grzybowa 100 g serka topionego gouda Sól Pieprz Olej do smażenia Szczypiorek do dekoracji Schab kroimy na mniejsze bitki (kawałki). Każdy przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny oraz suszoną natką pietruszki. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Schab przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy(...)patelnię wodę. Dokładamy kostkę o smaku grzybowym, zagotowujemy. Całość przelewamy do garnka. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, Na końcu dodajemy kawałki serka topionego i gotujemy do momentu rozpuszczenia. Podajemy z ryżem z warzywami. Wierzch obsypujemy posiekanym szczypiorkiem
VioletoweKucharzenieniego, i każdy robi inaczej. Ale żeby już nie przedłużając zapraszam was na przepis - moja wersja barszczu. Składniki: 5 buraków (u mnie były 4 małe i jeden większy) 500g mięsa (ja dałam polędwicę wieprzową) 200g boczku surowego wędzonego 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam(...)myjemy buraki, zalewamy wodą w garnku i gotujemy ok. 1,5h pod przykryciem, aż buraki będą miękkie. Następnie odcedzamy. W drugim garnku wlewamy wodę, kiedy się zagotuje dodajemy mięso. Marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy, następnie kroimy, marchew i pietruszkę kroimy w słupki, a seler na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka, wrzucamy biała kapustę poszatkowaną, ziele, listki laurowe
Gotuj z Mąkąkapusty kwaszonej, nasi sąsiedzi używają kapusty w każdej postaci - czy to białej młodej, kwaszonej, czy zupełnie innej jej odmiany. Zupę tę gotuje się z dodatkiem jarzyn, grzybów, oraz mięsa - zwierzęcego lub rybnego. Z zasady jest to zupa warzywna na rosole i można dołożyć do niej swoje ulubione dodatki, składnikiem niezmiennym jednak pozostaje wspomniana wyżej kapusta. Czekałam z własnym przepisem(...)rozdzielenia dania na dwa obiady, ale gdzie tam! Zupa zniknęła nie wiadomo kiedy :-) Bardzo polecam! Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. Składniki: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego 3 pomidory malinowe młoda biała kapusta - 500 g 3 ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy pieprz ziołowy
Poezja Smaków - blog kulinarnyrybę usmażyć równo i szybko, ale jednocześnie zachować jej wilgotność i soczystość. Łosoś do smażenia nie potrzebuje soku z cytryny! Sok z cytryny to kwas – pali i zamyka mięso. Pamiętacie przepis na ceviche ? Ryba w cytrusach dosłownie się gotuje – nie skrapiajcie łososia sokiem cytryny jeśli chwilę później zamierzacie go wrzucać na gorącą patelnię – skończycie z suchym wiórem. Filet osuszamy(...)papierowym ręcznikiem, od strony skóry usuwamy odstające łuski. Dzielimy filet na równe części – ja najczęściej szerokość kawałka równam z jego wysokością, co gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła w mięsie – jeśli filet ma 4cm grubości – kawałek 4cm szerokości. Rybę od strony mięsa bardzo delikatnie solimy i mocno pieprzymy. SOS MAŚLANY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM Sos zajmie Wam dosłownie kilka minut
Karo in the Kitchenpiersi z indyka 20 dkg boczku wędzonego 4 kaszanki 1 cebula sól, pieprz papryka wędzona i papryka słodka olej Filet z indyka nacinam w jeden płat i rozbijam delikatnie mięso. Robię to zawsze przez folię żeby mięso nie pryskało. Posypuję, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Odstawiam do lodówki. W tym czasie cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju(...)studzę. Na filecie układam cienkie plastry boczku wędzonego, na nie rozsmarowuję kaszankę. Zostawiam po około 1 cm z każdego brzegu. Roladę zwijam. Żeby sobie to ułatwić dobrze jest mięso rozbić na foli spożywczej i na niej potem zwijać. Roladę związuję sznurkiem. Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone dlatego nie przesadzajmy z solą. Roladę wkładam do woreczka
wesoła kuchniaWariacji na temat pierogów ruskich jest tyle ilu gotujących. U mnie wprosił się jarmuż i mięso z piersi kurczaka (można je zastąpić czym tylko chcecie - boczusiem, mielonym, rybą i co tam w kotle komu zagra). Te moje naprawdę zasmakowały nawet czterolatce - następnym razem zrobię podwójną porcję bo i już studentka się dopytuje ;). Składniki: Farsz: 300 - 350 g liści jarmużu(...)Pierś opłukać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać - również drobno pokroić. Liście jarmużu oczyścić z włókien, opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, przyprawić solą, pieprzem i paprykami - podsmażyć. Następnie dodać cebulę, czosnek oraz jarmuż i majeranek - całość dusić do czasu aż mięso będzie miękkie. Przełożyć do twarogu i ziemniaków. Farsz dokładnie
Nie tylko w kuchnipomidorów z puszki sól i pieprz oliwa do smażenia dodatkowo do podania kwaśna śmietana listki kolendry brązowy ryż Fasolę zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Przygotować pozostałe składniki. Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać w niewielką kostkę. Marchewkę oraz seler obrać, opłukać i pokroić na niewielkie kawałki. Chili oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryki oczyścić, pokroić(...)oregano, oprószyć solą. Podsmażyć razem na średniej mocy przez 10-15 minut aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron, aż zmieni kolor i się zarumieni. Dołożyć podsmażone wcześniej warzywa, papryczki chipotle, świeże chili, czosnek, cynamon, kumin, kolendrę. Wymieszać, podsmażyć razem przez minutę. Dodać pomidory, zamieszać. Całość
Pełny talerzzawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych (słoik o pojemności 550 ml) 450 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie olej rzepakowy Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w plastry i oprószyć lekko solą. Odstawić(...)bardzo kwaśne można doprawić do smaku cukrem, ja użyłam pomidorów z własnych zapasów więc w smaku były idealne). Do zmiksowanych pomidorów dodać 1 łyżkę majeranku i dokładnie wymieszać. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, 1 łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Do naczynia żaroodpornego (naczynko 37x22) wlać na dno 3-4 łyżki sosu pomidorowego
Monia miesza i gotujeświąteczny stół. Składniki 1 pierś z kurczaka 250 g mielonej piersi z indyka 1 łyżka suszonej żurawiny żelatyna firmy Tradismak peklosmaczek firmy Tradismak sól przyprawa John firmy Tradismak 1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki żelatyny i 1/3 łyżeczki peklosmaczku. Wrzucamy pokrojoną żurawinę. składniki dokładnie mieszamy. 2. Na dno szynkowaru wkładamy połówkę piersi z kurczaka(...)Posypujemy ją przyprawą, solą, peklosmaczkiem i żelatyną. 3. Równo rozkładamy doprawione mięso z indyka i przykrywamy drugim kawałkiem piersi. Posypujemy przyprawą, peklosmaczkiem i solą. 4. Nakładamy podkładkę i dociskamy sprężyną. Wstawiamy do lodówki na 2-3 dni. 5. Po tym czasie wkładamy szynkowar do garnka z gotującą się wodą. Pamiętajmy o ściereczce na dnie. Gotujemy około 1 godzinę. 6. Zostawiamy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDawno nie było na blogu porządnego kawałka mięsa, prawda ? 😃 Szybciutko więc to nadrabiam, tym bardziej, że zbliżają się święta, także przepis na delikatny i aromatyczny schab na pewno się Wam przyda. Schab wolno pieczony w niskiej temperaturze możemy podawać zarówno na ciepło, tak jak zrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek(...)rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia przykrywamy i marynujemy w zimnym miejscu przez 24 godziny. Po tym czasie schab obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na patelni, a następnie przekładamy
Kulinarne przygody Gatitysłoik, ale ja lubię jak ogórków jest dużo) filet z kurczaka – 3 pojedyncze piersi 3 jajka ser żółty majonez sól, pieprz Posiekana drobno natka pietruszki/koperek Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka posypujemy ulubioną przyprawą (u mnie kebab-gyros) i odkładamy do lodówki – najlepiej na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy. Marchewkę oraz ziemniaki gotujemy(...)odcinamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy sałatkę na duży talerz, folię usuwamy. Uwagi: Sałatkę robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Mięso najlepiej pokroić najdrobniej jak tylko się da. Nie bójmy się doprawić poszczególnych warstw – sałatka na tym zyska (oczywiście nie należy przesadzić w drugą stronę;) ). Na koniec jeszcze mała uwaga
Smaki Na TalerzuDrób zajmuje szczególne miejsce na moim stole. Moi synowie właśnie ten rodzaj mięsa lubią najbardziej. Udkami z kurczaka zajadają się chyba najchętniej, wiec eksperymentujemy ze smakami, by się nigdy nie znudziły. Takie kotlety posmakują na pewno i Waszym domownikom, polecam. Składniki: 6 udek z kurczaka szklanka płatków owsianych błyskawicznych POLSKIE MŁYNY 4 łyżki mąki sól, pieprz(...)łyżki ziół prowansalskich łyżka czosnku granulowanego płaska łyżka chili 2 jajka Wykonanie: Z udek wyjmujemy kości, mięso rozkładamy, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Płatki owsiane mieszamy z mąką , dodajemy chili, zioła prowansalskie, łyżeczkę pieprzu oraz soli. Mięso panierujemy najpierw w rozbełtanym jajku, następnie mieszance z płatkami. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podajemy
Z Majeczką w kuchniświeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego :) 2) ŻUREK WIELKANOCNY NA SZYNCE SKŁADNIKI: 2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw (np. z pierwszego przepisu) 1,5 litra wywaru z szynki lub mięsa np: żeberek, ogonówki 2 ząbki czosnku majeranek chrzan (może być ze słoiczka) do smaku zakwas na żur ( około pół litra zakwasu na litr wywaru) dodatkowo : szynka, kiełbasa, mięso gotowane lub chudy(...)żuru można dodać gęstej śmietany, która dodatkowo zabieli go, ale nie jest to konieczne. Krok 2. Do wazy wsypujemy pokrojone w kostkę wędliny (szynkę, kiełbasę, chudy boczek, gotowane mięso), dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone jajka, zalewamy wszystko gorącym żurem i podajemy na stół. Na koniec żurek możemy obsypać wiórkami świeżego chrzanu. Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem. Smacznego
Moja Książka KucharskaTURECKA SAŁATKA KISIR Kuchnia turecka jest mało skomplikowana. Jada się t am dużo mięsa, warzyw i nabiału. W turcji, podobnie jak w pozostałych krajach bałkańskich , bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, któr y składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świe żym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa(...)cytryny oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny do lodówki. Sałatkę podajemy jako przekąskę z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięsa np. z grilla. Przygotujcie tą sałatk ę na przyjęcie , możecie ją zabrać na piknik lub po prostu podać na kolację. Je st lekka, sycąca i bardzo zdrowa. A więcej inspirujących
Moja Książka KucharskaSkładniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - cebula (ok.70 g), - 2 łyżki koperku (ok. 16 g), - 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - 2 ogórki kwaszone (ok. 60 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Gotujemy pierś z kurczaka. 2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę(...)łyżeczce oleju. 3. Do cebuli dodajemy rozdrobnione mięso z piersi kurczaka i posiekany koperek. 4. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zagęszczamy jogurtem greckim (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Potrawkę podajemy z ziemniakami i ogórkiem kwaszonym. Potrawka jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach