mięso - 63110 przepisów (strona:1203/4208)

Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą 360

słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianekpieprz, sól4 Liście laurowePół szklanki olejuMięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem  i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie karczek piec w 200 stopniach C tyle godzin ile kilogramów waży. Czyli

Bon Appetit Małgorzaty
Odchudzony pasztet drobiowy z karmelizowaną cebulą 440

angielskiesól, pieprz Kurczaka umyć i ugotować z marchwią, pietruszką, 1 cebulą oraz liściem laurowym, zielami angielskimi i solą. Następnie kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości i skóry. Bułki namoczyć w ciepłym mleku. Drugą cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia(...)bułkami. (pietruszki do pasztetu nie dodajemy). Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Następnie wyrobić rękoma. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Podawać z karmelizowaną cebulą. pasztet z kurczaka

Bon Appetit Małgorzaty
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 185

specjalnie dla Was, postaram się podać gramaturę :) Składniki:2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem)pół główki białej kapusty1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna)0,5 kg boczku wędzonego0,5 kg kiełbasy jałowcowej4 listki bobkowełyżeczka ziela angielskiego4 kulki jałowcałyżka suszonego majerankułyżka suszonego tymianku2 cebuleok. 15 grzybków suszonychok. 10 śliwek suszonych(...)kroimy w mniejsze części. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, później do niej wrzucamy grzyby pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz majeranek, tymianek i śliwki.  Wszystko mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety rybne z miruny 260

ryba, ponieważ nie czuć aż tak aromat ryby. Kilka kotletów zostało mi z obiadu, więc na kolację zrobię fishburgery :) Już nie mogę się ich doczekać :DSkładniki dla 4 osób:mięso z 3 całych ryb, miruny (można kupić gotowe filety)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebula szczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym(...)mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z surówką z kiszonej kapusty oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym 201

Gotową masą wykładamy foremki do muffinek, tak by było jeszcze miejsce na późniejszy mus. Zapiekamy marchwiowe muffinki w 190 stopniach około 15 minut. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały ser feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy. Gotowy mus przelewamy do podpieczonych muffinek z marchewki. Całość pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 135

wrzątkiem i obieramy) następnie kroimy je na mniejsze cząstki. Papryki myjemy i kroimy w paseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę, i smażymy 3 minuty. Następnie dodajemy mięso obtoczone w mące i czosnek, papryki w proszku, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Smażymy aż mięso zbrązowieje. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu pod przykryciem(...)godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h.  Mięso gotujemy aż będzie miękkie. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. gulasz ala bogracz

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki drobiowe z białą kiełbasą 256

świetnie się uzupełnia. Składniki na 4 porcje:4 filety piersi kurczaka4 pęta białej, surowej kiełbasypęczek natki pietruszkisól, pieprzolej do smażeniaFilety lekko rozbijamy (ostrożnie żeby nie uszkodzić delikatną strukturę mięsa). Filety oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Farsz: mięso z kiełbasy wyciągamy z osłonek, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz. Farsz mieszamy. Nadziewamy(...)roladki i zwijamy podobnie jak gołąbki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zapiekamy około 15-20 minut (nie dłużej bo mięso się nam przesuszy) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy pokrojone w plastry albo w całości. drobiowe roladki z białą kiełbasą

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 170

lodówce podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego0,5 kg ziemniaków1 szeroka (jak największa) cukinia2 cebule1 puszka pomidorówsól, pieprzolej do smażeniaoregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki Edmir-pol)świeża bazylia(...)dekoracjiZiemniaki  gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe pierogi z kaczką 159

gotuję niż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-PSkładniki na ciasto180 ml mleka 300 g mąki 20 g drożdży(...)świeżych 5 g cukru 2 żółtka 40 gram masła Składniki na farsz:ok. 0,5 kg ugotowanego albo upieczonego mięsa z kaczki2 cebule2 łyżki masła1 łyżeczka suszonego majerankusól, pieprzopcjonalnie 1 żółtkoDodatkowo:1 jajko do posmarowania1 łyżeczka suszonego tymiankuCiasto.Zaczyn: robimy z drożdży, niewielkiej ilości ciepłego mleka  i łyżeczki cukru. Odstawiamy pod przykryciem ze ściereczki

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet wieprzowy 201

Święta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka40 dag wątróbki drobiowej20 dag słoniny3 jajkaliść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegokminekpół łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprz, imbir do smaku3 łyżki suszonej natki pietruszki2 cebule3 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Wieprzowinę umyć, pokroić(...)mniejsze kawałki, zalać wodą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i kminek i gotować do miękkości. Mięso wyciągnąć z wywaru (ale nie wylewać, bo się przyda).2. 15 dag słoniny pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek posiekać.3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Zrumienić cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojoną słoninę i całość dusić 15 minut

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 281

czyli coś dla wielbicieli mięsa :)Składniki:Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz: 150 g boczku wędzonego w plastrachmięso z udka z kurczaka z rosołukawałek cienkiej kiełbasy2-3 ogórki kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa(...)pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy.2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka.3.  Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mięsno -ryżowe 224

dodatkiem ryżu..70 dkg mielonego mięsa1 cebulabułka tarta2 jaja1 saszetka ryżu Piątnica sól,pieprz, wegetaolejRyż gotować[ ja "gotowałam "w cudzie kuchennym], dodać do mięsa mielonego.Dodać jajka, pokrojoną cebule i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę.Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 139

znajdziecie kilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa gulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna.Składniki :* 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej * czerwona papryka* marchewka, seler, pietruszka* cebula* ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki mielonego cynamonu, ostra czerwona(...)papryka* jajko* 2 szklanki mąki pszennej* szczypta soli* wodaPrzygotowanie :Na maśle zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki - tak jak lubimy. Całość przełożyć do garnka, dodać włoszczyznę oraz wodę. Zagotować. przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z jajkiem oraz dodając wodę przygotować ciasto na kluski. Zagotować osoloną wodę, dodawać małymi

Magiczne Życie Marty
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 171

Święta pewnie u większości z nas gości również bigos.Dziś mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i mięsem.Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta.Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.Polecam!SKŁADNIKI:* kapusta kiszona – 700 g* cebula

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania