mięso - 63110 przepisów (strona:1028/4208)

Kofty wołowe 116

mini „kofciki”…wprawdzie nie z frytkami i surówką, a z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Wyżera! Na marginesie, często podają je z solą wymieszaną z chili. Składniki 500 g mięsa wołowego 1 łyżka mąki majeranek ostra papryka w proszku olej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy (ważne by było chude, typu(...)ligawa lub polędwica). Do mięsa dodajemy do smaku soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy kotlety w kształcie paluszków (choć my jedliśmy okrągłe), układamy na papier do pieczenia i spryskujemy olejem. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Wędlinka drobiowa z szynkowara 136

Wędlinka drobiowa z szynkowara Wędliny domowe są najlepsze, lepsze od tych kupowanych w sklepie. Gdy mamy szynkowar, możemy robić wędliny z drobiu i innych mięs. Przepis zaczerpnięty z internetu. Składniki: podudzia drobiowe -  5 szt piersi z kurczaka -760 g sól peklowana - 20 g żelatyna - 3 łyżeczki woda - 100 ml papryka słodka - 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)łyżeczka Przygotowanie: Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Podudzia oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć mięsa,  posypać żelatyną, oraz przyprawami i solą peklowaną, wlać wodę i dobrze wymieszać. Mięso włożyć do woreczka, dobrze zawinąć worek, włożyć zawartość do szynkowaru, zamknąć szynkowar i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia, przełożyć szynkowar

Kuchnia Danusi
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 175

pograniczu  groszku i papryki.  Nawet warstwowy sos jest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie. Danie warte wypróbowania! #MyVictorinox  Składniki: 25 dag makaronu cannelloni ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 biała papryka 1 młoda cukinia 4 sztuki cyklantery 10 dag sera emmentaler lub gruyere 1 jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz(...)Biały pieprz do smaku 5 dag startego sera emmentaler do posypania Dodatkowo: Plasterki cukinii oraz cyklantery Jak wykonać ? Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać  mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę, dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać

Wanilia i Kardamon
Cukinia faszerowana 192

dań na obiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z dodatkami, jak np. z dobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię paprykę faszerowaną z tym, że papryka kojarzy(...)farsz nam nie wypłynął podczas pieczenia). Wydrążone kawałki cukinii natrzeć mieszanką przypraw i odstawić na kilkanaście minut. Przygotować farsz - ugotować i wystudzić ryż, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso zmielić w maszynce do mięsa, dodać do ryżu i cebulki, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami i koncentratem pomidorowym. Każdą cukinię zapełnić farszem, po wierzchu po wierzchu posypać startym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kurczak w kremowym sosie z ciecierzycą 136

ilością warzyw, kurczakiem i pyszną ciecierzycą. Taki obiad możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a następnego tylko odgrzać i zajadać! 500 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka 1 szklanka ciecierzyce 2 marchewki ½ główki brokułu Kilka różyczek kalafiora 2,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 100 g serka topionego ze szczypiorkiem(...)Ciecierzycę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i przesmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy różyczki brokułu i kalafiora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę

VioletoweKucharzenie
Pomidorowe chutney 157

chutney wykonane z czerwonej cebuli. Używam go głównie jako dodatku do serów żółtych. Drugi typ chutney jakie robię to to wykonane z pomidorów. Jego używam go do kanapek, mięs, głównie mięsa z kurczaka, również podaję je z serami. Tak naprawdę oba rodzaje chutney idealnie naddają się zarówno do mięs jak i do warzyw. Można je wykonać w mniej lub bardziej

mecooks
Tatar wołowy 152

Zwolenników tatara jest wielu, a są też tacy co słyszeć nie chcą o jedzeniu surowego mięsa, a  ja jako jedyna w domu bardzo go lubię i zawsze robię przy okazji imprez gdy wiem, że ktoś chętnie go ze mną zje. Do tatara wybieram zawsze najwyższej jakości mięso wołowe, idealnie do tego nadaje się polędwica. Teraz kupiłam piękny kawał ligawy(...)borowiki - po łyżeczce musztardy łagodnej i pikantnej, dałam kielecką i rosyjską - 3 łyżki oliwy - sól - pieprz - sok z cytryny, czasem dodaje ale nie jest to konieczne - 2 żółtka 1. Mięso mielimy w maszynce lub kto bardziej wytrwały i cierpliwy może go bardzo drobno pokroić.  Dodajemy musztardę, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Formujemy koło, robimy wgłębienie

Apetyczna babeczka
Faszerowane łódeczki z cukinii 200

wypróbowałam faszerowane łódeczki z cukinii. Robiłam je pierwszy raz i do tego troszkę "na oko", ale wyszły i były pyszne ! ;) Składniki na 2 osoby 2 średnie cukinie 25 dag mięsa mielonego- u mnie wieprzowe 1 duży pomidor 1 średnia papryka 1/2 cebuli 20 dag sera żółtego sól pieprz olej przyprawy - u mnie przyprawa z kurdybanku własnej roboty, majeranek, papryka słodka(...)piekarnik na około 190-200 stopni, a następnie przygotowujemy patelnię, olej i zabieramy się za robienie farszu: Na rozgrzaną patelnię dodajemy cebulkę, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, potem kolejno paprykę, pomidory i miąższ z cukinii. Gdy papryka i cukinia zmiękną,a mięso będzie odpowiednio usmażone, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawami. U mnie kurdybanek suszony, papryka słodka

Justa próbuje gotować
Domowa przyprawa do drobiu 188

Obiecałam pokombinować z domową mieszanką przypraw, a że w planach miałam grillowane mięso z piersi z kurczaka, więc wreszcie się za nią wzięłam, by przy okazji móc ją przetestować. Korzystając z domowych mieszanek macie pewność, że ma taki skład jaki właśnie chcecie, a niestety w gotowych tego typu produktach potrafią być ukryte różne niespodzianki, o których nawet często nie pomyślimy(...)się przy nich. Ja i tak kupuję spore ilości różnych przypraw, a ich wymieszanie zajmuje mi dosłownie chwilę. Dając do przyprawy sól, nie musicie już później dodawać soli do mięsa, jeżeli zaś ją pominiecie to pamiętajcie, aby posolić kurczaka. Ja do zamarynowania 1 kg piersi z kurczaka użyłam 2 pełne łyżeczki domowej mieszanki, by uzyskać efekt dobrze doprawionego mięsa. Składniki

Fabryka pomysłów
Zupa z tortellini i pomidorami 188

Składniki:  25 dag makaronu tortellini o dowolnym nadzieniu  25 dag świeżego szpinaku puszka białej fasoli 50 dag pomidorków koktailowych (można zastąpić zwykłymi) 1,5 szklanki rozdrobnionego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z rosołu) 1 duża biała cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera (można pominąć) 500 ml przecieru pomidorowego 2 litry bulionu  np. rosołu (można zastąpić wodą) szklanka(...)maśle. Dodajemy do bulionu. Do gotującego się wywaru wsypujemy pierożki. Gotujemy  przez ok. 7 minut. Dokładamy przekrojone na pół pomidorki i przecier. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy mięso, szpinak, odcedzoną z zalewy fasolę. Zupę zabielamy śmietaną. Dodajemy ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Czekamy aż ser dokładnie się rozpuści.  Uwaga: Jeśli zupę gotujesz poprzedniego dnia

Pobite gary Barbary
Okra zapiekana z mielonym mięsem 119

ogniu. Po tym czasie wyjąłem ją z rondla. Cebulę i czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu. Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę(...)zapiekanek wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa, przykryłem je okrą. Na warzywach rozłożyłem resztę mięsa. Polałem pozostałym bulionem. Obłożyłem pozostałym masłem. Formę szczelnie przykryłem folią aluminiową, wstawiłem na godzinę do piekarnika (środkowy poziom, 180 stopni

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone z dymką 92

bidi-language:#0400;} Wiecie jak to jest po powrocie z urlopu...jeszcze bardziej się nie chce :P Odliczamy czas do kolejnego urlopu ;) Jeszcze 50 tygodni ;) Teraz wzięliśmy na tapetę mięso indycze i dymkę, bo z tego lenistwa nie chciało się iść na zakupy. Wyszło tak jak się spodziewaliśmy. Polecamy ;) Enjoy! ;) Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka 5 dymek(...)łyżeczka przyprawy do drobiu 1 jajko bułka tarta olej do smażenia     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki kroimy w piórka, dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem, przyprawą i 3-4 łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z jego nadmiaru

R'n'G Kitchen
Pulpeciki w sosie pomidorowym z orechiette 230

skórką, która nie zostawia po sobie śladu. Pomidory kiściowe grilluję nawet z szypułkami, te akurat były ich pozbawione. Pulpeciki w sosie Składniki: na 30 sztuk 1 kg mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo wołowe 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki białego pieprzu ¾ łyżki soli 6 czubatych łyżek gotowanej kaszy bulgur 2 jajka 3 ząbki pieczonego czosnku 1 biała cebula 2 łyżki masła(...)przełóż do blendera, dodaj oregano, 3 ząbki pieczonego czosnku i zmiksuj. Dopraw sos solą. Przygotuj farsz. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle, połowę dodaj do mięsa. Trzy ząbki pieczonego ząbku zgnieć widelcem. Wymieszaj farsz z bulgur, cebulą, czosnkiem, solą, jajkami i przyprawami. Uformuj 30 kuleczek i zrumień na maśle. Podrzucaj patelnią aby mięso równomiernie się przysmażyło

codojedzenia
Szczawiowa 109

nieco właśnie takiego zdobyć. Ne miałam go za wiele no ale cóż – musiało wystarczyć. Zupa szczawiowa szczaw ( ile się da bo bardzo maleje podczas obsmażania czy też gotowania ) mięso drobiowe ale można dodać dowolne włoszczyzna ziemniaki czosnek 2 łyżki masła śmietana przyprawy – u mnie sól, pieprz, czosnek jajka Z mięsa i warzyw gotujemy wywar, jak mięso będzie miękkie

Pieguskowa Kuchnia
Schab z jabłkami 105

powtarzają „mamusiu ale smaczny obiadek znowu zrobiłaś, dołożę sobie jeszcze jedną porcję”. To chyba najlepsze podziękowanie, jakie mogę sobie wymarzyć. Szczerze polecam bo jabłka i zioła nadają mięsu wspaniały aromat i smak. Doskonały jest zarówno na ciepło jak i na zimno. To danie jest moją pierwszą propozycją w akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl . Schab(...)wymieszanymi z olejem i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki, wkładać pomiędzy kawałki schabu i przewiązać nitką. Tak przygotowane mięso włożyć z pozostałymi kawałkami jabłek do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec przez około 1,5 godzinki w 180 stopniach. Smacznego! Artykuł Schab z jabłkami pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia