mięso - 63110 przepisów (strona:1177/4208)

Spaghetti napoletana 154

Zapraszam :) Składniki : 800 g pomidorów z puszki 30 g masła 2 rozgniecione ząbki czosnku sól, pieprz. parmezan 20 dag  mięsa mielonego  1 łyżka oliwy 250 g makaronu spaghetti Wykonanie : Mięso podsmaż na oliwie. Pomidory w raz z zalewą przetrzyj przez sitko. W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek i chwilkę podsmaż. Dodaj pomidory i zagotuj. Dodaj(...)mięso i chwilę gotuj aż sos troszkę odparuje. Przypraw do smaku , solą , pieprzem ( jeśli  lubisz dodaj posiekaną bazylię i pietruszkę ) Makaron ugotuj al dente . Dodaj do sosu i wymieszaj . Na wierzch można zetrzeć odrobinę parmezanu . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Whiskey z Colą jako marynata do mięs 239

świecie drink. Dwa składniki tego napoju a mianowicie dobra whiskey i Coca-Cola mogą być również rewelacyjną marynatą do mięs z grilla. Taka marynata wyjątkowo dobrze pasuje do mięsa wieprzowego z grilla . Składniki: 330 ml Coca-Coli ½ szklanki dobrej Whiskey 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki soku z limonki szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Połączyć wszystkie(...)składniki. Dokładnie wymieszać. Mięso zalać dokładnie przygotowaną marynatą. Marynować w niej mięso przez 8-12 godzin w lodówce. Whiskey z Colą jako marynata do mięs is a post from: naRuszcie.pl The post Whiskey z Colą jako marynata do mięs appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną 159

duży kurczak o 2 kg. małe opakowanie suszonych śliwek małe opakowanie suszonej żurawiny 2 łyżki sosu sojowego 1 przyprawa do kurczaka 1 łyżka ziół prowansalskich nici do sznurowania mięsa WYKONANIE Kurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości. Nie zrobiłam zdjęć jak to robić, dlatego odsyłam  TU Kiedy już poradziliśmy sobie z odfiletowaniem. Kurczaka układamy w naczyniu. Z sosu sojowego(...)przyprawy do kurczaka  i ziół robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady.  Robimy robimy  to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy ok 1,5 godz. w temperaturze

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak w kapuście 359

mała kapusta pekińska lub ćwiartka średniej białej kapusty * ok. 3 łyżki orzechów ziemnych (niekoniecznie) * 2 łyżki oleju * 1 szklanka bulionu * 2 łyżki sosu sojowego * sól, pieprz Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroić w paski. Marchewki obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka. Na dużej patelni(...)rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać marchewkę, kapustę, cebulę, orzechy ziemne i podsmażyć razem z mięsem. Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem. Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym

Mix smaku
Filet w pikantnej marynacie 279

Filety umyć, wysuszyć, przekroić na pół wzdłuż, a następnie na plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy. dodać również resztę składników marynaty (sól i pieprz według uznania), wymieszać. Mięso włożyć do miski, wlać marynatę, dokładnie wymieszać, aby mięso dokładnie było pokryte marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę. Na patelni rozgrzać(...)nieco oliwy i usmażyć mięso wrzucając na patelnię razem z marynatą

Mix smaku
Zapiekanka kebab 369

czerwona * 1 mała papryka żółta * 2 nieduże cebulki * 1/2 opakowania przyprawy gyros-kebab * majonez * ketchup pikantny * 40 dag sera żółtego * olej Sposób wykonania Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawą gyros-kebab i podsmażyć na oleju, cebulkę pokroić w piórka i dodać do mięsa pod koniec smażenia, aby się delikatnie tez podsmażyła. Paprykę(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, rozsmarować na nim warstwę majonezu, a na nim warstwę ketchupu, wyłożyć 1/3 startego sera, a następnie wyłożyć mięso z cebulką. Na mięsie rozsmarować cienką warstwę majonezu, a na nim warstwę ketchupu i wysypać 1/2 pozostałego startego sera. Następnie wyłożyć pokrojone ogórki, a na nich paprykę i znowu rozsmarować warstwę

Mix smaku
Sałatka gyros 436

łyżeczki przyprawy gyros * majonez * ketchup pikantny lub łagodny * olej do smażenia Sposób wykonania Filety pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki. Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną w niej przyprawą gyros i dusić na średnim ogniu , aż do odparowania wody. Wyjąć mięso do naczynia, w którym będzie robiona(...)sałatka i na tym samym oleju zeszklić cebulę. Mięso rozłożyć na dnie naczynia, a następnie wyłożyć równo cebulkę, poczekać chwilę, aż przestygnie i polać ketchupem. Na ketchupie rozłożyć pokrojone ogórki, a na nie kukurydzę i polać majonezem. Na górę wyłożyć pokrojoną kapustę pekińską i delikatnie polać ketchupem. Można chwilę schłodzić w lodówce. Sałatka może też spokojnie stać w lodówce

Mix smaku
Gulasz po węgiersku 239

łyżeczki koncentratu pomidorowego * papryka słodka i ostra mielona * sól, pieprz * 2 kostki bulionowe * olej do smażenia na kluseczki * 1 jajko * ok. 10 dag mąki pszennej Sposób wykonania Pokroić mięso, cebulę i cukinię marchewkę i paprykę. Mięso podsmażyć razem z cebulką na oleju, dodać marchewkę i 1/2 pokrojonej papryki i całość lekko podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać 1/2 litra wrzącej wody(...)dodać kostki bulionowe, nieco soli, pieprzu i papryki mielonej i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie. Dodać  obrane, umyte i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i resztę papryki i dusić na delikatnym ogniu 10 min. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę podusić, a w tym czasie z jajka, mąki, wody i odrobiny soli

Mix smaku
Prosta zapiekanka ziemniaczana 384

cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej) * przecier pomidorowy lub koncentrat * świeża lub suszona natka pietruszki * czosnek niedźwiedzi lub zwykły granulowany * sól, pieprz * olej Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę, szczypior umyć i również pokroić. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)wypłukać ze skrobi i osuszyć. Na patelnie lub do garnka o grubym dnie wlać nieco oleju, dodać cebulkę i lekko podsmażyć, dodać szczypior, podsmażyć, dodać, marchewkę, podsmażyć.  Dodać mięso, podsmażyć, wlać ok.1/3 szklanki wody i dusić na delikatnym ogniu 20 min, dodać sól, pieprz, 1 łyżeczkę natki pietruszki suszonej lub 2 świeżej, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub przecier

Mix smaku
Pieczony schab 216

ząbków czosnku * 1 łyżeczka cząbru Sposób wykonania Schab umyć, osuszyć i górę lekko naciąć w skośną kratkę.       Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso, włożyć do naczynia i pozostawić mięso w marynacie na 12-18 godzin. Następnie przygotować rękaw do pieczenia, związać w supeł jeden koniec, umieścić w nim mięso posypane dodatkowo cząbrem, włożyć obok ząbki

Mix smaku
Curry wieprzowe na ostro 210

przyprawy curry * kilka gałązek tymianku * 1/2 kminku mielonego * 1/4 imbiru mielonego * 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków * 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri * sól * 2 woreczki białego ryżu Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane curry, pod koniec smażenia dodać pastę curry i chwilę(...)podsmażyć, następnie dolać gorącej wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż mięso będzie miękkawe. W tym czasie umyć i obrać warzywa. Marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić na plasterki, jedną paprykę na większe paski, ostrą papryczkę w drobne paseczki, szczypior drobno pokroić, listki tymianku oberwać z gałązek. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i wyjąć nasiona, drugą paprykę pokroić na kawałki

Mix smaku
Shoarma z kurczakiem 228

pokroić w piórka. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, odsączyć z wody, po wysypaniu z woreczków gorący wymieszać z 3-4 łyżeczkami kurkumy. W czasie, gdy ryż się gotuje mięso razem z marynatą wyłożyć na nagrzaną patelnię i usmażyć. W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić pieczarki, podsmażyć, dodać cebulkę i paprykę i na delikatnym ogniu podsmażać(...)wyparuje woda. Następnie dodać mięso, całość wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem cayenne i curry. Na talerzu ułożyć ryż, obok mięso z dodatkami i ulubioną surówkę

Mix smaku
Burger 215

dzieci. Musicie kupić tylko kawałek dobrej wołowiny, zmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe.   Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy. Do dużego naczynia wkładamy mięso, przyprawiamy je, ja dodałam sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Formujemy duże kotlety(...)przekrojoną bułkę z serem kładziemy sałatę oraz pokrojoną w ringi cebulę. Na to można jeszcze jeden plaster żółtego sera, i pokrojony w plastry ogórek oraz cześć pieczarek. Upieczone mięso smarujemy od spodu musztardą i kładziemy na bułkę. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek, cebulkę i przykrywamy drugą częścią bułki. Następnie zasiadamy do stołu i zjadamy z apetytem

Kulinarna rozmowa
Bigos z kiszonej kapusty 283

wcześniej w letniej wodzie. Łopatkę przełożyć do garnka i wlać ok 3 l wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać sól oraz 2 listki laurowe i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru do wystudzenia, wywar odstawić bo będzie potrzebny. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jak jest bardzo kwaśna. Przełożyć do garnka. Namoczone wcześniej suszone grzyby osączyć(...)pokroić na małe kawałki . Dodać do kapusty, dodać też przyprawy:ziarenka jałowca i angielskiego ziela oraz pozostałe listki laurowe. Kapustę zalać wywarem w którym ugotowało się mięso i gotować na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka, od czsu do czasu przemieszać. W między czasie drobno pokroić ugotwane mięso i dodać do kapusty. Dodać też majeranek. Jeśli podczas gotowania płyn odparuje

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania