Przepis dość stary i chyba bardzo popularny na początku XX wieku, gdyż pojawia się w większości książek kucharskich z tamtego okresu. Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :) 1 kg mięsa z jelenia na gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek(...)winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć nimi mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Cebule pokroić w półplasterki. Jabłko pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę, dodać mięso. Obrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion oraz wino, dodać śliwki, jabłko i orzechy. Dusić do miękkości. zastawa
królestwo garówgotowanego mięsa z kaczki, 30 g suszonych grzybów, 1 kg kaczej wątróbki, 2 kajzerki, 6 jajek, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony, 100 ml bulionu z kaczki, 300 ml smalcu z kaczki Smalec z kaczki robię sama. Gdy kupuję kaczkę odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Grzyby ugotować w bulionie z kaczki(...)Bułki namoczyć w bulionie, w którym gotowały się grzyby i roztopionym tłuszczu. Gdy namiękną odcisną, nie wylewać tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć
królestwo garówduży por, 500 g mięsa z rosołu, 3 ząbki czosnku, 1 chilli, 30 ml sosu sojowego Kikkoman, cukier, pieprz, 150 g pęczaku, 100 ml białego wytrawnego wina, bulion – około 600-700 ml beszamel: 40 g masła, 40 g mąki, 0,5 l mleka, sól, gałka muszkatołowa, 2 łyżki startego parmezanu Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne(...)całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół do środka i rozłożyć kolejne warstwy na płasko.) Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania. Mięso zemleć. Pozostałą jasną część pora pokroić w cienkie plasterki, razem z rozgniecionym czosnkiem i posiekanym chilli poddusić chwilę na oliwie lub maśle. Wsypać pęczak, przesmażyć go. Dodać wino gotować mieszając
królestwo garówmięsa z rosołu, 3 cebule, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, bulion, Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Mięso zemleć. Cebule pokroić(...)kostkę, podsmażyć na tłuszczu (masło, oliwa, smalec). Dodać mięso, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać trochę bulionu (około 50 ml), tak aby farsz nie był bardzo ścisły. Można doprawić ostra papryką, chilli, tymiankiem....wariacji może być dużo. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi
królestwo garówgałązek rozmarynu, sól, tłuszcz do confitowania – masło, gęsi smalec lub olej 5 ziaren pieprzu zemleć, gałązkę rozmarynu i 3 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z solą i natrzeć przyprawami mięso. Odstawić na noc do lodówki. Do naczynia do zapiekania włożyć pozostałe przyprawy, królika i zalać ciepłym tłuszczem. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym(...)wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 -150 stopni i piec około 2 – 2,5 godziny. Piec aż mięso będzie miękkie. zastawa
królestwo garówcomber jagnięcy, 6 ząbków czosnku, 6 - 8 anchois, 8 połówek pomidorów suszonych z oliwy, oliwa Czosnek, anchois i pomidory zmiksować. Mięso oczyścić z błon, końcówki kości oczyścić z mięsa, umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Następnie mięso posmarować oliwą i ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, pod przykryciem. zastawa
królestwo garówspokojnie by starczyło. Druga połówka zdecydowanie zbędna, lub za mało nadzienia... 5. Polędwiczka z dzika/ pure z dyni/sos jałowcowy z porto/ rosti ziemniaczane/ grzyby; To co lubię – mięso przygotowane sous vide dzięki czemu zachowuje soczystość i własny smak. Idealna, lekko różowa w środku, do tego rosti ( rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane) odpowiednio wysmażony. Tu wywiązała się dyskusja(...)temat polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak. Dla mnie super :) 6. Dorsz glazurowany w juos z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/ piana z topinamburu/szparagi morskie; Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki... 7. Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka
królestwo garówmięsa z uda indyka, 1 kolba kukurydzy – można użyć kukurydzy z puszki (ok. 180 g), 2 cebule, masło, papryczka jalapeno, 2 jajka, sól, cukier, bułka tarta, olej do smażenia Kukurydzę ugotować – ja kupuję słodką kukurydzę i gotuję ją 5 minut, we wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Ostudzić, ściąć ziarna. Cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Poddusić lekko na maśle(...)dodatkiem szczypty soli i cukru. Papryczkę jalapeno posiekać. Mięso zmielić. Do mięsa dodać cebulę, kukurydzę, wymieszać. Doprawić do smaku jalapeno oraz solą. Dodać jajka, wymieszać, a następnie dodać 2 łyżki bułki tartej. Masę mięsną dokładnie wymieszać. Formować kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy
królestwo garówoczyścić, położyć na zimnej patelni i smażyć powoli na małym ogniu aż się zrumienią. Gdy będziemy smażyć lekko zmrożone, tłuszcz będzie się pięknie wytapiał, skórka się ładnie zrumieni a mięso nie będzie przegotowane. Nogi przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać wino, dodać rozmaryn, 1/2 łyżeczki soli i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu. Gotować aż mięso będzie miękkie(...)się zagęści. Powinniśmy otrzymać niecałe 100 ml sosu. Mięso od czasu do czasu obracać. Podałam nogi gęsie z podsmażanymi ziemniakami. Podsmażyłam oczywiście na tłuszczu gęsim, który się wytopił podczas smażenia nóg. zastawa
królestwo garówmięsa z jelenia na gulasz, 200 g cebuli, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 300 ml powideł śliwkowych , sól, pieprz, 6 goździków, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi, Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso(...)cebulę. Wlać wino, dodać goździki, cynamon, sól, dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać powidła śliwkowe. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem, zagotować. Podałam z kluskami z tartych ziemniaków . zastawa
królestwo garówmięso z perliczki gotowanej , Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Mięso z perliczki obrać z kości, posiekać lub zemleć. Jeżeli gotowaliśmy mięso razem z grzybami, dodać również grzyby. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego
królestwo garówsteki z antrykotu - rib eye, sól, Mięso położyć na rozgrzanej patelni grillowej (ja smaruję patelnię tłuszczem). Grillować 3 minuty, odwrócić, oprószyć solą. Smażyć 2 -3 minuty. Mięso przełożyć na talerz i odczekać około 5 minut. Ja podałam z chipsami z topinambura i cebulą ze śliwkami. 300 g cebuli czerwonej, 400 g śliwek*, 2 łyżki oliwy, sok z 1/4 cytryny, sól(...)jeżyny, w mniejszym stopniu innych owoców leśnych, w smaku złożone i głębokie z eleganckimi taninami, gęstej strukturze i fajnym, długim finiszu, zostającym na podniebieniu, powodując dobrą równowagę z mięsem, daniem. To wino po wypiciu zostaje w pamięci na długo poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung
królestwo garówanchois, 3 łyżki pesto ze szczypiorku czosnkowego* 18 kaparów, ognista mieszanka przypraw** pieprz kolorowy, sól, mąka do oprószenia zrazów, oliwa do smażenia, 500 ml bulionu warzywnego (najlepiej domowy), Rozbić mięso tłuczkiem na cienkie płaty, szczególnie należy zwrócić uwagę na brzegi. Najlepiej tłuc przez folię spożywczą – na desce ułożyć folię, na niej mięso, z wierzchu przykryć folią. Pomidory obrać ze skórki(...)pokroić w paski. Każdy płat mięsa smarować łyżką pesto, na nim układać po 2 fileciki anchois, 6 kaparów, pomidory. Oprószyć mieszanką przypraw i świeżo zmielonym pieprzem. Boki zrazów z dwóch stron zawinąć do środka (około 1,5 cm) a następnie zwinąć wzdłuż tych podwiniętych boków. Spinać je szpilką do zrazów, wykałaczką lub związywać nitką. Oprószyć mąką. Obsmażać na niewielkiej ilości
królestwo garówpojawił” się 20 lat temu w Nadrenii Północnej – Westfalii. Kurczaki karmione są paszą składającą się w 50% z kukurydzy i 50% z pszenicy. Kurczaki przybywają na wadze wolniej. Ich mięso jest bardziej soczyste, delikatne i „słodkie”. Wyróżnia je żółto pomarańczowa barwa. Kurczakom nie podawane są hormony wzrostu ani antybiotyki, dzięki czemu mięso jest o wiele zdrowsze. 4 nogi z kurczaka(...)stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec około 25 minut, aż kurczak będzie miękki a skórka ładnie przyrumieniona. Podczas pieczenia, co jakiś czas polewać mięso sosem wytworzonym podczas pieczenia. Upieczone nogi kurczaka przełożyć na talerzu i trzymać w cieple. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito, tłuszcz zlać. Zagotować, doprawić do smaku miodem (ja użyłam miód tymiankowy
królestwo garówTekstura tego wina jest odpowiednia, z pewną dodatkową lepkością na przodzie oraz oczyszczającym finiszem, charakterystycznym dla klasycznych win Sauvignon Blanc. Doskonałe do ryb, owoców morza oraz potraw z białego mięsa. Importer:PWW Sp. z o.o. Panamera Chardonnay 2012 Region: California Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe(...)kojący efekt. Zbiory odbywały się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego. Polecane do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny. Importer: VININOVA SP. Z O.O. Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino
królestwo garów