konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu, 3 większe ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso kroję w większą kostkę, dobrze obtaczam w oleju (2 łyżki) wymieszanym ze sporą ilością przyprawy gyros, odstawiam na kilkanaście minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie(...)Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa, 1/3 sosu, 1/2 sera, pozostały makron, sos i ser. Całość zapiekam w 180 stopniach pod przykryciem około 25 minut
JejKuchniaPyszny sycący obiad, idealny na chłodniejsze dni. Składniki: ulubiony makaron spaghetti 300 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (np. Develey ) mała puszka groszku mała puszka marchewki 1/2 szkl czerwonego półwytrawnego wina oliwa z oliwek (np. Develey ) sól pieprz oregano bazylia zioła prowansalskie ziele angielskie liść laurowy pieprz w kulkach ulubiony ser do posypania(...)spaghetti Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można
Trufelkoworozpalaniem zajmuje się mój Mąż, a uszykowaniem jedzenia ja. :) Składniki: 1 opakowanie tortilli Develey 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę przyprawa giros 3-4 łyżki ketchupu do zamarynowania mięsa, np. Develey 1 łyżeczka musztardy, np. Develey sałata 1 puszka kukurydzy, np. Develey 1/2 papryki pokrojonej w paski pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę małe kulki sera(...)musztardzie, przyprawić przyprawą giros. Odstawić na godzinkę. Sałatę wrzucić do miski, dodać odcedzoną kukurydzę, pomidora, przekrojone na pół mozarellki, paprykę, cebulę i szczypiorek. Można dodać sos winegret. Odstawić. Mięso zgrillować, kiedy będzie gotowe krótko grillować tortille z każdej strony. Następnie stworzyć je wg uznania. Mięso, sałatka i ulubione sosy, lub ketchup. Smacznego
Trufelkowokrólestwo, z którego będę Wam serwować dużo pyszności. Dzisiaj mam dla Was kaczkę. Konkretnie udka z kaczki. Robiłam je drugi raz w życiu, wyszły duuużo lepsze niż za pierwszym. Mięso miękkie, soczyste, aromatyczne. Zainspirowałam się przepisem z książki kucharskiej Zosi Cudny, autorki bloga Make Cooking Easier, przepisy na cztery pory roku. Wyszło obłędnie. Przepis zmieniłam po swojemu. W oryginale była(...)modra kapusta Wykonanie: Udka z kaczki naciąć i natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać posiekane suszone owoce. Składniki do marynaty wymieszać na jednolitą masę i polać mięso, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Na następny dzień do mięsa dodać ziele angielskie, liść laurowy, kilka gałązek pietruszki i kolendry. Podlać 1/2 szklanki wody. Przykryć i piec
Trufelkowosuszone pomidory 8 czarnych oliwek 1/2 jogurtu naturalnego sól pieprz dodatkowo: szklanka mąki tortowej + łyżka kartoflanki olej 4 tortille, np. Develey ulubione sosy, np. sos Mexicana Develey Wykonanie: Mięso pokroić w drobne paski lub kostkę - wg uznania, skropić oliwą dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki zmiksować (konsystencja powinna być gęsta(...)powinno być dużo, aby kawałki indyka mogły swobodnie w nim pływać). Do pudełka z przykrywką wsypać szklankę mąki z kartoflanką, wrzucać po 5 kawałków i delikatnie wstrząsnąć, aby mięso całe obtoczyło się w mące. Gotowe kawałki mięsa smażyć w dobrze nagrzanym oleju ok 4-5 minut, co jakiś czas przewracając w drugą stronę patyczkiem do szaszłyków. Wyjąć na ręcznik
Trufelkowoniebo w gębie. Ciasto jest bardzo cienkie, a farsz przepyszny. Od dziś ten przepis zagości u mnie na stałe, a przepis otrzymałam od znajomej. Składniki; Farsz; 10 dag mielonego mięsa baraniego 25 dag mielonego mięsa wołowego 10 dag łoju z nerki cielęcej 1/2 szkl bulionu 1 łyżka masła 2 garście suszonego majeranku sól i pieprz 4 ząbki czosnku(...)cebule Ciasto; mąka pszenna - 500 g woda ciepła - 1/2 szkl sól Dodatkowo; bulion-koncentrat drobiowy do kołdunów Przygotowanie: Farsz; Mięsa mielone przełożyć do miski, dodać łój z nerki cielęcej. Następnie obrać ząbki czosnku i cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Wymieszać farsz z przyprawami i bulionem. Schłodzić dobrze w lodówce. Ciasto; Z mąki, wody
Kuchnia Danusiświeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego lubczyku 2 łyżki listków majeranku (ew. suszonego) łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę(...)Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Grzyby wrzucić do wywaru. Po 10 minutach dodać selera i marchew oraz obrany i posiekany drobno czosnek. Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, natkę, zioła i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony). Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy
Czerwień i błękitgarść suszonych grzybów leśnych sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również umyć i pokroić w kostkę, po czym wrzucić warzywa do mięsa, wlać 1/2 szklanki wody, nałożyć(...)rozciąć i wsypać ryż do garnka, zalać koncentratem bulionu drobiowego, dodać suszone grzyby i gotować, aż ryż nie będzie twardy. W razie potrzeby dolać wody. Ugotowany ryż przełożyć do mięsa i warzyw, wymieszać i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Uwagi: Grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami. #krakus, #smacznieiszybko
Passions hobbies lifeSkładniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego 2 łyżki sosu sojowego 2 jajka 6 łyżek bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy olej do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki cukru sól(...)Sposób wykonania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek. Mięso mielimy a następnie dodajemy do niego przesmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, sos sojowy, oregano, paprykę w proszku, pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy niewielkie kulki. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wykładamy
Qchnia po prostuBardzo szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Zapieczone w jajku i serze mięso z kurczaka jest bardzo aromatyczne i kruche. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Sól Pieprz 2 jajka 150 g żółtego sera 100 g sera feta 1 cebula 5 pieczarek 3 łyżki świeżej natki pietruszki Filet(...)piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ser feta kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy natkę pietruszki oraz wbijamy jajka. Ponownie mieszamy, aż całość połączy się z jajkami. Masę wylewamy
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek lubella 200g sera żółtego sól pieprz 1łyzka masła 1łyżeczka płaska cukru WYKONANIE: 1.Makaron gotujemy według przepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory krojone z puszki
Dziś Ja gotujepierożki, stąd moja nazwa tych kotletów. SCHABOWE PIEROŻKI Z MUN Składniki: 4 porcje schabu na kotlety 2 ząbki czosnku bułka tarta jajko smalec do smażenia farsz: 200 g mięsa mielonego garść grzybów mun 1/2 pora sos sojowy i pieprz do smaku Przygotowanie: Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko. Posypujemy trochę solą , pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym(...)przez praskę. farsz: Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski. Obsmażamy je na odrobinie oleju. Pora kroimy w pióra. Mięso mielone (surowe) łączymy z obsmażonymi grzybami oraz porem, przyprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i odrobiną pieprzu. Na środku kotletów układamy farsz i składamy kotleta na pół, boki spinamy wykałaczkami, aby farsz nie "uciekł". Kotlety przypominają trochę pierożki
Bon appetit mon amieinternecie możemy znaleźć wiele przepisów na tak zwane "oszukane gołąbki". Przygotowuje się je na bazie mięsa, kapusty i ryżu z przyprawami i smaży panierowane w bułce tartej jak mielone. Wymyśliłam nieco zmodyfikowaną wersję tej potrawy i zamiast ryżu jest kasza jaglana, a kapustę zamieniłam na tartą cukinię. Sos pomidorowy doprawiłam wędzoną papryką w proszku, która zmieniła jego smak na bardziej(...)wyrazisty. Składniki: 1 młoda cukinia 1 i 1/4 szklanki kaszy jaglanej 800 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki lub karkówki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu sól i pieprz 2 jajka Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki słodkiej śmietanki
Czerwień i błękitBardzo lubię zrazy, najlepsze robi oczywiście moja mama. Ostatnio na kilki blogach widziałam przepisy na zrazy z mięsa mielonego. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam zrobić swoją wersję i podałam je z pure ziemniaczanym. Składniki 500 g mięsa wołowego 1 mała cebula mały kawałek boczku musztarda rosyjska 1 mała sucha bułka 1 jajko 1/2 czerwonej papryki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Bułkę namaczamy w wodzie na około 30 minut. Następnie odciskamy z nadmiaru płynu, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę świeżego tymianku, łyżeczkę majeranku, doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy, następnie dzielimy na 6 części. Rozpłaszczamy je na blacie. Smarujemy musztardą, układamy po kawałku boczku, cebuli i papryki, następnie formujemy całość w roladkę i obtaczamy w mące
Delusional Trinetego sosik ze świeżego koperku <3 Nie wiem jak Wy, ale ja jestem sosiarą i makaroniarką :D A Wy? Macie jakiś nałóg smakowy? :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki śmietany 12% 1 ząbek czosnku pęczek kopru sól pieprz Vegeta(opcjonalnie) Przygotowanie : Do mięsa mielonego dodajemy jedną obraną(...)startą na tarce o średnich oczkach cebulę . Do masy dodajemy bułkę tartą i jajko . Całość solimy i pieprzymy do smaku, a następnie formujemy z mięsa kuleczki. Kuleczki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i smażymy na szklisty kolor . Pulpety gotujemy z cebulą, czosnkiem i dodatkiem wody, do czasu aż będą zupełnie miękkie. Pulpety wyjmujemy, przygotowujemy
Domowa Kuchnia u Mamy