Rozgrzewająca zupa gulaszowa z ciecierzycą - w sam raz na chłodne dni 311ząbki czosnku , 1 łyżeczka słodkiej papryki , szczypta ostrej papryki (według smaku), świeżo zmielony pieprz (według smaku), kilka ziaren ziela angielskiego , 2-3 liście laurowe , mąka do obtoczenia mięsa - kilka łyżek, kilka łyżek oleju do obsmażenia - użyłam oleju rzepakowego Rapso . Wołowinę opłukać i osuszyć. Połowę pokroić w niezbyt grubą kostkę (mniejszą niż na gulasz(...)obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju - na patelni. Przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki i posiekany czosnek - podsmażyć i przełożyć do mięsa. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Pora pokroić w plasterki. Na tej samej patelni (można dolać troszkę oleju) podsmażyć pora i marchew. Wszystko przełożyć
Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 440obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą i słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić(...)sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa. Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracji
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 237dania z jednego. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę w mleku(...)Cebulkę i czosnek kroję w drobną kostkę. Do mięsa dodaję cebulę, czosnek, jajko, wyciśniętą, dobrze rozrobioną bułkę/chleb, musztardę, przyprawy i dokładnie mieszam - najlepiej zrobić to ręką. Zagotowuję osoloną wodę z zielem ang, liściem laurowym. Formuję pulpeciki wrzucam na wrzątek mieszam i gotuję na średnim ogniu 10- 15 minut. Po tym czasie wyciągam pulpeciki. Do wody, w której się gotowały
NA MOIM TALERZU
Zupa po meksykańsku 293więc zamieszczam przepis na rozgrzewającą, aromatyczną zupę. Przepis mojej mamy, zapisany w niebieskim zeszycie, który powstał pod koniec liceum i z którego bardzo często korzystam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cebule mały koncentrat pomidorowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka soi (ja nie miałam) 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki majeranku łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz Mięso(...)oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyłam. W garnku zagotowałam litr wody, dodałam mięso, gotowałam 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodałam fasolę, kukurydzę, (soję), majeranek i dodałam tyle wody by przykrył a wszystkie składniki, gotowałam 20 minut.Później przyprawiłam czosnkiem, ziołami, koncentratem, solą i pieprzem. Gotowałam kolejne ok. 30 minut na wolnym ogniu. Najlepiej smakuje jak gotuje się zupę wieczorem
NA MOIM TALERZU
Mój bigos 207bigosie, wi ęc i ja musiałam go mieć :) . Taka zachcianka :) Wie m tyle , że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy .W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest(...)przykryła kapusty) dorzucam ziele ang ., liś cie laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę mięk kie . C ebulę, pieczarki , kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z ud ek kurczaka/indyka itd . ) kroję i smaż ę na małej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa . Gdy kapusta jest miękka i woda odpar uje wrzucam mięs
NA MOIM TALERZU
Pieczona karkówka w ziemniakach w sosie chrzanowym 255szczypta pieprzu cayenne - szczypta tymianku - łyżeczka soli - dwie łyżki musztardy sarepskiej SOS - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 3-4 łyżki chrzanu Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry ok.1 cm. Mięso wymasuj czosnkiem. Przyprawy wymieszaj razem i wklep w każdą sztukę wieprzowiny.Przykryj i odstaw do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie włącz piekarnik na 180° termo obieg. Obierz(...)ziemniaki i pokrój na plastry nie cieńsze niż 0,5 cm czy szpatułki ale też nie za cienkie. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego i przykryj ziemniakami, wlej szklankę wody. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Po godzinie wyjmij naczynie z piekarnika i odlej wywar do innego rondelka, ziemniaki poprzekładaj mięsem i ponownie włóż do piekarnika na jeszcze
Pasje Jolki
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 392Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy. 4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 7 minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy do garnuszka i mocno redukujemy. Polewamy z powrotem(...)mięso i podajemy. Smacznego
My Culinary Art
Kartacze 217słoniny i 0,15 kg boczku na skwarki oraz 3 cebule i trzy ząbki czosnku a przyprawy to jedynie sól i pieprz. W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso, czyli mieszamy łopatkę ze słoniną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, 2 cebule i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Solidnie wszystko mieszamy. Ugotowane ziemniaki mielimy. Przygotowujemy skwareczki(...)odcisnąć, najlepiej przez ścierkę. Odciśnięte surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi i wyrabiamy jednolitą masę. Gotowa masa: A teraz na dłoni formujemy placek, nakładamy na to mięso, zawijamy brzegi tak, aby mięso się schowało, formujemy kartacza i odkładamy na tackę. W sporym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju (woda musi być słonawa). Wkładamy
Maminek kulinarny
Sałatka z kurczakiem 346Bardzo fajna sałatka z wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku. Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Składniki: -podwójny filet z kurczaka -5-10 liści kapusty pekińskiej -jedna czerwona papryka -jedna cebula -5-6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -przyprawa kebab-gyros -przyprawa do mięs -olej Dodatkowo na sos: -naturalny gęsty jogurt(...)Świeżego ogórka kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy serek z jogurtem i majonezem. Doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Dokładamy pokrojonego ogórka i mieszamy. Sos gotowy. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Odsączamy tłuszcz i studzimy. Odsączamy kukurydzę. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i odsączamy. W kostkę również kroimy kapustę pekińską, paprykę i cebulę
Maminek kulinarny
Konserwa mięsna domowa 237domowe wyroby. Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie. Składniki: -ok. 1 kg łopatki -golonka o wadze ok. 1 kg -solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych -pieprz Z golonki usuwamy kość i skórkę. Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy do solanki(...)godziny. Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą, odsączamy i kroimy w dość duże kawałki. Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy mięsa. Układamy ściśle w słoikach do wysokości 3/4 i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą wypełnioną do wysokości 2/3 słoików i zagotowujemy. Kiedy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez
Maminek kulinarny
Mussaka 217Bardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz(...)smażenia Jogurt Sok z cytryny Pokrojoną w duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane
Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 251piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej(...)jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób) żółtko Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować
Smakowity Blog Kulinarny
Lasagne z cukinii 260takie zastosowanie cukinii podsunęła mi dziś rano K., za co jej serdecznie dziękuję! I za cukinię oczywiście też! Składniki: 2 duże cukinie 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane oliwa około 100g tartego parmezanu lub sera żółtego sól, pieprz Sos serowy Składniki: 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki(...)dowolnego sera żółtego sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy cebulę, czosnek i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sos serowy: Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion
Smakowity Blog Kulinarny
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 425Bardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem pikantnej papryczki chilli idealnie pasuje do skwierczących szaszłyków. Przepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także(...)kulinarnych eksperymentów. Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 3 łyżki oliwy sól morska i świeżo mielony pieprz Dip z awokado
Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z mango, awokado i wołowiną 217pieprzu czarnego ziarnistego olej rzepakowy 1/2 cytryny Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Przygotowanie : Mięso: Pieprz kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki. Oczyszczoną polędwicę układamy na desce i posypujemy z obu stron pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy, a następnie mięso polewamy i smarujemy niewielką ilością oleju(...)Polędwicę smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Następnie mięso kładziemy na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 2-3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Dressing: mieszamy wszystkie składniki sosu (poza olejem) i mieszamy. W trakcie mieszania stopniowo dodajemy olej, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatka: Rukolę
Smakowity Blog Kulinarny