Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem. 268przeciśniętym czosnkiem. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut, szpinak powinien lekko zmięknąć, a woda odparować. Na rozbite filety nakładamy po kopiatej łyżce szpinaku i zwijamy, możemy spiąć mięso wykałaczką. Tak przygotowane roladki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Najlepiej ułożyć roladki zawinięciem do dołu i smażyć kilka minut bez poruszania mięsa aż do jego przyrumienienia. Następnie smażymy z pozostałych stron(...)mięso jest już złociste wykładamy pozostały szpinak na roladki. Zostawiamy jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Podajemy gorące z ziemniaczkami. Smacznego
Symfonia smakowa
Schab faszerowany pieczarkami i porem. 156kawałku około 200 g pieczarek 1/2 pora majeranek, papryka ostra, kminek sól, pieprz olej smalec Przygotowanie: Przez całą długość schabu nacinamy kieszeń, najlepiej ostrym i długim nożem. Mięso obficie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pieczarki oraz por. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Faszerujemy mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem, dodajemy smalcu i podlewamy troszkę wodą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, polewając mięso co pewien czas sosem w którym się piecze. Smacznego
Symfonia smakowa
Pieczone żeberka 247miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym). Następnie nacieramy mięso solą i pieprzem i smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Następnie usmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na oliwie, na której smażyły się żeberka, smażymy drobno posiekaną(...)żeberka. W miseczce przygotowujemy glazurę, mieszamy miód, syrop klonowy, sos sojowy, sos worcestershire, przecier pomidorowy i chilli. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nakładamy go na żeberka. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 110-130 minut. W połowie czasu pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę i ewentualnie polewamy całość odrobiną wody
Emcia Pichci
SPAGHETTI PO WŁOSKU 195spaghetti, a że miałam w domu prawdziwy parmezan prosto z Włoch, musiałam go wykorzystać. Pycha!!! Składniki: garść makaronu spaghetti razowy z pełnego ziarna Makarony Polskie 1/2 kg mięsa mielonego puszka pomidorów w puszcze 1/2 małego koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego suszona bazyli, pomidory,czosnek- 3 łyzki sól,pieprz so smaku parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Mięso mielone(...)przesmażamy na oleju, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat,dolewamy bulion dodajemy przyprawy. Podsmażamy ok 10 minut, po tym czasie wykładamy mięso na makaron, na wierzch starkowujemy parmezan,dekorujemy tez płatkami parmezanu. Do wykonania spaghetti użyłam makaronu razowego do spaghetti MAKARONY POLSKIE
Z Majeczką w kuchni
Sałatka gyros - warstwowa. 226kurczaka przyprawę gyros 1,5 średniej cebuli ketchup 1 świeży duży ogórek 1 puszka kukurydzy 2 średnie papryki 3-4 łyżki majonezu mała kapustę pekińską koperek Do dzieła :) Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, mieszamy z przyprawą i smażymy. dstawiamy do wystygnięcia. Cebule, paprykę i ogórka kroimy w małą kostkę. Kapustę na małe paseczki. I zaczynamy układać(...)dużej misce w następującej kolejności: Połowa mięsa Cebula Ketchup Ogórek Reszta mięsa Kukurydza Majonez Papryka Kapusta Koperek Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga - klik Smacznego
Kolejny blog o gotowaniu
polędwica wieprzowa w musztardowym sosie 242chłodne miejsce na kilka godzin . Śmietanę mieszamy razem z musztardą .Boczniaki kroimy w plastry i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni razem z płatkami chili do zbrązowienia . Mięso smażymy z każdej strony na złoty kolor około 2 minuty - czyli z czterech stron oraz szalotkę przekrojoną wzdłuż , polędwice razem z cebulą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni(...)termoobiegiem na 11 minut , po upływie tego czasu wyciągamy mięso i zostawiamy na pięć minut by odpoczęło i żeby wszystkie soki i aromaty zostały w mięsie - porcjujemy. Sos delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając - podajemy z mięsem i dekorujemy resztą składników. Smacznego
na gazie
Pieczeń z baraniny marynowanej w oleju rzepakowym 184kwasów omega–3, aczkolwiek używam go nie tylko ze względu na jego właściwości zdrowotne, ale również, dlatego, że jest neutralny w smaku i zapachu i nie zakłóca smaku potraw. Mięso pieczone w niskiej temperaturze przez długi czas po prostu rozpływa się w ustach… Zapraszam na aromatyczną pieczeń z baraniny. Pieczeń z baraniny marynowanej w oleju rzepakowym Składniki: około(...)oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 łyżka pieprzu mielonego 1 łyżka soli 2 czerwone cebule 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka (50g) sardeli (anchovy) Mięso opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy pieprzem i solą i dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy olejem rzepakowym. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzewamy
UgotujmyTo.pl
Obiad za 10zł - zapiekane pulpety z szynki wieprzowej z puree ziemniaczanym z kapustą włoską. 328cyklu Obiad za 10zł . Zastanawiałem się przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę dla całej rodziny. Czego będziemy potrzebować i ile za to zapłacimy? -mięso mielone z szynki wieprzowej; kupiłem 500 gram mięsa w markecie za 7,50zł użyjemy 250 gram, koszt 3,75zł -1,5 kg ziemniaków, koszt 0,90zł -1 i 1/2 cebuli(...)naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni grillowej. Formę do zapiekanki (używam
BaRepas
Paprykowe Gołąbki 160Składniki: 3 woreczki ryżu 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula łyżka masła lub oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka chili 8 papryk dużych ( kolory nie mają znaczenia ) folia aluminiowa brytfanka lub blaszka do pieczenia ciast odrobina soli Przygotowanie: Do garnka z osoloną wodą wkładamy woreczki ryżu, i gotujemy tak długo aż woreczki(...)ryżem napęcznieją. Ugotowany ostudzony ryż, dodajemy do mięsa mielonego i razem mieszamy. Następnie na patelnię dodajemy drobno posiekana w kostkę cebule wraz z łyżką masła i smażymy tak aby się zeszkliła. Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa wymieszanego z ryżem i znowu mieszamy dodając łyżeczkę pieprzu i chili oraz odrobinkę
ClauditteMissCooking
Indycze Pulpeciki w sosie pomidorowym 138Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka mąki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki sól i pieprz 3 łyżeczki suszonego czosnku i ostrej papryki 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 5 suszonych papryczek chilli 1 kostka rosołowa drobiowa Podajemy z: Ja podałam z makaronem świderki(...)pełnego ziarna Ryżem Młodymi ziemniaczkami Przygotowanie: Mięso mielone umieszczamy w naczyniu i dodajemy do niego odrobinę soli, pieprz, po 3 łyżeczki przypraw : czosnek i papryka ostra. Mieszamy składniki razem. Głęboka patelnię zalewamy do połowy wodą i dodajemy do niej 1 kostkę rosołową, suszone chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Gdy woda będzie już gorąca dodajemy
ClauditteMissCooking
Schabowy na kapuścianej chmurce :) 129łyżki bułki tartej odrobina wegety sól i pieprz olej Kujawski z ziołami 300 g kapusty kwaszonej 100 g słoniny 1 cebula 1 łyżka oleju Kujawski z ziołami Przygotowanie: Schabowe Mięso na kotlety tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Mięso lekko obsypujemy wegetą. Obtaczamy je w mieszance mąki i bułki tartej, następnie w ubitym jajku i znowu z mieszance mąki
ClauditteMissCooking
Indycze pulpeciki - 'Misz-Masz' 176Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 7 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 1 jajko 1 łyżeczka kurkumy 6 suszonych papryczek chilli 1/2 pora przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody(...)białego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do głębokiego naczynia i mieszamy je razem z jajkiem, 3 ząbkami czosnku który przeciskamy, kurkuma, drobno posiekaną natką i przyprawami. Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, dodajemy do niej 2 szklanki wody, 40 ml wina oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku pokrojone na kawałki, 1 cebulę przekrojoną
ClauditteMissCooking
Karczek na wyjątkowe okazje - SOKOŁÓW 136Składniki: 1.7 kg mięsa - Karczek Sokołów 200 g suszonych śliwek 200 g suszonych moreli 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 3 łyżki miodu 3 łyżki musztardy grillowej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki wegety 8 ziarenek owoców jałowca 1 szklanka wody(...)Przygotowanie: Mięso myjemy i lekko nacinamy w krzyżyki, następnie nacieramy marynatą z wyżej wymienionych produktów. Odkładamy zamarynowane mięso na noc do lodówki. Wkładamy rano do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Proces pieczenia to ciągłe obserwacje i manewrowanie funkcjami w piekarniku. Ja piekłam prawie 2 godziny, przy czym po 1 godzinie i 30 minutach zmniejszyłam
ClauditteMissCooking
Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym 204cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Porcjujemy je na kawałki, to już kwestia uznania. Mogą to być plasterki lub paski. Mięso obtaczamy w mieszance pieprzowej ( ziarnisty pieprz ubijamy w moździerzu ). Na rozgrzaną(...)patelnię dodajemy oliwę i nakładamy polędwiczki, dobrze żeby nam się zmieściły wszystkie gdyż później będziemy tę patelnie przekładać do piekarnika wraz w mięsem. Podczas przygotowywania marynatki, włączamy piekarnik na 180 stopni z opcja góra i dół. Gdy polędwiczki podczas smażenia nabiorą nam złocistego koloru, przekładamy je wraz z patelnią
ClauditteMissCooking
Tortillo Burrito Mexico po mojemu :D 171Możemy także użyć grilla elektrycznego. Ja wybrałam formę zawijania jak na krokiety. Przygotowanie farszu: Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i mięso mielone. Na drugiej patelni dodajemy posiekane pieczarki i papryki. Smażymy aż warzywa wypuszczą wodę i odcedzamy. Odsączone warzywa dokładamy do patelni gdzie mamy mięsko. Dodajemy(...)smażymy Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy fasolkę i kukurydzę, smażymy ok 10 minut i całość przerzucamy do mięsa. Posiekane oliwki dodajemy do mięsa wraz z posiekanymi ogórkami. Dodajemy kolejną puszkę pomidorów. Doprawiamy i na sam koniec dodajemy ser. Smacznego
ClauditteMissCooking