łodygę mięty i oliwą.Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum.Dodać filety z kurczaka i gotować na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie.Filety i miętę wyjąć z garnka.Gdy mięso ostygnie pokroić w cienkie plasterki.W tym czasie wsypać ryż , gotować na małym ogniu 25-30 minut do miękkości.Do zupy włożyć(...)kawałki kurczaka, dodać sok z cytryny i całość mieszać 1-2 minuty, aż mięso się zagrzeje.Doprawić do smaku, dodać posiekaną miętę i wymieszać
Moje domowe kucharzeniekurczak w towarzystwie brokułów z domowym sosem teriyaki - z ryżem basmati ... Koniecznie wypróbujcie ten przepis! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 480 kcal) 2 woreczki ryżu basmati 600 g mięsa z udek kurczaka 1 szt. brokuła - 500 g 1,5 łyżki oleju sezamowego sól, pieprz podprażony na suchej patelni sezam - 1 łyżka Sos teriyaki: 100 ml wody(...)imbiru 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) do zagęszczenia: wymieszane 4 łyżki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z mięsa usuwamy ewentualny tłuszcz - kroimy w paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy olej sezamowy - mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente
Moje Kuchenne Rewelacjeleżakowaniu w lodówce. I powiem Wam, że jestem zaskoczona. Ciasto podsypane mąką i cieńko wywałkowane jest zupełnie inne. Tym razem na pizzy umieściłam resztki zalegające w lodówce, kawałek chorizo, mięso pieczone z kurczaka, papryke czerwoną, seler naciowy i pokrojone drobno resztki różnych serów. Bardzo urozmaicona i oryginalna w smaku pizza. Powtórzę Wam przepis na ciasto, żebyście nie musieli szukać Pizza(...)szklanka letniej wody ścinki (drobne) różnych gatunków żółtego sera (około 250 ml) 1 łyżka suszonego oregano 200 ml przecieru pomidorowo-paprykowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego kawałki pieczonego mięsa kawałek chorizo 1 czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego 1 łyżka masła sklarowanego sól i pieprz do smaku Wsyp mąkę pszenną do miski, zrób dołek. Wlej w dołek
Gotuj Sam!łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 sałata lodowa 3-4 pomidory dowolny ulubiony sos: czosnkowy, ketchup, majonez, musztardowo-miodowy, itp. Piersi opłukać pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso podzielić na mniejsze kawałki, przekrawając w poprzek włókien. Jajka roztrzepać z solą, słodką i ostrą papryką. Pokrojone mięso przełożyć do roztrzepanych jajek. Wymieszać i odstawić do lodówki. W tym czasie(...)pokroić sałatę, pomidory i przygotować sosy. Mięso wyjąc z lodówki. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Na naleśniku posmarowanym ulubionym sosem układać pokrojoną sałatę, kawałki pomidora oraz usmażonego kurczaka. Jeden z brzegów założyć do środka, a następnie zwinąć naleśnik w rulonik. Założony dół zabezpieczy
Codzienna kuchnia niecodziennasmażenia Przygotowanie: Suchy ryż wsypać na rozgrzany olej, smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie zalać ryż odmierzoną ilością gorącej wody dodać sól, pieprz gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Mięso pokroić w drobną kostkę , cebulę drobno. Mięso oprószyć solą, papryką, chwilę razem z cebulą smażyć na oleju po czym przełożyć do ryżu. Gdy woda już prawie cała zostanie wchłonięta przez(...)ryż, wodę z mieszanki warzywnej połączyć z koncentratem i wraz z warzywami dodać do ryżu z mięsem. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać starkowanym ulubionym serem i zapiec w piekarniku w 180stopniach do rozpuszczenia sera
W garach u Gosiłyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki konopnej 2 jajka 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka sezamu 1 plaster mięsa z serca wołowego około 200-250 gram 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe gałązka rozmarynu ziele angielskie 2 łyżki dżemu Łowicz 100 % z owoców Czarny Bez 2 łyżki tartych(...)buraczkami, czarnym czosnkiem, sokiem z cytryny, wodą i oliwą z oliwek. Plaster serca wołowego marynujemy przez noc w winie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i rozmarynu. Należy wyjąć mięso z lodówki i osuszyć z marynaty (ręcznikiem papierowym), gdy zaczynamy przygotowywać ciasto na bułkę, tak aby nabrało temperatury pokojowej. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami klarowanego masła, gdy tłuszcz jest już
Quinoa Raz!Mój kolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu:) Pasta kanapkowa, która z pewnością wzbogaci i urozmaici codzienny jadłospis. Łatwa do przygotowania, pyszna. składniki: ok 300 g mięsa z rosołu 3 jaja na twardo garść czarnych oliwek cebula sól, pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu greckiego duża łyżka majonezu Oddzielone od kości mięso drobniutko pokroić. Jaja zetrzeć na tarce o grubych
6niebomnie w zachwyt. Zdecydowanie ta przystawka to jest sztos! Moje danie główne, czyli stek z antrykotu z kością Tomahawk to zdecydowanie coś dla zadeklarowanych mięsożerców. Konkretna porcja soczystego mięsa podana na gorącym kamieniu (świetny sposób na samodzielne dobranie stopnia wysmażenia) spowodowała pobudzenie u mnie atawistycznych odruchów. Stek podany był z sympatyczną sałatką, fajnym i ostrym kimchi oraz domowego wyrobu(...)masłem z palonym sianem, które cudownie podkreślało smak mięsa. Zwieńczeniem uczty była pomysłowa dekonstrukcja sernika podawana z figami i lodami hibiskusowymi. To był zdecydowanie przyjemny, nie za słodki i lekki deser, który mimo wciągnięcia przeze mnie funta mięsa, pozwolił jeszcze jakimś cudem wstać od stołu. Następnym razem czaję się jednak na bezy z mango, marakują i wasabi
Food Squaredrobiu. Składniki: 1/2 kg marchewki, 1/2 kg udźca indyka bez kości, cynamon, estragon,curry, pieprz, sól. Przygotowanie: do garnka wlać trochę wody i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki lub półplasterki. Do gotującej się wody wrzucić mięso, przemieszać i potrzymać na większym ogniu, aby całe mięso zmieniło kolor, zmniejszyć temperaturę
Państwo Wojtczuk gotująprzesadzi z ilością. Karkówkę zawsze warto utłuc i zostawić chociaż na pół godziny w marynacie. Nie wolno jej solić zanim nie trafi na patelnię - bo będzie sucha i twarda. Mięso wrzucamy na bardzo gorącą patelnię i szybko obsmażamy, zamykając możliwość uciekania wody. Potem już w zależności od przepisu, byle nie spalić. Użyte składniki marynaty (na jeden kotlet): 2 łyżki nierafinowanego(...)opcjonalnie, już po obsmażeniu Marynować 30-60 minut i na gorącą patelnię. Po obsmażeniu z obu stron, posolić , zmniejszyć ilość ciepła i smażyć jeszcze ok 5 minut - byle tylko mięso straciło surowość. Karkówkę należy przekładać z boku na bok, aby się czosnek i pieprz nie spaliły. Solenie jest opcjonalne - mieszanka przypraw nada mięsu wyraźny smak, jednak osobom przyzwyczajonym do solenia
Państwo Wojtczuk gotująsałat. Co i raz robię i za każdym razem wychodzi trochę inna, bo albo dodam coś nowego, albo dam inne proporcje i już smak zmieniony. tym razem z dodatkiem mięsa. Składniki: Mix sałat z botwinką, karkówka, dowolne przyprawy do karkówki, oliwki (ja dałam z cytryną), feta,ogórek świeży, olej rzepakowy tłoczony na zimno, sok z cytryny, pestki dyni. Przygotowanie: mięso(...)oprószyć dowolnymi przyprawami, usmażyć i ostudzić. Do miski wrzucić sałatę, pokrojone: ser feta, oliwki, mięso, ogórka. Posypać pestkami dyni, które wcześniej można lekko podprażyć. Polać sokiem z cytryny i olejem, popieprzyć i wymieszać
Państwo Wojtczuk gotujązupa była z grzankami, a dla nas z owocami morza . Jeden i drugi dodatek świetnie się skomponowały ze sobą smakowo. Jako pierwsza zupa z grzankami. Składniki: ok 1 kg mięsa (ja lubię łopatkę), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, sól, pieprz do smaku, grzanki. Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso(...)moim przypadku była to miseczka dziecka) i układamy połamane grzanki. Grzanki można zrobić samemu lub kupić, ja tym razem miałam grzanki kupne z dodatkiem oregano i suszonych pomidorów. Ugotowane mięso z zupy świetnie sprawdza się jako wędlina do kanapek
Państwo Wojtczuk gotujągrzankami , a dla nas z owocami morza. Jeden i drugi dodatek świetnie się skomponowały ze sobą smakowo. Jako druga prezentuje się zupa z owocami morza. Składniki: ok 1 kg mięsa (np. łopatka), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, mrożone owoce morza, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso(...)morza, wkładamy je zamrożone na podkładkę i gotujemy pod przykryciem. Owoce morza bardzo szybko się rozmrażają i osiągają stan ugotowania. Zupę nalewamy do talerzy i wykładamy owoce morza. Ugotowane mięso z zupy świetnie sprawdza się jako wędlina do kanapek
Państwo Wojtczuk gotująSchab naszpikować czosnkiem, posolić, odstawić na noc do lodówki. Włozyc do naczynia żaroodpornego lub garnka, zalać go do ¾ wysokości wrzącym osolonym mlekiem i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć mięso a mleko przecedzić i zrobić na jego bazie sos. Sos: Zrobić zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić to mlekiem z mięsa, śmietaną i dodać żółtego startego sera. Osobno przesmażyć pieczarki(...)ewentualnie z cebulą). Schab kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem przekładamy mięso z pieczarkami, polewamy sosem, wierzch posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do zrumienienia w temperaturze
Państwo Wojtczuk gotująPierś kaczki można przygotować podobnie jak schab , tak zwany z pończochy. . pierś z kaczki, sól*, cukier*, gaza, Pierś kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Mięso ułożyć w naczyniu i natrzeć solą wymieszaną z cukrem. Mięso ma być „zanurzone” w mieszance soli z cukrem. Odstawić w chłodne miejsce na 3 doby. Po tym czasie mięso umyć, włożyć na godzinę do miski
królestwo garów