mięso - 63110 przepisów (strona:1172/4208)

Pierś kurczaka z ziemniakami z parowaru 231

lodówce :D Najczęściej osoby wchodzące do mnie na bloga przez google, szukają właśnie pomysłu na piersi z kurczaka, filetu z piersi w parowarze :) I w sumie najwięcej tego rodzaju mięsa u mnie, bo i najczęściej go jadam :) Składniki : filet z piersi kurczaka 2 ziemniaki  4 mini marchewki  listki sałaty Pak Choi  2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy(...)imbir  świeży estragon czosnek granulowany  Filet z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, imbirem i świeżym estragonem. Piersi kurczaka odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, po czym obsypujemy ziołami i przyprawami

Parowar Faceta
Zupa krem z pulpetami z brukselką 174

różyczki kalafiora  2-3 różyczki brokułu  marchewka  30 dag brukselki  jogurt do zabielenia zupy  sól  pieprz cytrynowy  Na pulpety :  50 dag mięsa z indyka  1 jajko  sól  pieprz mielony  2 łyżeczki cebulki granulowanej  2 łyżki otrąb gryczanych  ugotowana brukselka ( około 15 -20 sztuk) Warzywa myję(...)obieram, można użyć mrożonych. Następnie przekładam do bulionu i gotuję do miękkości. W międzyczasie przygotowuję pulpety.  Mięso mielę, do zmielonego wbijam jajko, dodaję przyprawy i otręby, wyrabiam dokładnie.  Następnie  lepię pulpety, nabieram łyżką  masę mięsną , rozpłaszczam na dłoni i wkładam brukselkę, oblepiam mięsem, jeśli masa się lepi do dłoni, moczą ręce zimną wodą.  Pulpety gotuję

Takie tam pichcenie
Paccheri z mielonym indykiem i gruszką w tymianku. 203

inne danie, a finalnie zupełnie coś innego Wam wychodzi? Mi się to zdarza dość często, przynajmniej twórczo jest. Dziś u rzeźnika, jak odebrałem Młodego z przedszkola, to on wybierał mięso. Chciałem go ukierunkować na wołowinę, jednak jego niemal pięcioletnie jestestwo nie da się już kierunkować, przynajmniej jeżeli o wybór mięs do obiadu chodzi. Czego nam potrzeba? -400 gram mielonego filetu(...)starty parmezan Cebulę szklimy na maśle klarowanym, solimy i pieprzymy. Dorzucamy gruszkę, dodajemy tymianku, podsmażamy kilka minut z łyżeczką octu. Na osobnej patelni smażymy na kilku kroplach oleju rzepakowego mięso, które wcześniej przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką. Mięso przekładamy do gruszki z cebulą, mieszamy i podsmażamy całość. Dodajemy ugotowany, cedzony, ale nie przelany zimną wodą, makaron. Posypujemy łyżeczką

BaRepas
smaczna lasagne "po mojemu"... 196

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, cebula 2 większe, oliwa 1/4 szklanki, czosnek ząbki 4 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki, makaron lasagne 6 płatów, mleko 2 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 1 szklanka, ser żółty 10 dag na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać mielone mięso(...)pomidorowy, oregano, wodę i na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia sosu mąkę wymieszać rózgą z jajkiem, mlekiem na konsystencję bez grudek do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą nakładać warstwami: trochę mięsa - płat lasagne, trochę polać mlekiem - zakończyć nakryciem płatu lasagne i polaniem resztą mleka piekarnik 180C, grzałka góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut, na koniec pieczenia posypac startm

W Mojej Kuchni Lubię
Muszle makaronowe zapiekane z kurczakiem i papryką 6025

danie wymaga trochę pracy, ale warto poświęcić pół godzinki na przygotowanie (kolejne pół godziny zajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso z piersi kurczaka i aromatyczne warzywa. Duże makaronowe muszle nadziałam mieszanką mielonego mięsa, papryki, selera naciowego, zanurzyłam w pomidorowym sosie i posypałam kawałkami mozarelli. Wyszło pysznie. Musicie spróbować!     Składniki: 250 g makaronowych muszli(...)Powinny lekko zmięknąć, łatwiej je będzie nadziać. Paprykę, chili i gałązkę selera naciowego i ząbek czosnku posiekać w drobne kawałki. Podsmażyć krótko na łyżeczce oliwy. Dodać mielone mięso i smażyć aż zmieni kolor na biały. Doprawić solą, wystudzić nieco i wymieszać z jajkiem, które ładnie scali farsz. Dodać posiekaną natkę.   Sos: na łyżeczce oliwy zeszklić posiekany czosnek

Kulinarne Inspiracje
Dorsz w panierce sezamowej 176

Mięso ryb jest źródłem pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. W porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych charakteryzuje się większą ilością fosforu, potasu i magnezu. Ryby, szczególnie morskie, są naturalnym źródłem jodu w pożywieniu, a także doskonałym źródłem witamin. Dzięki swoim walorom zdrowotnym stanowią doskonałe uzupełnienie naszej diety. Oczywiście najzdrowsze są gotowane, pieczone, czy duszone, ale nic nie stoi na przeszkodzie(...)panierce sezamowej to wspaniała propozycja obiadowa. Podany z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, przybrany plasterkami cytryny zadowoli niejednego smakosza ryb… i nie tylko. Zaletą jest to, że mięso dorsza jest chude, bardzo delikatne i kruche, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smacznego. :) Wydrukuj przepis The post Dorsz w panierce sezamowej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
SCHAB DOJRZEWAJĄCY 264

majeranku 1 czubata łyżka pieprzu naturalnego 1 szkl soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli peklowej folia aluminiowa Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich schab, zawinąć raz po długości schabu, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki(...)czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawiniętą w folię aluminiową

Z Majeczką w kuchni
Kurczak po portugalsku 375

osobnej misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy sok z cytryny i oliwę z oliwek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Zalewamy mięso, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie układamy kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy marynatę. Mięso posypujemy włoszczyzną. Papier(...)pieczenia szczelnie zamykamy. Pieczemy w 200*C przez 60 minut.  Podajemy na blaszce, na której piekło się mięso

VioletoweKucharzenie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą i orzeszkami ziemnymi 192

garść orzeszków ziemnych 1. Pierś kurczaka pokroić w kawałki, doprawić ulubioną przyprawą (u mnie Przyprawa do mięs Knorr), usmażyć na oleju (ok 15 min). 2. Sos wlać do usmażonego mięsa, dodać kukurydzę i orzeszki, podgrzać. 4. Podawać z ryżem.  Sos słodko-kwaśny Orzech bardzo nam posmakował. Nie dość, że jest zdrowy i ekologiczny, to jeszcze po podgrzaniu i dodaniu(...)mięsa okazał się tak smaczny i dobrze doprawiony, że nie musiałam nic "poprawiać" jego smaku (a rzadko mi się to zdarza!) :) Na prawdę polecam

Kto ugości moich gości?
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 191

urozmaicić lubiane w moim domu spaghetti, tym razem podałam je  z klopsikami ;) Polecam , na pewno zasmakujecie Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego  z łopatki pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz 3 łyżki Przyprawy Gajowego Bella Bis 4 szklanki bulionu warzywnego szklanka pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie(...)mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnuszku do bulionu dodajemy pomidory z puszki, blendujemy. Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, wykładamy na talerze, polewamy sosem, wykładamy pulpeciki. Do przygotowania dania użyłam makaronu razowego

Z Majeczką w kuchni
Burgery domowe 160

wersji slow mnoży sie jak grzyby po deszczu, a w każdej z nich kolejka kupujących. A może tak zrobić je samemu. Z własnych bułek, własnego sosu i upieczonego własnoręcznie mięsa. Tak na prawdę zrobienie ich nie jest trudne.   1. Najpierw bułki: 2 szklanki mąki pszenej/ pół paczki drożdzy suszonych (wersja leniwa) 3/4 szklanki wody 0.5 łyżeczki soli łyżeczka(...)ajvar jak zwykle idealny.    3. Burgery. W usmażeniu dobrych burgerów wołowych kluczowym składnikiem jest woda. Czytałam jeszcze o dodawanej sodzie ale osobiście tego nie robiłam. Ja mięso dobrze urobiłam z przyprawami : pieprz sól i lubczyk i słodka papryka (dwóch ostatnich nie trzeba dodawać bo w sumie profanacja.... ja lubię) i woda. Do pól kila mięsa weszło

Lubczyk i Wanilia
Kurczak z orzeszkami ziemnymi po chińsku 256

pisaniem :) Jest to moja wariacja kurczaka po Syczuańsku która nieopatrznie się pochwaliłam. Danie jest na prawdę przepyszne i bardzo trudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję dwa) pietruszka orzeszki(...)soli jak ktoś lubi mono słone można posolić pieprz kolendra (parę ziarenek max ćwierć łyżeczki - kolendra jest intensywna więc łatwo zepsuć potrawę) gałka muszkatołowa (szczypta) kurkuma papryka słodka Wykonanie: Mięso kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje

Lubczyk i Wanilia
szynka z grzybami moon 209

ostra papryka, ostre suszone chili, gałka muszkatołowa, kolendra, czosnek niedźwiedzi)   Wykonanie:   Grzyby moon zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na poł godziny. Warzywa kroimy w słupki a mięso w  paski (ja pora przeważnie kroję tak że zielona część idzie w słupki a biała w plasterki). Mięso pieprzymy i posypujemy ostrą papryką i polewamy sosem sojowym i odstawiamy(...)lodówki na pół godziny.  W międzyczasie podgotowujemy grzyby moon około 10 min po czym je studzimy i kroimy w paski. Warzywa i mięso podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek (pokrojony lub zmiażdżony), 2 małe ostre suszone papryczki i  tarty imbir. Doprawiamy kurkumą, gałka muszkatołową, kolendrą (ćwierć łyżeczki), słodką papryką, i czosnkiem niedźwiedzim (jak ktoś

Lubczyk i Wanilia
Kurczak w cieście francuskim na szpinaku z serem feta 373

feta 1 opakowanie ciasta francuskiego  roztrzepane jajko Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 8 części.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 10 cm. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć delikatnie kawałki mięsa. Odłożyć. Ser feta pokroić na grube plastry. Ciasto(...)Przekroić wzdłuż i wszerz, tworząc 4 prostokąty. Dzieląc tak dwa opakowania ciasta otrzymamy 8 prostokątów. Na środku każdego płata ułożyć jedną część szpinaku, następnie plaster sera feta i kawałek mięsa. Po bokach ciasta zrobić podłużne nacięcia. Zawijać paski ciasta na przemian z lewej i prawej strony tworząc warkocz. Tak przygotowane sakiewki posmarować roztrzepanym jajkiem.  Piec

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z gruszką i rukolą na wynos 194

Składniki na sos :     miód, cytryna, oliwa z oliwek.    Sok z połowy cytryny mieszamy z łyżką miodu i oliwą z oliwek. Przygotowanie : Umyte mięso osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ( można przesmażyć jeszcze bardziej na rumiano) Pokrojoną gruszkę dodajemy w momencie gdy mięso już będzie miękkie i krótko również obsmażamy- osączamy(...)tłuszczu Umytą, osuszoną rukolę rozdrobniłam, kukurydzę osączyłam, a paprykę pokroiłam w kostkę Składniki sałatki układałam warstwami w pojemnikami szklanym; wpierw rukolę, potem mięso z gruszką, paprykę i kukurydzę. I tak do wyczerpania składników. Sałatkę polałam przygotowanym sosem dopiero w pracy tuż pod spożyciem. Nie dodawałam do niej soli ani pieprzu. Ale jeśli komuś potrzeba zaostrzenia smaku to można sobie tego

Proste Potrawy