mięso - 63110 przepisów (strona:1055/4208)

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta 315

pokrojona w drobną kostkę 80g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki 1 papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych 300g wieprzowego mięsa mielonego 300g passaty 250g ulubionego makaronu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez 2 minuty(...)mieszając od czasu do czasu. Dodaj chili, suszone pomidory i mięso i smaż przez kolejne 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Wmieszaj passatę i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, aż będzie al dente czyli lekko twardy, odcedź

karmelowy
Jarzynowa na indyku 196

drobnego makaronu-zwierzaczki lub muszelki 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 szklanki słodkiej 18% śmietanki   sól himalajska  do smaku natka pietruszki do posypania Jak wykonać ?  Mięso myję, kroję na grubsze kawałki, wkładam do garnka, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewam wodą wsypuję sól do smaku i doprowadzam do wrzenia, w tym czasie obieram resztę warzyw, kroję(...)dodaję do garnka z mięsem, wsypuję ziele angielskie, dodaję liść laurowy, wsypuję groszek zielony, gotuję zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania wsypuję makaron, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam solą do smaku, zabielam śmietanką i zestawiam z ognia.  Dla dzieci zupę miksuję z mięsem. Dla reszty podaję posypaną natką pietruszki

Wanilia i Kardamon
Żeberka w sosie słodko – pikantnym 208

się zagotowało dodałam pozostałe składniki sosu. Wymieszałam i zostawiłam na małym gazie do gotowania na około 15 minut. W tym czasie sos się zgęścił, ponieważ część  się zredukowała. Mięso po ugotowaniu wyjęłam z garnka. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, zalałam sosem, przykryłam srebrną folią i wstawiłam do piekarnika na 45 minut. 15 minut przed(...)końcem pieczenia poodwracałam żeberka na drugą stronę i ponownie wstawiłam do pieczenia. Sprawdziłam czy mięso jest miękkie.  Żeberka wymagały dopieczenia, więc wstawiłam je do piekarnika jeszcze na 15 minut, tym razem bez przykrycia, żeby się trochę zarumieniły. Żeberka są doskonale upieczone. Są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Sos wspaniały delikatnie słodki z pikantną nutą chili. Wspaniale

Kuchnia u Krysi
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną – kuchnia regionalna 225

Podkarpackie kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, z dodatkiem, jaj i czosnku przez praskę przeciśniętego. Wszystkie połączone ze sobą składniki, sprawiają, że po u smażeniu powstają z nich smaczne kotleciki. Z sosem podane, zieleniną posypane, są w przygotowaniu banalne, a w smaku genialne. Jeśli do Sanoka, przyjedziecie to w centrum Rynku je znajdziecie. Warto wstąpić do Karczmy gdzie regionalnie gotują(...)najbliższym czasie w te rejony się nie wybieracie, to gotowy przepis na nie, tu macie :) Sos do nich według własnych smaków przygotujcie i  Hereczanyki smakujcie. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wołowo - wieprzowego), ½ kg kaszy gryczanej palonej, 2 jajka, 4 - 6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości), sól do smaku, pieprz czarny do smaku, masło klarowane do smażenia. Przygotowanie: Kaszę

Moniki Smakołyki
Gulasz z szynki 167

Bardzo dobry gulasz, można go jeść z kaszą, ryżem, ziemniakami itp. Mięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem papryką słodką i ostrą, wymieszać. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż lekko się zeszkli. Dodać pokrojoną drobno szynkę, grzybki pokrojone w plasterki i mięso, smażyć mieszając aż mięso się lekko zarumieni. Wlać sok pomidorowy, dodać liście selera

Kuchnia Pokoleń
Rozgrzewająca zupa gulaszowa 167

Zupa w sam raz na chłodne jesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy(...)kostkę, cebulę w piórka. Cebulę i mięso podsmażamy na patelni, następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki lub kostkę marchew i dusimy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i paprykę pokrojoną

e-PrzepisyKulinarne
Galareta wieprzowa 375

wodą około 2 cm ponad surowiec.Dodajemy sól i gotujemy na malutkim ogniu 2 godz.Czasami delikatnkie mieszamy.Gdy warzywa będą mięciutkie wyjmujemy.Następnie dodajemy przyprawy i dalej gotujemy na małym ogniu.Gdy mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości wyjmujemy je z wywaru łyżką cedzakową. W razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i pierzem, przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze(...)kawałki, a marchewkę w kostkę lub plastry.Do pojemników ,salaterek lub słoików na dno układamy marchew i pietruszkę następnie dajemy mięso i zalewamy wywarem.Słoiki zalewamy wywarem gorącym.Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce.Na drugi dzień podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem. SMACZNEGO Ps.galaretę w słoikach proponuje dodatkowo zapasteryzować będzie mogła postać nam dłużej w lodówce.Na mokro

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa ze świeżych pomidorów 170

litry wody 200 ml.śmietany 18% 2 łyżki mąki 5 ziaren pieprzu Przyprawa do rosołowa Swojski Wyrób Sól,pieprz Natka pietruszki Dowolny makaron Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy umyte mięso, dodajemy obrane i umyte warzywa, zalewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy pieprz ziarnisty, doprawiamy do smaku solą oraz przyprawę rosołową, gotujemy do miękkości mięsa. Umyte pomidory kroimy na mniejsze kawałki(...)garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Dusimy na małym ogniu do momentu aż pomidory będą się rozpadać, przecieramy przez sitko. Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy przetarte pomidory, zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut. Zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy

Bajeczna Kuchnia
Makaron z mięsem i pomidorami 196

Kolejna propozycja na podanie makaronu tagliatelle. Tym razem wersja z mięsem. Sos pomidorowy pachnie oregano i bazylią. Wyczuwamy w nim również delikatną nutę czosnku. Składniki (3 porcje): 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej łopatki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano(...)Grana Padano (można pominąć) 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia.  Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Całość

Smak mojego domu
Kartacze / Pyzy z mięsem 168

podczas obiadu mogę przenieść się w dowolne miejsce w Polsce lub na świecie:). I dlatego tak bardzo kocham te podróże. Myśląc "Podlasie" od razu mam przed oczami pyzy z mięsem, zwane tam kartaczami, bo tam kocha się wszystko co ziemniaczane:). I na taki obiad Was dziś zapraszam.   Ciasto: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej(...)Farsz: 500g mięsa mielonego 1 jajko L 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu  Do okraszenia: 300g chudego boczku 3 duże cebule 1. Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, 1 kg trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy. Ziemniaki surowe i ugotowane łączymy, dodajemy mąkę ziemniaczną zaczynając

Szefowa kuchni
Marokański gulasz z ciecierzycą 237

natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek przyprawy ras el hanout, 6 łyżek oliwy, 2 łyżeczek cukru, 300 gram kaszy kuskus, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przesmażenia mięsa. Jagnięcinę pokroiłem w dwucentymetrową kostkę i przez 4 minuty smażyłem na trzech łyżkach oliwy. Następnie przełożyłem mięso do garnka. Zalałem je 500 ml bulionu warzywnego. Dodałem dwie puszki ciecierzycy wraz(...)zalewą oraz dwie puszki pomidorów. Całość gotowałem przez około 40 minut, aby mięso stało się całkowicie miękkie, w razie potrzeby uzupełniając sos czystą wodą. Na patelni, na której smażyłem jagnięcinę rozgrzałem trzy łyżki oliwy. Do gorącej oliwy wrzuciłem pokrojonego w centymetrową kostkę bakłażana, pokrojoną drobno papryczkę chili wraz z pestkami, cztery pokrojone na ćwiartki cebule dymki i trzy przeciśnięte przez

Wyprawy kulinarne
Gołąbki – przepisy na gołąbki 895

Gołąbki z ryżem i mięsem to smak mojego dzieciństwa. Rodzinne i niemalże lubiane przez wszystkich domowe danie. Mój najstarszy i najmłodszy syn nie lubi gołąbków, więc kiedy przyrządzam to danie, dla nich robię mielone. Za to moje średnie dziecko uwielbia je. Kiedy je robię zawsze się pyta ile? Nie ma znaczenia czy przyrządzę pełną blachę, czy w dużym garnku. Jonas(...)przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 duża cebula 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 jajko 5 szklanek ugotowanego ryżu, gruboziarnistego sól i pieprz

codojedzenia
Pasztet z indyka i wątróbki z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami 184

już jest całkiem jesienny przepis, na ciężkie ale smaczne danie. Pyszny pasztet z wątróbki drobiowej, z gotowanym mięsem z indyka oraz gotowanym selerem i pietruszką z dodatkiem dużej ilości orzechów włoskich i suszonych pomidorów. Dla wszystkich wielbicieli mięsnych dań lub pasztetów, polecam! Ten jest wyśmienity. Składniki (na 1 formę, "keksówkę", o bokach 10 x 20 cm): 200 gram wątróbki drobiowej(...)cebula 2 ząbki czosnku 300 gram gotowanego mięsa z indyka (z udek, skrzydełek) 1 gotowana pietruszka 1/2 gotowanego selera 2 jajka 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oleju rzepakowego z pomidorów suszonych przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, czarny pieprz, mielony kminek, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielona kolendra 1 łyżeczka soli 5-6 suszonych pomidorów 1/2 szklanki

Mango Papaja
Chili con carne 210

Składniki (na dwie porcje) - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 cebule (ok.140 g), - 100 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - puszka fasoli czerwonej bez zalewy (ok. 220 g), - papryka (ok. 150 g), - puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g), - woreczek ryżu brązowego (ok. 100g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę(...)szklimy na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. 3. Do papryki dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. 4. Dodajemy odsączoną fasolę i pomidory. Dusimy kilka minut. 5. Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami, solą i pieprzem. 6. Podajemy z ryżem. Chili con carne jest bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Cepeliny z mięsem 138

sól * PRZYGOTOWANIE Ciasto Ziemniaki obierz i podziel w stosunku 1:2. Kilogram ugotuj w posolonej wodzie do miękkości, a następnie przeciśnij przez prasę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Pozostałe 2 kg zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsącz z wody za pomocą gazy lub pończochy. Wodę odstaw w naczyniu na co najmniej kwadrans, zaś surowe ziemniaki(...)Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dosyp mąkę ziemniaczaną (ja dosypałem 3 łyżki). Ciasto powinno przypominać konsystencją to na kluski śląskie. Farsz Łopatkę oraz boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z olejem. Następnie wymieszaj razem z mięsem. Dodaj otarte ząbki czosnku, majeranek oraz wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Farsz dokładnie

Food Square