Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 218wybór serów i lampkę wina... Nawiasem mówiąc Pienza to miejsce szczególne nie tylko z uwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć: Prosciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny(...)jednym ze sklepików z regionalnymi produktami i przywieźć do domu. Bistecca alla fiorentina Prawdziwą dumą kuchni toskańskiej jest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana . Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość
Chilli Czosnek i Oliwa
KOPERTY / KIESZONKI Z INDYKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM TYPU GRECKIEGO I... 188Dostałyśmy jasny komunikat od męskiej części domowej załogi -"Chcemy mięsa!". Chcieli, więc dostali. Zamysł był na roladki, ale... kobieta zmienną jest, więc wyszły nam koperty (?), kieszonki (?), coś z farszem w każdym razie. Jak zwał, tak zwał, grunt, że wyszło pyszne. W naszym domu jadamy głównie indyka (większości mięs nie tolerujemy), więc przedstawiamy na talerzach jego różne twarze. Dzisiejsza propozycja(...)pół opakowania), - ser biały typu greckiego w kostkach (np. Patios - bazylia i oregano), - czosnek 4 główki, - przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny, - odrobina oliwy, /dodatkowo: wykałaczki/sznurek. Rozbijamy bardzo cienko mięso i kroimy na odpowiedniej wielkości płaty. Przygotowujemy farsz: suszone pomidory kroimy w paseczki, ser rozdrabniamy widelcem (choć, takie kosteczki też by świetnie wyszły, więc demolkę sera można pominąć), dodajemy przeciśnięty
Wypisz Wymaluj
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 222praskę czosnek mieszamy z bazylią i olejem, obtaczamy w tym dokładnie indyczka, przekładamy go do naczynia żaroodpornego i posypujemy pieprzem ziołowym. Dobrze jest zostawić go w tej mieszance aby mięso przeszło smakiem. Indyk ląduje w piekarniku (180 stopni, góra-dół, termoobieg). W czasie gdy nasz indor będzie nabierał smaku, zajmiemy się warzywami. Z marchewki tworzymy tasiemki, kroimy papryki i cebulę(...)tego wychodzi? REWELACJA! Smak nie jest jednolity, to podróż po smakowej krainie. Przy pierwszym zderzeniu z warzywami wyczuwa się słodycz, ale po chwili poczujemy moc! :) W połączeniu z ziołowym mięsem i gorącymi winogronami jest to... niebo w gębie. Bałyśmy się tej wariacji, która zrodziła się w głowie młodszej domowej kucharki, ale... wszyscy byli i są nadal zachwyceni, dokładki leciały, danie
Wypisz Wymaluj
BIGOS CYGAŃSKI 292jest ... cebula :)Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku!Składniki:1kg cebuli0.5kg mięsa mielonego (mielona łopatka, karkówka, szynka)0.5kg pieczarek3 ogórki kiszonesól, pieprzostra paprykamajeranek (do klopsików)koncentrat pomidorowy (do smaku)Wykonanie:Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy
Walijskie Pichcenie
WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 3246kurczakamała puszka kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4 ogórki konserwowe1 marchewka (dla nadania koloru między warstwami)sól, pieprz i przyprawa gyros wedle uznania2 łyżki majonezu1 łyżka keczupolej2 jajkaWykonanie:Mięso pokrojone w kostkę i obsypane przyprawą do gyrosa obsmażamy na oleju. Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości. Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę,ogórki.W szklanej salaterce przekładamy(...)warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie :) o ile zdołamy wytrwać do tej pory
Walijskie Pichcenie
SCHAB W POMIDORACH 272Polecam gorąco!Składniki:6 plastrów schabu1 duża cebula10dkg pieczarek1 czerwona paprykaząbek czosnkumąka do obtoczeniaNa sos:2 łyżeczki przecieru pomidorowegoszklanka bulionu warzywnegoprzyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki bazyliinatka pietruszkiWykonanie:Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka(...)doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na cebulę.Sos: bulion mieszamy z przecierem i bazylią i zalewamy wszystkie składniki. Dusimy około 30 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie) pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał. Przelewamy sos do rondelka z mięsem
Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA W TOWARZYSTWIE BRĄZOWYCH PIECZAREK 262przyprawą do karkówki, majerankiem,słodką papryką. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Można przygotować sobie poprzedniego wieczoru i zostawić w lodówce na noc. Po wyjęciu z lodówki mięso podsmażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, małe zostawić w całości(...)garnku ułożyć warstwami: podsmażone mięso, pieczarki, cebulę. Zalać wodą (lub bulionem). Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę i odrobinę granulowanego czosnku Dusić ok. 1 godziny do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do smaku łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz śmietanę. Zagotować
Walijskie Pichcenie
DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI 237obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy(...)dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 12%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem
Walijskie Pichcenie
UDZIEC Z INDYKA W JOGURTOWO-WARZYWNYM SOSIE 370Długo by wymieniać zalety indyczego mięsa. Słynie ono ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych. Jest lekkostrawne, niskokaloryczne i łatwo przyswajalne. Poza tym to doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu i żelaza. Wspaniale nadaje się do wszelkiej obróbki: można je smażyć, piec i dusić. No i ten smak :))! Delikatny i wyrazisty zarazem... Po tym kwiecistym wstępie(...)formie filetu bez kości zwiniętego w siateczkę). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część
Walijskie Pichcenie
WOŁOWO-DROBIOWY ROSÓŁ Z MAKARONEM RYŻOWYM 236razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szponder wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler (wraz z liśćmi) por ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dzięki temu mięso oddaje swój aromat wodzie podczas gotowania, tworząc bulion. Wodę z mięsem zagotowujemy i gotujemy
Walijskie Pichcenie
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 576zachęcam do wypróbowania przepisu :) Ta prosta w wykonaniu zupa wpisuje się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Szczególnie popularna jest w okolicach Brodnicy. W wielu domach przygotowywana z mięsa wieprzowego i drobiowego z ziemniakami, jako jednogarnkowe danie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim a ziemniaki osobno. Następnie ziemniaki wykładano(...)warzyw i razem z ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona śmietaną. Dla mnie - mistrzostwo świata! Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 6 niedużych ziemniaków 2 marchewki 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 3 łyżeczki mąki 3 łyżki śmietany (18%) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka octu
Walijskie Pichcenie
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 245udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego udka wyluzować i wyciąć kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry. Mięso doprawić przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć do rękawa i piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dać(...)mięsu odpocząć 10 minut, usunąć nici, pokroić i podać z dodatkiem jabłek i śliwek. Z udka były usunięte kości i ścięgna, ta wystająca kostka to tylko dla ozdoby. Gęsina , drób dla smakoszy. Przysłowie mówi: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina „. Wincenta Zawadzka , która w 1854 r wydała książkę „Kucharka Litewska” napisała : „W październiku, jak każdemu wiadomo, gęsi i kaczki
Kulinarny karnet Christophera
Pieczona karkówka w sosie własnym 208pieprzu czarnego mielonego rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny ) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C. Pieczemy ok. 2 godziny. Pod koniec(...)pieczenia odkrywamy mięso na 15-20 min. Jest to sposób na odparowanie wody i przypieczenie z góry karkówki. Część płynu z mięsa odlewamy do garnuszka i robimy sos. 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w kubeczku z dwiema łyżkami śmietany, jak gęste dodajemy zimnej wody, wlewamy do gotującego się płynu i mieszamy. Zagotowujemy ok 5 min. Karkówkę ciepłą kroimy
W kuchennym oknie Ewy
Roladki schabowe 431podać go w trochę innej wersji - zawijany z dodatkami w środku. Tak przyrządzone roladki schabowe stanowią niebanalną mieszankę smaków. Ten prosty przepis znalazłam na odwrocie opakowania z przyprawą do mięsa wieprzowego. SKŁADNIKI 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy ½ czerwonej papryki ½ cebuli 4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego wykałaczki olej Kotlety dokładnie rozbić i natrzeć przyprawą. Ogórek, paprykę i cebulę posiekać(...)wszystko razem wymieszać. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę warzyw. Zawinąć mięso i spiąć wykałaczką. Krótko obsmażyć na patelni a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać tłuszczykiem z patelni i kilkoma łyżkami wody. Przykryć naczynie* i zapiekać 25 minut w temperaturze 200°C. *Jeśli nie mamy przykrywki do naczynia, można użyć folii aluminiowej szczelnie nakrywając matową stroną na zewnątrz
Złote przepisy
Szaszłyki 291taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak. Składniki: 1/2 kg karkówki/ łopatki 2 większe cebule 4 papryki pieczarki 10 plastrów boczku wędzonego oliwa ulubione przyprawy Party Dip Barbecue Prymat Mięso kroimy w kostkę ok 3 cm. starając się, aby kawałki były równe. Polewamy je oliwą posypujemy ulubionymi przyprawami. Mieszamy wszystko dokładnie tak aby przyprawy i olej pokryły każdy kawałek naszego(...)mięsa. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepszą opcją jest cała noc . Patyczki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na kilka min. W tym czasie przygotowujemy nasze warzywa. Paprykę kroimy na kawałki mniej więcej wielkości naszej mięsnej kostki, cebulę kroimy na 4 części i dzielimy na "łupinki". Pieczarki kroimy w zależności od ich wielkości. Najfajniejsze są najmniejsze, które
Malinowe Pocałunki