mięso - 63110 przepisów (strona:1188/4208)

Kurczak w warzywach z woka 265

dłonią w odległości 10 cm czy jest nagrzany o wlewamy olej - mocno rozgrzewamy, cały czas na dużym ogniu Przekładamy pokrojonego kurczaka, przyprawiamy i smażymy - wciąż na dużym ogniu Gdy mięso będzie usmażone, przekładamy warzywa i cały czas smażymy wszystko na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa będą podduszone i chrupkie jednocześnie - właśnie dlatego uwielbiam wok! :) Całość smażymy ok 15 minut mieszając(...)czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło Gdy ryż się ugotuje wówczas można go przełożyć do woka z mięsem i warzywami i wymieszać, lub przesypać do większych misek Jeśli wsypujemy do misek - to na ryż przekładamy mięso z warzywami i zjadamy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 188

dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków. Składniki: 1 nieduża włoska kapusta 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz czerwona mielona papryka 1 kostka rosołowa(...)opcjonalnie Liście kapusty oddzielamy od głąba i parzymy wrzątkiem ok. 2 minut Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie Mięso mielone podsmażamy ok. 10 minut stale mieszając. Przekładamy do miseczki Pieczarki i cebulę siekamy niezbyt drobno i dusimy do miękkości. Przekładamy do miseczki z mięsem Dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy Następnie nadzienie nakładamy na liście sałaty. Wychodzi mniej więcej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kiełbasa ze słoika 361

łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy w drobną kostkę, pozostałe mięso mielimy maszynką do mielenia mięsa. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem  z hakiem. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki, Następnego(...)dnia mięso przekładamy do czystych, wyparzonych słoików o pojemności ok. 500 ml, dokładnie je zakręcamy, a następnie pasteryzujemy na mokro metodą frakcyjną 3 razy co 24 godziny.  Słoiki umieszczamy w szerokim garnku wyłożonym ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 60 minut, zostawiamy do wystygnięcia w garnku

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krabowo - kukurydziana czyli Chowder 249

amerykański chowder:) Choć powstała z tego co akurat było pod ręką. ZUPA KRABOWO - KUKURYDZIANA Składniki 40 dkg kukurydzy z puszki (może być również mrożona) 30 dkg mięsa krabów 400 ml słodkie śmietany do zup 1 koper włoski 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka świeże startego imbiru(...)Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odlewam wodę i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy odnóża są już zimne nacinam je i wyciągam mięso - niestety praca ani przyjemna ani szybka:) Do małego garnka wsypuję odlaną z zalewy kukurydzę i zalewam śmietaną, gotuję na małym ogniu około 20 minut, po czym odstawiam do wystudzenia. Przestudzoną

Magiczna kuchnia Darii
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 168

dania z wieprzowiny – ten rozdział rozpoczyna się przepisem na niedzielną pieczeń wieprzową z karkówki lub łopatki. Oprócz tego garść przepisów na dania z resztek. Jamie zapewnia, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso wieprzowe będzie smakować rewelacyjnie. Wolno pieczone ragu wieprzowe, boczek piri piri czy chrupiące tacos z wieprzowiną – na pewno warto wypróbować V – dania z jagnięciny – czasami jagnięcina nie jest doceniana(...)minutowe lody w gałkach ! Z tej książki możemy zdobyć nie tylko wspaniałe przepisy, ale także pogłębić swoją wiedzę kulinarną. Jamie zachęca nas także do poznania swojego sprzedawcy, warzyw, mięsa czy ryb. Dowiemy się też jak wykorzystać resztki wina, tłuszcz z pieczenia mięsa czy świeże zioła. Książkę zdobią profesjonalne zdjęcia potraw oraz samego Jamiego i jego rodziny. Co mogę więcej napisać

noteskulinarnyfiga
Wołowina w pikantnym sosie 179

Postanowiłam podzielić się z Wami rodzinnym przepisem na pyszne danie,które od wielu lat gości u mnie podczas rodzinnych obiadów szczególnie w weekendy. Mięso oraz sos smakują wyśmienicie. Danie doskonale komponuje się z ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Mięso jest miękkie, kruche,a sos na prawdę smakowity. Przyznam się, że resztki sosu nigdy się u mnie nie marnują  składniki(...)pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka śmietany Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Cebulę pokroić drobno i lekko zrumienić na oleju. Na cebuli ułożyć plastry mięsa, posolić i przykryć pokrywką.Dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wlać tyle wody, aby opłynęła po mięsie, dodać pieprz, paprykę, koncentrat pomidorowy, kminek, majeranek i dusić dalej

noteskulinarnyfiga
Zupa ostro-kwaśna 203

chilli, sos sojowy, pędy bambusa i grzybki mun, wszystko to sprawi, że zupa ta jest idealna. Rozgrzeje i nasyci każdego :)  Zupa ostro-kwaśna  SKŁADNIKI: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka czerwonego octu winnego 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku 1 l bulionu 1 papryczka chili(...)grzybków Mun garść grzybów Mun 2 łyżeczki pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli czosnkowego pieprz czarny do smaku sól do smaku (do zagęszczenia mąka kukurydziana - u mnie bez zagęszczania) PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone marynujemy - zalewamy oliwą, dodajemy imbir, przeciśnięty czosnek, oliwę, ocet oraz sos sojowy - dokładnie mieszamy i odstawiamy (ja zostawiłam na noc ale swobodnie wystarczy 30 - 40 minut) Grzybki mun namaczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem 134

bądź ciepłą kolacją na obecną porę roku. Świetnie rozgrzewają nas od środka i są pożywne. Ta, którą dzisiaj przygotowałam jest paprykową potrawką z dodatkiem patisonów, ugotowana została z dodatkiem mięsa z udka kurczaka i przyprawiona na pikantnie. Paprykowa potrawka z marynowanym  patisonem  SKŁADNIKI:  mięso z 1 udka kurczaka 1 duża lub 2 małe cebule 1 papryka czerwona(...)kroimy w paski bądź w dużą kostkę.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule i  podsmażamy, podlewamy 250 min wody, dodajemy sól i dusimy cebulę do miękkości.  Mięso z udka kurczaka kroimy w mniejsze kawałki.   Kiedy cebula jest miękka dodajemy kurczaka, następnie dodajemy paprykę słodką, kostkę bulionową - całość dokładnie mieszamy i podsmażamy.  Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 159

warzywnego lub mięsnego - 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej - średnia puszka fasoli białej i czerwonej 300-400 g - średnia puszka soczewicy  - jajka Mięso umyj i pokrój na małe kosteczki, podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju   partiami ( nie smaż wszystkiego razem). Przeżuć do garnka, cebulę pokrój na małe cząstki i również podsmaż razem(...)łyżką pieprzu, liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem przez około 5 minut. Dodaj do mięsa, włącz palnik na niewielki ogień i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i słodką i wino, wymieszaj i pogotuj około 10 minut, dodaj sól i pieprz cayenne. Dodaj wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso zmięknie i wywar odparuje

Pasje Jolki
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem. Walentynki moim okiem. 217

smacznie i dość efektownie :) Można je przygotować na obiad lub kolację. Po przestygnięciu są smaczną przekąską. Składniki: 3 średnie bakłażany , około 40 dkg mielonego mięsa , pół suchej bułki , 1 jajko , sól do smaku, 1 łyżeczka mielonego imbiru , około 10 dkg żółtego sera , 2-3 łyżki oleju . Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości około(...)minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem osuszyć każdy plaster i zgrillować na grillowej patelni, przesmarowanej lekko olejem. Odstawić do przestudzenia. Bułkę namoczyć, najlepiej w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Masę mięsną dobrze wyrobić. Na zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przepis na domową kiełbasę z dodatkiem jałowca. 232

Szkoda że nie czujecie tego zapachu ! Składniki : 2,5 kg świeżego mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa, karkówka) 40 dkg świeżej słoniny 4 - 5 dkg peklosoli ( możemy ją kupić w sklepie spożywczym ) 4 dkg cukru 1 średnia główka czosnku pieprz czarny mielony majeranek ( suszony ) 1/2 łyżeczki mielonych ziaren jałowca około 3 - 4 metrów jelit wieprzowych (można kupić w masarni lub zamówić(...)przez internet np. na Allegro ) Sposób wykonania : Mięso i słoninę mielimy przez maszynkę na dużych oczkach. Czosnek,obieramy i drobno siekamy na deseczce. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól,czosnek,cukier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu ( 4-6 C ). Jelita moczymy w letniej wodzie 2 godziny przed nadziewaniem kiełbas. Na maszynkę zakładamy lejek

Przepisy i porady kulinarne
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 141

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1  czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania :   Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej(...)smażymy kilka minut. Warzywa obieramy, myjemy,kroimy w kostkę i wsypujemy do smażonego mięsa. Dodajemy przyprawy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy jeszcze pod przykryciem kilka minut, tak aby warzywa zmiękły. Do 1/2 szklanki wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy

Przepisy i porady kulinarne