jeżyn. To danie z gatunku "comfort food", czyli jedzenie na pocieszenie :) Uwielbiam takie potrawy. Rozgrzewają od środka, gdy za oknem taka plucha jak dziś. Składniki klopsiki 250g mielonego mięsa wołowego 250g mielonego mięsa wieprzowego posiekane pół pęczka natki posiekane pół pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu(...)przygotowania Wszystkie składniki na klopsiki zagnieść rękami w misce. Pozostawić tylko odrobinę natki do posypania gotowego dania. Mokrymi rękami uformować klopsiki (ok. 40). Jeden klopsik to niezbyt czubata łyżeczka mięsa. Kłaść je na tacy pokrytej olejem. Następnie przykryć tacę folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę 2-3cm. Zalać
W kuchni wieczoremczerstwe bułki mleko 50 ml wody 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku domowa wegeta do smaku bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, wymyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek zmielić wraz z mięsem. Bułki namoczyć w mleku, delikatnie odcisnąć, dodać do mięsa. Całość doprawić do smaku
Krakowskie smaki Aniząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego koperku Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Na talerzu układamy mix sałat(...)pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez OWOCOWY RAJ (tutaj) oraz blog FOODMANIA (tutaj
VioletoweKucharzeniełyżki sos słodko- kwaśny - 1 słoik ( 520 g) Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć na sicie. Filety umyć, osączyć, pokroić w grubsze paski. Mięso wymieszać z przyprawą kebab- gyros, odstawić na kilka minut. Następnie usmażyć mięso na tłuszczu. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Do usmażonego mięsa dodać papryki
Kuchnia DanusiTakie przystawki to ja uwielbiam, są fit i mają mięso :) Nic dodać nic ująć, ciekawi mnie jak Wam spodoba się ta wersja grillowanego bakłażana. Składniki: 2 duże bakłażany 100 g serka typu Philadelfia 200 g mięsa wołowego 2 ząbki czosnku sól i tabasco do smaku odrobina oleju kokosowego do smażenia sos 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki mleka(...)wzdłuż ok 0,5 cm osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie solimy, smażymy z obu stron na patelni grillowej. Na oddzielnej patelni smażymy na oleju kokosowym mięso, dodajemy sprasowany czosnek i doprawiamy do smaku na ostro. Z grillowane bakłażany smarujemy serkiem następnie układamy farsz i zwijamy w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w formie do pieczenia i piec
Niezły Młyneknajmniej 50 g masła pieprz Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, miód i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać. Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte(...)wierzch ułożyć pocięte na mniejsze kawałki masło. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Przygotowane skrzydełka piec pod przykryciem około 40 minut w 190ºC. Pod sam koniec pieczenia, zdjąć folię i mięso przyrumienić z wierzchu. Najlepiej, aby w naczyniu żaroodpornym była tylko jedna warstwa mięsa - dzięki temu skrzydełka upieką się równomiernie
Ugotowaćascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego, ewentualnie 200 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę 2 papryki (np. żółta i czerwona) 1 czerwona cebula 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym 1 puszka(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony na większym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy czerwoną papryką (słodką
Pudełko rozmaitościdanie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje jako składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa netto 60g każda] 2 pojedyncze piersi z kurczaka puszka(...)kukurydzy pół słoiczka papryki marynowanej żółto - czerwonej pęczek koperku 3 łyżki majonezu łyżka oleju sól pieprz przyprawa uniwersalna do mięsa Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich kruszymy, wsypujemy dołączoną do niego przyprawę i zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby woda delikatnie zakryła makaron). Całość mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na bok. W między czasie piersi z kurczaka kroimy
Taste Therapysoli 2 litry wody 50 g brązowego cukru 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Solankę podgrzać do rozpuszczenia cukru, wystudzić i włożyć do niej mięso na kilka godzin. Następnie przełożyć łopatkę do brytfanki i przyprawić, dodać rozgnieciony nożem czosnek. Piec ok 5 godz w 130 st C (góra - dół z pokrywką). Miękkie mięso wyjąć z stopionego tłuszczu(...)oczywiście moi chłopcy polali sobie nim mięso) rozdrobnić widelcem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i gotowe...... Smacznego
Gaździnka warzyhamburgerów ( ja kupiłam w Lidlu) 2 pomidory ogórek (świeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber, majeranek, tymianek, papryka(...)Zaczynamy. Namaczamy kajzerkę w wodzie po moczeniu suszonych grzybów, namoczone grzyby szatkujemy, cebula w kostkę. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy cebulę delikatnie solimy, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy. Do dużej miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, namoczoną bułkę (za mocno nie odciskamy), przyprawy. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy cebulę z grzybami i wyciśnięty czosnek. Jeszcze raz wyrabiamy, już delikatniej. Na sam koniec dodajemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Kolejne szybkie danie, które możemy przygotować w niecałą godzinę. Bez drogich składników, szybkie do odgrzania, smaczne, pachnące. Przygotowane mięso można zjeść bez dodatków, można podać z ryżem, kuskusem, kopytkami albo tak jak ja z pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :) Dla 4 osób Potrzebujemy: 1kg schabu 30dkg pieczarek 3 pory (tylko białe części) cebula puszka zielonego groszku(...)mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 30 min. Pory kroimy w talarki, a cebulę w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy por oraz cebulę i lekko solimy. Podsmażamy. Pieczarki kroimy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Bardzo szybko się robi, są bardzo sycące i bardzo smaczne. Zimą świetnie smakują z ryżem i mięsem mielonym z chili, latem np.cukinią, pomidorami z dodatkiem ziół i tuńczyka. Z tego co czytałam to do farszu część osób dodaje ryż surowy, ja wolę dodać podgotowany wówczas mam pewność, że nie będzie twardych ziarenek. Dla 2 osób Potrzebujemy: 2 duże czerwone(...)szerokie papryki 1 cebula 20dkg mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1 torebka podgotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili ( jeżeli ktoś woli bardziej ostre to cała) 4 duże pieczarki 2 łyżki tartego żółtego sera tymianek bazyli suszona lub świeża S&P Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Fajny, szybki przepis na obiad. Pierś z kurczaka można ugotować dzień wcześniej. Reszta przygotowań jest prosta i zajmuje około 30min. Mięso na krokiety należy dobrze przyprawić aby nie było mdłe, jak gotowany kurczak. Na około 6 krokietów: Potrzebujemy 1 podwójna duża pierś z kurczaka 1-2 jajka 1 cebula 1/2 -1 bułka (kajzerka) 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek(...)gotujemy (jeżeli ktoś używa, można ugotować w kostce rosołowej). Cebulę kroimy w kostkę, paprykę również w kostkę. Podsmażamy, na koniec dodajemy posiekany czosnek. Bułkę moczymy w wodzie po gotowaniu mięsa. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa lub w blenderze. Dodajemy sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Wyrabiamy masę. Ręce delikatnie moczymy w wodzie i formujemy krokiety. Rozgrzewamy olej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/młodą kapustkę..była zupka ..zostało troszkę kapusty...i tak oto są ..a raczej były gołąbki- klopsiki....robię je co jakiś czas..ale tym razem bez koncentratu pomidorowego..i do mięsa dodałam troszkę chrzanu dla zaostrzenia smaku...pycha..ja w sumie za chrzanem nie przepadam..ale ten chrzan bywa u mnie częstym dodatkiem do różnych potraw i mięs.. Kilka słów(...)zachowaniem ceny adekwatnej do jego walorów jakościowych i smakowych. Dla porównania, konkurencyjne wyroby zawierają najczęściej od 50 do 60 proc. korzenia chrzanu. kawałek młodej kapusty 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka 1 łyżka chrzanu WSP "Społem ' 2 -3 łyżki bułki tartej Oleofarm sól ziołowa Rafex 1 l wody wegeta 1 łyżka
Moje domowe kucharzenielaurowe 10 ziarenek ziela angielskiego sól morska i himalajska, do smaku 1,5 l zimnej wody lub nieco więcej 1 kurze białko, rozmąć ubijaczką, aby powstała delikatna piana Przygotowanie mięso przełóż do szybkowaru i zalej zimną wodą w ilości ok. 1 l 200 ml zagotuj wodę bez zamykania szybkowaru po zagotowaniu zbierz wszystkie szumowiny (brudną pianę) łyżką lub drobnym sitkiem(...)wyklaruj sposobem opisanym tutaj wyklarowany wywar przelej do naczyń, w których będzie serwowany, następnie wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia Skrzydełka (środkowa część) i nóżki drobiowe. Mięso zalane wodą poniżej 2/3 wysokości garnka. Po dorzuceniu warzyw, poziom wody podnosi się - dolewam jeszcze trochę zimnej wody, aby osiągnąć 2/3 wysokości garnka. Stężała galaretka drobiowa: marchewka z wywaru
Szybko Szybkowar