gołąbki zrobiłam późnym wieczorem, a w nocy się gotowały , rano przestawiłam wolnowar na podgrzewanie, poszłam do pracy, a mąż miał obiadek praktycznie gotowy . 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele marchewka ,kawałek pora śmietana Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia(...)sparzyć.Ryż ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż, przyprawy [ ja dodałam jeszcze troszkę posiekanej kapusty]i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz mięsny i zwijać.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać marchewkę , pora, listek ,ziele i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym [ ja zapomniałam o wymieszaniu i koncentrat dodałam osobno] .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzenieogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych kilka plastrów szynki długodojrzewającej (lub cienkie plastry boczku) przyparawy: sól, czubryca czerwona, papryka wędzona Natkę pietruszki(...)dokładnie siekamy. Mięso doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy z posiekaną natką. Z mięsa formujemy prostokąt ok. 30×15 cm. Na środku, wzdłuż układamy pomidory, na pomidory plastry sera i kolejną warstwę pomidorów. Zbieramy boki nakrywając farsz z boku i góry. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i plastrami szynki. Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy
Kucharzycapołówka powiedziała, że były przepyszne, więc chce podać na nie mój przepis, który może i Wam posmakuje 😊 Po wypróbowaniu bardzo będzie mi miło, gdy zostawisz komentarz 😉 Składniki: mięso mielone wieprzowe 500 g, boczek wędzony 250 g, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, jajko 1 szt, bułka czerstwa 1 szt, mleko 1 szklanka, natka pietruszki posiekana 4 łyżki, majeranek(...)ogórki kiszone 5 szt, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek, jajko, startą cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz przyprawy. Gdy czerstwa bułka zrobi się miękka to możemy ją zmielić, lub po prostu rozdrobnić
kulinarne odsłony patiŁatwe Tanie Prosty przepis na makaron z sosem pomidorowym z kurczakiem – recykling kuchenny. Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem powstał z pozostałego mięsa z Frutakosów. Smak jest bardzo zaskakujący, a i mięso się nie zmarnowało. 🙂 Składniki Usmażone mięso z kurczaka z poprzedniego obiadu pieczarki – około 20dag mała kostka żółtego […] Artykuł Makaron z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem
PysiaGotuje.plg/kg -czosnek świeży polski dobrej jakości 8-10 g/kg -majeranek 0,3 g/kg -woda zimna 100 mil -woda wrząca 900 mil -jelita wieprzowe 26-30 mm WYKONANIE Kupione mięso myjemy tniemy w kawałki 3 na 3 cm, szynkę, boczek i podgardle w osobnych pojemnikach. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami zgodnie z gramaturą szynkę, boczek i podgardle. Przyprawy dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy(...)równo się rozłożyły po całym mięsie. Odstawiamy wszystkie mięso na 1-3 godziny do lodówki. Przed końcem tego czasu zagotowujemy wodę. ROZDRABNIANIE -szynka na szarpaku -boczek 10 mm -podgardle 8 mm DALSZE CZYNNOŚCI Boczek i podgardle łączymy ze sobą i dodajemy 100 mil zimnej wody i wyrabiamy do kleistości. Następnie wlewamy wrzącą wodę 900 mil i mieszamy szybko i dokładnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem, którego baza to mięso drobiowe z rosołu. Idealne jako dodatek do czerwonego barszczyku lub samodzielna przekąska na ciepło lub zimno. Składniki: 350 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli szklanka mleka 2 żółtka 80 g masła szczypta soli farsz: 400 g mięsa drobiowego z rosołu(...)wchłonie całe masło i będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą, dodać przyprawy i wymieszać masę. Dodać do niej tyle rosołu, aby nie była zbyt sucha. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Podzielić
wyzwania kuchenneSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 500 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np.rzepakowy 6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju PRZYGOTOWANIE: Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy smażę(...)rumiano. Czosnek przeciskam przez praskę. Bakłażana z zalewy drobno siekam. Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty. Podaję na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podaję również z plackami, makaronem czy kotletami ziemniaczanymi
Gotowanie Patkiłyżki cukru sos: 2 łyżki octu (może być biały, może być ryżowy) 4 łyżki cukru 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z dwóch cytryn mąka ziemniaczana rozrobiona z wodą Mięso pokroić na cienkie plasterki, zamarynować przez przynajmniej 20 minut w sosie rybnym z cukrem. W międzyczasie pokroić: paprykę w paski ananasa w niezbyt grubą kostkę pomidory w ósemki cebulki od dymki(...)cienkie, ukośne plasterki liście selera w paski Drobno posiekać szalotkę i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Dobrze rozgrzać wok, wlać trochę oleju. Wrzucić połowę czosnku, połowę szalotki i zamarynowane mięso. Przesmażyć. Wyjąć z woka i odłożyć. Wrzucić resztę czosnku i szalotki, paprykę, ananasa, wrzucić pomidory, chili. Przesmażyć, aż ananas będzie gotowy. Dodać mięso, zalać sosem, chwilę podsmażyć. Wrzucić dymki, zieleninę
stajnia gołębie od kuchnigrzybowa 100 g serka topionego gouda Sól Pieprz Olej do smażenia Szczypiorek do dekoracji Schab kroimy na mniejsze bitki (kawałki). Każdy przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny oraz suszoną natką pietruszki. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Schab przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy(...)patelnię wodę. Dokładamy kostkę o smaku grzybowym, zagotowujemy. Całość przelewamy do garnka. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, Na końcu dodajemy kawałki serka topionego i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Podajemy z ryżem z warzywami. Wierzch obsypujemy posiekanym szczypiorkiem
VioletoweKucharzenieniego, i każdy robi inaczej. Ale żeby już nie przedłużając zapraszam was na przepis - moja wersja barszczu. Składniki: 5 buraków (u mnie były 4 małe i jeden większy) 500g mięsa (ja dałam polędwicę wieprzową) 200g boczku surowego wędzonego 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam(...)myjemy buraki, zalewamy wodą w garnku i gotujemy ok. 1,5h pod przykryciem, aż buraki będą miękkie. Następnie odcedzamy. W drugim garnku wlewamy wodę, kiedy się zagotuje dodajemy mięso. Marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy, następnie kroimy, marchew i pietruszkę kroimy w słupki, a seler na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka, wrzucamy biała kapustę poszatkowaną, ziele, listki laurowe
Gotuj z Mąkąkapusty kwaszonej, nasi sąsiedzi używają kapusty w każdej postaci - czy to białej młodej, kwaszonej, czy zupełnie innej jej odmiany. Zupę tę gotuje się z dodatkiem jarzyn, grzybów, oraz mięsa - zwierzęcego lub rybnego. Z zasady jest to zupa warzywna na rosole i można dołożyć do niej swoje ulubione dodatki, składnikiem niezmiennym jednak pozostaje wspomniana wyżej kapusta. Czekałam z własnym przepisem(...)rozdzielenia dania na dwa obiady, ale gdzie tam! Zupa zniknęła nie wiadomo kiedy :-) Bardzo polecam! Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. Składniki: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego 3 pomidory malinowe młoda biała kapusta - 500 g 3 ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy pieprz ziołowy
Poezja Smaków - blog kulinarnyrybę usmażyć równo i szybko, ale jednocześnie zachować jej wilgotność i soczystość. Łosoś do smażenia nie potrzebuje soku z cytryny! Sok z cytryny to kwas – pali i zamyka mięso. Pamiętacie przepis na ceviche ? Ryba w cytrusach dosłownie się gotuje – nie skrapiajcie łososia sokiem cytryny jeśli chwilę później zamierzacie go wrzucać na gorącą patelnię – skończycie z suchym wiórem. Filet osuszamy(...)papierowym ręcznikiem, od strony skóry usuwamy odstające łuski. Dzielimy filet na równe części – ja najczęściej szerokość kawałka równam z jego wysokością, co gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła w mięsie – jeśli filet ma 4cm grubości – kawałek 4cm szerokości. Rybę od strony mięsa bardzo delikatnie solimy i mocno pieprzymy. SOS MAŚLANY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM Sos zajmie Wam dosłownie kilka minut
Karo in the Kitchenpiersi z indyka 20 dkg boczku wędzonego 4 kaszanki 1 cebula sól, pieprz papryka wędzona i papryka słodka olej Filet z indyka nacinam w jeden płat i rozbijam delikatnie mięso. Robię to zawsze przez folię żeby mięso nie pryskało. Posypuję, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Odstawiam do lodówki. W tym czasie cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju(...)studzę. Na filecie układam cienkie plastry boczku wędzonego, na nie rozsmarowuję kaszankę. Zostawiam po około 1 cm z każdego brzegu. Roladę zwijam. Żeby sobie to ułatwić dobrze jest mięso rozbić na foli spożywczej i na niej potem zwijać. Roladę związuję sznurkiem. Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone dlatego nie przesadzajmy z solą. Roladę wkładam do woreczka
wesoła kuchniaWariacji na temat pierogów ruskich jest tyle ilu gotujących. U mnie wprosił się jarmuż i mięso z piersi kurczaka (można je zastąpić czym tylko chcecie - boczusiem, mielonym, rybą i co tam w kotle komu zagra). Te moje naprawdę zasmakowały nawet czterolatce - następnym razem zrobię podwójną porcję bo i już studentka się dopytuje ;). Składniki: Farsz: 300 - 350 g liści jarmużu(...)Pierś opłukać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać - również drobno pokroić. Liście jarmużu oczyścić z włókien, opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, przyprawić solą, pieprzem i paprykami - podsmażyć. Następnie dodać cebulę, czosnek oraz jarmuż i majeranek - całość dusić do czasu aż mięso będzie miękkie. Przełożyć do twarogu i ziemniaków. Farsz dokładnie
Nie tylko w kuchnipomidorów z puszki sól i pieprz oliwa do smażenia dodatkowo do podania kwaśna śmietana listki kolendry brązowy ryż Fasolę zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Przygotować pozostałe składniki. Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać w niewielką kostkę. Marchewkę oraz seler obrać, opłukać i pokroić na niewielkie kawałki. Chili oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryki oczyścić, pokroić(...)oregano, oprószyć solą. Podsmażyć razem na średniej mocy przez 10-15 minut aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron, aż zmieni kolor i się zarumieni. Dołożyć podsmażone wcześniej warzywa, papryczki chipotle, świeże chili, czosnek, cynamon, kumin, kolendrę. Wymieszać, podsmażyć razem przez minutę. Dodać pomidory, zamieszać. Całość
Pełny talerz