mięso - 63110 przepisów (strona:1028/4208)

Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 177

dzisiaj.  Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną lub grzybową). Zupa na bazie mięsa jest zawsze wykonywana z dodatkiem kwaszonych ogórków, co sprawia, że jest lekko kwaśna w smaku, przez co z pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził, że to zupa bigosowa - jakież było jego zdziwienie(...)podsmażenia (może być olej kokosowy) Wykonanie: W garnku zagotować wodę, włożyć na wrzątek karkówkę w całości, dołożyć przyprawy. Zebrać powstałą pianę i gotować przez około godzinę, do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę, włożyć znów do wywaru. Do garnka dodać starte na grubych oczkach: marchew, seler, pietruszkę, czosnek oraz zieloną część pora. Pomidory zblendować na gładką konsystencję, dołożyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Curry z kurczaka 275

potrawy na specjalną okazję. 3 filety z kurczaka 400ml mleka kokosowego Curry Papryka Śmietanka Ryż Sezam Sól Pieprz Cukier Podane proporcje wystarczą na obiad dla 4-5 osób. Mięso z kurczaka myjemy i suszymy. Kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w paski i razem z mięsem podsmażamy na głębokiej patelni. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodajemy dwie

MarcinChef
szybkowar-łopatka wieprzowa najlepsza do pieczywa... 219

wywar z gotowania łopatki zamrażam i do bigosu później dodaję lub jako baza do gulaszu = łopatkę bez kości rozciąć ostrym nożem na jeden duży płat, uważać, aby nie przeciąć mięsa na kawałki, na mięso wycisnąć w prasce ząbki czosnku, posypać cząbrem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, majerankiem łopatkę zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nicią, zawinąć w woreczek i schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Burrito z mięsem mielonym 207

wykorzystujemy salse z poprzedniego przepisu. Burrito jest banalnie proste, szybkie i niesamowicie smaczne. Tym razem w wersji klasycznej z fasolą, kukuryczą i papryczkami poblano. Składniki: 6 tortilli 30 dag mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 kolorowe papryki papryczka pablano bez nasion szczypta sproszkowanego czosnku przyprawa do burrito 200ml śmietany 18% 2 cebule 30 dag startego żółtego sera sól(...)pierz Przygotowanie: 1. Mięso przyprawiamy i odkładamy na pół godz do lodówki. 2. Między czasie cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. 3. Dodajemy kolorowe papryki i papryczkę poblano również pokrojoną kostkę, kukurydze i czarwoną fasole z puszki. 4. Dusimy na małym ogniu przez 5 min. 5. Mięso smażymy na oddzielnej patelni, następnie łączymy zawartość

FITBUuK
rosół z kluskami 172

Rosół:) nie zagęszczona zupa z mięsa i warzyw.Kluski:) mączna potrawa z dodatkiem jajka i soli. Takie zwykłe jedzenie, a jednak są to ulubione smaki dzieciństwa :) Aga w domu, więc również musiała coś w kuchni zrobić:) Jak widać pełne skupienie... i każdy ma swoje zadanie :)  Rosół: do zimnej wody wrzucamy mięso, włoszczyznę, coś zielonego i gotujemy na małym ogniu(...)chwilę czekamy niech odpocznie. No i wracamy do rosołu, który na skrzydełkach szybko się ugotował. U nas Duża rodzina, więc ktoś nie lubi marchewki i pietruszki ale seler zje, mięso tak ale bez skórki...  Żeby uniknąć walki z rosołem przy stole, należy cedzakiem wyłowić wszystko i już. Skrzydełka i warzywa wrzucamy do ciasta naleśnikowego z przyprawami, na pewno

chleba naszego
kiełbasa polska surowa podsuszana 197

boczku lub podgardla, 2,5 łyżki soli peklowej, 1 łyżkę cukru,  1 łyżkę pieprzu, 2 łyżki czubate majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,75 l wody.   Mięso kroimy w kostkę i mielimy łopatkę na grubych oczkach, boczek na małych oczkach Zmielone mięso przyprawiamy, wlewamy wodę  i solidnie wyrabiamy...  żeby dobrze rozprowadzić przyprawy.  Tak przygotowane wstawiamy(...)moczymy jelita w zimnej wodzie i płuczemy wg zaleceń producenta... ...następnie przycinamy  na 70-80 cm żeby były ładne równe pętka do powieszenia. Montujemy lejek do nadziewania, wpuszczamy mięso żeby pozbyć się powietrza i zawiązujemy... ...napełniamy kiełbasy, a na końcach zawiązujemy sznurki... Tak przygotowane pętka wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu :)   Po pierwszej dobie tylko ściemnieją i przypominają trochę

chleba naszego
suszony schab 141

sól kamienna zwykła 2 łyżki, pieprz 1 łyżka, majeranek 2 łyżki,  cukier 1 łyżka, liść laurowy 5, ziele angielskie 10, czosnek 1 główka.  Mięso płuczemy, osuszamy, wycinamy ewentualne błony, czosnek obieramy...  Wyciśniętym w prasce czosnkiem nacieramy z każdej strony...  Zmielone przyprawy mieszamy z solą, cukrem i potem dokładnie przyprawiamy mięso... Przygotowany schab wstawiamy do naczynia(...)zawiązując na końcu... Wieszamy na minimum 5-7 dni :) ale  może wisieć i 4 tygodnie :) Można oprócz pończochy dodatkowo przewiązać  sznurkiem :) Po 7 dniach gdy już  mięso podeschnie zdejmujemy opakowanie i jest gotowy schab podsuszany. Polecam ! Smacznego

chleba naszego
gulasz z groszkiem i marchewką 148

zużyję całego... i tak powstał pomysł na szybki gulasz :)  Ostrym nożem wykrawamy, to co jest niepotrzebne do peklowania... ... z 1,5 kg schabu wyszło 1/2 kg ścinek :)  Mięso kroimy w kostkę i smażymy bez przypraw na patelni... Do garnka wrzucamy zamrożoną marchewkę z groszkiem...dodajemy 2 kostki bulionu, ziele... Po obsmażeniu mięsa dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy(...)mrożonka się zagotuje, to przyprawiamy mięso solą, pieprzem... i dodajemy do garnka...  Jak się przegotuje... dodajemy paprykę... śmietanę i już :) ...nakładamy gorący, smaczny gulasz i jest obiad :)  Okrojony schab przewiązałem sznurkiem, przyprawiłem...  ...i teraz w lodówce się pekluje

chleba naszego
bułki z mięsem 126

Takie mini calzone dla każdego :)  Szybko się robi, bardzo smaczne :)  Do środka potrzebujemy  pół kg mięsa i przyprawy...sól, pieprz, paprykę, oregano i czosnek. wszystko razem łączymy :)  Ciasto drożdżowe zagniatamy z 2 szkl. mąki,  1/2 kost.drożdży, pół łyżeczki cukru,  szczypty soli i niecałej szklanki ciepłej wody. Mięso smażymy... po usmażeniu schładzamy. Potem wałkujemy(...)ciasto, kroimy i nakładamy mięso z kawałkiem sera :)  Można dołożyć cebulkę, pomidora... jak kto lubi :) Bułki zawijamy i układamy na blachę do pieczenia. Pieczemy 20 min / 220 st.C  i już gotowe :) Smacznego

chleba naszego
Najlepsze kotleciki mielone w sosie cebulowym. 162

Kotleciki mielone to dobry pomysł na obiad. Co zrobić by były pełne smaku i były miękkie? Wystarczy, że przeczytacie i zastosujecie się do poniższego przepisu. Składniki na kotleciki: mięso mielone wieprzowe (300g) mięso mielone wołowe (300g) cebula 2 ząbki czosnku jajko 100ml zimnej wody 80g bułki tartej łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki papryki słodkiej sól i pieprz łyżka oleju Składniki(...)przygotowania: Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj na patelni. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mięso mielone wołowe, wieprzowe razem z jajkiem, przyprawami, bułką tartą oraz wodą. Na koniec dodaj podsmażona cebulę z czosnkiem i dokładnie ugniataj przez około 5 minut. Uformuj kotleciki i ułóż

wysmienity
Kotlety z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych (Medaliony z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych) 344

szklanki maki 2 łyżki bułki tartej ok. 3 jajka + ok. 2 łyżki mleka olej do smażenia Kurczak w Płatkach Kukurydzianych (Medaliony z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych) - Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka mielimy. Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie wszystkich przyprawy (pieprzu i soli dodajemy(...)łyżki bułki tartej - wyrabiamy. Płatki kukurydziane kruszymy w blenderze lub np. wałkiem.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, następnie delikatnie je spłaszczamy, obtaczamy w mące. Następnie mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą i szczyptą soli. Kotleciki ostrożnie układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy

Słodka Strona
Zupa gulaszowa inaczej 148

zupkę na wyjazd na narty.Rozgrzewająca i bardzo sycąca zupka. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki, smażyć tak długo aż zmiękną. Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku. Mięso pokroić w drobną kostkę i wrzucić do cebuli, smażyć co jakiś czas mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Na patelnię wlać wodę lub wywar, zagotować i dokładnie wszystko wymieszać. Zlać wszystko(...)kostkę marchew, seler, por,oczyszczoną z błonek paprykę i pokrojoną w kostkę, przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli w proszku. Gotować tak długo aż mięso i warzywa będą miękkie. Mozzarellę pokroić w małą kostkę i wrzucić do zupy, gotować 5 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pęczotto z dynią i jarmużem 144

zamrażalce. Musiałam się jednak pocieszyć dynią piżomową. Z chęcią wypróbuję pęczotto z dynią hokkaido . Pęczotto podobnie jak risotto jest kremowe i delikatne w smaku. Idealne do pieczonego mięsa czy ryby . Co to jest pęczak? Pęczak to nic innego jak kasza jęczmienna. Świetnie pasuje do mięsnych gulaszy. Można z niej przyrządzić burgery i przeróżne sałatki. Znajdziecie tu ciekawe i innowacyjne przepisy(...)porcje 100 g dyniowego puree, tutaj przepis 4 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 120 g pęczaku (kasza jęczmienna) 125 ml wytrawnego sherry 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw 50 g jarmużu, waga tylko miękkie liście 50 g utartego parmezanu sól i czarny pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozpuść masło na patelni. Wsyp

codojedzenia
Kotlety mielone z karpia 159

Przepyszny przepis Karola Okrasy. Kotlety jak marzenie, smakują wybornie <3 Składniki 500 g mięsa z karpia 2 łyżki masła oliwa 100 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g suszonych żurawin sól pieprz 4 łyżki suchego chleba razowego, zmielonego     Przygotowanie   Mięso z karpia zmieliłem dwa razy. Na patelni rozpuściłem masło z odrobina oliwy, dodałem(...)pokrojony boczek, przesmażyłem, dodałem pokrojona cebule i posiekany czosnek. Smażyłem do zeszklenia, wystudziłem. Przestudzoną cebulę, boczek i czosnek dodałem do zmielonego mięsa z karpia, dodałem pokrojone żurawiny. Doprawiłem sola i pieprzem. Uformowałem małe kotlety, obtoczyłem je w zmielonym, suchym chlebie razowym, usmażyłem na patelni. Podałem z sosem

R'n'G Kitchen