mięso - 63110 przepisów (strona:1000/4208)

Wiejski rosół na żołądkach i wołowinie 178

Wiejski rosół na żołądkach i wołowinie Rosół to tradycyjna polska zupa podawana zazwyczaj z makaronem. Jego smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa. Wywar powinien być klarowny i esencjonalny. Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na kilku gatunkach mięs. Składniki: 20 dkg żołądków drobiowych plaster chudej wołowiny ok 10 dkg 1 noga z kurczaka 3 litry wody włoszczyzna(...)przez około 30 minut *** *** Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na kawałki *** *** Do garnka dokładamy nogę z kurczaka, włoszczyznę oraz cebulę w całości *** *** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso i warzywa całkowicie zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy zieleninę związaną nitką *** *** W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Rosół podajemy z makaronem, posypany zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO ***   Artykuł Wiejski rosół

Blog z Apetytem
Skrzydełka smażone. Przepis krok po kroku. 129

oregano. Struktura przypraw nie musi być jednolita.   Do mąki pszennej dodaj ostrą paprykę, czosnek granulowany oraz przyprawy z moździerza. Całość dokładnie wymieszaj.   Mięso wystaw z lodówki na 1 godzinę przed smażeniem. Skrzydełka wyjmuj z maślanki, delikatnie otrząśnij z nadmiaru marynaty, panieruj solidnie w mieszance mąki z przyprawami(...)Mięso wystaw z lodówki na 1 godzinę przed smażeniem. Skrzydełka wyjmuj z maślanki, delikatnie otrząśnij z nadmiaru marynaty, panieruj solidnie w mieszance mąki z przyprawami. Rozgrzej olej w rondlu do średniej temperatury, około 170°C. Smaż kurczaka w 2 partiach, mięso ładnie się zrumieni i łatwiej będzie kontrolować temperaturę

kuron.com.pl
Chili con carne 121

chciałam spróbować jak z nimi smakuje. Fajnie, ogólnie bardzo nam posmakowało, mocno doprawione, ostre, super. Lubicie ??? Mam nadzieję, że tak :-) Miłego czwartku :-) Składniki na około 4 porcje: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki (waga razem z sosem) 500 ml bulionu  1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona(...)łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz oregano 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy, aż się zarumieni. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Z papryczki chili usuwamy pestki i kroimy na drobniutko. 3. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki razem

kruche babeczki
Pieczeń 166

Pieczeń ..taka domowa najlepsza.. około 60-80 dkg mięsa mielonego  kilka suszonych pomidorów 1 cebula  2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki śmietany  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  Mięso wymieszać z jajkiem,śmietaną pokrojoną cebulką, doprawić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać . Foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Pomysł na… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym 125

fanów fiksów, miksów i innych zbędnych dodatków. Zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i sera cheddar. Ziemniaki i ser starłam na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażyłam bez tłuszczu i dodałam pomidory z chilli (z puszki). Doprawiłam kolendrą mieloną, ziołowym pieprzem i majerankiem. Ziemniaki wymieszałam z połową startego sera i gałką muszkatołową. Ziemniakami wyłożyłam spod i boki formy. Wyłożyłam(...)mięso i posypałam pozostałą częścią sera. Piekłam w 180 st. C przez 45 minut. Nie podam wartości odżywczych, bo proporcje mocno na oko. Można przyjąć, że połowa takiej zapiekanki to solidna porcja obiadowa, ok. 500-600 kcal, w zależności od ilości dodanego sera

Kucharzyca
Pikantna pieczona kaczka faszerowana pomarańczami 130

Podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się boi ich. Mówi się, ze długo się pieką, że mięso wymagające jest, że trudno zrobić pyszną kaczkę czy gęś. A przecież to nieprawda. Fakt, pieką się dłużej, ale nie tak długo, aby z nich rezygnować. Na te święta postanowiłam upiec(...)kaczkę, ale żeby była naprawdę soczysta i aromatyczna, to koniecznie z owocami. Tym razem padło na pomarańcze. Idealnie dodały jej soczystości i delikatnego, lekko słodkiego aromatu. Mięso postanowiłam przyprawić ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. To był strzał w dziesiątkę! Dokładnie taką samą kaczkę będę piekła na Wielkanoc 😊 Dzisiaj przepisem dzielę się z Wami, bo naprawdę jest tego wart 😊 Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
” Filet po Maurytańsku ” , energetyczny , zdrowy obiad 169

kotleta .. Polecam , naprawdę pyszne energetyzujące danie , sam jego kolor , sprawia ,że się chce ,a do tego smak..mniam ! . Warto, przyrządzić tą potrawę z dobrych składników , jajka od własnych kur , mięso z wolnego chowu lub własnej hodowli , masło z targu, świeżo zrobione itd .. od razu smakuje jeszcze lepiej . Jak zapowiedź wiosny i oddech pełną piersią   Składniki na 3 osoby(...)rozbijamy tłuczkiem , smarujemy olejem , solimy , pieprzymy , odstawiamy na 20 minut . Po tym czasie smażymy na dużym ogniu , na lekko złoty kolor z obu stron , zdejmujemy z patelni natychmiast , jak mięso będzie gotowe ( około 5 – 6 minut w zależności od grubości , można delikatnie , nadkroić , żeby sprawdzić ) . Uważajcie , żeby nie smażyć zbyt długo na małym ogniu , bo wyjdzie sucha zelówka

Ogrodnik w podróży
Kaczka z pigwą 147

pyszne danie wytrawne z dodatkiem pigwy. Owoc dotychczas kojarzyłam głównie z nalewką, sama miałam okazję robić nalewkę pigwową. Spróbowałam więc Saska Pigwa i postanowiłam z pigwy zrobić dodatek do mięsa. I stanęło na kaczce, na pysznej kaczej piersi smażonej, którą podałam w ciekawym słodko-pikantnym otoczeniu. Do mojego chutney z pigwy dodałam świeże chilli, zależało mi na wyrazistości i niepowtarzalnym(...)dołóż odłożoną wcześniej mniejszą porcję pigwy. Chutney jest już gotowy. Kaczkę wyjmij na minimum godzinę przed smażeniem z lodówki. Nakrój skórkę ostrym nożem tworząc kratkę, wtedy posól i popieprz mięso. Zrób to minimum 30 minut przed smażeniem. Dynię obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Ułóż dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego

nietylkopasta.pl
Środa: Zucchini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym 146

danie niezwykle proste, ale też pełne smaku, które przyrządzicie w 30 minut. Bardzo łatwo je zapakować do pojemnika i odgrzać, co czyni je idealnym na lunch do pracy. Mięso z indyka pełne białka, warzywa i lekki sos sprawiają, że jest to potrawa uwielbiana przez amerykańskich fitmenów, którzy planują posiłki. Wy też je pokochacie! Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba(...)opakowania passaty pomidorowej (2×400 g) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku Łyżka oregano Łyżka bazylii Sól Pieprz Łyżka miodu Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do mięsa przyprawy: oregano, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj tarty parmezan i wyrabiaj całość przez 2-3 minuty, aż mięso stanie się gładkie i zwarte. Odstaw do lodówki na 15 minut. Krok

Niedzielny kucharz
Pieczony boczek w majeranku na kanapki 132

Składniki: 1,2 kg surowego boczku (bez skóry) 5 ząbków czosnku 4 łyżki majeranku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki soli Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Odkładamy w chłodne miejsce na około 12 godzin. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem w 200°C przez 1 godzinę i 20 minut. Mięso kroimy

Qchnia po prostu
Menu na tydzień: Idealne na lunch do pracy 156

wymogi diety osoby, która trenuje (tak, tak – Agnieszka zaczęła znowu ćwiczyć na siłowni, a treningi bez dobrej diety to trochę strata czasu). Dania w dużej mierze bazują na mięsie drobiowym – kurczaku (pamiętajcie by był ekologiczny, czyli bez chemii) i indyku (który nie jest tak nafaszerowany chemią jak kurczak). Dodatki stanowią warzywa (bataty, szparagi, cieciorka) i kasze – cenne(...)indyka i sosem pomidorowym (zobacz przepis) Warzywne spaghetti bolonese – to idealne połączenie chrupiącego, warzywnego makaronu z aksamitnym sosem i wyrazistymi mięsnymi pulpecikami. O wiele mniej kaloryczne niż glutenowy odpowiednik. Mięso z indyka pełne białka, warzywa i lekki sos sprawiają, że jest to ulubione danie amerykańskich fitmenów, którzy planują posiłki. Wy też je pokochacie! Czwartek: Fit kurczak z cieciorką, batatem

Niedzielny kucharz
Makaron chow mein z wołowiną w sosie sojowo-ostrygowym 112

posiekanego szczypiorku 2 łyżki sezamu 1. Wołowinę drobno siekamy, paprykę i papryczki chilli kroimy w paski, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa poza groszkiem, smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawy, zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, dodajemy groszek. Dusimy przez(...)około 40 minut aż mięso i warzywa zmiękną.  3. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy z nim mięso i warzywa. Posypujemy natką pietruszki, szczypiorem i sezamem

Szefowa kuchni
Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka 205

mało znane, choć shawarma jest bliską krewną kebaba i gyrosa. Tak jak one wywodzi się z krajów Lewantu, a różni się szczegółami – co do zasady robiona bywa z mięsa drobiowego i jagnięciny, a w przyprawach sporo jest kurkumy. Shawarma (czytaj szawurma, albo szawerma) tak samo jak kebab jest pieczona na rożnie, a później krojona na cienkie kawałki. My proponujemy(...)nieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać widelcem na małe kawałki. W takiej postaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy! Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Idealne na lunch do pracy 225

spełniało wymogi diety osoby, która trenuje (tak, tak – Agnieszka zaczęła znowu ćwiczyć na siłowni, a treningi bez dobrej diety nie mają sensu). Dania w dużej mierze bazują na mięsie drobiowym – kurczaku (pamiętajcie by był ekologiczny, czyli bez chemii) i indyku (który nie jest tak nafaszerowany chemią jak kurczak). Dodatki stanowią warzywa (bataty, szparagi, cieciorka) i kasze – cenne(...)pulpecikami z indyka i sosem pomidorowym Warzywne spaghetti bolonese – to idealne połączenie chrupiącego, warzywnego makaronu z aksamitnym sosem i wyrazistymi mięsnymi pulpecikami. O wiele mniej kaloryczne niż glutenowy odpowiednik. Mięso z indyka pełne białka, warzywa i lekki sos sprawiają, że jest to ulubione danie amerykańskich fitmenów, którzy planują posiłki. Wy też je pokochacie! Czwartek: Fit kurczak z cieciorką, batatem

Niedzielny kucharz
Burger wołowy z boczkiem 165

Domowy burger z mięsa wołowego z dodatkiem świeżych warzyw i wędzonego boczku a do tego chrupiąca bułka - to danie zakończone pełnym sukcesem! Grillowane mięso jest wyjątkowo soczyste i miękkie ... powinno trafić również w Wasze gusta ;-) Składniki na 5 sztuk: 5 dużych bułek 500 g wołowiny 1 żółtko 5 plastrów sera wędzonego boczek wędzony 2 małe cebule ogórek kiszony 1 pomidor(...)sałat 1 ząbek czosnku przyprawy w proszku: świeżo mielony pieprz papryka ostra papryka wędzona słodka sól do posmarowania bułki: łyżka majonezu łyżka musztardy łyżka ketchupu Przygotowanie: Mięso mielimy, dodajemy żółtko, drobno pokrojoną 1 cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy pieprzem i paprykami - całość mieszamy i formujemy kotlety. Drugą cebulę kroimy w cienkie plasterki ... tak samo ogórka i pomidora. Teraz rozgrzej

Alutka-Gotuje

Proponowane wyszukiwania