mięso - 63110 przepisów (strona:1016/4208)

CZOSNKOWA ŁOPATKA SMAŻONA Z WARZYWAMI 131

papryki - czerwonej i pomarańczowej (lub innej), garść posiekanego szczypiorku. Składniki marynaty: łyżeczka czosnku staropolskiego, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Mięso kroję w drobną kostkę. Składniki marynaty dokładnie łączę, mieszam z pokrojonym mięsem i odkładam do lodówki. Najlepiej na całą noc. Paprykę i pieczarki kroję na mniejsze kawałki. Mięso wrzucam

JejKuchnia
Proste czerwone curry z kurczaka 158

plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem.   wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Na patelni(...)stopni, obroty 2.  Następnie dodaję mleczko kokosowe, cukier, sos rybny i liście limonki kafir, ustawiam czas 3 minuty, temperaturę 90 stopni, obroty 1.  Na koniec dodaję podsmażone mięso z kurczaka i papryczki chili i gotuję: czas 9 minut, w temperaturze 90 stopni, obroty 1-2. Proste czerwone curry z kurczaka podałam z ryżem. Łatwe czerwone curry z kurczaka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 194

powodu nasze babcie leczyły nim przeziębienia.  Ten rosół jest dla mnie wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze jest ugotowany na gęsinie, a to podobno jedno z najzdrowszych mięs. Poza tym bardzo się cieszę, że gęsi powoli wracają na nasze stoły i podoba mi się promowanie gęsiny na święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą(...)jeśli zredukuje się za bardzo, można dodać trochę wody, ale nie za dużo, aby nie rozwodnić rosołu.  Na koniec gotowania doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.  Ugotowany rosół przecedzamy. Mięso obieramy z kości, a marchewkę kroimy na plasterki. Na głębokie talerze nakładamy ugotowany makaron, pokrojone mięso gęsi i marchewkę, można też dodać kilka grzybków i siekaną natkę pietruszki, nalewamy gorący

Quinoa Raz!
Jesienne spaghetti w cieście francuskim 135

należało mi się coś nowego, świeżego, kolorowego i dodającego energii. Postawiłam na kolory jesieni! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Sos: 250 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella(...)duży arkusz ciasta francuskiego  150 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i filet z kurczaka. Przesmażamy przez kilka minut, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy pokrojone

VioletoweKucharzenie
Żeberka ziołowe w cydrze z miodem i gorczycą 145

Zapach jeszcze do teraz unosi się w całej kuchni. Zioła, delikatne mięso duszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp. i pyszne domowe danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo zmielony(...)każdej stronie. W garnku na kilku łyżkach oleju przesmaż pokrojony w talarki czosnek i w cienkie piórka cebule. Dodaj wodę i pozostałe przyprawy, tj. liść, ziele, jałowiec, vegetę, dodaj mięso wraz z powstałym na patelni sosem (dodaj na patelnię wodę i wypłucz dolewając taki pozostały sos do garnka z mięsem, nic nie może się zmarnować, a ten sos jest bardzo

Zasmakuj Kuchni
Pieczone buraki i ciecierzyca z kaszą gryczaną, kurczakiem i jogurtem 172

osolonej wodzie. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Następnie polać obficie oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i słodką papryką. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Do usmażonego mięsa wsypać kaszę gryczaną i smażyć całość przez kilka minut. Na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem. Pikantny jogurt: Na niewielką patelnię(...)udekorować świeżymi liśćmi mięty. Uwagi: Jogurt grecki powinien być podawany w temperaturze pokojowej. Wszystkie pozostałe składniki dania powinny być gorące. Upieczone warzywa najlepiej trzymać w piekarniku, a kaszę z mięsem można podgrzać w każdym momencie (zawsze można dolać odrobinę wody, żeby się nie przypalała). Rabat 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar obowiązuje do 31.12.2017 r. Widoczne na zdjęciach

Passions hobbies life
Harira 161

smaku Przepis: Zaczynacie od namoczenia cieciorki w 2 szklankach wody 12 godzin przed przygotowaniem zupy. Lepiej nie używajcie tej z puszki, bo jest obrzydliwa i zupełnie nie ma smaku. Mięso kroicie na nieduże kawałki i smażycie na patelni na mocno rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Jeżeli puści wodę, to ją odlewacie. Rozgrzewacie kilka łyżek oliwy z oliwek w garnku(...)którym zrobicie zupę i przekładacie do niego usmażone mięso. Cebulę obieracie, siekacie i dodajecie do mięsa. Podsmażacie jeszcze chwilę, aż ta się zeszkli. Dodajecie kumin, cynamon, imbir, ostrą i słodką paprykę oraz mielone nasiona kolendry. Jeśli używacie tej samej łyżeczki, przecierajcie ją po każdej przyprawie choćby palcami (byle suchymi), żeby nie pomieszać sobie wszystkiego ze wszystkim w pojemnikach… Smażycie

GRUBY WAŁEK
PYSZNA WĘDZONKA W SŁOIKU + FILMIK 215

Wędzonka pasteryzowana w słoiku to bardzo stary sposób przechowywania mięsa.  Pasteryzowałam je metodą tyndalizacji, to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny), zapewnia pozbycie się bakterii które powodują gnicie przetworów. Kiedy wędzonki przygotowałam i spróbowałam nie mogłam uwierzyć że są tak smaczne i miękkie, w dodatku otulone pyszną galaretką. Przechowywanie w taki sposób wędzonek(...)bakterii, a zawekowana żywność jest już praktycznie sterylna. Wędzonki po ostudzeniu należy schłodzić w lodówce aby galaretka się zsiadła, następnie przechowujemy w piwnicy lub innym pomieszczeniu przeznaczonym na przetwory. Mięso przed podaniem należy schłodzić aby galaretka była twarda. Mięso wyjmujemy na półmisek, kroimy na kawałki i podajemy z pieczywem. Wędzonki są bardzo smaczne, miękkie, przepyszne do kanapek

Kulinarne Fantazje Marioli
GOLONKA PIECZONA (keto, LCHF, paleo, optymalna) 489

Golonka uchodzi za typowo męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje wielbicielek smacznego mięsa w tłustej osłonce i ja do takich kobiet należę Tutaj prezentuję Wam przepis na klasyczną, tradycyjną golonkę pieczoną bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza. Tak przygotowana golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Przypominam(...)laurowych 6 ziarenek ziela angielskiego sól himalajska słodka papryka ostra papryka ok 600 ml wody Golonki umyć, osuszyć, oczyścić i w razie potrzeby opalić nad palnikiem resztki włosów. Czyste mięso natrzeć na zewnątrz i od środka mieszanką soli i papryki a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce. Warzywa pokroić w kostkę i obłożyć nimi golonkę. Całość zalać wodą

Ola la LCHF
Rozgrzewający rosół orientalny na gęsinie 110

Lubimy wykorzystywać to, co aktualnie mamy pod ręką. Zupa wyszła mega pyszna, pełna smaku i cudownego aromatu. Świeży imbir cudownie rozgrzewa. Polecamy właśnie teraz. Składniki 300-350 g pieczonego mięsa gęsiego 5-6 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka przyprawy orientalnej(...)smaków 1,5 l wrzątku 200 g makaronu udon 1/2 główki sałaty lodowej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w paski. Imbir i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos, mięso, pokrojone jarzyny (najlepiej w kostkę, wtedy szybciej się ugotują), przyprawę, chwilę smażymy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości warzyw

R'n'G Kitchen
ZAPIEKANKA Z DYNIĄ PIŻMOWĄ 179

farsz: 300 g dyni piżmowej 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 duża cebula  1 duża papryka garść pestek dyni 1/2 szklanki rodzynek 4 duże ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego kuminu   1/2 łyżeczki chilli sól pieprz czarny olej do smażenia sos beszamelowy: 1 czubata łyżka masła 2 czubate łyżki pszennej mąki 3 szklanki mleka(...)kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy. Smażymy minutę cały czas mieszając, aż  zacznie się szklić. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Dodaj mięso, smażymy, aż zmieni całkowicie kolor. Wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę.Dodajemy rodzynki, kumin i mieszankę przypraw. Doprawiamy solą i pieprzem. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż płyn

KuchcikoweLove
Kotlety de volaille faszerowane serem i suszonymi pomidorami 148

Niby tylko pierś z kurczaka, ale na ile sposobów można ją przygotować! Dzięki temu, że wcześniej marynowałam mięso w ziołowej marynacie i soku z cytryny pierś była nie tylko aromatyczna, ale też bardzo soczysta. Wiele przypraw, ser oraz suszone pomidory dodają kotletom niezwykłego smaku, a w kuchni podczas smażenia unosi się piękny kuszący zapach. Zatem zaczynamy! Składniki: (na 4 duże(...)volaille) 1 podwójna pierś z kurczaka 4 suszone pomidory 4 plastry żółtego sera marynata + przyprawy , którymi jeszcze dodatkowo możecie przed smażeniem posypać mięso: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, vegeta natur, świeżo mielona kolendra 2 mniejsze ząbki czosnku, sok z połowy cytryny 1 – 2 jajka bułka tarta – „na oko” jako panierka masło klarowane do smażenia olej kilka

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z gęsiną 183

Dalszy ciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi. Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce - przepis(...)Składniki na około 50 sztuk: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej+dodatkowo do podsypania 1/2 szklanki gorącej wody i ciut jeszcze 1 łyżka tłuszczu z gęsi/ oleju sól farsz: resztki mięsa z korpusu, grzbietu i skrzydeł 1 duża cebula pieczone jabłko z orzechami sól, pieprz majeranek gęsi tłuszcz szczypta gałki muszkatałowej Wykonanie: mąkę przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli, tłuszcz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RISOTTO Z BOROWIKAMI 142

parmezan ( tarty )- 3-4 lyżki * czosnek niedźwiedzi suszony – 1 lyżka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek niedźwiedzi i pokrojone w kostkę mięso, przesmażamy. Wsypujemy ryż z borowikami i podlewamy białym winem. Czekamy, aż odparuje. Chochelka po chochelce podlewamy bulionem warzywnym ( kolejną chochelkę wlewamy dopiero w momencie, kiedy poprzednia wsiąknie w ryż(...)koniec dodajemy resztę masła oraz garść tartego parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy natychmiast! Smacznego! Ps. ja do całości dodałam jeszcze 2 pokrojone borowiki – przesmażyłam je razem z mięsem. Projekt powstał we współpracy z The Green Woodpecker Trill # TheGreenWoodpeckerTrill

Ostra na Słodko
Tradycyjny krupnik na żeberkach 293

krupnik. Moje dzieci na szczęście tę miłość po mnie odziedziczyły. Krupnik jest niezwykle aromatyczny i pożywny. W jednej miseczce zupy dzieciaki dostają nie tylko warzywa i kaszę, ale też mięso. Najbardziej lubię przygotowywać krupnik na żeberkach, choć można do niego dodać także drób. ok. 60 dag żeberek (mogą być trójkąty lub paski) 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 4 marchewki 2 pietruszki(...)ziela angielskiego pieprz 1/3 pęczka natki pietruszki Do garnka wlewamy 3 litry wody. Dodajemy umyte żeberka i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Mięso gotujemy na małym ogniu około 45 minut. Włoszczyznę obieramy i kroimy (2 marchewki ścieramy na tarce). Obraną cebulę opalamy nad ogniem. Do wywaru mięsnego dodajemy 2 marchewki, 2 pietruszki, selera

Dieta bez mleka