płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy z 2- 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 60 minut do lodówki. Do garnuszka o grubym dnie(...)cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki, tak aby łatwo je było nadziewać na patyczki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, cebulę i pomidorki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej szaszłyki ze wszystkich stron, aż do zbrązowienia. Listki bazylii siekamy i mieszamy z bulgurem. Kaszę wykładamy na talerz i układamy
Kulinarne przygody Gatitygarść świeżych liści bazylii Ja podałam z Dzikim Ryżem i Ryżem Basmati. Poniżej podaję linki do postów: Jak Ugotować Dziki Ryż Jak Ugotować Ryż Basmati W pierwszej kolejności pokroiłam mięso w kostkę. Imbir i czosnek starłam na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzany wok wlałam 4 łyżki oleju, wyłożyłam 4 łyżeczki czerwonej pasty curry i smażyłam przez chwilkę. Do tego(...)dołożyłam mięso pokrojone w kostkę i na dużym ogniu obsmażyłam z każdej strony, mieszając w taki sposób, aby pasta curry pokryła kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka wyłożyłam na talerz. Do woka wlałam pozostałe dwie łyżki oleju, czosnek i imbir i smażyłam przez chwilę. Smażąc nadam wsypałam kurkumę. Wlałam mleczko kokosowe o gotowałam 5 - 7 minut. Włożyłam usmażone wcześniej mięso i gotowałam
Blondynka GotujeGrillować będziemy więc kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy, do tego różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób
Moniki SmakołykiPodobna do pasztetu, ale bardziej niezwykła. Najlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów(...)podobny w smaku:)) pokruszonych w mniejsze kawałki. Wątróbkę umyć i oczyścić. Połowę drobno posiekać (nie mielić, to cały sekret), drugą połowę posolić i zostawić póki co. Posiekaną wątróbkę, z mięsem mielonym i całą resztą dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś ma czas – odstawić na kilka godzin, albo całą noc – ja robię od razu i wychodzi na to samo :) Foremkę podłużną
Pociąg Do KuchniKurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy(...)blenderze. Mieszamy z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiamy pieprzem i słodką i ostrą papryką (jeśli lubicie na ostro, można też dodać chili). Masą orzechowo-paprykową pokrywamy mięso na ryżu. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy nieco ostrej papryki, mieszamy. Czerwonym, pikantnym olejem polej po wierzchu danie. Dekorować papryką słodką albo natką pietruszki. Podobne przepisy Risotto z krewetkami Zupa limonkowa
Pociąg Do Kuchniszalotki – garść suszonych grzybów – 0,5 szkl białego wina – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1 łyżka mąki – 0/5 szkl mleka/ śmietany 18% Wykonanie: Mięso pokroić na cienkie plastry i rozbić (przy rozbijaniu najlepiej przykryć je folią spożywczą). Każdy plaster natrzeć solą i pieprzem oraz rozsmarować na nim cienką warstwę musztardy. Cebulę poszatkować i zeszklić. Przy cieńszym(...)końcu (rozbite plastry mięsa mają mniej więcej kształt prostokąta) kładziemy połowę ogórka, pasek z chleba, trochę zeszkolnej cebuli i kawałek boczku. Mięso zawijamy w roladę – zabezpieczamy ją nitką (białą), wykałaczkami lub specjalnymi igłami do zrazów. Osobiście używam nitki i daje, jak dla mnie, najlepsze efekty trzymania zraza „w kupie”. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na mocnym ogniu
Pociąg Do KuchniPisząc te słowa uświadomiłam sobie, że kasze zaczynają wypierać uwielbiane do tej pory ziemniaki. Nie mam wątpliwości, że wyjdzie mi to na zdrowie. Kiedyś mój obiad wyglądał tak: kawałek mięsa, ziemniaki, surówka. Wstawałam pełna, ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane
Codzienna kuchnia niecodziennarozsypać na dno naczynia, karkówkę upiec z rożna w piekarniku (nadziewamy na szpikulec, a jeśli piec nie jest w niego wyposażony, to na stojak do rożna), plastry przekładać cebulą, mięso ścinać warstwami i zostawić na blaszce na której ustawiony jest stojak z mięsem(aby zostało gorące), w razie potrzeby położyć na nie wiórki masła, gotowe mięso rozłożyć
Kuchnia Beatyjogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się spodziewać zbytniego entuzjazmu ze strony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy(...)Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim
W kuchni KatieMoje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól(...)lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20-30 minut
MarciochaKucharzySkładniki: 40 g mięsa z indyka (ewentualnie z kurczaka) 1 marchewka 1 nieduże jabłko 2-3 łyżki suchego ryżu 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować. 2. Do gotującego mięsa dodać marchewkę startą na tarce jarzynowej i ryż. Gotować do miękkości (ok 20 minut). Po tym czasie dodać jabłko pokrojone w kostkę. Gotować
Kuchnia domowa Anifasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka(...)warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie). 3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je od razu w mące (najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni
Kto ugości moich gości?Przepyszne połączenie mięsa i cukinii super obiad Składniki - 5 plastrów schabu - 1 cukinia ok 20 cm - pęczek ziół zielonych : - pietruszka lubczyk tymianek oregano - sól - pieprz - przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżki startego sera na drobnej tarce - 2 czubate łyżki amarantusa - tarta bułka - 2 jajka Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu rozbić tłuczkiem posypać przyprawą do wieprzowiny - Cukinię zetrzeć(...)przełożyć na sito bardzo mocno odcisnąć dodać amarantus posiekane zioła zielone i starty ser dodać pieprz 2. Powstały farsz podzielić na każdy plaster Zwinąć mięso panierować w jajku i bułce Smażyć na oleju przełożyć roladki do żaroodpornego pojemnika wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 25 minut
W królestwie smaków Beatybyć serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów - i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram mielonego mięsa z indyka połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu pesto zielonego 250 ml śmietanki 30% 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki(...)czosnku oliwa z oliwek parę listków świeżej bazylii sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek
Taste Therapyrozwiązaniem na zarówno ciepłą przekąskę, jak i na danie jedzone na zimno. Jeśli mamy chwilę czasu warto go poświęcić na ich wykonanie. Drożdżowe, miękkie ciasto połączone z kapustą i mięsem mielonym to połączenie jak dla mnie banalne, ale ma w sobie swój charakterystyczny urok.Oczywiście przeze mnie najczęściej jedzone są w obecności czerwonego barszczu. Smacznego! Składniki: Ciasto(...)mąki ćwierć szklanki mleka 5 dag drożdży 1 jajko i 1 żółtko łyżeczka cukru 5 dag tłuszczu szczypta soli Nadzienie: 60 dag kwaszonej kapusty 10 - 15 dag mięsa mielonego średniej wielkości cebula olej do smażenia pieprz, sól Wykonanie: Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, wsypujemy 2 łyżki mąki, cukier mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, jajko
psgotujemy