mięso - 63110 przepisów (strona:1188/4208)

Rolady wieprzowe. 247

Rolady czy inaczej zrazy zawijane przygotowuje się  przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie jest to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa, ja najczęściej przygotowuję je z wieprzowiny lub drobiu.Jeśli chodzi o farsz to może być najróżniejszy zależnie od gustu, najczęściej to ogórek kiszony, boczek kawałek czerstwego chleba. Moje dzisiejsze rolady(...)musztarda, ketchup sól, pieprz trochę vegety WYKONANIE: plastry schabu cienko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, ogórki, szynkę, paprykę i cebulę mielimy na średnich oczkach, doprawiamy do smaku, następnie smarujemy mięso musztardą lub ketchupem bardzo cienko (ale nie musimy smarować), rozkładamy farsz i zwijamy roladę, zamykamy szpikulcem i smażymy do miękkości  na wolnym ogniu

Kuchnia Beaty
Karkówka w całości. 228

Karkówka to bardzo dobre mięso w każdej postaci. Sosy z pieczeni ciemne, aromatyczne super do kluseczek śląskich. Karkówka w całości to dobry dodatek obiadowy oraz jako obkład! Tym razem przyrządziłam ją w aromatycznej marynacie. SKŁADNIKI: 1,5- 2kg. karkówki wieprzowej MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 5 ziarenek pieprzu roztartego w moździerzu, szczypta soli(...)łyżeczki vegety, 1 łyżeczka  majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku, pieczeń można obłożyć liściem laurowym. WYKONANIE: Składniki marynaty dokładnie mieszamy , karkówkę nakłuwamy i macerujemy w marynacie i zostawiamy na noc, mięso wkładamy do rękawa(dobrze jest zasznurować mięso) i pieczemy z nadmuchem 1,5, następnie wyciągamy z rękawa i pieczemy do zrumienienia około 1/2 godz

Kuchnia Beaty
Gulasz myśliwski. 258

grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego) przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu, 3-4 ziarna jałowca, czosnek 2 ząbki. WYKONANIE: mięso pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli i czosnku około 1/2 godz., następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min., grzyby moczymy a następnie gotujemy(...)vegecie 1/2 godz., na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne,  mięso łączymy z grzybami, dolewamy bulionu, dodajemy  koncentrat i dusimy do miękkości mięsa, można zabielić śmietaną

Kuchnia Beaty
Strogonow z polędwiczki wieprzowej. 238

WYKONANIE: polędwiczki kroimy na plastry gr. 1 cm, zgniatamy ręką, a następnie kroimy w cienkie paski, smażymy na maśle z przyprawami (około 5 min. z każdej strony), następnie flambirujemy mięso ( polewamy alkoholem i podpalamy- uwaga na włosy), muszę przyznać, że robiłam to po raz pierwszy, ale to prawda- ten proces wydobywa niesamowity smak  mięsa-polecam, mięso przekładamy do rondla

Kuchnia Beaty
DOMOWA MIELONKA 2096

Wiadomo nie od dziś, że wędlina przyrządzona w domu choć czasochłonna dużo lepiej smakuje.Zachęcam więc do domowego ich przygotowania. Ja używam szynkowaru firmy TRADISMAK .   Składniki: 80 dag mięsa mielonego sól peklowa 1 niepełna łyżka 3 łyżki przyprawy Natura Smak John żelatyna 3 łyżki Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy sól, żelatynę i przyprawę. Dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do foliowego

Z Majeczką w kuchni
Zupa z wołowiną i kiełkami 175

wołowiny sól, pieprz puszkę krojonych pomidorów ząbek czosnku 3-4 plasterki imbiru łyżka oliwy (lub stopionego masła) 10 dag kiełków mieszanych natka pietruszki bazylia,  kolendra słodka papryka Mięso pokroić w małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 10 min. Czosnek i imbir posiekać. Mięso przesmażyć (ok 5 min) w rondlu na tłuszczu. Dodać imbir, czosnek i pomidory, smażyć(...)Zalać 600 ml wody, doprawić solą, pieprzem. bazylią, papryką i kolendrą, zagotować. Dodać kiełki   (zostawić troszkę do ozdoby) , gotować zupę, aż mięso będzie miękkie. Ozdobić obficie posypane natką i kiełkami

Konrad Gotuje
Fasolówka na kurczaku 166

garnek 3 litrowy Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy. Po wyjęciu mięsa dodać obrane i pokrojone drobno warzywa oraz

Kuchcik gotuje
Spaghetti à la bolognese. 149

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: (na 2-3 porcje) 1 puszka pomidorów 200 g świeżych dojrzałych pomidorów 300 g świeżo zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 2 małe cebule ½ marchewki 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe szczypta chili 1 płaska(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz

Symfonia smakowa
Placek po zbójnicku 165

smaczny i jeśli ktoś ma ochotę spróbować jak smakuje - to polecam:) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 1 jajko 6-7 łyżek mąki 1 czerwona papryka 2 cebule ok. 30 dag mięsa (wedle upodobań, u mnie to był schab) sól pieprz słodka papryka w proszku kostka rosołowa - opcjonalnie Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanego(...)Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę 1 cebulę obrać i drobno posiekać Rozgrzać olej na patelni i wrzucić mięso - chwilę podsmażyć z obu stron, następnie wrzucić posiekaną cebulę i paprykę Wszystko smażyć jeszcze chwilę, a następnie zalać wodą do wysokości składników. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Doprawić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczone żeberka wieprzowe w musztardzie z cebulką 170

cebula 3 łyżki musztardy (u mnie sarepska) oliwa z oliwek garść natki pietruszki Musztardę, przyprawę do żeberek, 3 łyżki oliwy z oliwek i natkę pietruszki mieszamy w salaterce Mięso myjemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Żeberka nacieramy marynatą   Układamy wokół mięsa (i na nim) - cebulę, przykrywamy i wkładamy do lodówki(...)godzin Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i na dół wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Dzięki temu woda będzie parować i mięso nie wyschnie Pieczemy bez przykrycia ok. 1 godziny (może być 15 minut dłużej) Podałam z  zapiekanymi ziemniakami ,  ogórkiem kiszonym  oraz sałatą polaną jogurtem naturalnym Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak curry z suszoną śliwką 133

owocami, które lubię. Drugie to kurczak w sosie słodko-kwaśnym . Kiedyś bardzo często jadałam kurczaka z ananasem, ale znudził mi się i tak naprawdę to zraziłam się do mięsa z owocami. Myślę, że taki kurczak curry może być również podany jako danie obiadowe np. z ryżem.  Składniki: pierś z kurczaka opakowanie suszonych śliwek (100 gramów) 2 łyżki curry(...)Kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w plasterki, a następnie w kawałki Przekładamy do miseczki i dosypujemy curry - dokładnie mieszamy Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mieszając, aż mięso będzie gotowe Śliwki kroimy w kawałki  Gdy mięso będzie gotowe, dokładamy (cały czas smażąc) śliwki oraz jogurt naturalny i trzymamy na ogniu ok. 2 minut (nie dłużej!) Moja kanapka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 136

kostki rosołowej warzywnej lub wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe kostki rosołowe sól pieprz listek bazylii do dekoracji :) Wstawić wodę na ryż i ugotować go w osolonej wodzie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w kostkę Paprykę oczyścić, umyć i równiez pokroić w kostkę Cebulkę - obrać i pokroic w kostkę Rozgrzać olej na patelni, wrzucić najpierw mięso, i gdy będzie już(...)chwilę, po czym dolać przegotowaną, gorącą wodę do wysokości wszystkich składników (może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki bulionu, lub nasze domowe kostki rosołowe Dusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie mięsa Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką się nie ścięła, musimy śmietanę zahartować. Najpierw w kubeczku dokładnie mieszamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w śmietanie z groszkiem 275

pieczarki (opcjonalnie - ja dodałam) 150 ml śmietany 12% lub 18% sól pieprz przyprawa do kurczaka granulowany czosnek lub 1 ząbek czosnku (ja dałam ząbek pokrojony w cienkie plasterki) Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kawałki Przyprawić i odstawić na bok Zwilżyć garnek ciepła wodą (z kranu) i wlać śmietanę (dzięki wcześniejszemu zwilżeniu garnka, śmietana się nie przypali). Podgrzewamy(...)piórka, czosnek w cieniutkie plasterki, a pieczarki można pokroić w kostkę lub grubsze plastry Gdy śmietana jest ciepła, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki i groszek - mieszamy delikatnie Dodajemy przygotowane wcześniej mięso - mieszamy. Chodzi o to, żeby kurczak został przykryty składnikami - szybciej i lepiej się udusi Mięsod dusimy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i sprawdzając

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi 214

środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku w grubszą i szerszą część piersi i ostrożnie przepychamy go wzdłuż, aż do cieńszego końca uważając, aby nie przebić mięsa na wylot oraz nie przebić jego powierzchni, ponieważ istnieje ryzyko wydostania się farszu na zewnątrz Suszone pomidory można pokroić w mniejsze kawałki - ja tak robię. Rukolę również można delikatnie pokroić(...)Nastawiamy piecyk na 190-200 stopni C Pierś owijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25-30 minut Jeśli chcemy użyć tak przygotowanej piersi jako mięso do obiadu, to można podać od razu Natomiast jeśli chcemy ułożyć na kanapki to odwijamy mięso z folii i kroimy w grubsze plastry dopiero po całkowitym wystygnięciu Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w warzywach z woka 254

dłonią w odległości 10 cm czy jest nagrzany o wlewamy olej - mocno rozgrzewamy, cały czas na dużym ogniu Przekładamy pokrojonego kurczaka, przyprawiamy i smażymy - wciąż na dużym ogniu Gdy mięso będzie usmażone, przekładamy warzywa i cały czas smażymy wszystko na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa będą podduszone i chrupkie jednocześnie - właśnie dlatego uwielbiam wok! :) Całość smażymy ok 15 minut mieszając(...)czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło Gdy ryż się ugotuje wówczas można go przełożyć do woka z mięsem i warzywami i wymieszać, lub przesypać do większych misek Jeśli wsypujemy do misek - to na ryż przekładamy mięso z warzywami i zjadamy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania