warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania. Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki 20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę). Masa ziemniaczana powinna być raczej(...)sucha niż mokra. Pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ugotowane i starte ziemniaki łączymy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wszystkie składniki mieszamy. Mięso mielimy razem z cebulą, dodajemy jajko, przyprawy (mięso może być surowe lub wcześniej ugotowane). Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości dłoni, na które nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi i formujemy podłużne kartacze. Ostrożnie wkładamy do osolonej wrzącej
Salonik smakówObiad z piersi indyka dość szybki i bardzo smaczny. Polecam. SKŁADNIKI: 50 dag piersi z indyka 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka piwa 2 łyżki maki do obtaczania mięsa 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowego pół paczki przyprawy do indyka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso indyka opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Z sosu sojowego i przyprawy(...)godz. Następnie indyka obtaczamy w mące wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy. Zalewamy szklanką jasnego piwa ,dodajemy również szklankę bulionu. Marchewkę obieramy kroimy w talarki, dodajemy do mięsa i wywaru. nakrywamy i dusimy ok. 20-30 min. Możemy jeszcze do smaku doprawić solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i surówką SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewywraz z włoszczyzną wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Czosnek(...)drobniutko siekamy, dodajemy do odcedzonego wywaru. Wywar przyprawiamy. Pokrojone mięso przekładamy do miseczek, dodajemy marchewkę i zalewamy wywarem. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia
Kulinarne przygody Gatitydość szybkim tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;) Porcja dla 2 osób: 100 g makaronu ryżowego 400 g piersi z indyka łyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka(...)imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni, na koniec dorzucamy prażony sezam. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed podaniem odsączony makaron dorzucamy na patelnie z mięsem i mieszamy by połączyć wszystkie składniki
kuchcikowniarówne kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy mięso białym sezamem. Smacznego
OstryKęsWszyscy to wiemy – domowe wędliny nie mają sobie równych. A zwłaszcza wędzona karkówka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso jest soczyste, delikatne, pachnące drzewem olchowym. I bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Jeśli robimy coś sami to smakuje wspaniale! Jeśli myślicie, że przygotowanie domowych kiełbas i wędlin jest trudne, to spróbujcie a przekonacie, że nie jest! Zajrzyjcie na stronę DobraKielbasa.pl gdzie znajdziecie przepisy, praktyczne(...)większego garnka. Dodaliśmy wodę, zagotowaliśmy, a następnie ostudziliśmy. Dodaliśmy saletrę i sól. Wrzucamy tyle soli, aż włożone do garnka jajko utrzyma się (może się lekko zatapiać) na powierzchni wody. Mięso układamy w garnku (najlepiej kamionkowym) i zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne miejsce. My trzymaliśmy mięso w solance
OstryKęsKrokiety znam z dzieciństwa, nie takie małe do barszczu z mięsem czy kapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć często i dziś postanowiłam odtworzyć ten smak. Naleśniki nadziewane dużą ilością kurczaka, pieczarek i sera w chrupiącej panierce, wyszły pyszne! Jednak mojej mamy były inne, chyba jeszcze z jajkiem… zapytam o dokładną recepturę(...)przestaną być surowe w środku i się lekko zarumienią, po czym przełóż do większej miski. Do tej samej patelni wrzuć cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wrzuć do miski z mięsem. Następnie podsmaż do lekkiego zarumienienia pieczarki i także dodaj do miski. Dodaj ser i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Rozłóż naleśniki na stole
karmelowyZupa jest bardzo sycąca można ją jeść samą lub z chlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone(...)solą, pieprzem i papryką słodka i pikantną. Pamiętajmy że serki są słone. Serki rozpuszczamy w 1 l gorącej wody, mieszamy trzepaczką wtedy szybciej się rozpuszczą. Do płynu dodajemy mięso z porem i pieczarkami i uzupełniamy resztą wody. Gotujemy ok. 20 min. żeby smaki się przegryzły. Smacznego
IMPRESJA SMAKUKaczka to coraz popularniejsze mięso w Polsce, można ją już kupić niemalże w każdym sklepie. W zasadzie kaczka jest bardzo prosta w przyrządzeniu, jedynie czas oczekiwania by była idealna jest niestety długi. Czymś co mi się podoba to to że kaczka ma bardzo tłustą skórę, która wytapiając się automatycznie podlewa mięso przy pieczeniu. Na jego bazie może spokojnie powstać(...)polewka do ziemniaków. Pamiętajcie o kupnie mięsa z wiadomego pochodzenia i o tym by odwiedzać Kuchnię Prozdrowotną codziennie! :) Dla 2 osób Czas przygotowania 1godzina 40minut + marynowanie Składniki: 2 kacze piersi 2 ząbki czosnku polskiego suszony tymianek jałowiec olej rzepakowy sól himalajska Przygotowanie: 1/ W misce nacinamy skórę kaczki w poprzek, nacieramy ją solą i tymiankiem. Dodajemy olej, jałowiec
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: buraki 5 sztuk, Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki, mięso mielone indycze 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 mała, olej do smażenia - ile potrzeba, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kasza gryczana 2 saszetki(...)buraczki ugotować w łupinie i potem je obrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką odciśniętą z moczenia w wodzie, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą - nabrać porcje sporą mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, dać porcję ćwikły i zlepić na mocno gorącym oleju smazyc z każdej strony rumiane kotlety, wlać
W Mojej Kuchni LubięWybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć, czym właśnie zachwycasz się podczas posiłku, co stanowi Twoje ulubione danie, a czego nie wziąłbyś do ust. Na takie tematy możemy porozmawiać jedynie wtedy, gdy miałaby to być w pełni konstruktywna konwersacja. Rozumiem(...)tacy, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie życia. Szanuję to, gdyż nie jestem wegetarianką (semiwegetarianką, co jest pojęciem aktualnym i jak najbardziej naukowym! Patrz: książki P. Gawęckiego) z powodu ideologii, lecz całkowicie innego, niemniej skomplikowanego. Przyjmijmy prostą wersję - nie lubię mięsa i już. Skoro ja szanuję Twoje podejście, pragnęłabym wzajemności. I jeśli masz ochotę na głupie docinki w moim kierunku
W kuchni Karmel-itkinadrabiać braki. Dzisiaj propozycja obiadowa kotleciki mielone w nowej odsłonie ☺ Zapraszam do gotowania !!!! :) SKŁADNIKI 500 g. mięsa mielonego ( może być karczek) 1 marchew 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku Świeży imbir Zioła prowansalskie Sól Pieprz Pieprz ziołowy Curry Ostra papryka(...)Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Krok pierwszy Mięso mielimy. Warzywa obieramy.Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach, cebulę i imbir kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę. Krok drugi Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy cebulę i imbir, po chwili dodajmy marchew i czosnek. Wszystko razem smażymy parę minut. Krok trzeci W dużej misce mieszamy mięso
Zdrowo i kolorowomrożoną i wcześniej oczyszczoną. Wtedy wystarczy ją tylko ugotować i pokroić. Jeśli po ugotowaniu nie możecie przekonać się do różowiótkich macek, proponuję, gdy nieco przestygną, obrać je, by zaserwować mięso gładkie i bardziej estetyczne. A jeśli przyssawki nie dają Wam spokoju, bo oczami wyobraźni już je widzicie przyssane do ścianek żołądka(!) po prostu je obetnijcie J Powiem szczerze(...)zanurzamy we wrzątku, aby figlarnie się podkręciły. Zanurzamy ośmiornicę i gotujemy na średnim ogniu przez 25-30 minut do miekkości. Ośmiornica będzie gotowa jesli zanurzony widelec gładko wchodzi w mięso. Analogicznie postępujemy z mątwą. Dziesięć minut przed końcem gotowania, do garnka z mątwą dodajemy krewetki. Ugotowane krewetki przekładamy na talerz, a mątwę i ośmiornicę zostawiamy w gorącej wodzie
Mia Cucina Sofietazaszkodzi. Kurczak à la KFC został specjalnie przygotowany na Sylwestra, gdyż doskonale smakuje na zimno z dipem Do przygotowania kurczaka można wykorzystać pałki z kurczaka, kawałki piersi lub skrzydełak. Mięso przygotowane tym sposobem bardzo przypomina to podawane w sieci KFC, nie zawiera co prawda w panierce sekretnej mieszanki przygotowanej z dodatkiem 11 ziół jak w oryginale u Colonela Sandersa(...)płynie zalewy (zamiast w jajku) i ponownie panierujemy. W rondlu lub frytkownicy rozgrzewamy olej w takiej ilości aby największe kawałki kurczaka mogły w nim swobodnie pływać i smażymy mięso z obu stron po około 8 minut. Od razu po wyjęciu większe kawałki mięsa (udka) możemy wstawić do piekarnika i dopiec je jeszcze ok. 10 minut w 200 stopniach z termoobiegiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczak 0,5 udziec z dzika (można zastąpić wołowiną) 4 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej kolendry szczypta gałki muszkatołowej majeranek 2 łyżki 0,5 łyżki tymianku sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy osuszamy i mieliny w maszynce do mięska na sitku o grubych oczka. Zmielone mięso przyprawiamy. Wyrabiamy na jednolita masę, jeżeli masa będzie za sucha dodać ok 2 łyżek(...)wody. Mięso dzielimy na 2 rolady. Przekładamy do flaka z tworzywa sztucznego upychamy i zawiązujemy końcówki. Do wrzącej wody wkładamy roladę w pozycji leżącej i gotujemy ok 40-50 minut na wolnym ogniu. Roladę studzimy, ściągamy flak. Smacznego
kgwjanczewo