mięso - 63110 przepisów (strona:1172/4208)

Grecka Musaka 135

danie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy(...)podsmażonego mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą,  pieprzem i przyprawa śródziemnomorską .  Całość dusimy pod przykryciem około 10 min od czasu do czasu mieszając. Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, plastry, solimy, by wykropiła się gorycz. W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos mięsno

MarciochaKucharzy
Spaghetti bolognese 153

Klasycznie i prosto. Spaghetti bolognese SKŁADNIKI:   1 duża cebula 2 łyżki oliwy   500 g mielonego mięsa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 puszki pomidorów krojonych   sól i pieprz, przyprawa do spaghetti   makaron spaghetti z dziurką - ser parmezan - świeża bazylia Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez 3 minuty(...)cebula się lekko zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać mięso. Na patelni, drewnianą łyżką podzielić je na mniejsze kawałki. Smażyć przez około 30 minut aż mięso zbrązowieje, a wręcz się delikatnie przypali. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty. Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez minimum

MarciochaKucharzy
Pierś z gęsi 237

teflonowego rondla skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu bez dodawania tłuszczu. Skóra będzie się wytapiać i nic się nie przypali. Gdy skóra będzie już wyraźnie zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20-30 min w piekarniku nastawionym na 160-180 stopni(...)piersi wyszły 2 małe kawałki mięsa gęsiego:) Całość podana z przepyszną surówka z pora i pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego

MarciochaKucharzy
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 133

jakiś czas przychodzi mi ochota na cieciorkę i kasze bulgur. Lubię to zestawienie :) Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść boczniaków(...)Usunąć gniazda nasienne z wszystkich papryk. z każdej z nich pokroić kawałek w wąskie paseczki, pozostałe części posiekać bardzo drobno. W silikonowej keksówce na dnie poukładać paski papryki. Do mięsa dodać posiekana paprykę, czosnek i przyprawy wraz z połową rozbitego jajka, wymieszać. W wyłożonej papryką foremce układać warstwami kaszę i mięso, które powinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić

MarciochaKucharzy
Papryka faszerowana mięsem mielonym z groszkiem i jajkiem 141

Ulubione danie mojego męża w trochę innej odsłonie Papryka faszerowana mięsem mielonym z groszkiem i jajkiem SKŁADNIKI: 2 duże czerwone papryki 500 g mięsa mielonego 1 cebula 0,5 puszki zielonego groszku 2 jajka sól, pieprz, czosnek, papryka chilli Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone. Usmażyć mięsko i dodać zielony groszek

MarciochaKucharzy
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym 162

Lato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 2 bakłażany 1 łyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić(...)połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać  i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć. Dorzucić mięso mielone i wyciśnięty czosnek ,chwilę podsmażyć. Dorzucić , pomidory jak i miąższ z bakłażana oraz kasze bulgur. Wszystko dusić do odparowania wody i miękkości kaszy. Jeśli wody z pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej wody

MarciochaKucharzy
Placek ziemniaczany z mięsem mielonym 137

Szybsza i zmodyfikowana wersja placka po węgiersku:) Placek ziemniaczany z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 jajko 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, chili,olej Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek(...)kosteczkę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć po jednym dużym placku. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz

MarciochaKucharzy
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 214

Przed nowym rokiem trzeba zużyć wszystkie pootwierane paczki makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie(...)dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez

MarciochaKucharzy
Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym 181

Obiad dla łasuchów Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa  puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy zielona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki(...)dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pomidory. Gotować przez około 25 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby

MarciochaKucharzy
Chili con carne z soczewicą 209

Wykonanie: Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Paprykę pokroić w kostkę - dodać do podsmażonej wołowiny. Smażyć razem przez 5 minut. Mięso przełożyć do większego naczynia - garnek(...)duża, wysoka patelnia. Do mięsa z papryką dodać ugotowaną, odsączoną soczewicę, odsączoną kukurydzę, pokrojone w plastry pieczarki i pomidory z puszki. Smażyć 2-3 minuty. Następnie wlać passatę pomidorową i dusić około 10-15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać posiekany czosnek i przyprawy. Chili con carne doprawcie wedle uznania, ale pamiętajcie, że to danie musi być ostre, taka

kolorowotorcikowo
Carpaccio z buraka z sosem jogurtowym i kawałkami pieczonego indyka 236

wykorzystanie resztek składników. U mnie do tych resztek zaliczają się kawałki pieczonego indyka i plastry ziemniaków.  Ktoś powie: "kto to widział carpaccio z ziemniakami podawać!? I z mięsem!? I w ogóle co to ma być za carpaccio?". Ja widziałam takie carpaccio :) Na moim talerzu :) Danie jako przekąska albo obiad. Jeśli nie macie resztek z obiadu z dnia poprzedniego(...)buraka kroimy w plasterki Upieczoną pierś drobiową kroimy w plastry Sałatę mini kroimy w paski Na talerz wykładamy najpierw sałatę, następnie wokół talerza układamy plastry buraka Na buraku układamy mięso Na środku plastry ziemniaka układamy w kopczyk Natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i dodajemy orzeszki pini i przyprawy. Całość blendujemy na jednolitą masę i polewamy mięso Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Faszerowane muszelki 184

Wczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam wcześniej ugotowane muszelki, posypałam startym serem i danie gotowe. Prawda, że szybko! Przepis bierze udział w akcji "Pieczarkowy Tydzień" . Składniki: pół opakowania dużych muszelek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dag pieczarek(...)sera żółtego sól pieprz chilli  Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Póżniej dodajemy mielone mięso wieprzowe. Wszystko dokładnie podsmażamy. Na koniec dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.  W dużej ilości osolonej wody gotujemy muszelki. Uważamy jednak, aby nie były zbyt miękkie. Ugotowane muszelki nadziewamy farszem

Salonik smaków
Jak rozpoznać wiek mięsa wołowego. 110

Wiek mięsa wołowego można rozpoznać po jego wyglądzie, kolorze. Młoda wołowina ma kolor jasnoczerwony, natomiast stara wołowina będzie miała kolor ciemno czerwony. Czyli im starsza jest wołowina, tym kolor mięsa będzie bardziej ciemnoczerwony.  Młoda wołowina po ugotowaniu jest miękka i krucha, natomiast stara będzie twarda i łykowata.  Pamiętajmy o tym podczas zakupów mięsa wołowego np. na rosół

Przepisy i porady kulinarne
Karkówka w marynacie 164

łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego(...)kładziemy pokrojoną  w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach.  Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook

NA MOIM TALERZU
Pierś kurczaka z ziemniakami z parowaru 219

lodówce :D Najczęściej osoby wchodzące do mnie na bloga przez google, szukają właśnie pomysłu na piersi z kurczaka, filetu z piersi w parowarze :) I w sumie najwięcej tego rodzaju mięsa u mnie, bo i najczęściej go jadam :) Składniki : filet z piersi kurczaka 2 ziemniaki  4 mini marchewki  listki sałaty Pak Choi  2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy(...)imbir  świeży estragon czosnek granulowany  Filet z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso. Posypujemy pieprzem ziołowym, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, imbirem i świeżym estragonem. Piersi kurczaka odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, po czym obsypujemy ziołami i przyprawami

Parowar Faceta

Proponowane wyszukiwania