mięso - 63110 przepisów (strona:1174/4208)

Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym 118

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Cebule obieram i szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.  Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego z dziesięciu placuszków układam

Bea(u)ty kitchen
Cebula nadziewana 191

danie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut.  Wyjmuję(...)osączam na durszlaku. Delikatnie oddzielam poszczególne warstwy tworząc miseczki.  Do mielonego mięsa dodaję umyte, osuszone i posiekane zioła. Jedną surową i także posiekaną cebulę. Ryż gotuję na sypko i mieszam z mięsem mielonym, razem podsmażam przez kilka minut na gorącym oleju. Dodaję kurkumę, sol i pieprz. Farszem napełniam cebulowe miseczki , układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10-15 minut

Bea(u)ty kitchen
Cukinia faszerowana 157

pora na cukinię faszerowaną, którą ja i moje dzieciaki uwielbiamy.  Prosty i szybki w przygotowaniu przepis dla zapracowanych i nie tylko. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1 opakowanie mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól  pieprz szczypiorek 5-10 dag żółtego sera Wykonanie: Cukinię szoruję pod bieżącą wodą, kroję wzdłuż(...)połowy i wydrążam środek z nasionami. Delikatnie wydrążam miąższ powiększając miejsce na farsz i przekładam na patelnię.  Mięso mielone podsmażam na suchej patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki.   Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz

Bea(u)ty kitchen
Kebab 182

dodaję resztę mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, roztrzepane żółtka i sól. Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.  W tym czasie mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok.  Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce(...)łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia, powietrze. Wyjmuję na talerz, smaruję sosem czosnkowym. Na sos kładę porcję surówki z kapusty, na to podduszone pieczarki, a na wierzch smażone kawałki mięsa i składam na pół jak naleśnik. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Rolada z szynki 152

Polecam :) Składniki: 1 kg surowej szynki 200 g żółtego sera 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej natki pietruszki  sól pieprz musztarda wg gustu Wykonanie: Mięso kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem, tak by nie rozerwać kotletów, układam na desce nakładając, częściowo, jeden plaster na drugi,  posypuję solą i pieprzem oraz smaruję musztardą.  Żółty(...)ścieram na tarce o dużych oczkach i posypuję przygotowane mięso. Paprykę oczyszczam z nasion, kroję w dość grube paski i układam po dwa na serze. Pomiędzy papryką układam po kilka gałązek świeżego koperku, wcześniej umytego i wysuszonego. Podważając ręką zwijam mięso w roladę, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki natki pietruszki.  piekarnik nagrzewam

Bea(u)ty kitchen
Schab duszony w czerwonym winie 181

tymi ze sklepu. Polecam! Składniki 1-2 kg schabu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól pieprz papryka mielona słodka papryka mielona ostra  chili  Wykonanie: Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram solą z każdej strony. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wkładam do rękawa do pieczenia, wlewam wino i wstawiam na kilka godzin do lodówki(...)jakiś czas obracając.  Potem folię lekko nakłuwam w kilku miejscach za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków, piekarnik nagrzewam do temp 200° C i wstawiam mięso na około 20 min. Następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę około 2 godz. Upieczone zostawiam w piekarniku, aż całkowicie wystygnie. następnie rozcinam rękaw, wyjmuję mięso i przekładam na deseczkę. Kroję

Bea(u)ty kitchen
Podudzia z kurcząt pieczone z orzechami 163

Składniki: podudzia z kurcząt -po 2 sztuki na osobę sól pieprz oliwa przyprawa do kurczaka 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych Wykonanie: Mięso myję i osuszam. Naczynie żaroodporne smaruje odrobiną oliwy, układam podudzia i doprawiam przyprawami. Na wierzch sypię posiekane orzechy. Piekarnik nagrzewam do 180°C i piekę mięso przez około 40-60 min, w zależności od ilości, aż mięso będzie

Bea(u)ty kitchen
Zrazy wołowe ze śliwka 217

zrazów: ok 1,2 kg wołowiny odpowiedniej na zarazy np. część krzyżowa 20 suszonych śliwek 20 kawałków (słupków) wędzonego boczki 20 łyżeczek musztardy Dijon sól, pieprz olej do smażenia Mięso kroimy na 20 plastrów o grubości ok 1 cm, każdy z plastrów tłuczemy tłuczkiem z obu stron. Na każdy plaster mięsa nakładamy łyżeczkę musztardy, pieprzymy, układamy po 1 śliwce(...)Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć je na podobny czas do piekarnika. Mięso powinno stać się bardzo mięciutkie a na dnie naczynia powinniśmy otrzymać bardzo apetyczny sosik

Dzieje kuchennej Wiewióry
Burrito 152

dużo lepsze w następnym dniu po przygotowaniu, na obiad zatem może być na tzw. 2 dni:) Przepis znalazłam tutaj .  Składniki na 4 porcje: 4 placki tortilli; 300 g mięsa mielonego; 1 puszka czerwonej fasoli; 0,5 puszki kukurydzy; 1 cebula; 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego; 2 konserwowe papryki; sól i pieprz; 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku(...)łyżeczka majeranku; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 2 łyżki oleju; ser żółty (jeżeli lubimy); Wykonanie: Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 0,5 szklanki wody. Całość doprawić do smaku przyprawami i jeszcze przez chwilkę dusić wszystko razem

In my kitchen
Schab w sosie ogórkowym 155

Tabasco szczypta soli i pieprzu 2 cebule 500ml bulionu warzywnego 350g kiszonych ogórków, u mnie przecier ogórkowy Orzech 1 łyżka mąki 1. Plastry schabu rozbijamy i kroimy w kostkę. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy: 2 łyżki oleju, łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki chilli, 4 krople tabasco, sól i pieprz do smaku. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy(...)przyprawione mięso. Smażymy około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy. Wlewamy 500ml wody, kostkę rosołową, dusimy około 30 minut, do odparowania większości wody. 3. Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do mięsa wraz z 1/2 szklanki wody. W odrobinie wody rozrabiamy łyżkę mąki, dodajemy do sosu, dusimy kilka minut aż zgęstnieje

Szefowa kuchni
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 164

lekko zbrązowieje. Dodać czosne k , imbir, pokrojoną w ósemki kiszoną cyt rynę oraz ras el-hanout i pieprz i całą ostrą paprykę Wlać taką ilość wody, żeby zakryła mięso, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około godziny . Około 15 minut przed końcem duszenia dodać kilka ni tek szafranu i posiekaną nat kę z pietruszki(...)bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości) oraz ras el-hanout i pieprz i kiszoną cytrynę pokrojoną w ósemki . Podlewamy wodą tak, aby mięso było niemal całkowicie zakryte.  Dusimy na minimalnym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie dodajemy nitki szafranu oraz natkę z pietruszki i kolendrę i dusimy jeszcze godzinę lub dłużej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomarańczowy kurczak z parowaru 206

duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 łyżka skórki pomarańczowej do marynaty Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Marynata powinna być dość gęsta, tak, żeby nie spływała z kurczaka. Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale ja zostawiam zazwyczaj mięso na co najmniej 12 godzin. Włożyć do parowaru na tacce do sosu. Parować około 40 - 45 minut. Podawać z warzywami(...)ziemniakami polanymi sosem, który powstanie z marynaty i mięsa. Przed podaniem udekorować skórką pomarańczową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 172

moja ulubiona marynata do mięsa i ryb.  Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może(...)być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe Przygotowanie Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.  Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C Czas pieczenia zaleźy od rodzaju mięsa. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W paprykowym świecie - faszerowana papryka 179

zaplanowałam pikantną faszerowaną paprykę :) Składniki  4 papryki średniej wielkości (preferuję czerwone, ale mogą być w dowolnym kolorze)   1 mała papryczka chili drobno posiekana 500 g  mielonego mięsa (wołowe, wołowo-wieprzowe lub z indyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru pomidorowego(...)wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki po napełnieniu farszem. Drobno posiekaną cebulę lekko zrumienić na patelni i dodać do mięsa mielonego.  Przyprawić mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z cebulą. Dodać jako, bułkę tartą i jak najdrobniej posiekane chili i jeszcze raz wyrobić Napełnić papryki farszem, ugniatając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 227

kleiste i lekko wilgotne. Nie należy kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach(...)przewód pokarmowy, przyspiesza trawienie oraz zapobiega biegunkom. Poniżej przepis na popularne na Bliskim Wschodzie danie czyli musakhan - bardzo aromatyczny kurczak z sumakiem Składniki (proporcje na około 1,5 kg mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona w bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania