mięso - 63110 przepisów (strona:1166/4208)

Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 234

Wołowinę czyścimy z nadmiaru tłuszczu i błon, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, tymianek i świeżo mielony pieprz. Zalewamy mięso czerwonym winem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Pozostały czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy pod skosem w cienkie(...)dodajemy marchew i pieczarki. 5. Gdy warzywa się zarumienią przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy składniki winem pozostałym z marynowania mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż wołowina będzie miękka (około 2,5 - 3 godziny). Jeśli wina jest za mało, to dolewamy wody - tyle, aby ciecz tylko przykryła

W kuchni Katie
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 166

coś co można dusić na małym ogniu. Na rozgrzewający comfort food.  Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym wersjach. Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej(...)pojedyncze piersi kurczaka, 2/3 większej cukinii, 300 g  pieczarek, 3 marchewki, 110 g zielonego groszku, cebula,  2 ząbki czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, 100 ml białego wina, 500 ml bulionu warzywnego, 170 ml śmietanki 30 % Umyte i oczyszczone piersi kurczaka kroimy na większe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy w garnku

Plate of Joy
Szynka duszona. 177

papryka, tymianek, kmin rzymski, olej bulion warzywny 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 350 g pieczarek Wieczorem na dzień przed gotowaniem szynkę marynujemy - mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy mięso - wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Następnego dnia szynkę obsmażamy w garnku na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zrumienienia. Mięso wyjmujemy z garnka i na pozostałym tłuszczu(...)czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy dalej do ich zrumienienia. Następnie szynkę wkładamy z powrotem do garnka i dolewamy bulion warzywny lub wodę, tak aby mięso zostało dobrze przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz, dusimy do miękkości. Przed końcem gotowania sos należy zagęścić. Smacznego. Uwagi : Do sosu możemy dorzucić szalotki. Jeśli chcemy uzyskać grzybowy

Plate of Joy
Ramen Girl of Yellow Dog 205

Rynku Głównego, a potem prosto na ulicę Krupniczą. Zamówiliśmy czarny ramen i policzki wołowe. Czarny ramen według informacji w karcie to Święty Graal wśród ramenów - skład zachęca do spróbowowania - mięso wieprzowe, taro z czarnego czosnku, sepia, szpik, sezam, węgierki, edamame, burak, ostre zielone, wywar z mięs, warzyw i glonów, makaron alkaliczny. Do wyboru mamy dwie porcje - mniejszą i większą(...)wzięliśmy dużą, za 30 zł i to była na prawdę duża porcja, którą zresztą się podzieliliśmy! Pierwsza myśl, która przychodzi po spróbowaniu? Jest moc! Aromaty, rozpływające się w ustach mięso, chrupkość warzyw - od ramenu można się uzależnić! Policzki wołowe podane z ogórkami marynowanymi, jarmużem, sosem hoisin, ostrym zielonym i makaronem alkalicznym - porcja kosztowała 36 zł. Mięso rozpływało się w ustach

Plate of Joy
Karkówka zapiekana z warzywami / Pork neck baked with vegetables 210

stosunkowo rzadko, gdyż do niskokalorycznych ono nie należy. Jednak raz na jakiś czas można się rozpieścić, szczególni po ciężkim dniu. Dlatego proponuję dziś niezwykle łatwy sposób na przygotowanie tego mięsa, jest to jedno z tych dań, które robią się same w piekarniku. Soczysta karkówka, zapiekana w sosie pomidorowym z cukinią, bakłażanem, papryką i grzybami pod warstwą sera, pyszna! Podałam(...)karkówki zmieściły się w 1 warstwie). Bakłażany i cukinię posól, włóż do durszlaka i umieść w zlewie na 15 minut. Następnie opłukaj je i osusz papierowymi ręcznikami. Każdy kawałek mięsa natrzyj z obu stron solą, czarnym, świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami i czerwoną papryką, po czym ułóż na nim kotlety

karmelowy
Strudel mięsny 103

Składniki: ciasto francuskie 10 g mięsa mielonego z szynki suszone ananasy Bakal żurawina do mięs sól pieprz natka pietruszki oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Podsmażamy mięso z dodatkiem suszonego ananasa na odrobinie oliwy z oliwek.Doprawiamy do smaku. Rozwinięte ciasto smarujemy żurawiną.Następnie układamy na nim mięso.Zwijamy całość w rulon. Całość pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze

Wielki apetyt
Mussaka 115

się,że nigdzie w pobliżu nie ma bakłażanów a ja tak bardzo nastawiłam się na Mussakę,musiałam wprowadzić małe zmiany.....   Składniki: 3 cukinie bakłażany w pomidorach (Lidl) 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 kg pomidorów 3 duże ziemniaki cynamon pieprz  sól mąka masło mleko oliwa z oliwek mozzarella bazylia (ja zawsze kupuję w Lidlu,gdyż tylko ta mi potem(...)ładnie rośnie) Sposób przygotowania: Najpierw podsmażam pokrojone w plastry ziemniaki i cukinię. Potem podsmażam mięso i doprawiam je do smaku solą,cynamonem i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem układamy warstwami: ziemniaki,cukinię,bakłażana i mięso(gdybyśmy używali świeżego bakłażana-przed smażeniem trzeba go posolić i odstawić na sicie ok.30 minut). Na wierzch wylewamy przesmażone pomidory. Następnie układamy plastry

Wielki apetyt
Pikantny indyk podawany z ravioli. 123

posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki ciasta tak aby po pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze(...)momentu,kiedy nie wypłyną. Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś z indyka.(jeśli mamy troszkę więcej czasu dobrze jest zamarynować mięso i pozostawić tak w  lodówce całą noc). Na ravioli układamy mięso i warzywa.Całość doprawiamy do smaku wg.uznania.Na sam koniec dekorujemy danie świeżą bazylią. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Zapiekane bakłażany 104

zwykły codzienny obiad. Ja podam je z pewnością na Walentynkowa kolację, bo mój mąż jest w nich zakochany :) Składniki: 2 duże bakłażany ser Radamer w kawałku ( u mnie Serenada) mięso mielone dobrej jakości czosnek ( 1-2 ząbki) olej rzepakowy 2 szalotki (można je zastąpić 1 dużą cebulką) chilli mielone kolendra skórka otarta z cytryny pieprz kajeński cukier brązowy mielona, słodka(...)każdej strony) i natrzyj solą. Po godzinie dokładnie umyj je w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zabiegowi nie będą gorzkie. Następnie podsmaż mięso doprawione kminem, chilli, solą , skórką z cytryny, cukrem,czosnkiem i słodką papryką. Dodaj podsmażoną szalotkę. Nafaszeruj nim bakłażany. Następnie rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznym ruchem rozprowadź ją w maśle. Dodawaj mleko

Wielki apetyt
Gołąbki z kaszą gryczaną i kozim serem 92

Jeśli tak jak ja lubisz gołąbki a kasza gryczana i kozi ser są twoimi przyjaciółmi- dobrze trafiłeś. Te gołąbki są świetną alternatywą dla klasycznych z mięsem mielonym i ryżem. Smakują doskonale. Składniki: 500 g mięsa mielonego  1 jajko 1/2 łyżeczki soli posiekana cebulka 1/4 łyżeczki pieprzu kasza gryczana w woreczkach 100 g sera koziego sałatkowego kapusta Maggi koncentrat pomidorowy(...)gorącą wodą i chwilę pogotuj.Dzięki temu zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Mięso wyrób z przyprawami, cebulką, jajkiem, kaszą, fetą i Maggi. Farsz nakładaj na koniec liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem

Wielki apetyt
Królik z warzywami w czerwonym winie 203

dzielimy na części – skoki, łapy, comber w 3-4 kawałkach (w zależności od wielkości królika). Mostka i wątroby nie wyrzucamy – mogą się przydać do przyrządzenia chociażby pasztetu. Mięso nacieramy solą, pieprzem i ziołami, następnie oliwą z oliwek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Marchew i pietruszkę kroimy w duże kawałki, cebulę w duże piórka. Czosnku(...)pietruszkę, doprawiamy ziołami i solą, dusimy 3 minuty. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą, wykładamy na dno całą zawartość patelni. Na patelni ponownie rozgrzewamy odrobinę oliwy z dwiema łyżkami masła. Zamarynowane mięso obsmażamy szybko z każdej strony. Zalewamy winem i dusimy przez chwilę. Następnie układamy kawałki królika w naczyniu żaroodpornym na warzywach i zalewamy wszystko płynem pozostałym po smażeniu. Pomiędzy kawałki mięsa

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kotlet schabowy tradycyjny 132

kości sól, świeżo zmielony pieprz, mielona słodka wędzona papryka, tymianek, mielona kolendra Ponadto 2 jajka 2 łyżki mleka mąka bułka tarta smalec gęsi lub olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry na ok 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa lub stekownicą. Przyprawiamy, następnie odstawiamy na 20 minut. Mięso obtaczamy mące, następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka

kgwjanczewo
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 175

Tradycyjne carpaccio to znane na całym świecie włoskie danie przygotowywane z surowego mięsa: wołowiny, cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy

W kuchni Katie
Ramen po mojemu 159

Popularność tej potrawy na świecie przypieczętowało wynalezienie makaronu błyskawicznego przez Momofuku Ando w 1958 r. Ramen nie ma jednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa wieprzowego, drobiu, jak i ryb. Różne są też dodatki: grillowana wieprzowina, szczypior,  gotowane na twardo  jaja, kiełki fasoli, pędy bambusa, suszone glony nori, czy kukurydza. Ramen doprawia się(...)klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy przelać go zimną wodą, by przerwać gotowanie

W SMAK
Szwedzkie klopsiki 197

jeżyn. To danie z gatunku "comfort food", czyli jedzenie na pocieszenie :) Uwielbiam takie potrawy. Rozgrzewają od środka, gdy za oknem taka plucha jak dziś. Składniki klopsiki 250g mielonego mięsa wołowego 250g mielonego mięsa wieprzowego posiekane pół pęczka natki posiekane pół pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu(...)przygotowania Wszystkie składniki na klopsiki zagnieść rękami w misce. Pozostawić tylko odrobinę natki do posypania gotowego dania. Mokrymi rękami uformować klopsiki (ok. 40). Jeden klopsik to niezbyt czubata łyżeczka mięsa. Kłaść je na tacy pokrytej olejem. Następnie przykryć tacę folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę 2-3cm. Zalać

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania