mięso - 63110 przepisów (strona:1158/4208)

Kulinarnie w Kampali 156

strony. Zabrała nas zatem do jedynego w mieście Fast foodu a’ la McDonalds. - Trudno - powiedziałem do Roberta - damy radę. Byliśmy wystarczająco głodni, aby zjeść cokolwiek. Wcześniej spodziewaliśmy się raczej mięsa z kozy niż kurczaka w tortilli, na szczęście wszystko było jeszcze przed nami, byliśmy w Ugandzie zaledwie trzydzieści sześć godzin. Siekane mięso kurczaka zawinięte w plackowate ciasto wyzwoliło u mnie(...)nieskomplikowaną kulinarną refleksję. Kurczaki są dostarczycielami najtańszego mięsa, jako takie nie wzbudzają szacunku u kucharzy. Odwrotnie jest z drogą wołowiną.   (Więcej w Czytadle

Jadło i czytadło
41. Mini ziemniaczane lazanie 219

dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, kilka plastrów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.  Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu(...)minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym

Jadło i czytadło
57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 149

Składniki na zupę gulaszową: 1 opakowanie na Pomysł na Węgierską zupę gulaszową WINIARY 200 g mięsa wieprzowego lub dobrej kiełbasy 2 duże ziemniaki 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju do smażenia 4-5 pieczarek 1/2 szklanki białej fasoli  1/2 cebuli. Składniki na pikantne bułeczki - serduszka 150 g mąki 10 g drożdży 1 żółtko(...)papryki 3-4 łyżki ostrego i pikantnego ketchupu Wykonanie:  1. Fasole ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ale nie rozgotować) i odcedzić.  2. Cebulę pokroić w piórka, mięso w cienkie paseczki, ziemniaki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki. 3. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, paprykę oraz mięso. Smażyć około 5-8 minut

Jadło i czytadło
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 275

odzwierciedla niezapomniany smak zupy z Krakowskiego Kazimierza. Jest to teraz moja ulubiona zupa,  którą z powodzeniem można też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki(...)Przygotować wywar warzywny: W 2 litrach osolonej wody  ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Ziemniaki i paprykę dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.  Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać

Jadło i czytadło
113. Szczupak faszerowany 204

Szczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę,myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić, aczkolwiek nie jest to łatwa czynność. Z mięsa wybrać ości i kręgosłup. Z włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, głowę oraz kręgosłup szczupaka. Mięso szczupaka zmielić w maszynce, dodać przyprawy, jajka, namoczona bułkę, cebulkę(...)podsmażoną na oliwie. Czysty lniany ręcznik rozłożyć na stole a na nim ułożyć skórę ryby, nałożyć mięso formując walec. Skóra ryby nie musi się stykać na końcach. Ciasno zawinąć w ręcznik i gotować w wywarze przez 50 minut.Taki rulon najlepiej gotować w brytfannie.  Zimną rybę kroimy w plastry, dekorujemy i zalewamy galaretą

Jadło i czytadło
153. Bakłażanowy rarytas 207

Całkiem niedawno odkryłam, jak wspaniałym warzywem jest bakłażan. Zakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2  łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości(...)małym ogniu z obu stron na lekko natłuszczonej patelni, tak aby zrobiły się tylko lekko elastyczne. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso lekko przyprawić (nie za dużo, gdyż dodamy sos boloński) i również podsmażyć na oleju, następnie należy je zmielić jeszcze raz, aby po usmażeniu było drobnej konsystencji a nie zbite

Jadło i czytadło
173. Kabaczki nadziewane 211

Sezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie.  1 mały kabaczek 1 szklanka ryżu 300 g mięsa mielonego 2 czerwone papryki 2 cebule 1 słoik przecieru pomidorowego  sól, pieprz, majeranek ser do posypania olej do smażenia Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy na czas(...)przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko.  Mięso  lekko podsmażamy i przyprawiamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, dodajemy mięso i przecier pomidorowy, na samym końcu ryż. Masę mieszamy i przyprawiamy. Krążki kabaczka układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz i zapiekamy 30 minut w 160 stopniach. Na 5 minut przed końcem posypujemy

Jadło i czytadło
Kurczak pieczony z ziemniakami 181

Przekonałam się ostatnio jak pyszne są ziemniaczki pieczone w specjalnym rękawie do pieczenia razem z mięsem. Danie można też przygotować w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Ziemniaczki przechodza aromatem z mięsa i ostatecznie danie pieczone na jednym źródle energii (aspekt oszczędności) jest łatwe, szybkie i pyszne.  Nie będę podawała proporcji, gdyż danie robiłam na tzw. oko. Tak więc miałam kawałki(...)pokroiła w ćwiartki. Można też dodać pieczarki.  Wszystko wrzuciłam do rękawa do pieczenia, szczelnie zamknęłam i zrobiłam kilka dziurek. Piekłam około godziny , ale to zależy od jakości mięsa. Danie było przepyszne

Jadło i czytadło
Spaghetti bolognese 280

pieprz oliwa z oliwek 100 g twardego żółtego sera 500 g makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę,  a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę

Kulinarne przygody Gatity
Delikatne spaghetti z duszonym kurczakiem i warzywami 286

Dzisiaj przedstawie Wam przepis na odmienioną wersję tradycyjnego spagetti.  Wersje ciężkiego sosu na bazie mięsa mielonego zastąpiłam lekkim sosem pomidorowym z  duszoną piersią z kurczaka oraz warzywami. Doskonały pomysł na obiad lub lekką kolację ! Polecam zwłaszcza osobom dbającym o linie lub tym, którym znudziło się tradycyjne spaghetti :)   Składniki: -jedna pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki(...)obieramy oraz również kroimy kostkę.  2. Do garnka wlewamy trochę wody, pokrojonego kurczaka przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz odrobiną carry i wrzucamy do garnka.  Przykrywamy przykrywką by mięso mogło się udusić. 3. W drugim garnku będziemy dusić warzywa. Naczynie również wypełniamy odrobiną wody i wrzucamy najpierw cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojoną paprykę i dusimy.  Gdy warzywa będą

Zdrowo kolorowo lifestylowo
Fileciki z cebulką 414

Pikantne i świetne połączenie filecików z kurczaka z białą cebulą w keczupowym sosie. Nam bardzo smakowało!  1 podwójny filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Ostra czerwona papryka 3 białe cebule Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 2 łyżki pikantnego keczupu Olej do smażenia Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski około 3 cm. Doprawiamy przyprawą do mięsa(...)ostrą czerwoną papryką. Odstawiamy na chwilkę żeby mięso przegryzło się z przyprawami. Następnie smażymy na rumiano. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy osobną patelnię i smażymy pod przykryciem tak żeby cebula zmiękła. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i dodajemy keczup. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze dusimy przez 3-4 minuty. Na talerzu układamy cebulę a na niej fileciki

VioletoweKucharzenie
Meksykańska uczta - chili con carne 208

Feria czerwonych kolorów- papryka, pomidorki cherry, czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków czyli moje chili con care. Składniki: 500 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków cherry 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Zioła prowansalskie Pieprz(...)kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Czosnek oraz papryczkę chilli przeciskamy przez praskę. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dusimy razem z warzywami do zmniejszenia objętości. Następnie dodajemy mięso mielone i czerwoną fasolę. Wszystko dusimy przez 15 minut. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej

VioletoweKucharzenie
Faszerowane pomidory 301

Aromatyczne pomidory nadziane warzywami z ryżem i soczystym kurczakiem. Smaku dodaje kolendra. 6 pomidorów 500 g kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 200 g pieczarek 250 g warzyw na patelnię z ryżem i pieczarkami (użyłam Hortex) Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Kolendra Olej do smażenia Z pomidorów ścinamy wierzch, środek wydrążamy (tak żeby nie uszkodzić ścianek). Filet z kurczaka kroimy(...)kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki.  W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pieczarki, delikatnie podsmażamy po czym dodajemy kurczaka i miąższ z wydrążonych pomidorów. Po 7 minutach dodajemy mieszankę warzyw na patelnię z ryżem i pieczarkami. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa

VioletoweKucharzenie
Pyszna ogórkowa z mięsem gulaszowym 147

Delikatne mięsko i domowy przecier ogórkowy, uwielbiam taka ogórkową. Do tego zaciągnięta śmietanką. Pycha! 500 g mięsa gulaszowego 1 marchew 4 ziemniaki 300 g domowego przecieru ogórkowego 170 g śmietany 18% 2,5 litra bulionu Sól Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy 1 łyżka Vegety Mięso gulaszowe zalewamy bulionem. Ja użyłam przygotowanego wcześniej (z gotowanego kurczaka i warzyw). Dodajemy Vegetę, ziele(...)angielskie i liść laurowy.  Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Warzywa dokładamy do gotującego się mięsa. Po 30 minutach dokładamy przecier ogórkowy, doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na końcu zaciągamy śmietanką

VioletoweKucharzenie
Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym 228

Karkówka o wyrazistym i konkretnym smaku. Mięso jest delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.  Smak zdecydowanie trafił w nasze kubki smakowe. 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki 2 cebule 300 g pieczarek Zalewa: 1 szklanka keczupu 1,5 łyżki chrzanu 1,5 szklanki wody 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki kolendry 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżeczki słodkiej papryki Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w kółka, pieczarki na 4 części. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pieczarkami oraz krążkami cebuli.  W garnku mieszamy wszystkie składniki na zalewę. Gotujemy na małym ogniu i zalewamy nim mięso. Całość pieczemy pod przykryciem

VioletoweKucharzenie