mięso - 63110 przepisów (strona:1051/4208)

Pieczone udźce kurczaka z warzywami 183

łyżki imbiru (posiekanego w drobną kostkę)  4 ząbki czosnku (posiekane w drobną kostkę) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy przykrywką i odkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)Pieczemy 1 godzinę pod przykryciem. Po godzinie do kurczaka dodajemy zamrożone warzywa i pokrojoną w średnią kostkę paprykę. Pieczemy pod przykryciem 45 minut również w 180°C. Tak upieczone mięso podajemy np. z kaszą orkiszową bądź ryżem

Qchnia po prostu
Zupa porowa z klopsikami 180

Iście syta zupa, z dodatkiem pysznego, indyczego mięsa połączonego z parmezanem. A ten smak, brązowych pieczarek, które aromatem dorównują grzybom leśnym, jest niesamowity. Polecamy część podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę. Składniki 50 g masła 3 białe części pora 2 ząbki czosnku 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku(...)bulionu drobiowego natka pietruszki Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 50 g startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy drobno pokrojone pory oraz przepuszczony przez praskę czosnek, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone

R'n'G Kitchen
Schab z pieczarkami 147

Przepisów na przygotowanie schabu jest wiele. Sposobów na przygotowanie tego rodzaju mięsa jest wiele. Schab można usmażyć w panierce , lub podać duszony w sosie . Schab duszony w winie to danie wykwintne. Wspaniale sprawdzi się jako niedzielny obiad czy uroczysta kolacja. Składniki: 70 dag schabu 50 dag pieczarek 1 czerwona cebula szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki śmietany łyżka oregano łyżka(...)Smażymy na smalcu na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone na połówki pieczarki. Odparowujmy je z nadmiaru wody. Warzywa dokładamy do mięsa. Wlewamy wino. Dusimy pod przykryciem przez 30-45 minut. Mięso wyciągamy z garnka. Sos zabielamy śmietaną. Dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy schab. Jeszcze chwilę dusimy. Wieprzowinę

Pobite gary Barbary
Roladka z kurczakiem, papryką i cebulą 164

oliwy Sos: 1 łyżkę jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka natki z pietruszki (posiekanej) 1 ząbek czosnku szczypta soli Przygotowanie: Z piersi odciąć polędwiczkę i naciąć mięso wzdłuż, tworząc kieszonkę na farsz . Delikatnie rozbić. Przygotowanie marynaty; 70 g papryki zetrzeć na tarce, pozostawiając jedynie skórkę. Zgnieść czosnek. Dodać sok z cytryny, oliwę, paprykę(...)wymieszać wszystkie wyżej podane składniki na sos ze sobą i gotowe. Krok po kroku: 1. Przygotować pierś z kurczaka 2. Przygotować marynatę 3. Zamarynować mięso 4. Przygotować farsz 5. Nafaszerować mięso 6. Zawinąć roladę szczelnie w folię 7. Wymieszać wszystkie składniki na sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Roladka z kurczakiem

KuchniaWeDwoje.pl
Pałeczki z kurczaka w miodzie 122

Nowa słodka odsłona podudzi z kurczaka w miodzie. Soczyste i mięciutkie mięso w złotym kolorze. Czas wykonania: 1 h + minimum 6 h marynowania Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 podudzia z kurczaka Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki(...)minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia delikatnie odwrócić worek na drugą stronę. Krok po kroku: 1. Wymieszać składniki na marynatę 2. Zamarynować mięso 3. Pałeczki przełożyć do worka do pieczenia 4. Rozciąć worek i piec do momentu zarumienienia mięsa Pobierz wersję do druku: Pobierz Pałeczki z kurczaka

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka gyros warstwowa 210

fileta z kurczaka 3 ogórki konserwowe 6 łyżek kukurydzy 3 czerwone cebule 3 łyżki przyprawa do kurczaka 2 łyżki oliwy 8 łyżek ketchupu 8 łyżek majonezu Przygotowanie: Mięso z kurczaka pokroić w dużą kostkę i wymieszać z oliwą i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć. Posiekać sałatę i cebulę. Ogórka pokroić(...)niewielką kostkę. Sałatkę wykładać warstwowo: kurczak, ketchup, cebula, ogórek, kukurydza, majonez i na górę sałatę pekińską. Krok po kroku: 1. Pokroić mięso i obtoczyć w przyprawach 2. Podsmażyć mięso 3. Wymieszać składniki na sos 4. Pokroić warzywa Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka gyros warstwowa Artykuł Sałatka gyros warstwowa pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z indykiem, selerem naciowym i żurawiną 265

Pyszna sałatka z kawałkami mięsa z indyka, chrupiącym selerem naciowym i słodką żurawiną – świetne połączenie smaków. Idealna sałatka na przyjęcia, którą można przygotować nawet dzień wcześniej i nic się z nią nie stanie (nie będzie ani wodnista, ani wysuszona). Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 8 Składniki: 500 g fileta z indyka(...)kurczaka 400 g selera naciowego 200 g żurawiny 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Mięso pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Doprawić kurkumą i odrobiną curry (aby uzyskać ładny żółty kolor). Żurawinę namoczyć przez 10 minut w letniej wodzie, następnie

KuchniaWeDwoje.pl
Polędwica a’la Wellington 131

umyć i osuszyć. Na patelni roztopić masło i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Smaży je tak długo aż cała woda z pieczarek wyparuje. Odstawić na bok, lekko przestudzić. Przygotowanie mięsa – polędwiczki oczyścić z błonek i tłuszczu jeśli takie mają. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką o ostrą, obsypać suszonymi ziołami.Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki obsmażyć szybko(...)mięso, na wysokiej temperaturze. Chodzi o to, żeby soki z mięsa nie wylewały się podczas pieczenia. Dzięki temu polędwiczka będzie pyszna i nie sucha. Zostawić ją na kilka minut, żeby odpoczęła i lekko ostygła. Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże Ci w zawinięciu rolady. Na folii rozłożyć kolejno płaty szynki. Na szynkę rozłożyć równo warstwę pieczarek

Kuchnia Pokoleń
Kwaśnica ( nie mylić z kapuśniakiem) wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 178

różnic.  Kapuśniak może być z każdego rodzaju kapusty szatkowanej z główki. Może też być z kiszonej lub pół na pół z surową. Ma dodatek warzyw i coś z mięsa. Natomiast kwaśnica jest tylko z kiszonej kapusty, na wieprzowinie ( najlepiej świńskiej głowie),  czymś wędzonym, bez warzyw. Dopuszczalna jest marchewka, jeżeli nie było jej w kiszonej kapuście. Zupa powinna być(...)Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu  2006-08-31 kategoria  Gotowe dania i potrawy województwo  woj. śląskie Wygląd: Klarowny wywar z kiszonej kapusty i mięsa wieprzowego. Z gotowanymi kawałkami mięsa wieprzowego, ziemniaków, kapusty kiszonej, marchewki. A więc bierzemy się za głosowanie własnej kwaśnicy. Ja swoją zupkę zrobiłam na łopatce, dodałam też kawałek kiełbasy

Dieta moja pasja
Strogonow ze schabu i pieczarek 178

Znudziły się nam już klasyczne schabowe więc postanowiłam przygotować coś innego z użyciem tego mięsa. Padło na taki oszukany strogonow, bo mięso z sosem sprawdza się idealnie na obiad. Polecam! Składniki : * 400g schabu bez kości * łyżka tłuszczu do smażenia  * łyżka mąki pszennej  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka  * kilka pieczarek  * łyżka koncentratu pomidorowego  * słodka(...)mielona papryka, sól, pieprz  * śmietana  Przygotowanie : Mięso pokroić w długie paski, oprószyć mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać

Magiczne Życie Marty
Coq au vin czyli kogut w winie 200

sprawą młodych francuskich kogutów, które były do kupienia w jednej z dużych sieci marketów. Kogucik był niewielki, ważył niecały kilogram, robiłam jednego, ale lepiej robić większą porcję. Dusiłam mięso w garnku na kuchence - ok 2 godzin. Wyszło pysznie, jednak zbyt mocno odparowałam sos. Chcąc nie chcąc, zrobiłam powtórkę. Tym razem garnek z mięsem wstawiłam do piekarnika i pilnowałam(...)dodać małe obrane, cebulki, obrane, pokrojone marchewki i zioła. Przykryć i wstawić do lodówki. Następnego dnia kurczaka i warzywa odsączyć z wina. Osuszyć. W garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na oliwie, na rumiano ze wszystkich stron, Odłożyć na bok, a do garnka włożyć osączone cebulki, marchewki, dodać czosnek, chwilę podsmażać mieszając. Włożyć kurczaka, zalać wszystko odstawionym winem, dodać sól

Stare Gary
Domowe wędliny 133

jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy. Wędliny możemy podzielić na mięsa trwałe(...)się w cierpliwość, szybko możemy jednak przekonać się, że ciężka praca opłaciła się i w naszej lodówce zagoszczą najlepszej jakości wędliny. Warto również nabyć odpowiedniej wiedzy, dotyczącej poszczególnych rodzajów mięs, czy też sposobów obróbki – przykładem mogą być rzeczy peklowane, których nie można piec, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje rakotwórcze. Kiedy przyrządzimy już smaczną wędlinę, zadbajmy również

Kuchcik gotuje
Puszysta pasta mięsna z olejem rydzowym 212

Bardzo aromatyczna pasta do pieczywa. Połączenie kurczaka z pieczonym mięsem i olejem rydzowym to fantastyczne trio. Składniki 2 ugotowane udka z kurczaka 100 g pieczonej karkówki lub innego mięsa 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka masła ok. 1 łyżka oleju rydzowego ok. 1 łyżka śmietany 18 % sól pieprz gałka muszkatołowa papryka słodka i ostra w proszku natka pietruszki(...)udek usuwamy skórę i kości, karkówkę kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy mięso do malaksera. 2. Dodajemy natkę pietruszki, masło oraz siemię lniane. 3. Wlewamy olej rydzowy i śmietanę. Składniki miksujemy. 4. Jeżeli pasta jest mało puszysta dolewamy olej lub śmietanę. 5. Na koniec doprawiamy pozostałymi przyprawami według uznania. 6. Pasta doskonale nadaje się do faszerowania jajek, wytrawnych babeczek lub innych

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kotlety z indyka z pieczarkami i pieczonymi batatami 150

Pyszne, szybkie i zdrowe kotleciki z mięsa z indyka z dodatkiem pieczonych batatów z sosem czosnkowym. Polecam :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 339 kcal) 500 g mięsa mielonego z indyka  150 g pieczarek 1 pęczek pietruszki  1 jajko 2 łyżki mąka pszennej 2 duże bataty 200 ml jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól(...)tymiankiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30-35 minut. Pieczarki ścieramy na tarce, pietruszkę siekamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i mąkę. Formujemy 4 kotlety i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto.  Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Moje Kuchenne Rewelacje
ROLADY Z JARZYNKĄ 152

blogowaniem. Wracam do was z pyszną propozycją na obiad.Roladki z jarzynką to fajny sposób by przemycić trochę witamin. Polecam,z pewnością nie będziecie żałować. Składniki:   6 plastrów mięsa wieprzowego ( u mnie szynka) 1 marchewka 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 większy ogórek kiszony 10-15 dag wędliny ( u mnie boczek) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej musztardy sól,pieprz(...)łyżki mąki pszennej  ewent 1/2 szklanki śmietany słodkiej Mięso pokroić w poprzek włókien,rozbić na cienkie płaty,posolić,posypać pieprzem. Wędlinę pokroić na drobną kostkę,podsmażyć. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulę,ogórek pokroić w drobną kostkę.Wszystko razem wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,pieprz oraz musztardę. Farsz nałożyć na porcję mięsa,zwinąć

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania