Gulasz wołowy na piwie 279najlepiej sprawdzą się tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), karkówka, łopatka czy pręga. Składniki na ok. 6-7 porcji.Gulasz wołowy na piwie (waga warzyw po obraniu):1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec)1 kg ziemniaków4 marchewki (ok. 400 g)2 kalarepy (ok. 400 g)2 średnie cebule1 mały seler (ok. 300 g)ok. 900 ml ciemnego piwa(...)talerz. Do garnka zaś dodajemy resztę masła, zmniejszamy ogień i podsmażamy wszystkie warzywa, co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach smażenia do garnka z powrotem dodajemy mięso (wraz z płynem, który wypłynął). Delikatnie solimy i pieprzymy całość. Następnie zalewamy wszystko bulionem i wlewamy gorzkie piwo. Dodajemy liście laurowe i koncentrat. Ponownie solimy i pieprzmy. Gdy danie się zagotuje trzymamy
Poezja smaku
Zapiekane tagliatelle w sosie porowo-śmietanowym z kurczakiem i warzywami 519pozorom nie jest to bardzo czasochłonne danie i nawet mnie, kuchennemu laikowi, jego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. ;) Jest lekkie, zdrowe, a przede wszystkim naprawdę pyszne! Składniki (na 2 porcje) : -mięso z piersi kurczaka (ok. 300 g) -makaron pełnoziarnisty tagliatelle (100 g) -mały jogurt naturalny (ok.180 g) -brokuł świeży lub mrożony -duża marchew na sos : -3/4 szklanki wody(...)rozpuszczenia serka) -2 łyżki serka kremowego -1 łyżka oliwy -1 ząbek czosnku -biała część pora -sól, pieprz +żółty ser do posypania (w ilości dowolnej oczywiście ;)) Mięso najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Myjemy je, kroimy w kostkę, przekładamy do jakiegoś naczynia dodając 2 łyżki jogurtu, sól i pieprz wedle uznania. Wstawiamy na całą noc do lodówki (ewentualnie na przynajmniej 2 godziny
Kuchnia Ellie
Pikantne kotleciki curry w pomidorach 421Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. W prezentowanym przeze mnie dzisiaj przepisie z delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików): - 300 g mięsa z piersi kurczaka - warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku - 1 jajko - 3-5 łyżek bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy curry(...)łyżeczki chilli, pół łyżeczki czosnku w proszku, sól i pieprz - po łyżce koncentratu i ketchupu - ok. 60 g startego żółtego sera - puszka pomidorów krojonych - olej do smażenia Przygotowanie: Mięso posiekać na bardzo drobne kawałeczki (nie mielić), dodać startą marchewkę, pokrojoną drobno paprykę, por oraz posiekany ząbek czosnku. Doprawić, wymieszać dokładnie z jajkiem, bułką tartą i serem. Uformować kotleciki. Usmażyć
Kuchnia Ellie
Tatar z łososia na rukoli 242Dziś chciałbym zaprezentować Wam mojego tatara z łososia na rukoli. Ważne, aby mięso było bardzo świeże. Więc polecam zakupy ze sprawdzonego źródła. Nie wybierajcie części ogonowej łososia, raczej polecam mięso z bocznej części rybki. Jak również wybierajcie bardzo chude mięso. Do szatkowania tatara będziecie potrzebowali bardzo ostrego noża. Polecam jako świetna przystawka dla wielbicieli tatara. Jak również dla tych
kulinarnyJa
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 206sezonie. Tęskniłem za tym smakiem. Czas przygotowania: 50 min. Porcja dla 3 osób ( 6 kotletów) Koszt Przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na kotlety: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 kula mozzarelli 2 cebule szalotki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej świeże oregano świeży imbir pieprz cayennne sól PRZYGOTOWANIE kotletów: Mielone mięso wołowe przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno
kulinarnyJa
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 231ogóle pojawiło się na talerzu klienta. Na szczęście nie był to mój talerz, ale talerz na tyle mi bliski, że pokusiłam się o degustację. Były to naleśniki z mięsem i warzywami. Naleśniki, które wyglądały jak naleśniki. Nadzienie zgodnie z opisem z mięsem i warzywami. Mięso mielone, solidnie przyprawione curry i złagodzone śmietaną. Nie porwała mnie ta kompozycja, a i porcja
W kuchni wieczorem
Wołowina Michoacan 164miarę łagodnie) lub 2 papryczki chipotles350g kaktusa lub fasolki szparagowej1l bulionu wołowegoolejmąka pszenna do obtoczenia mięsasól i pieprzdodatkowo1 szklanka ryżu 1 puszka czerwonej fasolisól i olejSposób przygotowania:Mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie na dużej patelni lub jeśli macie szybkowar to w szybkowarze. Dodać cebulę i czosnek, ponownie podsmażyć. Dodać pomidory, papryczki chipotles i kaktusa(...)fasolkę. Zalać bulionem tak by zakrył mięso. Gotować na średnim ogniu w szybkowarze 45 minut lub 1,5 godziny na patelni pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Na koniec doprawić do smaku solą.Gdy gulasz się gotuje można przygotować ryż. Ja podsmażam chwilę ryż na oleju na patelni, solę i dolewam gorącej wody tak by zakryła ryż. Przykrywam patelnię
W kuchni wieczorem
Sałatka z truskawkami i polędwiczką wieprzową 225Lubię połączenie słodkiego owocu z mięsem. Taka sałatka jest świetna na lunch do pracy. Zapakujcie osobno zieleninę, osobno mięso i osobno dressing. W pracy wystarczy podgrzać mięso, wyłożyć na talerz sałatkę, polać dressingiem i ułożyć na wszystkim wieprzowinę. Na koniec należy uśmiechnąć się do czerwonej truskawki, zapomnieć o deadline'ach i wszystkich sprawach na wczoraj i schrupać wszystko ze smakiem.Sk
W kuchni wieczorem
Królik w sosie musztardowym 182moje pierwsze podejście do królika i myślę, że całkiem udane. Dlatego też polecam ten przepis innym, którzy chcieliby się zmierzyć z tym produktem we własnej kuchni. Mięso królicze jest bardzo delikatne i smaczne, a przy tym zawiera mało tłuszczu. Jeśli jednak wykąpiemy je w śmietanie, tak jak w tym przepisie, nie ma co liczyć na walory dietetyczne. Nie oszukujmy się(...)drobiowego1 łyżeczka rozmarynu200g śmietany 18%4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycyłyżka masłaolejSposób przygotowania:Części królika obsmażyć na rozgrzanym oleju i maśle do zrumienienia (należy robić to partiami, jeśli całe mięso nie zmieści nam się w garnku, a pewnie się nie zmieści). Następnie umieścić wszystkie części królika w garnku, dodać cebulę i przesmażyć wszystko razem przez 3 minuty aż cebula zmięknie
W kuchni wieczorem
Szaszłyki z mięsa mielonego 239cieszyć Was i zaskakiwać nowymi pomysłami na pyszne potrawy i miłe spędzenie czasu na wspólnym gotowaniu z bliskimi. Dziś prezentujemy Wam pyszne orientalne szaszłyki z mięsa mielonego. Doskonałe na obiad czy jako przekąskę podczas imprezy. Przygotować je można o każdej porze roku Można je grillować na grillu na łonie(...)Składniki:500 g mielonej jagnięciny (baraniny lub wołowiny)1/2 łyżeczki pieprzu cayenne1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)1/2 łyżeczki kolendry1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1 łyżeczka słodkiej paprykisól, pieprzPrzygotowanie:mięso mielone wkładamy do miski dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy . Porcje mięsa formujemy w owalny kształt i nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Wszystko smażymy lub grillujemy. Smacznego
cookpl
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 243łyżka oleju do smażenia1 łyżka masła klarowanegoWYKONANIEPolewkę nastawiamy w dużym garnku, bo wychodzi tego sporo. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby liść laurowy gotujemy. W tym czasie mięso kroimy w paski i następnie w kostkę. Nie za grubą. Zalewamy łyżką sosu sojowego. Trzymamy ok 15 min.Mięso obsmażamy na tłuszczu tak, aż się zarumieni. Dodajemy do gotującego(...)paski. Dodajemy sos sojowy, majeranek, paprykę sproszkowaną sól i pieprz.Doprawiamy zgodnie ze swoim smakiem , ale polewka powinna być pikantna.Gotujemy jeszcze ok 15 min. Musimy sami kontrolować, by mięso się nie rozgotowało. Można zrobić zasmażkę, jak ktoś preferuje gęściejsze zupy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti Bolognese 201kojarzył ze sceną z filmu "Zakochany Kundel" a Wam? Zapraszam na Spaghetti Bolognese"Składniki na 4 porcje słodka cebula 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wołowego/wieprzowego 500 ml przecieru pomidorowy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonej bazylii 2 ząbki czosnku duże opakowanie spaghetti 150 g startego parmezanu (ewentualnie(...)pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy przez praskę. To samo robimy z czosnkiem. Całość wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy i dodajemy mięso wraz ziołami. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i pozostawiamy pod przykryciem dusząc około 15 - 20 minut. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy
Słodkie Przyjemności
Kurczak z ziołami i grillowaną nektarynką 221owoców i sezonowych warzyw. Czego chcieć więcej w letnie popołudnie? Mi tyle wystarczy, no może przydałaby się jeszcze do takiego obiadu mrożona herbata. Co Wy na to? Odpowiedni smak, mięso zyskuje dzięki dodaniu świeżych ziół, a słodycz i soczystość nadają grillowane nektarynki. Kto z Was ma ochotę na taki obiad? Składniki (porcja dla 2 osób): 400 g piersi z kurczaka(...)kurczaka myjemy, a następnie kroimy na niewielkie paski. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę świeżego tymianku i świeżego oregano, następnie na patelnię wrzucamy pokrojone mięso, które posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy. Nektarynki dzielimy na pół, wyjmujemy pestki, następnie na nagrzanej patelni grillowej, cienko pokrojone owoce smażymy chwilę z każdej strony. Na talerz wykładamy nektarynki, na które
Słodkie Przyjemności
I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. 388Każdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję Wam aromatyczną, bazyliową pierś z indyka z właśnie tymi dodatkami. Składniki: 2 x pierś z indyka 4 pomidory suszone 6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz(...)Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka oregano, bazylii i czosnku. Mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 30minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Mięso przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 17 minut. W tym czasie robimy salsę: do miski wrzucamy opłukane pod letnią wodą i pokrojone w kostkę pomidory oraz ser. Mieszamy
Kitchens Alphabet
Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 210Sposobów na zrobienie tej wołowiny jest wiele. Najlepszy jest ten klasyczny - w moim wydaniu z aromatycznymi borowikami. Do sedna; potrzebujemy: -około kilograma wołowiny, najlepsza byłaby polędwica, ale koszt samego mięsa jest ogromny u mojego rzeźnika ok 140zł za kg, a trzeba niestety zamówić cały kawał, który ma znacznie więcej niż kg; dlatego dobry będzie antrykot, rostbratel, albo rumsztyk -włoszczyzna: kilka(...)wino, najlepiej burgundzkie, czerwone ja używam półwytrawnego -borowiki; ja mam mrożone, mogą być suszone -świeży tymianek, sól, pieprz, liście laurowe -mąka pszenna -masło -limonka -ciecierzyca -kolendra, ew. natka pietruszki Mięso kroimy na duże kawałki ok 5 cm. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Opruszamy z każdej strony mąka. Solimy. Klarujemy masło ok pół kostki - w końcu to kuchnia francuska - podsmażamy z każdej strony
BaRepas