mięso - 63110 przepisów (strona:1000/4208)

Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 174

Dziś trochę greckich wariacji w polskim wydaniu, a przy okazji danie dla wegetarian ;) Podczas naszej blogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę

W kuchni Katie
Awanturka z wędzonej makreli, czyli pyszna pasta śniadaniowa 223

serek śmietankowy 1/2 małej cebuli natka pietruszki sól i pieprz do smaku ewentualnie łyżka majonezu Wędzona makrela musi być świeża i soczysta. Rybę obrać ze skóry i dokładnie oddzielić mięso od ości. Oczyszczone umieścić w misce i dokładnie rozdrobnić je widelcem, aby zaczęło przypominać pastę. Twaróg zetrzeć na tarce lub dokładnie rozdrobnić widelcem i dodać do ryby. Drobno posiekać cebulę

Korniszonki
Szynka duszona z cebulą i majerankiem 184

patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron. Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa. Ja sprawdzam to termometrem do mięsa - odpowiednia temperatura mięsa gwarantuje jego ugotowanie czy upieczenie. Cebule pokroić w grube piórka, wrzucić na szynkę a całość posypać 2 łyżkami suszonego majeranku. Przykryć

Ze smakiem bez glutenu
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 152

znów danie z królika, mojego ulubionego mięsa, przez które raczej nie wrócę do wegetarianizmu. Jest tak wdzięczne do przygotowywania, że sposobów namnożyłam na tym blogu sporo (wszystkiego znajdziecie w tej zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych(...)dobę. W połowie czasu przekręcić, by olejem nasączyła się cała tusza. Kawałki królika obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do garnka i zalać do połowy wywarem warzywnym. Mięso gotować do miękkości na palniku o małej mocy. Królik jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada z boczku 248

sól ~1 łyżka, czosnek 1 główka, majeranek 1 czubata łyżka,  pieprz ziarnisty 1 łyżka, smalec ~70 g, papryka w proszku 1 czubata łyżeczka. Umyte i osuszone mięso, kroimy wzdłuż  na pół, ale nie do końca. Wówczas uzyskamy fajny cienki płat mięsa do przyprawiania i zawijania. Najpierw solimy z dwóch stron i czekamy 2-3 minuty jak mięso się

chleba naszego
Orientalny kurczak z sezamem i makaronem sojowym 249

sojowego 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól+ pieprz do smaku łyżeczka masła Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie dokładnie myjemy mięso i warzywa. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, warzywa w 2,5 centymetrowe słupki. Na patelni rozpuszczamy masło, na które wrzucamy mięso i warzywa. Smażymy około minuty po czym dolewamy sosu(...)sojowego oraz dosypujemy połowę sezamu. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, tak aby kurczak i warzywa zmiękły. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy do całości makaron i wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby sie połączyły.  Doprawiamy do smaku. Podajemy w miseczkach, posypane pozostałym sezamem. Smacznego

ChilliJemy
Mięso mielone z kaszą gryczaną i warzywami po włosku 185

Brak pomysłu na posiłek? Mam kolejny świetny i szybki pomysł! Mięso mielone z indyka z kaszą gryczaną i warzywami po włosku. Pychotka! Składniki: 200g mięsa mielonego z indyka 50g suchej kaszy gryczanej 250g warzyw na patelnię po włosku przyprawy: suszony koperek, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka mielona, jarzynka bez soli olej do smażenia Sposób przygotowywania: Do wrzącej osolonej wody wsypujemy(...)kaszę gryczaną - gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Między czasie na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy warzywa oraz mięso mielone. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Kolejno na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, ponownie mieszamy. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Udko pieczone 237

sklepach „bio”, „eko”. Ja zaopatruje się na bazarku przy ul. Broniewskiego na warszawskich bielanach. Sprzedają tam od lat starsi państwo z pod Wołomina, mięso trzymają w lodówkach turystycznych a za wkłady chłodzące służą butelki z zamrożoną wodą. Istny autentyk i folklor Jestem pewien, że te kurczaki pochodzą ze sprawdzonego(...)dymka   Udka z kurczaka przypraw solą i pieprzem. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Tę czynność wykonała za mnie moja w pomocnica Zosia.   Następnie mięso polej powstałą marynatą i natrzyj nią kurczaka.   Mięso piecz 50-60 minut w temperaturze 180° C   Smacznego! Mam dla Was jeszcze fajne przepisy na idealne

kuron.com.pl
Pasta z kurczaka, czyli kuchenny recykling. 146

Pasty można robić z różnych składników. Pieczone warzywa, fasola, twaróg i jeszcze kilka innych to dobre bazy do takich specjałów. Jednak dziś będzie coś  z odzysku, a mianowicie mięso gotowane. W tym przypadku z rosołu, u mnie często zalega gotowizna i nie ma chętnego aby ją zjeść. A więc trzeba sobie jakoś radzić, nic nie ma prawa się zmarnować(...)mięso i warzywa z rosołu 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku rosół Mięso oddzielamy od kości, warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli chodzi o przypalaną cebulę, należy zdjąć te ciemna części. Smaku wiele nie doda, a zepsuje nam widok. Ja np nie dodaję marchewki, zwyczajnie nie lubię. Czosnku dajemy tyle ile lubimy, jeśli chcemy bardziej wyraźną pastę, należy

Dieta moja pasja
Zupa ziemniaczana ze śmietaną 179

gazetce "Zupy na zimę" ("Gotuj z Lamarem nr 14") na stronie 9. Zupa ziemniaczana ze śmietaną Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, garnek, łyżkę cedzakową, łyżkę. Przygotuj składniki: mięso wieprzowe (żeberka, kości, biodrówkę itp.), 1 marchew, 1 pietruszkę, 3-4-centymetrowy kawałek białej części pora, 4-5 ziemniaków, mały kubek śmietany, sól, pieprz. Marchew i pietruszkę obierz, umyj(...)pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj i pokrój w cienkie półplasterki. Mięso umyj, przełóż do garnka, lekko posól, zalej wodą i zacznij gotować. Podczas gotowania zbieraj pojawiające się na wierzchu szumy. Kiedy mięso będzie już prawie całkowicie miękkie, do zupy dodaj pokrojone warzywa. W czasie gdy zupa będzie się dalej gotowała, obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Kartofle dodaj

blog.moje-pasje.info
KOTLECIKI Z JAJKIEM I KUKURYDZĄ 188

mnie bardzo lubią mięso z kurczaka,więc dziś przepis na takie właśnie kotleciki.Żeby miały inny smak dodałam jajko na twardo i kukurydzę z puszki.Kotlety wyszły obłędne ;),wszyscy się zajadali.Podałam je z ziemniaczkami i mizerią . SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko cebula łyżka masła klarowanego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka(...)łyżki zimnej wody 4 łyżki kukurydzy konserwowej sól,pieprz bułka tarta do panierki olej do smażenia WYKONANIE  Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle na złoty kolor.Studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy wystudzoną podsmażoną cebulkę,surowe mieszamy.jajko,musztardę,majonez,przyprawy do smaku oraz wodę i całość mieszamy. Na koniec dodajemy jajka na twardo pokrojone w kosteczkę oraz kukurydzę.Wszystko dokładnie mieszamy

Mała w garnku miesza
Poniedziałek: Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie pomidorowym 260

piecz przez 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Krok 3 Przełóż pomidorki do misy, a na rozgrzaną patelnię wylej olej i wyłóż paski kurczaka. Podkręć temperaturę, rozdzielaj paski mięsa na pojedyncze kawałki i smaż co jakiś czas przewracając kurczaka. Po 2 minutach smażenia dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż mięso jeszcze 5 minut. Krok 4 Kiedy mięso będzie już brązowe

Niedzielny kucharz
Amerykańska kanapka Cudighi Sandwich 183

Nadszedł czas na kolejną kanapkę na ciepło. Tym razem wybór padł na Cudighi Sandwich. Jest to niezbyt skomplikowana kanapka ze specjalnie doprawionym mięsem uformowanym w burger lub, częściej, bardziej podłóżnie przypominając kiełbasę (nazywaną Italian sausage) i dodatkami. Najczęściej stosowane dodatki to: pieczarki, papryka, cebula, ser mozzarella i sos pomidorowy. Najczęściej do kanapki używam sosu pomidorowego zrobionego według przepisu(...)Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski lub kawałki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Całość przesmażyć. Przełożyć na talerz. Mięso zmielić i przełożyć do miski. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wino. Całość dokłądnie wyrobić. Formować burgery. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Bułki rozkroić. Posmarować sosem pomidorowym

Zielona Kuchnia
Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami 178

wymieszać w misce. Kawałki wołowiny dokładnie zanurzyć w misce (można też całość przełożyć do szczelnego woreczka), dobrze wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 15 minut (można dłużej). Gdy mięso będzie gotowe, na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Łyżką cedzakową wyjąć mięso z marynaty (nie wylewać!), przełożyć na patelnię, podsmażyć na brązowo i zdjąć z patelni(...)marynatą i podsmażać 3-4 minuty aż jarmuż zmięknie, sos lekko zgęstnieje i zacznie delikatnie wrzeć – należy mieszać zawartość patelni, żeby nic się nie przypaliło. Dodać usmażone wcześniej mięso i dobrze wymieszać. Wołowinę stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami podawać na gorąco z ryżem, quinoą lub bulgurem.   Post Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami pojawił

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z pieczoną kaczką, łatwo - prosto - pysznie 108

sól - pieprz - olej rzepakowy do smażenia Dressing do sałatki: - 5 łyżek oleju lub oliwy - sól - pieprz - cukier - suszona bazylia - ocet winny Dodatkowo: - 20 do 25 dag mixu sałat 1. Mięso umyć osuszyć, wetrzeć sól i pieprz. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kaczkę po 2 minuty z każdej strony. Następnie zawinąć w folię aluminiową i 175 C zapiekać w piekarniku przez(...)minut. Wyjąć mięso, otworzyć folię żeby mięso odparowało i wystygło. 2. Połączyć składniki dressingu, doprawić do smaku. Półmisek wyłożyć sałatą, polać sosem, a na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry kaczkę. Drapieżnik przy stylizacji polujący na kaczkę

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania