mięso - 63110 przepisów (strona:1000/4208)

Kanapka sloppy Joe 190

amerykańskie książki kucharskie oferowały wiele receptur typu sloppy Joe, ale przechodziły one w różne nazwy. Na przykład: toasted deviled hamburger, hamburger a la Creole, czy po prostu kanapka z mięsem. „Sloppy” to w tłumaczeniu na język polski „niechlujny”, „zaniedbany”, czy „niestaranny”. „Joe” natomiast to imię kucharza, który przygotowywał takie(...)Patelnię wstawiamy na ogień i dodajemy odrobinę oliwy – ja używam oleju kokosowego w sprayu . Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mieloną wołowinę. Smażymy do chwili, gdy zniknie surowe – czerwone mięso. Następnie na patelnię wrzucamy kumin, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól, a także sos worcestershire. Po wymieszaniu mięsa z przyprawami dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cebule. Po chwili dodajemy

Kuchennyviral.pl
Pizza z kurczakiem i mozzarellą 195

suszony - szczypta oregano suszone -szczypta Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, oliwę, sól. Ciasto zagnieść i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Mięso z kurczaka umyć, usunąć skórę, mięso pokroić na kawałki, obtoczyć w przyprawie do drobiu i usmażyć na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto formujemy(...)okrągły placek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki usmażonego mięsa i paprykę oczyszczona i pokrojona na kawałeczki. Mozzarelle pokroić na kawałki, posypać nimi pizze i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stC i piec ok 20 minut. Podajemy z dowolnym sosem.. ja podałam śmietanowo czosnkowy

Camilla w kuchni
Papryka faszerowana mięsem mielonym 211

przygotowaniu i tanie. Doskonale sprawdzą się nie tyko na obiad, ale i na kolację. By je przyrządzić będziecie potrzebować tylko jednego garnka i 15 minut, by przygotować papryki i mięso. Później papryki robią się już praktycznie same. 0,5 kg mięsa mielonego 6 średnich papryk 100 g ryżu (1 torebka) 1 jajko 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz Z papryki(...)wycinamy szypułki i gniazda nasienne. Płuczemy wodą, by pozbyć się ze środka wszystkich nasion. Mięso mieszamy z surowym ryżem i jajkiem. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Papryki napełniamy do ok. ⅔ objętości (nie do pełna, bo ryż w trakcie gotowania pęcznieje i farsz wydostałby się na zewnątrz). Papryki ustawiamy pionowo w garnku i zalewamy zimną wodą do około połowy wysokości papryk

Dieta bez mleka
Negimaki z shiitake 227

składniki marynaty (sos sojowy, sake lub czerwone wino, Mirin, brązowy cukier, pastę z tamaryndowca). Na każdy rozbity płat wołowiny kładziemy 1 – 2 szparagi, marchewki i cebulkę. Zawijamy warzywa w mięso i spinamy wykałaczkami. Powtarzamy do wyczerpania składników. Ruloniki zalewamy przygotowaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Po wyjęciu lekko otrząsamy z marynaty i kładziemy na patelnię(...)masło, dodajemy grzyby shitake (część kroimy w plasterki, kilka zostawiamy w całości – do ozdoby), smażymy chwilę, aż się lekko zrumienią, wlewamy marynatę – gotujemy do zredukowania (zgęstnienia) sosu. Negimaki (gdy mięso „odpocznie”) kroimy na kawałki grubości nie większej, jak 2,5 cm (na jeden kęs). Podajemy posypane sezamem, z przygotowanym sosem z marynaty i ugotowanym ryżem. R A D Y: Wołowinę

mojewypiekiinietylko
Placki z nadzieniem niczym tortilla. 161

cebula papryki w różnych kolorach 0,5 zielonego ogórka Sos: kubek gęstego jogurtu łyżka majonezu ząbek czosku sól i pieprz do smaku łyżka ostrej musztardy 2 łyżki szczypiorku Z mięsa usuwamy skórę i tłuszcz, mięso kroimy lub rwiemy na kawałki. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, a ogórki w plasterki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Składniki na sos mieszamy razem(...)doprawiamy do smaku i odstawiamy na kilka minut. Na ciepłe placki kładziemy porcję warzyw, posypujemy mięso i całość skrapiamy obficie sosem. Składamy na pół i gotowe, można się delektować. Chrupiące placek, takież same warzywa i  wisienka na torcie w postaci sosu. Nie można też zapomnieć o kurczaku, który w wędzonym wydaniu przenosi potrawę w inny wymiar

Dieta moja pasja
CHLEBOWE ZAPIEKANKI 3 SERY I KURCZAK 196

towarzystwie świeżych warzyw to idealna kompozycja smakowa :) Nie dość , że robi się je bardzo szybko , są nie drogie to smakują rewelacyjnie.  Głodny? Głodna? ZAPRASZAM :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: Mięso 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia(...)ogórka zielonego Sól i pieprz Dodatkowo Ulubiony sos np czosnkowy --TU --- PRZEPIS PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z kurczaka myję, kroję w plastry ok 1 cm. Doprawiam. Na rozgrzany olej wykładam mięso. Smażę na rumiano. 2.Ser pleśniowy oraz mozzarella kroję w kostkę.   3.Kromki chleba tostowego, smaruję musztardą. Kładę mięso oraz ser pleśniowy i mozzarelle. 4.Całość posypuję tartym serem cheddar

Gotowanie Patki
Najprostsze curry z kurczaka 178

składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 niezbyt dużą cebulę, 1 mały kubek śmietany lub jogurtu, 1 łyżeczkę curry, 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry*, trochę oleju do smażenia. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu podsmaż mięso. Pod koniec smażenia na patelnię włóż cebulę i wsyp(...)curry. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż dalej. Kiedy mięso ładnie się przyrumieni a cebula zeszkli, na patelnię wlej śmietanę. Całość dobrze wymieszaj i duś przez chwilę. Na końcu danie dopraw pastą curry, dokładnie wymieszaj i podawaj np. z ugotowanym ryżem. *Czerwona pasta curry jest dość ostra. Dodawaj ją więc ostrożnie. Możesz także zamiast niej użyć zielonej pasty curry, która jest

blog.moje-pasje.info
Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange 275

kuchni wyląduje kiedyś perliczka i stało się to dzięki mojej teściowej, która uszczęśliwiła mnie tym pięknym ptakiem. Długo zastanawiałam się co z nim zrobić, a że doświadczenia z tym mięsem nie miałam to postanowiłam zasięgnąć do zasobów bardziej doświadczonych blogerów. Takim też sposobem trafiłam na ten przepis , bo stwierdziłam że Kwestia Smaku mylić się raczej nie może. I miałam rację(...)myliła się, perliczka wyszła świetna! Soczyste mięso, chrupiąca skórka z aromatem miodu i pomarańczy bardzo przypadła mi do gustu! Na pewno zastosuję tą kombinacją nawet ze zwykłym kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej , pieczoną z jabłkami i pomarańczami , czy pieczoną z sosem wiśniowym z winem Porto

karmelowy
A'la lazania cukiniowa 170

potrafię zrobić lazanii. Dziś już tylko mogę degustować się tym co najlepsze,  tym co przygotuje Agnieszka. A ZAPRAWDĘ POWIADAM WAM: Lazania była wyśmienita... Składniki: 2 małe cukinie 600g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 2 cebule 6 sztuk pomidorów 3 ząbki czosnku 250g sera żółtego łyżeczka bazylii łyżeczka oregano pieprz sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości(...)tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę,do momentu aż się zeszkli. Dodajemy mięso i dalej smażymy, aż mięso zmieni swój kolor. Następnie dodajemy pomidory (wczesniej należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę). Smażymy aż odparujemy całą wodę wydzieloną przez pomidory i sos zrobi się gęsty. Dodajemy wtedy przeciśnięty czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
CHRUPIĄCY KURCZAK W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 196

kukurydziane wymieszane z niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub bułki tartej WYKONANIE : Z jajka, mleka, mąki i przypraw robimy gęste ciasto. Dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy na chwilę. Mięso oczyszczamy z błon, żyłek i kości, kroimy na plastry lub paski. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Także na chwilę odstawiamy a następnie wrzucamy do ciasta. Płatki lekko(...)rozdrabniamy i mieszamy z mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso dobrze obtaczamy w cieście oraz płatkach. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy i podajemy z ziemniakami, surówką lub wybrany sposób. Smacznego

Pani na deser
ZAPIEKANY SCHAB Z SEREM 166

mięsko nam się piecze, nastawiamy ziemniaczki i robimy surówkę. I mamy gotowy obiadek. Smacznego :) SKŁADNIKI: 10 plastrów schabu ok. 4 łyżki majonezu 20 dag sera sól pieprz przyprawa do mięs zioła prowansalskie WYKONANIE: Schab delikatnie rozbijamy, odkrawamy żyły itd. Jedną stronę mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, drugą posypujemy przyprawą do mięs. Układamy w płaskim naczyniu jeden koło drugiego. Odstawiamy

Pani na deser
Kurczak jak z KFC 174

mleka plus taka sama ilość przypraw jak wyżej * panierka : 2 szklanki mąki pszennej, szklanka płatków kukurydzianych  * olej do smażenia Przygotowanie : * Skrzydełka przeciąć na pół. Fileta pokroić na paski. Mięso przyprawić i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Składniki na ciasto zmiksować. Mąkę wymieszać z rozkruszonymi płatkami. Mięso maczać w cieście i obtoczyć w mące z płatkami. Mięso smażyć

Magiczne Życie Marty
Naleśniki piwne z mięsem 679

Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 4 jajka 2 szklanki piwa 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki sól Farsz: 500 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa) 1 papryka 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz ziołowy olej ketchup Sposób wykonania: W misce miksujemy składniki ciasta. Pod koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. W rondlu rozgrzewamy(...)olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ją do zeszklenia pod koniec dodając czosnek. Do cebuli dodajemy mięso i nadal smażymy.  Gdy mięso się zetnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Całość smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy tak jak krokiety i podsmażamy. Podajemy polane ketchupem

Qchnia po prostu
Pierogi z wołowiną i chilli 164

farszami eksperymentuję. Tym razem spróbowałam z wołowiną na ostro. Składniki (ok 35szt) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego -800 g mielonego mięsa wołowego -4 papryczki chilli -1 cebula -1 ząbek czosnku -2 łyżki oleju do smażenia -pół łyżeczki sosu piri piri lub tabasco -pół łyżeczki słodkiej papryki -sól, pieprz -zioła prowansalskie Przygotowanie(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić. Papryczki oczyścić z pestek i pokroić i drobną kostkę. Smażyć z cebulą i czosnkiem 1-2 minuty. Dołożyć mięso. Całość smażyć do ścięcia się mięsa. Dodać sos piri piri/tabasco, słodką paprykę, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć jeszcze ok 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Z mąki, jajka

Zielona Kuchnia
Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej 207

Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce

Korniszonki