się takiej kombinacji. Wczoraj naszła mnie już nieodparta ochota i podjęłam ryzyko ;) Zestawiłam więc pozornie niepasujące do siebie grupy smakowe i sama siebie zaskoczyłam charakterem oraz harmonią tego dania. Wyszło rewelacyjnie, oryginalnie i aromatycznie. Mus czekoladowo-borówkowy okazał się idealnym partnerem nie tylko dla schabu ale i banana a ser pleśniowy(...)kostki i wrzucamy do lekko rozgrzanego garnka z kropelką oleju. Gdy czekolada trochę się rozpuści dolewamy zmiksowany mus z borówek i śmietanki. Dobrze mieszamy i odstawiamy z ognia. Schab: Mięso lekko roztłukujemy, kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Posypujemy ostrą papryką chili oraz szczyptą mięty. Podsmażamy do zarumienienia się schabu. Szaszłyk: Na patyczek nadziewamy na zmianę kostkę sera

upichcona
Rozkoszna szynka z szynkowara. 158

Szynkowar Tradismak przedstawiałam Wam już TUTAJ , podczas przygotowywania rolady z łopatki wieprzowej. Tym razem już dobrze wymierzyłam kawałek mięsa i wszystko z zamknięciem poszło ok :) nadal jestem za tym, że w tej formie szynka bardziej mi się podoba i wychodzi o wiele zgrabniejsza, niż w mojej starej "tubie". Teraz na tapetę wzięłam kawałek szynki wieprzowej. To był piękny kawałek mięsa(...)Szynkę nacieramy przyprawą i wkładamy do szynkowara. Zamykamy go i całość umieszczamy w lodówce na mniej więcej 12-24 h. Następnie parzymy szynkę Przez około 1,5 h, aż mięso osiągnie określoną temperaturę. Termometr dołączony do zestawu pozwoli Wam na łatwe określenie temperatur poszczególnych typów mięs. Zestaw takiego szynkowaru wraz z termometrem możecie nabyć TUTAJ . Po procesie parzenia, szynkowar wyjmujemy

MamaOskarka
Spaghetti aglio olio z kurczakiem grillowanym w nowej odsłonie 250

Przyszła mi wczoraj chęć na makaron, ale delikatny, bez ciężkiego sosu, czy mięsa. W najlepszej w Polsce trattorii La Campana w Krakowie jedliśmy kiedyś z Żoną Mą Linguine alla campagnola, rewelacyjne danie, które było inspiracją do stworzenia mojej wersji tej włoskiej pasty. Czego nam potrzeba? -pomidorki cherry -pierś z kurczaka pokrojona w kostkę -bazylia drobno posiekana -parmezan starty łyżka -oliwa(...)łyżki -sok z połowy tangelo -ząbek czosnku zgnieciony -sól, pieprz -papryka czerwona słodka -pełnoziarnisty makaron spaghetti Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy na ząb. Mięso wyrabiamy w marynacie z łyżki oliwy z pieprzem, solą, papryką i grillujemy. Pomidorki kroimy na połówki zalewamy oliwą, sokiem z tangelo, dodajemy bazylię, czosnek, sól, pieprz i mieszamy. Łączymy z makaronem, dodajemy parmezan

BaRepas