mięso - 63110 przepisów (strona:1004/4208)

Pieczone pałki kurczaka 226

Pieczone pałki kurczaka to pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste, a skórka doskonale przyprawiona i zarumieniona. Przygotowanie takiego obiadu nie zajmie nam dużo czasu. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej lub rano. Potem wstawiamy do piekarnika, a obiad robi się praktycznie sam. Tak doprawione mięso możemy podać dziecku, które skończyło 12. miesiąc życia. 4 pałki kurczaka 3 łyżki oleju(...)pieprz do smaku Pałki z kurczaka myjemy. W głębokim talerzu mieszamy przyprawy z olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kurczaka obtaczamy w przyprawach i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno marynować się w lodówce przez kilka godzin. Zamarynowane pałki kurczaka wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W połowie pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego. W trakcie pieczenia

Dieta bez mleka
„Szynka Sułtana” parzona , korzenna, wędlina kanapkowa 1103

przypraw . Doskonała , krucha , soczysta , bardzo wyrazista w smaku , naprawdę polecam , bo niewiele rzeczy jest tak smakowitych , a zarazem zdrowych , bo domowych . Oczywiście czasy parzenia , trzeba traktować dość ogólnie , gdyż mięso, miewa różną grubość a także świeżość i w zależności od tego , będzie gotowe szybciej lub nieco później Składniki : 1,5 kg szynki wieprzowej zalewa : 5 l wody ( proporcje na mój(...)opcjonalnie 5 dni , w chłodnym pomieszczeniu . Po tym czasie , szynkę wyjmujemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i odkładamy na kuchenny blat . W dużym garnku , takim , który umożliwi całkowite zanurzenie mięsa , doprowadzamy wodę do wrzenia .Wyłączamy gaz , zanurzamy wędlinę , wbijamy w nią termometr i parzymy , co jakiś czas ( co około 10 minut ) włączając gaz na jakieś 6 minut i tak do momentu

Ogrodnik w podróży
GULASZ Z CIECIERZYCĄ 180

reguły, żadnych zasad. Wszystko zależy, kto co lubi. Prawdziwy gulasz można podać również z kaszą pęczak. Co byśmy nie wybrali, każdy produkt jest zdrowy i wartościowy. Gulasz to duszone mięso w kremowym sosie. Może być z warzywami lub tak jak u nas z ciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo. PRZEPIS szynka wieprzowa(...)łyżeczki ziele angielskie 2 kulki liść laurowy 2 szt. woda ok. 3 szkl. masło 2 łyżki czosnek staropolski 1/2 łyżeczki ZAGĘSZCZENIE mąka 2 łyżki woda 6-7 łyżek Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej lub co najmniej 3 godziny  przed smażeniem. Szynkę pokroić w cienkie plastry. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Przysmażyć na średnim

Kuchnia Paulettes
Esencjonalny rosół 150

płasko w zamrażalniku i układamy jak deseczki jeden na drugim:) Rosół można mrozić przez co najmniej miesiąc. Przeczytaj nasz poradnik jak mrozić jedzenie oraz poradnik jak przechowywać mięso . Składniki: Mięso : 1 kg antrykotu 0,5 kg szpondra 40 dag żeberek cielęcych 2 udka z kurczaka Warzywa : 5 marchewek 3 pietruszki Mały seler lub pół większego 2 ząbki czosnku Cebula Sól(...)liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: Obierz warzywa i ułóż na dnie dużego garnka. Wypłucz mięso w zimnej wodzie. Ułóż je w garnku na warzywach. Dodaj przyprawy. Zalej zimną wodą (tak aby przykryła wszystkie składniki). Przykryj garnek pokrywką, ale niech będzie lekko uchylona. Gotuj rosół na małym ogniu przez 3 godziny, pilnując by nie doszło do wrzenia – rosół

Niedzielny kucharz
Pasztet z żurawiną 193

kurczaka i łopatkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw,ziela angielskiego i listka laurowego. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i wrzucić na kilka minut do gotującego się mięsa. Ugotowane mięso,warzywa i wątróbkę wystudzić i zmielić w maszynce.  Cebulę posiekać,zeszklić na maśle i zmielić razem z mięsem. Bułkę namoczyć we wodzie ,odcisnąć i przepuścić przez maszynkę

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki zawijańce z makaronu lasagne lazania 301

opis podaję praktycznie krok po kroku...Jeśli macie jakieś uwagi, pytania - skorzystajcie z komentarza pod przepisem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu lasagne o falistych brzegach 300 g mięsa  mielonego marchew seler naciowy cebula 100 g sera żółtego 1 mozzarella przecier pomidorowy 3 łyżki oleju z oliwy masło tarty ser do posypania (typu parmezan ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozgrzać(...)patelni olej z oliwy dodać drobno pokrojoną cebulę , poszatkowaną marchew i seler. Po chwili dodać mielone mięso i przesmażyć razem wszystkie składniki. Dodać nalewkę wrzątku i dusić do miekkości. (zamiast wrzątku można dodać pół szklanki białego wytrawnego wina ) Przygotować sos pomidorowy z olejem z oliwy, ząbkiem czosnku i przecierem pomidorowym i szczyptą soli. Gotować lasagne w osolonej wodzie przez

zielonacukinka
#9 Gruzińskie pierożki - chinkali 160

padł na chinkali. Może wyglądają na skomplikowane, ale ich przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle, co naszych polskich pierogów :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 28 sztuk. Składniki na farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500g mięsa mielonego wołowego  pęczek natki pietruszki (pół do farszu, pół do posypania) kilka gałązek kolendry (lub łyżka roztartych nasion kolendry) duża cebula(...)250ml bulionu (u mnie warzywny) sól, pieprz, papryka ostra Cebulę obieramy, bardzo drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Następnie dorzucamy umytą i posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, przyprawy (dużo pieprzu i papryki, musi być pikantne). Wyrabiamy dodając po trochę bulionu. Należy uważać, żeby masa mięsna nie była zbyt rzadka. Farsz odkładamy na 30 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ciasto

Taste of imagination
Wielkanocna pieczeń z jajkami 105

świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnym polskich potraw.Pieczeń rzymska to po prostu pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem ugotowanych jaj. Można ją jeść i na ciepło i na zimno. Składniki (8 porcji): 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 4 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz do smaku 5 jajek ugotowanych(...)twardo 1 łyżka oleju Sos chrzanowy  Sposób przygotowania: Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek.  Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić.  Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać.  Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez

The Slow Life Wife
Ryż po meksykańsku 203

pojawił się na blogu. W wykonaniu jest dość łatwe i ma uniwersalne zastosowanie. Dla mnie to idealna propozycja na bezmięsny lunchbox lub obiad, ale możesz też dodać do niego mięso lub zwinąć w tortillę. Cały smak nadaje mu odpowiednia ilość wyrazistych przypraw, szczególnie kmin rzymski. Jeżeli wolisz bardziej pikantne dania, dodaj więcej pieprzu cayenne, możesz użyć także świeżej papryczki chili(...)nią posiłkuję, gdy danie robię w tygodniu. Ryż gotuję do niego wcześniej, dlatego, że podaję je w dwóch formach, mieszam wszystko razem w przypadku wege dania, zaś gdy dodaję mięso (najczęściej mięso mielone lub pokrojony w kostkę drób), wtedy ryż podaję oddzielnie.  Składniki na 6 porcji: 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g

Fabryka pomysłów
Potrawka z sarniny 140

masła 250 ml rosołu 100 g galaretki porzeczkowej Przygotowanie Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni. Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem pod przykryciem, aż mięso zmiękło i zrumieniło się. Wyjąłem. Do powstałego sosu dodałem

R'n'G Kitchen
Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym 137

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 1/2 kg mięsa mielonego z indyka  - jajko - pęczek koperku - łyżka majeranku  - dwa ząbki czosnku - dowolna przyprawa typu jarzynka -sól, pieprz do smaku -łyżka zimnej wody mineralnej Do mięsa wbijamy jajko, wyciskamy czosnek, dodajemy(...)posiekany koperek, majeranek i dowolną przyprawę, sól, pieprz. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając w trakcie zimną wodę. Odstawiamy na godzinę lub całą noc do lodówki. Formujemy klopsiki mokrymi dłońmi i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 20-30 minut w zależności od wielkości klopsa. Wyciągamy z wody i podajemy z sosem i dowolną surówką. Przygotowujemy sos: Składniki: - jedna

Kulinarne przemyslenia
Kurczak w sosie porowym 830

Kurczak w tej wersji to moja absolutna pierwsza trójka jeżeli chodzi o sposób przyrządzenia tego rodzaju mięsa. Jeżeli lubicie pora to możecie być pewni, że będzie Wam smakowało. Podany z ryżem jest obłędnie pyszny.     Na dwie porcje   1 pojedyncza pierś z kuraczaka duża, lub 2 małe 1 por 200 ml śmietany 30% 1 płaska łyżeczka tymianku(...)łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka rosołowa sól, pieprz olej do smażenia   Mięso pokroić w kostkę, lekko posolić i popieprzyć i usmażyć na oleju. Pora pokroić w półplasterki, dodać tymianek  i zeszklić na maśle około 15 minut, na bardzo małym ogniu, pod koniec smażenia dodać około 100 ml wody oraz kostkę rosołową i usmażone mięso

Jadło i czytadło
Kalafior w stylu biriani 117

Biriani jest daniem kuchni indyjskiej. Danie przygotowywuje się zapiekając na przemian ryż z mięsem i przyprawami. Kalafior w stylu biriani Z biriani możemy spotkać się w restauracjach indyjskich, gdzie do wyboru w karcie jest głównie ryż przygotowany w tenże sposób. Odkąd po raz pierwszy spróbowałam tak przygotowanego ryżu, teraz za każdym razem kiedy zamawiam curry jest ono z dodatkiem ryżu(...)Jeśli macie ochotę możecie przygotować w sposób poniżej przeze mnie opisany nie tylko ryż. Ja zamiast ryżu postawiłam na kalafior i podałam go tak jak podałabym ryż, czyli z mięsem. Sznycle czy saszłyki będą tutaj jak znalazł. Kalafior możecie także podać jako danie główne, bez dodatków. Jest na tyle sycący, że na pewno nikt nie pozostanie głodny Jeśli zdecydujecie się

mecooks
Pieczona fajita z kurczakiem z sosem jogurtowo - paprykowym 172

roślinnego 10 placków TORTILLI Sos jogurtowy: 180 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1/2 czerwonej papryczki pepperoni sok z połowy limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól  Sposób wykonania: Mięso kurczaka nacieramy solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami soku z limonki. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Paprykę kroimy w paski a cebulę w pół(...)piórka. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i smażymy na dużym ogniu do zrumienienia. Następnie odkładamy je na talerz a na patelnię wykładamy pokrojone warzywa. Zmniejszamy ogień i smażymy je do lekkiego zeszklenia. Dodajemy z powrotem mięso, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy poszatkowaną papryczką jalapeño, delikatnie mieszamy.  Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Dużą blachę (do wypieku ciast) smarujemy

Qchnia po prostu
Bigos z kiszonej kapusty 167

Choć na tę tradycyjną potrawę powstało już tyle przepisów, z dodatkami bez, tyle sposobów przygotowania, u nas najczęściej gości ten podstawowy. Klasyczny bigos z mięsem wieprzowym z kiszonej kapusty.  Składniki (4 porcje) -800 g kiszonej kapusty -500 g mięsa wieprzowego z szybki lub łopatki -1 marchewka -1 pietruszka -1 mała cebula -2 łyżki oleju  -1 szklanka wody -listek(...)angielskie i zalać wodą. Podgotować.  Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Gotować całość do miękkości.  Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju. Mięso pokroić w drobne kawałki, przesmażyć z cebulą. Dodać do kapusty. Całość gotować do odparowania wody. Doprawić.  Podawać z pieczywem lub ziemniakami. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 294,9 kcal

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania