mięso - 63110 przepisów (strona:1163/4208)

Pieczona pierś z indyka w lubczyku (dla dzieci) 165

Kolejna propozycja pysznej wędlinki dla najmłodszych pociech - nie słona, aromatyczna, w sam raz na kanapeczki malucha :) dla dorosłych należałoby bardziej posolić wodę, w której mięso się moczy. Składniki: 1,5-2kg filet z indyka 3 łyżeczki suszonego lubczyku 1 łyżeczka tymianku 1 duża cebula 5 liści laurowych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Mięso

Kolorowy Przepisownik
Pieczona kaczka z jabłkami 185

góry). Garnek zamykamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Kaczkę pieczemy w tej temperaturze przez czas wyliczony wg reguły, że na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa powinno przypadać 20 minut. Jeśli jednak piekarnik nie ma termoobiegu lub kaczka niekoniecznie była bardzo młoda, czas pieczenia może być dłuższy - dlatego warto co pół godziny otworzyć garnek, polać mięso(...)międzyczasie obieramy ziemniaki i podgotowujemy je przez 15 minut w dobrze osolonej wodzie, aby były częściowo miękkie. Podgotowane ziemniaki umieszczamy w brytfannie na 20 minut przed końcem pieczenia mięsa w taki sposób, aby były częściowo przykryte sosem z pieczenia. Kaczkę podajemy ciepłą razem z ziemniakami – w całości lub w porcjach. Dekorujemy żurawiną i rozmarynem. Podajemy z dodatkową żurawiną oraz

Kulinarna Pokusa
Kotlety schabowe z serem i owocami 174

gouda) 2 plastry ananasa z puszki 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawin 3 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki polane topionym masłem i posypane świeżym rozmarynem Instrukcje Z mięsa usuwamy ewentualne łykowate elementy, które w przypadku schabu wieprzowego często znajdują się na obwodzie sznycli. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem na grubość 5mm. Posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem ziołowym(...)średnim ogniu. Kotlety smażymy przez 8 minut, co 2 minuty odwracając je na drugą stronę. Powinny się lekko zarumienić. Na 2 minuty przed końcem odłączamy ogień i dosmażamy mięso na ciągle gorącej, ale już nie podgrzewanej patelni. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Usmażone kotlety kładziemy albo na folii aluminiowej, albo na ruszcie brytfanny (o ile posiadamy brytfannę

Kulinarna Pokusa
Filet z kurczaka z warzywami w stylu ratatouille 334

strony, choć żadną miarą nie jest to danie wegetariańskie, to już jeden rzut oka na listę składników wystarczy, by zorientować się, że warzyw jest tam 2 razy więcej niż mięsa. To zabieg w pełni zamierzony, aby było i zdrowo, i kolorowo. Tym bardziej, że wybrany rodzaj mięsa oraz sposób jego przyrządzenia (krótkie intensywne smażenie w celu jego „zamknięcia”, a potem(...)oliwy. Filety z kurczaka smażymy intensywnie przez 5 minut ze wszystkich stron do zezłocenia się. Następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i dodajemy wszystkie warzywa oprócz pomidorów. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso z warzywami dość powoli, pod przykryciem przez 12 minut. Od czasu do czasu mieszamy warzywa. Na 4 minuty przed końcem duszenia dodajemy również pomidory. Uwagi W przypadku tej potrawy należy

Kulinarna Pokusa
Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 219

zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem w Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak, że negatywne doświadczenia z brukselką wiążą(...)ewentualnego tłuszczu, błonek i części chrzęstnych. Bardzo ostrożnie wycinamy w każdym z filetów głęboką, ale szczelną kieszeń. Wkładamy do niej dość cienkie plasterki sera i boczku. Następnie dokładnie spinamy mięso wykałaczkami i nacieramy solą, pieprzem, cząbrem oraz tymiankiem. Na patelni na dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Filety z kurczaka obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez 5 minut

Kulinarna Pokusa
Żeberka z warzywami i pęczakiem 238

dość charakterystyczny, z jednej strony łagodny, ale zarazem dość wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina. Przepis poniżej nie jest więc być może specjalnie wyrafinowany, a powstałe danie nie jest szczególnie efektowne, ale duszone(...)również potrawa łatwa do przygotowania, choć wymaga nieco „dopilnowania” i niekoniecznie nadaje się na „ szybki obiad ”. Żeberka z warzywami i pęczakiem 2015-03-27 13:58:39 Połączenie lubianego mięsa z popularnymi warzywami, ale też z niezbyt powszechnie wykorzystywanym pęczakiem. Przepis na niekoniecznie szybki, ale za to prosty, smaczny i dość zdrowy obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób

Kulinarna Pokusa
Żurek 148

niej boczek i żeberka, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać, a gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia – odszumowujemy tak jak bulion lub rosół . Do odszumowanej wody z mięsem dodajemy marchewkę, por, seler oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na dość małym ogniu, pod częściowym przykryciem przez 2,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy białą kiełbasę. Umieszczamy(...)naczynia odlewamy ok. 500ml gorącego płynu, dodajemy do niego 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany i dokładnie blendujemy. Następnie wlewamy z powrotem do garnka. Zupę dosalamy do smaku (pamiętając, że mięso i warzywa wchłoną część soli z wywaru), dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Uwagi Żurek może mieć różny stopień kwasowości. Zależy on przede wszystkim od tego ile dodamy zakwasu

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z polędwicy i boczku 200

nieco kłopotliwe. Wybór konkretnego sposobu obróbki termicznej ma przy tym mniejszy lub większy wpływ na końcowy smak potrawy. Na potrzeby tego przepisu użyłem patelni w celu wstępnego obsmażenia („zamknięcia” mięsa) oraz piekarnika w jego „zwykłej” funkcji. Jeśli grillujemy szaszłyki w sposób bardziej tradycyjny warto tylko pamiętać, aby przez kilka pierwszych minut podgrzać je nieco intensywniej (z tych samych powodów(...)kroimy boczek. Cebulę obieramy, dzielimy najpierw wzdłużnie na „ósemki”, które następnie rozkrajamy jeszcze w poprzek. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 16-18 w miarę równych części. Mięso, warzywa i oliwki nabijamy dość ciasno na patyczki do szaszłyków, np. w takiej kolejności: papryka, polędwica, cebula, oliwka, boczek, itd., „zamykając” na końcu dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki smarujemy w miarę

Kulinarna Pokusa
Golonka pieczona z warzywami 198

kompletna potrawa, która przez zdecydowaną większość czasu „robiła się sama” i nie wymaga już innych dodatków. Choć nie będzie od rzeczy podać taką golonkę np. z tartym chrzanem. Zwolenników mięsa pieczonego z taką lub podobną mieszanką warzyw może zainteresować również nasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie . Golonka pieczona z warzywami 2015-04-20 12:41:23 Popularna golonka upieczona(...)pieprzu świeżo mielonego 2 liście laurowe Instrukcje Golonki dokładnie spłukujemy pod zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę co kilka centymetrów ostrym nożem. Od strony mięsa nacieramy golonkę około połową soli i pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1cm. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużnie w ćwiartki. Golonkę wkładamy do nagrzanego

Kulinarna Pokusa
Klopsy wołowe 244

mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem lub łyżką, ale na dalszym(...)kształtnych kulek. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 3-4 minuty, do zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed

Kulinarna Pokusa
Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 378

warzywna z kurczakiem 2015-04-28 14:01:49 Kolorowa, lekka, zdrowa i oryginalna w smaku zupa z dużej porcji rozmaitych warzyw z dodatkiem chudego i bogatego w białko mięsa z kurczaka. Łatwa i szybka do przygotowania z popularnych, ale nietypowo skomponowanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry) 1 średni filet z kurczaka (250g), 1 mała marchewka(...)minut. W międzyczasie na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i intensywnie podsmażamy kawałki kurczaka – przez 2-3 minuty dokładnie ze wszystkich stron, do lekkiego zarumienienia. Dodajemy mięso do zupy, doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy powoli przez kolejne 5 minut. Dodajemy kolejne składniki w kolejności: ryż, kukurydza i pomidory. Za każdym razem ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia

Kulinarna Pokusa
Kolanka z mięsem i pomidorami 198

się nie ma czasu za wiele to moja dzisiejsza propozycja to zbawienie. Szybko, pysznie i aromatycznie obiad wjeżdża na stół a głodomorki się zajadają. Kolanka czyli makaron z mięsem mielonym i pomidorami, polecam serdecznie taki obiad. Kolanka z mięsem i pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczona pierś z kaczki 154

Składniki: 2 piersi kaczki (ze skórą) czosnek tymianek rozmaryn sól i pieprz Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić nacięcia na skórze, nie przecinając przy tym mięsa. Obsypać przyprawami i pociętym w płatki czosnkiem. Umieścić na noc w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na mocno rozgrzaną patelnię położyć mięso (obrane wcześniej z płatków czosnku) skórą(...)dołu i smażyć przez 6 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 4 minuty. Mięso włożyć do piekarnika na około 8 minut. Po wyjęciu zostawić na chwilę aby odpoczęło

Piąty grzech główny
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 156

Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie  smaków mnie zaskakuje. Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki:  500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego tymianku, opakowanie kiełek typu stir-fry. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać(...)niej mięso i sparzony  jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć-  również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać.  Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w  piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania