mięso - 63110 przepisów (strona:1055/4208)

Pierś z kurczaka marynowana w maślance 141

przygotowany kurczak jest bardzo soczysty i niezwykle aromatyczny. Mięso jest miękkie i co najważniejsze - nie wysuszone, czego strasznie nie lubię. Idealnie sprawdzi się na dietetyczny obiad lub jako składnik wszelkich sałatek. Smakuje naprawdę rewelacyjnie i pasuje niemal do wszystkiego. Tym razem kurczaka podałam z makaronem ( Bio Natura ) i konfiturą z żurawiny. Pychota! Jestem też ciekawa na Wasze ulubione i sprawdzone(...)pieprz Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju  Piersi należy umyć i dokładnie osuszyć. (W razie potrzeby można rozciąć na mniejsze kawałki i delikatnie rozklepać, ale nie standardowym tłuczkiem do mięsa. Lepiej dłonią, bądź trzonkiem noża.) Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i umieścić je w misce. Całość zalać maślanką i wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz pokruszonymi listkami laurowymi. (Każdy kawałek

Di gotuje
Paszteciki z miesa ze szpinakiem 349

mięsa gotowanego bez kości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz do smażenia (masło, smalec), 1 opakowanie ciasta francuskiego*, Szpinak ułożyć na sicie, zostawić do rozmrożenia. Mięso zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie(...)dodać czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym. Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Na szpinaku ułożyć masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny

królestwo garów
Domowe wędliny 203

jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy. Wędliny możemy podzielić na mięsa trwałe(...)się w cierpliwość, szybko możemy jednak przekonać się, że ciężka praca opłaciła się i w naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również

Kuchcik gotuje
schab pieczony nadziany morelą 168

moreli 2 cebule 5 ząbków czosnku 60 ml oleju sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka składniki na sos: wywar z pieczonego schabu 1 łyża mąki ok. 125 ml wody wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowy. Następnie wzdłuż, przez środek wąskim, długim nożem robimy otwór, który nadziewamy morelami. Końce spinamy patyczkami do szaszłyków. Całość oprószamy solą oraz pieprzem, opcjonalnie papryką, polewamy(...)czosnkiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscy na ok. 12 godz. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i i pieczemy pod przykryciem przez ok. 90 min. w 150 st. C. Gdy mięso będzie upieczone wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia a następnie kroimy w plastry. Do wywaru powstałego po pieczeniu dodajemy mąkę oraz wodę mieszamy. Mięso zalewamy sosem i podgrzewamy. Podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierś z indyka na kanapki. 158

łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, wlewamy sok z cytryny i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Następnie nacieramy dokładnie mięso z każdej strony - wkładamy w rękaw do pieczenia i zostawiamy na 24 godz. w lodówce do zamarynowania. Po tym czasie mięso w rękawie układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut, po tym czasie rozcinamy worek i pieczemy jeszcze 15 minut. Po upieczeniu dajemy mięsu jeszcze odpocząć ok 10-15 min. by pozostało soczyste. Smacznego

Moje-pitraszenie
Domowy pasztet 156

wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Następnego dnia wyciągamy wszystko z wywaru. Z warzyw zostawiamy tylko marchewkę i pietruszkę, resztę odrzucamy. Czerstwą bułkę moczymy w odrobinie zimnego wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki: wątróbkę, mięso, warzywa, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką i podsmażoną

Kulinarne przemyslenia
Wolno pieczony łosoś w cytrynowym sosie budyniowym -curd 243

gęstą staynową emulsją. Posmarować lekko filet powstałą emulsją cytrynową i oprószyć lekko solą. Wstawić blaszkę z łososiem do piekarnika i piec w 120*C przez 25 minut. Nie dłużej. Mięso łososia jest bardzo delikatne i zawsze proces smażenia lub pieczenia przerywa się gdy mięso w środku jest jeszcze różowe i szkliste. Będzie ono wciąż "dochodzić" nawet po wyjęciu z piekarnika(...)Zbyt późne wyjmowanie łososia z piekarnika lub patelni jest zawsze powodem przesmażenia, czyli wysuszenia mięsa. Po wyjęciu z piekarnika posypać łososia od razu siekanym koperkiem. Podawać do ziemniaczków z wody lub białego ryżu

Sztuka gotowania w/g Samiry
MAKARON Z WOŁOWINĄ 154

SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g makaronu chińskiego 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 10 dag sera tartego żółtego 1 Marchewka 20 dag ananasa z puszki Przyprawy:sól i pieprz, czosnek, papryka czerwona PRZYGOTOWANIE:  Na rozgrzaną patelnię wykładam mięso mielone. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki. Ananasa w puszce kroję(...)drobno. Do mięsa dodaję ananasa i marchewkę. Dodaję koncentrat pomidorowy i 100 ml wody. Mieszam wszystko. Następnie dodaję makaron chiński. Mieszam i duszę ok 10 min. Co jakiś czas mieszając. Na koniec posypuję serem żółtym tartym

Gotowanie Patki
Sałatka z pieczonym kurczakiem, serem i musztardą 244

Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z pieczonym mięsem z kurczaka, żółtym serem, pomidorem i ogórkiem. Wyrazistego smaku nadaje dodatek musztardy. 1 pieczony filet z kurczaka 3 pomidory 200 g żółtego sera 1 ogórek 1 łyżka musztardy stołowej WOM Parczew 2 łyżki majonezu Sól Pieprz 2 łyżki natki pietruszki Mięso z fileta kroimy w kosteczkę. Ja wykorzystałam mięso, które zostało

VioletoweKucharzenie
Literkowy rosół 189

średnia cebula  3 łyżki warzywka  pieprz czarny  sól  paczka makaronu ( według uznania ) Wykonanie  Do garnka wkładamy porcje rosołową , zalewamy woda do momentu zakrycia mięsa , następnie obieramy nasze wszystkie warzywa , myjemy pod bieżąca wodą i dodajemy do naszego garnka z mięsem , cebulę natomiast obieram i opiekam nad gazem tak aby była lekko przypalona , i także dodaje(...)naszego mięsa w garnku , dodaję warzywko i gotuję bardzo wolno , co jakiś czas dolewam pół szklanki zimnej wody . Po około 2 godzinach gotowania rosołu , sprawdzamy jaki ma smak i według uznania doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , między czasie gotujemy makaron , jak makaron jest ugotowany rosół mamy gotowy do podania , ja do posypania użyłam pietruszki na wierzch

Mój Smak
Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, gozdzikami i galka czyli "Z choinka w tle" 227

drobiowej i wędzonego boczku 1/2 pęczka tymianku 1 cała gałka muszkatołowa 1 pęczek natki pietruszki 1 duża garść bułki tartej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 płaska łyżeczka pieprzu Mięso mielimy na najgrubszych oczkach maszynki. Wątróbkę i boczek mocno rozdrabniamy w malakserze lub w maszynce do mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Mięso, boczek, wątróbkę, listki tymianku, połowę startej gałki umieszczamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 181

Pierogi z mięsem i kapustą idealne zrobione przez Mojego Tatę. Polecam każdemu. To moja propozycja na Święta:)  SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku(...)masła PRZYGOTOWANIE:  Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Studzę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę

Gotowanie Patki
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 276

Dziś przedstawiam przepis na pierogi z kaczką i figami, które stanowią doskonałą alternatywę dla tych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące(...)wrzątku. Podziel je na 4 równe części, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. W pojemniku blendera umieść kaczkę, pora i pietruszkę i zmiksuj, by otrzymać konsystencję mięsa mielonego. Przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmaż przez 5 minut. Dodaj kiełbasę, figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw

karmelowy
Wegański Twarożek Musztardowy 159

kanapkę! Tak powstał pyszny i pożywny Wegański Twarożek o smaku musztardowym. Tofu to doskonałe źródło białka dlatego warto je włączyć do swojego jadłospisu i tym samym ograniczyć trochę spożycie mięsa i nabiału. Wiem, że wiele osób nie przepada za jego smakiem, więc grunt to dobrze je przyrządzić, np. z dodatkiem musztardy. Gdyby ktoś parę lat temu powiedział, że ograniczę spożycie(...)mięsa i zostanę semiwegetarianinem to pewnie bym nie uwierzyła. A wręcz na pewno bym nie uwierzyła :D! A jednak… Moja decyzja z początku była podyktowana tym, aby zadbać o zdrowe i świadome odżywianie, a później kiedy w moim domu wylądował i zamieszkał z nami króliczek była to również decyzja związana z troską o (moim zdaniem) nadmierne wykorzystywanie zwierząt

rabarbarowo
Domowa wędlina + film 150

wędlina idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem tatarskim, chrzanowym lub sałatką.     składniki na 1,5 kg wędliny 1,5 kg schabu lub innego mięsa ( łopatki , karkówki, boczku, fileta z indyka ) 2 litry wody 1/3 szklanki soli ( schab, filet z indyka ) lub 1/2 szklanki soli ( łopatka, karkówka, boczek ) 1 łyżka cukru 4-5 ząbków czosnku(...)ziołowy pieprz, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz czosnek. Do wody dodajemy również musztardę i majonez, całość dokładnie mieszamy, zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej zalewy wkładamy mięso, wszystko doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na noc. Rano wszystko ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na niewielkim ogniu 10 minut i odstawiamy

Smakowite Dania