nikt nie chciał się przełamać „bo to przecież cebula”, ale gdy spróbowali… każdy chciał dokładkę. Pieczoną cebulę przygotowałam w pięknym bułgarskim glinianym garnku Gjuwecz . Składniki: 4 duże cebule 100g mięsa mielonego 100g sera pleśniowego bavaria blue (kremowy) 100g sera pleśniowego bergader edelpilz (twardy) miąższ z jednej cebuli 2 łyżki oliwy 100ml wody 4 plastry sera camembert 1 łyżeczka rozmarynu sól(...)środek by zachować tylko ścianki cebuli (dwie warstwy) oraz spód. Wydrążone cebule wkładamy do wrzątku i gotujemy dwie minuty. Miąższ z jednej cebuli drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Soli sugeruję dodać mniej niż zawsze, gdyż sery pleśniowe są wystarczająco słone. Usmażone mięso mieszamy z serami pleśniowymi, możemy użyć rozdrabniacza lub blendera. Cebule
Gotowanie i blogowanieKuchnia włoska. Moja słabość. Lasagne... Nasza domowa jest najlepsza, ale włoska niezrównana. Składniki na lasagne (4 duże porcje): mięso mielone około 500 g makaron do lasagne (najlepiej włoski makaron) puszka krojonych pomidorów około 8 pomidorków koktajlowych puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty 400 g sól pieprz oregano bazylia Sos beszamelowy: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/01/sos-beszamelowy.html Cebulę pokroić w kostkę(...)podsmażyć. Na patelnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut, a następnie dodać krojone pomidory, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić oregano oraz bazylią. Dusić kolejne kilka minut, a w tym czasie przygotować sos beszamelowy. Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: sos, makaron. mięso, ser. Odłożyć na tyle sera
Karola gotuje200g) 4 plastry sera królewskiego 1 słoiczek szparagów zielonych mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, robimy kieszeń przy pomocy ostrego noża. Można lekko rozbić. W środek układamy ser i szparagi. Zamykamy kieszeń, mięso oprószamy solą. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku(...)bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju (płomień nie może być za duży, inaczej bułka się przypali, a mięso będzie surowe). Możemy również lekko podsmażyć kotlety i przełożyć do piekarnika na 20 min, temperatura 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenmięsożerców...Naleśniki wypełnione meksykańskim farszem z wołowiny, kukurydzy, czerwonej fasolki i czerwonej papryki, a to wszystko obsypane serem żółtym i zapieczone w piekarniku. Miłośnicy mięsa i ostrych przypraw z pewnością polubią to danie😊 Składniki: Ciasto naleśnikowe: maka pszenna 2 szklanki, maka pełnoziarnista 2 szklanki, woda 3 i 1/4 szklanki, olej 1/4 szklanki(...)szczypta, Farsz: mięso mielone wołowe 350g, fasolka czerwona pół puszki, cebula czerwona 1 szt, kukurydza pół puszki, pomidory z puszki 1 szt, papryka czerwona 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat 3 łyżki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, chili, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia, Ponadto: ser żółty
kulinarne odsłony patiWczoraj zjedliśmy resztki gulaszu na obiad, a dzisiaj postanowiłam przyrządzić kieszonki z kurczaka nadziewaną jabłkiem, suszoną śliwką i orzechami. Mam słabość do mięsa z owocami. Ba, mam słabość do kurczaka. Można tyle z niego przyrządzić! Choćby kieszonki z piersi kurczaka z owocowym nadzieniem. Jabłko i śliwka to dla mnie oczywisty wybór. Do mięsa przyrządziłam pieczone ziemniaki z parmezanem. Kolejny smaczny(...)Natnij pierś tak aby powstała kieszonka. Napełnij każdą pierś owocowym nadzieniem, zrumień z obu stron i ułóż w żaroodpornej foremce. Na każdą pierś połóż plasterek masła. Wbij termometr . Piecz mięso w piekarniku nastawionym na 150ºC aż osiągnie temperaturę 72 stopni. Upieczone kieszonki z kurczaka pokrój na kawałki i ułóż na porcji pieczonych ziemniaków. Jako przystawkę proponuję zieloną fasolkę. Smażone ziemniaki
codojedzeniasłoika musztardy sarebskiej -majeranek -zioła prowansalskie -odrobina oleju Sposób przygotowania: Szynkę umyć i pokroić w kostkę wielkości ok. 3x3 cm. Musztardę, majeranek, zioła prowansalskie i olej wymieszać razem z mięsem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy warstwy. Paprykę kroimy w kostkę 3x3 cm. Nabijamy na patyczki do szaszłyków: mięso, papryka czerwona, cebula, mięso
Magia jedzenia.cytryny Sznycle osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanym oleju obsmażamy krótko z dwóch stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy od przykryciem do miękkości mięsa ok. 45 minut na wolnym ogniu. W trakcie duszenia przewracamy mięso na drugą stronę. Do rondla wsypujemy marchewkę z groszkiem, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy(...)masło, cukier i jeszcze chwilę dusimy. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Pod koniec duszenia solimy i pieprzymy mięso. Gotową marchewkę z groszkiem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy sznycle. Prawda, że potrawa prosta i dietetyczna? Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniałyżeczka suszonego rozmarynu Przygotowanie: Umieść połowę pomidorów w pojemniku blendera, dodaj czosnek i zmiksuj na gładki sos. Dodaj ostrą paprykę i ponownie wymieszaj. W dużej patelni rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj sos z blendera, włóż resztę pomidorów i zalej bulionem. Następnie wmieszaj kapustę, dopraw solą, pieprzem(...)przez 5 minut. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, przygotuj duże naczynie do zapiekania. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż dynię, dopraw solą i rozmarynem, następnie wyłóż mięso z sosem z patelni, przykryj i włóż do piekarnika na 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 200 oC i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. Podawaj danie z ulubionym
karmelowyprzecieramy przez sito 2. Bulion zagotowujemy, dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól, pieprz, mieloną kolendrę, roztarte w moździerzu chilli, mieszamy dłonią, mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę, która sklei mięso 4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, wrzucamy mięsne kulki do gorącego rosołu i gotujemy
Słodki Kompromisburgery! Kotlety z ciecierzycy i pieczonej marchewki robię od kilku lat i nigdy mnie nie zawiodły. Kojarzy mi się z nimi zabawna historia. W niedługim czasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero(...)połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi ze zdziwieniem zapytali się, czy to znaczy, że nie ma go w podanych potrawach. Wszystko tak im smakowało, że nie spostrzegli się, że na stole są same bezmięsne potrawy. Ba! Nawet myśleli, że mięso jest w quesadilli i moich burgerach ;) Myślę
Chilli Czosnek i OliwaGulasz wołowy z warzywami podany z kaszą gryczaną. Polecam zamarynować mięso dzień wcześniej, w winie z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Składniki: 600 g mięsa wołowego 200 ml wina czerwonego półwytrawnego 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 ząbek czosnku(...)śliwek 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem, obtaczam w mące. Podsmażam w garnku do zrumienienia. Wlewam wino oraz bulion, zmniejszam płomień. Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam, podsmażam na patelni.Wrzucam
KukuleczkiSkładniki: -0,5 kg. mięsa mielonego (użyłam mięsa mielonego z szynki wieprzowej) -przyprawa Kamis "Greckie szaszłyki" -odrobina oleju -50 ml. zimnej wody Sposób przygotowania: Mięso mielone wymieszać z przyprawą, wodą i odrobiną oleju. Patyczki do szaszłyków przyciąć. Rękami formować szaszłyki i nabijać na patyczek. Smażymy z każdej strony na średnim ogniu na patelni do grillowania. Smacznego
Magia jedzenia.głębokiego garnka. Dodajemy oczyszczone warzywa w całości. Zalewamy zimną wodą - 2,5 l. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około godzinę. Miękkie mięso i warzywa wyciągamy z wywaru. Cały wywar przecedzamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ma być intensywny w smaku. Wsypujemy do jeszcze gorącego, ale nie wrzącego!, wywaru żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego(...)rozpuszczenia. Mięso dokładnie oddzielamy od kości. Drobimy na małe kawałki. Warzywa oprócz marchewki, odrzucamy. Na przygotowanych wcześniej pojemnikach układamy kolejno: plaster jajka, wsypujemy kilka kulek groszku, na bokach układamy plasterki marchewki. Układamy mięso, ale tylko do połowy pojemnika. Uzupełniamy składniki przestudzonym wywarem. Odstawiamy gotowe, wypełnione pojemniki do chłodnego miejsca. Zastygniętą galaretkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyciągamy
Kulinarne przemysleniatartej 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej szczypta lubczyku sól, pieprz Sposób wykonania Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą rozgrzaną patelnię ( z przykrywką), lekko wysmażając mięso. Następnie do boczku dodajemy drobno posiekaną cebulę, oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut. Do podduszonego(...)oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego
Miód i pieprzobiad i kolację, na przekąskę, drugie śniadanie i na imprezę - polecam! składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 40 g masła 100 ml wody nadzienie: 400 g mięsa mielonego duża cebulę 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki curry, mielona papryka, sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu greckiego ponadto: 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu Mąkę(...)lekko przestudzone masło. Wyrobić elastyczne, lśniące ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek, po minucie mięso. Smażyć do chwili aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i jogurt, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy
6niebo