mięso - 63110 przepisów (strona:1017/4208)

Pierś z gęsi sous vide z ulubionymi dodatkami 130

czosnku 2 gałązki rozmarynu tymianek majeranek kumin świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Z piersi odcinamy nadmiar skóry i odkładamy do lodówki (przygotujemy z niej później chicharrony) pozostałą na mięsie skórę nacinamy w kratkę. Pierś okładamy rozmarynem, zalewamy 150 ml czerwonego wina i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy, odsączamy z marynaty (rozmaryn zostawiamy) i osuszamy ręcznikiem. Mięso zostawiamy(...)powstanie sos, następnie przecieramy go przez sito. Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy, obsmażamy na niej pierś, około 3 minuty od strony skóry i 2 minuty z drugiej strony. Odstawiamy mięso, aby odpoczęło około 5 minut.  Na talerze wykładamy quinoę, purée i kapustę, następnie układamy plasterki gęsi, dodajemy sos, granat, chrupiące chicharrony z gęsiej skórki i gotowe ;) Smacznego

Quinoa Raz!
Kurczak w serowym sosie 497

wiem, kurczak w dzisiejszych czasach jest zaliczany do niezbyt zdrowych mięs, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić i można przecież znaleźć i kupić dobre mięso jeszcze. Ja generalnie staram się jeść lekko ze względu na stan zdrowia, dlatego najczęściej wybieram kurczaka, albo w ogóle nie jem mięsa. Na dzisiaj przygotowałam coś bardziej kalorycznego, ale raz kiedyś można sobie

Delusional Trine
Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem 133

menu, bo jest doskonałe w smaku, niedrogie  i bardzo syte. Tyle reklamy, a teraz pora na podanie przepisu, a jest bardzo prosty. Nie odczujecie w nim braku mięsa, bo sprytnie wymyśliłam, że mięso zastąpię czerwoną fasolą, mniam! Paluszki lizać! Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem / 2 porcje Składniki: 400 g fasoli czerwonej(...)gasimy płomień. Tak przygotowany gulasz warzywny podajemy z kaszą gryczaną posypaną parmezanem. W wersji mięsnej do potrawki można dodać ulubione porcje kurczaka lub innego drobiu. Świetnie sprawdzi się mielone mięso, tak jak np. do chilli con carne. Kasze wtedy można zastąpić ryżem

Moja smaczna kuchnia
Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw 191

pewnym czasie zaczęłam odnajdywać smaki dzieciństwa. Nie warto iść na skróty w kuchni.  Dzisiaj mam dla Was przepis na zamiennik kostki rosołowej. Jest to wersja wegetariańska, bez mięsa, tylko na samych warzywach. (Niedługo pojawi się wersja na mięsie.) W mnie jest w formie pasty, ale nie zapominajcie, że kupowane kostki rosołowe mają w sobie tłuszcze utwardzone, które nadają(...)porcji wyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty. Do czego używać takiej pasty? Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone)lub makaronowych zapiekanek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone pałki z kurczaka 148

duże), 1 marchewkę, 2 średnie cebule. Ćwiartki oczyść, umyj, osusz i podziel na podudzie i udko (tę „płaską” część). Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj. Taką mieszanką natrzyj ze wszystkich stron mięso. Kurczaka przełóż do miski i polej olejem. Miskę przykryj folią i wstaw na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki i marchewkę obierz i umyj. Kartofle pokrój na mniejsze kawałki, a marchew(...)grube plastry. Cebule obierz z łupinek i pokrój na ćwiartki. Warzywa przełóż do miski, lekko posól i dokładnie wszystko wymieszaj. Zamarynowane mięso ułóż na ruszcie. Wokół kurczaka rozłóż warzywa. Całość polej pozostałą marynatą. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika. kurczaka piecz przez mniej więcej 60 minut (w tym czasie kurczak powinien się upiec, a warzywa powinny zrobić się miękkie). W czasie

blog.moje-pasje.info
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym z Kurkami 215

którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, ok. pół łyżeczki soli i zalewamy ok. 3 00 ml wrzącej wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu do całkowitej miękkości mięsa (zwykle powinno to trwać nie dłużej niż 10 minut,  jednak wszystko zależy od mięsa i nieraz duszenie może trwać znacznie dłużej - polędwiczki mają być delikatne, miękkie i rozpływać się(...)wszystko podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i przez chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu.   Gotow e polędwiczki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Burrito meksykańskie 425

Ossstre i rozgrzewające burrito w klimacie meksykańskim. Papryka, fasolka i kukurydza to główne składniki, na których opiera się kuchnia meksykańska. Mięso nadaje daniu sytości, a sos pomidorowy łączy wszystkie składniki w idealną całość. Burrito można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę pokrojone na mniejsze części. Polecam! Burrito meksykańskie Składniki na 6 tortilli: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 500g(...)mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 400ml przecieru pomidorowego (passaty) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra Dodatkowo: 6 placków tortilli sos do podania Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci

Smak mojej kuchni
Dania z kurczaka – przepisy na obiad 495

layout="light" border_style="solid" box_shadow_position="outer"] Poniżej przedstawiam zbiór przepisów na dania z kurczaka idealne na szybki i pyszny obiad. W moim domu kurczak jest najpopularniejszym mięsem serwowanym na stole, gdyż wszyscy bardzo go lubimy. Mięso jest miękkie, delikatne i raczej mało kaloryczne. Lubię je również dlatego, że nie potrzeba wiele czasu, aby wyczarować z niego smaczną(...)potrawę. Kurczaka można przygotować na setki sposobów, gdyż jest jednym z najbardziej uniwersalnych rodzajów mięs. Postanowiłam więc przygotować spis naszych ulubionych przepisów: na pieczone udka i skrzydełka, na kurczaka zapiekanego z warzywami, czy na piersi z kurczaka w sosie. Brakuje przepisów na kurczaka w całości, gdyż raczej go nie przygotowuję ze względów praktycznych: nie ma szans żebyśmy go zjedli całego

e-PrzepisyKulinarne
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną - prosta i smaczna 210

Witam serdecznie Tym razem chciałabym się z państwem podzielić przepisem, na smaczną i prostą w przygotowaniu zapiekankę ziemniaczaną z mięsem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebowali: Użyłam naczynia o średnicy około 24 cm i wysokości 9 cm około 600 g mięsa ja użyłam udźca z indyka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona kilka pieczarek 800 g ziemniaków(...)naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki (w większą kostkę). Pieczarki kroję na mniejsze kawałki, umyte i osuszone mięso kroję w kostkę, cebulę kroję w cienkie półplasterki, czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Do koncentratu pomidorowego dodaję przyprawy, doprawiam solą, dodaję olej i dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Łatwe czerwone curry z kurczaka 183

plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem. Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla użytkowników(...)stopni, obroty 2.  Następnie dodaję mleczko kokosowe, cukier, sos rybny i liście limonki kafir, ustawiam czas 3 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 1.  Na koniec dodaję podsmażone mięso z kurczaka i papryczki chili i gotuję: czas 9 minut, w temperaturze 90 stopni, obroty 1-2. Łatwe czerwone curry z kurczaka podałam z ryżem. Łatwe czerwone curry z kurczaka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto 178

szczypta soli ziołowej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż a następnie na mniejsze na pół. Wkładamy do miski, zalewamy mieszanką przypraw i oliwy. Mieszamy tak, aby mieszanka dokładnie pokryła mięso (można ręką). Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie każdy kawałek mięso grillujemy z obu stron na patelni grillowej (na niedużym ogniu). Risotto z pieczarkami przygotowujemy zgodnie z instrukcją(...)chochelce – aż do ponownego wchłonięcia płynu. Krok 3. Na koniec dodaj świeżo starty parmezan i masło. Dopraw solą i pieprzem. Porcję pieczarkowego risotto podajemy wraz z grillowanym mięsem. Całość można jeszcze posypać posiekaną pietruszką. Smacznego

Słodkie okruszki
Karczek, rolada z serem i pomidorami 154

poleca się do obiadu i kanapek.  Składniki: - 1 kg karkówki - 4 łyżki pesto z pomidorów, lub  sos domowej roboty - 5 plastrów sera żółtego - sól - pieprz - olej 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tniemy nożem wzdłuż tworząc podłużny płat, który oprószamy solą oraz pieprzem (  kliknij tutaj po instrukcję  ). Jedną część smarujemy pesto pomidorowym i układamy plastry sera. Zwijamy(...)roladę, na końcu wbijamy 4 wykałaczki aby się nie rozwinęła. 2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, czas zapiekania ok. 60-70 minut w 200 C. Mięsa nie przykrywamy z góry, aby miało chrupiącą skórkę. Dobrze jest włączyć termoobieg, a pod koniec dodatkową grzałkę z góry na kilka minut. Pieczemy bez przykrycia. Mięso idealne jako danie obiadowe lub domowa wędlina do kanapek

Apetyczna babeczka
Rolada z piersi kurczaka 136

łyżka orzechów ziemnych solonych 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oleju pieprz ROLADA: Filet rozbijamy jak kotleta na dość cienko, uważając, żeby go nie poszarpać. Starajmy się, aby rozklepywać mięso wzdłuż, nie wszerz. Gotowe mięso solimy i pieprzymy, układamy listki szpinaku oraz cebulę pokrojoną w pióra lub drobną kostkę. Zwijamy ostrożnie i związujemy nicią. Końce sczepiamy wykałaczkami. Do pojemnika(...)Marynujemy min. 1 godzinę. Roladę wyjmujemy z jogurtu i obsmażamy na odrobinie oleju z każdej strony. Wlewamy marynatę i dusimy pod przykryciem przez 10 minut co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie roladę delikatnie wyjmujemy i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut. Dzięki temu będzie soczysta wewnątrz. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy na patelnię

Kuchnia od dwojga
Chicken Paprikash 177

ogromnie lubiane także w krajach anglojęzycznych, w Polsce natomiast niemal nieznane. Dosłownie tłumacząc, jest to paprykarz z kurczaka, a mówiąc inaczej - to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim makaronem np. tagliatelle, czy ryżem. Całość(...)dodają także odrobinę mąki, by zagęścić sos. Wykonanie: Kurczaka umyć, odciąć kostki, posolić delikatnie i włożyć na rozgrzane  na głębokiej patelni masło. Zarumienić z obu stron i wyjąć mięso na talerz.  Na patelnię wrzucić posiekaną na piórka lub paseczki paprykę oraz cebulę. Podsmażać przez kilka minut, by warzywa zmiękły. Dolać gorący bulion i doprawić do smaku pieprzem cayenne

Poezja Smaków - blog kulinarny
Papryka faszerowana mięsem 180

Uwielbiam paprykę jako dodatek do zupy , ale najbardziej uwielbiam ją faszerowaną. Tu jest bardzo dużo możliwości. Można ją podać z wędzony pstrągiem , albo w sposób bardziej tradycyjny- czyli faszerowaną mięsem i ryżem. Tym razem urozmaiciłam nieco nadzienie, dodałam do farszu rodzynki i cynamon. Uwierzcie, wyszło na prawdę przepysznie. Zapraszam na szybki i prosty obiad. Składniki: 4 czerwone papryki(...)mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 cebula 1 woreczek ryżu (ok. 10 dag) duża garść rodzynek 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu sól pieprz 1 łyżka masła 1 litr bulionu Sposób przygotowania: Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania