wyboru danie mięsne i bezmięsne to wybieram to drugie…. Nie jestem wegetarianką i raczej już nie zostanę ale jakoś tak coraz mniej mięsa jest w naszej diecie i to z przyzwoleniem pozostałych członków rodziny Tak naprawdę z mięsa to najbardziej lubię ryby Na pewno na blogu będą się dalej pojawiać mięsne dania więc mięsożerni czytelnicy nie muszą się martwić
UgotujmyTo.plpłaskiej łyżeczki soli morskiej1 płaska łyżeczka kolendry sproszkowanej1 płaska łyżeczka pieprzu1 płaska łyżeczka miodu lub cukru2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka papryki1 łyżka majeranku1/2 szklanki letniej wody niegazowanej1. Mięso opłukać, osuszyć i obkroić tłuszcz i błonki. Wszystkie przyprawy wkłożyć do miseczki, dolać letniej wody i wymieszać. Mięso wkładamy do woreczka (z grubej folii, kupionego z szynkowarem) zalewamy wymieszanymi przyprawami(...)zamykamy woreczek i staramy się rozprowadzić przyprawy wokół mięsa. Otwieramy woreczek, wypuszczamy powietrze i zakręcamy woreczek. Zamykamy szynkowar i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.2. Wyjąć szynkowar z lodówki i wstawić do wysokiego garnka, wlewając zimnej wody do poziomu 2 cm poniżej rantu szynkowara. Doprowadzić do wrzenia, po czym od razu zmiejszyć temperaturę do 70-80 stopni na 2 godziny
UgotujmyTo.plsmakuolej do smażeniatrochę mąki do obtoczenia mięsaCebulę obieramy i kroimy w piórka, śliwki w paseczki, a grzyby na pół (jeśli nie są zbyt duże, to można zostawić całe). Mięso myjemy, kroimy w sporą kostkę, obtaczamy w mące. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażymy na średnim ogniu, aż się ładnie zrumieni. Dodajemy pokrojoną cebulę(...)garnek i dusimy całość do miękkości. Może to zająć od 4 do nawet 6 godzin. W tym czasie warto co jakiś czas zamieszać zawartość garnka, zwłaszcza pod koniec. Kiedy mięso zmięknie, można zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i pogotować całość jeszcze ok. 15 min., by nieco odparować sos. Na koniec doprawiamy gulasz solą i jeśli jest taka potrzeba, to również pieprzem
Ratunku obiadDziś pomysł na smaczny, choć nietypowy obiad. Danie, które wymyśliłam "na szybko", kiedy w misie z owocami zalegał mi dorodny melon:) Postanowiłam połączyć go z mięsem, gdyż byłam ciekawa takiego zestawienia smaków, a ponieważ melon to bardzo delikatny owoc, padło na równie delikatne filety z piersi kurczaka. Całość przyprawiłam moim ulubionym zestawem przypraw: kurkumą i pieprzem cayenne chilli, które(...)Kurczaka wrzuć do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dosyp do niego kurkumę, cayenne, sól i pieprz, zalej 3 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso na 30-60 minut do lodówki, aby przeszło marynatą. Po tym czasie na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i wrzuć na nią posiekaną w bardzo drobną
Słodko-Słony Świat Ilonymiało być danie wegetariańskie. Z reguły jest wegetariańskie. No chyba, że tak jak w tym przypadku mój Mąż - Terrorysta wpadnie do kuchni i tonem nieznoszącym sprzeciwu zażąda dodatku mięsa. A jak jeszcze murem za nim staną pozostali nieletni domowi Terroryści, to juz koniec. I stało się. Nie miałam wyboru. Musiałam dodać to zafajdane mięso. To znaczy zafajdane ono nie było(...)prosta i szybka do zrobienia, to możecie też w niej dowolnie zamieniać rodzaj użytej kaszy. Z kaszą gryczaną smakuje rewelacyjnie, ale rownież świetna jest z kaszą jęczmienną perłową. Z mięsem też możecie poszaleć i użyć raz kurczaka, raz indyka albo poledwiczki, a nawet cielęcinki. Wszystko zależy od Waszej fantazji:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 2-4 osób):2 torebki
Słodko-Słony Świat Ilonypapryka czerwona olej do smażenia Dzisiaj ponownie danie z drobiu. Już od dawna miałam ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem rukoli. Jej orzechowy aromat, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym. P aprykę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wystudzić i obrać ze skóry, oczyścić z pestek i pokroić na małe(...)kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie rozbić delikatnie tłuczkiem. Mięso posolić i posypać z każdej strony przyprawą do drobiu. Rukolę umyć, odsączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Brać pojedynczo płaty kurczaka i układać na nich kolejno: posiekaną rukolę, plaster żółtego sera i paprykę. Następnie delikatnie zawijać roladki. Dla zabezpieczenia, żeby
Świat Domowej Kuchnipiersi z indyka3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej2 białka (roztrzepane)100 g płatków migdałowychsólpieprzolej do smażeniaJuż od wielu lat widać, że Polacy pokochali mięso z indyka. W wielu rankingach widać, że stało się ono trzecim, najbardziej popularnym mięsem po kurczaku i wieprzowinie. Najprawdopodobniej indyki pojawiły się w Polsce około 1560 roku. Dzisiaj zaprezentuję troszkę inną wersję kotletów z indyka, które mogą
Świat Domowej Kuchnimoże stanowić niekonwencjonalną ozdobę każdego stołu.Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i pokroić w drobną kostkę.Udka kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałeczki.Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.Majonez wymieszać ze śmietaną.Teraz na półmisku (najlepiej w owalnym kształcie) układać poszczególne warstwy sałatki, przekładając(...)połówkę owocu ananasa.Warstwy sałatki:1 warstwa - ziemniaki (+sól +pieprz +majonez)2 warstwa - jajka (+sól +pieprz +majonez)3 warstwa - cebula (+sól +pieprz +majonez)4 warstwa - połowa mięsa z kurczaka (+majonez)5 warstwa - ogórki (+majonez)6 warstwa - druga połowa mięsa z kurczaka (+majonez)7 warstwa - żółty serCałość w kształcie owalnego "kopczyka", posmarować równomiernie majonezem
Świat Domowej Kuchniczęści rodziny. UWAGA! Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka! Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem (wyparzyć). Ostawić do całkowitego wysuszenia. Mięso z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia. Wywar(...)przecedzić na sitku przez gazę. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na wypełnienie 10 wydmuszek wystarcza 1 litr wywaru. Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji. Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia. Tuż przed podaniem obrać wydmuszki, tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki, nawet bez obstukiwania. Źródło: KuchniaBroni linkwithin
Świat Domowej Kuchnipewno, bolognese też, ale ze szparagami. Obiad wyszedł przepysznie, szybko i zniknął z talerzy w oka mgnieniu. Co mogę powiedzieć- było przepysznie :) polecam . Zaczynamy:Składniki:2 marchewki2 cebule500 gr mięsa mielonego wołowegopęczek szparagów400 ml pomidorów z puszki lub passaty2 ząbki czosnku 200 ml bulionu wołowegosól, pieprz,słodka papryka,mix włoskich przypraw( z bazylią )oliwa do smażeniaparmesan- kostkaMakaron fusilli Wykonanie(...)łyżkach oleju smażymy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w pół talarki marchew, do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 5 min dodajemy mięso mielone, smażymy do momentu aż mięso nie będzie różowe.Dodajemy pomidory lub passatę oraz bulion. Dodajemy 1-2 łyżeczki włoskich przypraw. Zmniejszamy gaz, pod przykryciem gotujemy około 10-15 min. Wstawiamy makaron do gotowania- gotujemy według
Smaki EdytyDziś mam dla Was kolejny przepis z serii tych błyskawicznych! Można do niego wykorzystać to , co zostało nam lodówce po Świętach , tak by nic się nie zmarnowało! Wędliny … mięso … warzywa … makaron … i wszystko to , na co tylko macie ochotę! W pół godziny możemy się cieszyć pysznym obiadem! SKŁADNIKI:KOTLETY:- makaron ( ja użyłam łazanek(...)oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażymy razem do momentu aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę a cebulka ładnie się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz drobno pokrojone mięsa i wędliny. Solimy , pieprzymy i chwilkę razem smażymy. Ostawiamy do ostudzenia. Makaron drobno kroimy i mieszamy z mięsem i warzywami. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie
Ostra na SłodkoCalzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki:Ciasto:- drożdże – 30 g-mąka – 2 szklanki– cukier – 1 łyżeczka– sól – 1 łyżeczka(...)oliwa – 2 łyżki– czosnek – 1 ząbek– bazylia – 1 łyżeczka– sól – 1 łyżeczkaFarsz:- cebula – 1 szt– czerwona papryka – 1 szt– mięso mielone – ok. 200 g– ser żółty – ok. 100 g– kukurydza – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozkruszamy. Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Ostra na Słodkotylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ).Ich jedzenie to prawdziwa sztuka!Bierzemy w palce, za „ogonek”.A ponieważ w środku w czasie gotowania powstał naturalny sos z mięsa, trzeba ostrożnie nadgryźć brzeg i wyssać cały ten sok (a przy okazji nie oblać się nim :p).Następnie zjadamy chinkali, zostawiając jednak ogonek na talerzu ( ja oczywiście pożeram razem(...)ciasto – robimy to do momentu aż przestanie się kleić do rąk.Z ciasta robimy wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i kroimy na kawałki po ok.1 cm.FARSZ:Mięsa oczyszczamy a następnie mielimy.Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę , zioła oraz sól i świeży pieprz.Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy ciepłą wodę i jeszcze raz mieszamy / wyrabiamy.CAŁOŚĆ:Każdy kawałek
Ostra na Słodkoolej Kujawski Smakowy – 3 łyżki- zimne masło – 1 łyżeczka- ocet balsamiczny – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- cukier – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Filet z indyka oczyszczamy , kroimy na 2 porcje a każdą z nich delikatnie nacinamy.W miseczce rozrabiamy olej smakowy z solą , kolorowym pieprzem i słodką papryką.Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią(...)wodą.Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić. SOS:Cebule drobniutko siekamy.Podsmażamy na rozgrzanym oleju
Ostra na Słodko