przepis na przepyszne pulpety mięsne. Idealne na obiad. W smaku są delikatne, zasmakują każdemu! Podane z ryżem i mizerią smakują jeszcze lepiej :). Zapraszam po przepis :). Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej) 1 mała marchewka 1 jajko szczypta koperku 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz papryka słodka Przygotowanie(...)miski wrzucamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, starkowaną marchewkę, koperek, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Wyrabiamy ręką. Następnie formujemy kulki mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz będzie gorący wkładamy pulpety. Smażymy chwilę z każdej strony. Podsmażone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut. 2 łyżki mąki dodajemy do szklanki i zalewamy zimną wodą
Gotuj z MąkąLasagne trochę w innym stylu...w wersji lżejszej bo z mięsem z indyka oraz porem i sosem musztardowym. Pyszne i pożywne danie, które spokojnie może konkurować z tradycyjną lasagne. Chociaż pewnie każdy Włoch uznałby to za profanację 😉 Dla mnie super danie, warte spróbowana! Składniki: 2 pory 500 g mięsa mielonego z indyka 100-150 g sera żółtego 3 łyżki mąki(...)pieprz przyprawa do indyka Wykonanie: Pora myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojonego pora. Podsmażamy przez 2-3 min. Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do indyka i smażymy około 10 min.,co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 min. Kolejno wlewamy bulion oraz dodajemy
Kuchnia MagdaLenyMini kofty to pomysł na imprezową przekąskę - taką na jeden kęs, bo to one sprawdzają się najlepiej. Nie wymagają długich przygotowań i są bardzo smaczne. Kofty: 300g mięsa mielonego 1 mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, tymianek Sos: 300 ml jogurtu greckiego 1 duży ogórek gruntowy przyprawa tzatziki(...)mięsa mielonego dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku. 2. Z mięsa formujemy małe ruloniki, które nadziewamy na wykałaczki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. 3. Przygotowujemy sos: ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy jogurt i przyprawę do smaku
Szefowa kuchniPewnie znajdzie się mnóstwo osób, które nie cierpią gotowanego kurczaka i stwierdzą, że takie mięso jest bez smaku... Ja od maleńkości lubiłam wyjadać mięsko z maminego rosołu, a potem sama gotowałam je w okresie nasilonych problemów żołądkowych. Gotowany kurczak jest nie tylko lekkostrawny i dietetyczny, ale może być naprawdę smaczny oraz aromatyczny, a powstały wywar jest po prostu rewelacyjny. Polecam(...)kilka minut aż powstanie "szum". Następnie wodę zlać i nalać świeżej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę w plastry oraz wszystkie przyprawy. Całość gotować (na niewielkim ogniu) do miękkości mięsa. (Uważać, aby kurczak się nie rozgotował.) Przed podaniem z mięsa zdjąć skórę. Jeśli szukacie dobrego garnka, szczerze mogę Wam polecić garnki z pokrywką Zwilling® Passion - klik . Dlaczego
Di gotujemakaronu (ilość przed gotowaniem) około 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju podsmażamy chwilę pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone w małą kostkę mięso (pierś z kurczaka). Całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, pieprzem i solą ziołową. Mieszamy aby przyprawy ładnie pokryły mięso. Smażymy. Po chwili dorzucamy pokrojone na półplasterki (obrane) pieczarki. Całość smażymy(...)jakiś czas mieszając. W między czasie w miseczce mieszamy dokładnie śmietanę z pesto. Gdy mięso będzie już dobre zmniejszamy gaz na minimalny, dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, a następnie dodajemy nasz sos, szybko mieszamy. Chwilę jeszcze zostawiamy na patelni, aby sos lekko zgęstniał. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i od razu podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiżółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę ostrą, oregano. Dodajemy też pieprz i sól. Następnie całość po wymieszaniu chowamy(...)nią ciabattę przekrojoną stroną. Robi się to po to, by bułka nie wchłonęła sosu przy komponowaniu naszego burgera. Smażymy ciabattę do zarumienienia. Nie przypalcie jej tylko. Zabieramy się za mięso . Smażymy je po ok. 3 minuty z każdej strony dwa razy. Na koniec kładziemy jeszcze ser. Patelnię można umyć, bo nie będzie już nam potrzebna. Na przygotowaną bułkę kładziemy sałatę
Kuchennyviral.plkurczaka, pęczek młodej włoszczyzny, kilka ziemniaków, 2 łyżki kaszy jęczmiennej, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, 1/3 łyżeczki lubczyku, 1/2 posiekanego pęczka koperku. Przygotowanie: Do garnka wkładam mięso i wsypuję kaszę, zalewam około 1,5 l wody. Zagotowuję, dodaję sól, gotuję na mniejszym ogniu około 40 minut. W międzyczasie ziemniaki i selera kroję w kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz pora(...)plasterki (lub półplasterki). Z włoszczyzny biorę również po jednej większej gałązce liści selera i pietruszki, siekam. Mięso wyjmuję z wywaru, wrzucam warzywa, dodaję lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec wrzucam do zupy świeży koperek i obrane mięso (jeśli nie macie w planach wykorzystać je do innego dania
JejKuchniaczas staram się odmienić coś w prostych typowych daniach. Tym razem „pod nóż” poszły mielone. Danie udało się wzorowo. Sezam dodatkowo podkreślił smak potrawy. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego wołowo – wieprzowego Suszone pomidory w oleju Oliwki czarne bez pestek Sezam Sól Pieprz Śmietana 18% słodka Mąka Bulion olej Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na cztery(...)porcje. Na szaszłykowy patyk nakładamy oliwkę, suszone pomidory ( przekłuwamy w kilku miejscach ) i ponownie oliwkę. Mielone spłaszczamy układamy szaszłyk i dokładanie obklejamy mięsem. Obtaczamy w sezamie. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (można użyć tego z pomidorów). Podsmażamy szaszłyki z każdej strony ( jeżeli patyki są za długie można je skrócić ). Podlewamy bulionem i dusimy po przykryciem około
Smaki EwyKlasyczny szaszłyk w moim domu ,to taki bez udziwnień i tylko z przyprawami , coś w rodzaju kebaba na patyku tylko składający się kawałków doprawionego mięsa.Nie wiem czy znajdzie on zwolenników , jak wiemy każdy dodaje to cebulkę lub boczusia,ale nie raz tych produktów u mnie brakowało , więc poszłam na skrót i taki szaszłyk wszystkim smakował i został na stałe(...)przepisach. 60 dag.łopatki 1 łyżeczka papryki słodkiej 0.5 łyżeczki papryki ostrej 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne 0.5 łyżeczki curry 0.5 łyżeczki kurkumy sól czosnkowa pieprz 1 łyżka oleju ******************************* Mięso myjemy ,osuszamy i kroimy w średnią kostkę.Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie ,aby nam na grillu się nie "zwędziły".Wszystkie przyprawy suche wymieszać w misce dokładnie ,dodać olej ,wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipiersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem . Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto spróbować Takie mięso w sosie można oczywiście podać z ziemniakami, ale polecam Wam spróbować wersji z makaronem. Mały makaron łazankowy od EkoMak sprawdził się tu idealnie. Moja rodzina była bardzo zadowolona. Mam nadzieję(...)dodajemy opakowanie pomidorów krojonych, doprawiamy całość do smaku pieprzem, solą ziołową, słodką papryką. Mieszamy, dolewamy 1/3 szklanki wody i dorzucamy 2 duże liście laurowe. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W trakcie można, jeśli zajdzie taka potrzeba dolewamy resztę wody. Przed końcem próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Porcję sosu z mięsem podajemy z makaronem – u mnie łazankowy. Przed podaniem
Słodkie okruszkidodać ricottę. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotowy farsz odstawić. Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczu. Każda pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i rozbić cienko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie każdy płat mięsa posmarować szpinakowym farszem i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki ułożyć zwinięciem
Monia miesza i gotujesuszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele! Składniki na kruche ciasto: 30 dag mąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła 2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 4 duże jajka na twardo 1 mały słoiczek marynowanych podgrzybków Sposób(...)przygotowania: Ciasto- mąkę przesiać, posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść. 2/3 schować do lodówki, a 1/3 do zamrażarki. Pasztet- mięso wraz z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Jajka na twardo obieramy. 2/3 ciasta z lodówki wałkujemy na grubość ok ½cm. Wykładamy nim spód oraz boki keksówki o wymiarach ok 9x20cm. Dziurkujemy
Kuchnia w czekoladzieporze jest bardzo pyszna, poza tym ma bardzo mało kalorii około 32 kcal w 100 g. Na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę z dodatkiem tego warzywa, ryżem i mięsem drobiowym- można powiedzieć dietetyczny obiadek. Zapiekanka wyglądał jak lazania, a smakowała jak gołąbki. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z kurczaka mała główka kapusty 1 szalotka 2-3 ząbki czosnku(...)cztery części, wyciąć głąb, gotować w wodzie z dodatkiem vegety 10 min., ryż ugotować(do wody dodać vegety), wystudzić, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na oliwie, wystudzony ryż połączyć z mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem i rozkłóconym jajkiem, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, na dno naczynia wlać 1/2 szkl
Kuchnia Beatypieprz Umytą pierś kurczaka pokroić w mniejszą kostkę i przyprawić solą,pieprzem oraz czerwoną czubrycą,polać niewielką ilością oliwy i dokładnie wymieszać - odstawić na parę godzin do lodówki by mięso przeszło przyprawami. Bakłażany opłukać,osuszyć,przekroić wzdłuż na połówki. Usunąć nasiona,środek oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut.Gdy bakłażany puszczą sok osuszyć je papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać pokroić(...)kosteczkę i przesmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju.Dodać mięso,smażyć kilka minut. Paprykę oczyścić,pokroić w kostkę,sparzonego pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki - dodać razem z papryką do mięsa. Pod koniec doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz posypać ziołami prowansalskimi i dodać posiekaną natkę pietruszki - dokładnie wymieszać. Masą napełnić połówki bakłażanów,ułożyć
Niespełnione zdolności kulinarnełyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu) sól pieprz czarny świeżo mielony mały pęczek koperku opcjonalnie - 2 łyżki tartego parmezanu Mięso pokroić w 1cm kostkę, wymieszać z pieprzem ziołowym. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Kapustę poszatkować. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, wyłożyć(...)mięso, obsmażyć na rumiano z obu stron i odsunąć na bok patelni. Na patelnię wyłożyć łyżkę masła i wsypać kaszę, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte tłuszczem. Wymieszać z mięsem i cebulą, zalać gorącym bulionem (1,5 szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (ok 12 minut). Jeśli kasza nadal będzie twarda, wlać pozostały
Obiad gotowy