gulasz z indyka z warzywami... 187Składniki: 1/2 kg mięso indyka gulaszowe, 6 łyżek olej rzepakowy, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka sól morska guerande Royal Brand, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liść laurowy, 1 mała cukinia, 2 sztuki marchew, 2 sztuki kalarepka młoda, 2 sztuki papryka żółta, 1 mały por, 1 mały seler młody, 1 łyżka papryka słodka mielona, 1 łyżka zioła prowansalskie(...)smaku maggi kupuję na rynku mięso gulaszowe z indyka ok. 18 zł/kg mięso opłukać i obsypać mąką dobrze na gorącym oleju zrumienić kawałki mięska dodając sól guerande lub inną jaką masz, liść laurowy i ziele angielskie do mięska włożyć pokrojoną w słupki marchewkę i zamieszać następnie dodawać pokrojoną w słupki kalarepkę, seler i zamieszać następnie dodać pokrojoną cukinię
W Mojej Kuchni Lubię
galaretka z kurczaka z fasolką czerwoną... 229łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba cytryna, 1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku pierś, uda zagotować i zebrać "szumy" gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar będzie klarowny do galaretki pod koniec gotowania dodać vegetę i maggi przestudzone mięso pokroić w kostkę, dodać odsączoną fasolkę czerwoną i pokrojoną marchewkę żelatynę na litr wywaru rozpuścić(...)litra gorącego rosołu i wlać do mięsa do smaku dodać pieprz, natkę pietruszki i wymieszać w naczyniu, ja użyłam szklanej keksówki schować do lodówki najlepiej na całą noc - podawać z cytryną........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
pulpety z kury rosołowej w sosie koperkowym... 238Składniki: mięso gotowane 1/2 kg, jajka 1 sztuka, papryka ostra mielona, kasza manna 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, koper świeży 2 pęczki, masło 1 łyżka, rosół 6 szklanek, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku z ugotowanej połowy kury rosołowej brać mięso włożyć do rozdrabniacza mięso
W Mojej Kuchni Lubię
marynowana biodrówka na obiad... 190oleju, pieprzu ziołowego, papryki ostrej, kucharka schować do woreczka do lodówki na całą noc do rondla wlać ze 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso do mięsa dodać ćwiartki cebuli i podsmażać dolać wodę i dodać pomidor pokrojony - pod przykryciem dusić do miękkości mięsa pod koniec zdjąć pokrywkę i dusić z 10 minut starte zielone ogórki
W Mojej Kuchni Lubię
biodrówka na ostro na młodej kapuście... 243biodrówkę z małą kością opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym obsypać papryką ostrą, kucharkiem, pieprzem ziołowym,czosnkiem granulowanym i schować do lodówki na 2 godziny na gorącym oleju mocno zrumienić mięso z każdej strony, dolać 1 szklankę wody i dusić do miękkości mięsa co jakiś czas je obracając gotowe mięso wyjąć, usunąć kość i pokroić na porcje do tłuszczyku po mięsie
W Mojej Kuchni Lubię
gulasz z kurkami... 217smalec wsypać łopatkę i podsmażyć, wsypać umyte kurki i podsmażać z 15 minut mieszając co jakiś czas pół papryczki chilli z pestkami, cebulę, czosnek obrać i pokroić, wsypać do mięsa i wymieszać, podsmażać z 10 minut wlać wodę, wsypać kucharka, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa kiedy mięso będzie już dobre dodać śmietanę 18% i gotować bez przykrycia
W Mojej Kuchni Lubię
Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem 282szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca, na samym końcu różyczki kalafiora(...)Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu z kawałkami mięsa. Zapraszam do przygotowania także innych dań jednogarnkowych
Moja smaczna kuchnia
Gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem 212Wegetariańskie, czy z mięsem, z wszystkimi rodzajami kasz.......my po prostu kochamy gołąbki. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 20 dag kaszy jęczmiennej 10 dag ryżu 0,5 kg karczku 1 duża cebula sól, pieprz bulion Wykonanie: Kapustę sparzyć, z główki zdjąć liście i ściąć nerwy. Kaszę i ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Mięso zmielić, cebulkę zeszklić(...)oleju, dodać mięso i chwilę smażyć. Połączyć wszystkie składniki, doprawić masę według uznania. Spód garnka wyłożyć liśćmi kapusty, zawijać farsz w liście i układać ciasno w garnku. Zalać bulionem i gotować ok. 1 godzinę. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym
Anioły w kuchni
Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 341porcje: 2 duże cukinie 100 g mięsa mielonego z indyka 1/4 papryki żółtej 2 pomidory(...)Pieprz Łyżeczka oleju Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 3 łyżki mleka Sól Pieprz Czosnek rozgnieść i wymieszać razem z jogurtem i mlekiem; przyprawić. Przygotowanie: Mięso usmażyć z przyprawami na łyżeczce oleju. Cukinie pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na blaszce okrytej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem i posmarować sosem cukinie. Następnie "przykleić
Czarnawisienka
Bitki wołowe w sosie balsamicznym 377najmniej godzinę. Doprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy szybko na oleju. Przekładamy do garnka. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na tym samym oleju i dodajemy do mięsa. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodajemy resztę przypraw poza solą. Gotujemy do miękkości.Pod koniec gotowania dodajemy sól.Smacznego
chwile dla mnie
Klops z papryką 231poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem(...)posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni
Aga w kuchni
Pieczeń z rostbefu na różowo. 158sprawdzone przeze mnie i są na prawdę dobre. Przepis pierwszy. Składniki: 75 dkg rostbefu 1 butelka czerwonego wina Sól, pieprz świeżo zmielony Olej do smażenia. Wykonanie: Mięso oczyść dokładnie z błon i powięzi. Popieprz i obsmaż z każdej strony na bardzo gorącym oleju. Wstaw do piekarnika o temperaturze 80 st. C i piecz do momentu aż mięso będzie miało(...)łyżka sosu Worcester 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cukru 3 gałązki rozmarynu 3 gałązki tymianku Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć w niej oczyszczone mięso. Po dwóch lub więcej godzinach marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego
Kulinarny karnet Christophera
Pieczone pomidory. 229płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć do miski, dodać całe jajko, kwaśną śmietanę
Kulinarny karnet Christophera
Chrupiący makaron - Paccheri. 216Paccheri with meat. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 15 dag mięso mielone 5 dag ser żółty mozzarella 1 cebulka 1 łyżka śmietana 18% 1 żółtko 1 ząbek czosnku oregano papryka ostra sól(...)pieprz Panierunek: 1 jajko bułka tarta frytura do smażenia Wykonanie: Paccheri ugotować al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć we frytkownicy ew. na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym
Kulinarny karnet Christophera