SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek 200g sera żółtego sól pieprz 1łyzka masła 1łyżeczka płaska cukru WYKONANIE: 1.Makaron gotujemy według przepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory krojone z puszki
Dziś Ja gotujemarchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 300 g kapusty kiszonej 500 ml żuru 100 g mrożonych kurek 1 cebula 1 łyżka masła kminek mielony sól,pieprz Przygotowanie Mięso wkładamy do zimnej wody ( 1,2 l ), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości. Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą(...)grzybami i gotujemy wszystko do miękkości. Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem z mięsem, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Podajemy z ziemniakami hasselback. Hasselback- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, nacinamy w poprzek (nie do końca) na 3 mm plastry, nacieramy masłem i pieczemy
R'n'G Kitchenwspaniałym dodatkiem lub samodzielnym daniem. Przygotowuję je w kilku wariantach. Dziś w roli głównej ziemniak faszerowany. Składniki na ziemniaki faszerowane: 8 dużych podłużnych ziemniaków, 30 – 40 dag mielonego mięsa, 20 dag żółtego sera, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki sosu pomidorowego (można wykorzystać koncentrat pomidorowy lub ketchup), 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, pół łyżeczki chili, sól(...)pieprz do smaku. Ziemniaki w skórce dokładnie myję, gotuję w osolonej wodzie na „pół-twardo” i odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie podsmażam mięso mielone, przekładam do dużej miski i studzę. Dodaje do mięsa sos pomidorowy, odsączoną fasolę, starty ser, i posiekaną natkę pietruszki. Ziemniaki przekrawam wzdłuż, ostrożnie wydrążam środek pozostawiając około 0,5cm miąższu przy skórce. Wydrążoną część ziemniaka siekam
Gotuj Się Kto MożeUdka z kurczaka w tymianku Nie ma to jak pieczone mięso z kurczaka. Dziś miałam ochotę na kurczaka w tymianku, a że przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu a udka z kurczaka akurat miałam „pod ręką” szybko wcieliłam tą zachciankę w czyn. Na stole stoją już więc pieczone udka(...)balsamiczny i oliwę. Umieszczam udka z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zalewam marynatą i odstawiam do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie obracam mięso kilkakrotnie, aby zamarynowało się równomiernie. Po upływie tego czasu wstawiam udka z kurczaka do rozgrzanego do temperatury 180 o C piekarnika (opcja z termoobiegiem) na około 40 minut
Gotuj Się Kto Możesmaku, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, olej do smażenia. Sposób przygotowania wołowych zrazów zawijanych: Cebulę kroję w piórka, ogórka w paski. Plastry mięsa rozbijam tłuczkiem, oprószam solą i pieprzem. Jedną ze stron smaruję musztardą i na brzegu układam po kilka piórek cebuli i kilka pasków ogórka. Zwijam mięso w rulon(...)będą rumiane. Zalewam wodą tak, aby zrazy były zakryte, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, grzyby suszone, resztę cebuli oraz majeranek i duszę pod przykryciem około 1,5 godziny aż mięso stanie się kruche. Mąkę rozrabiam w kubeczku z niewielką ilością wody tak, aby nie było grudek, wlewam do sosu, mieszam i duszę jeszcze przez chwilę. Zrazy podaję
Gotuj Się Kto Możezapiekana Tortilla zapiekana, nadziewana kurczakiem i warzywami to świetny obiad, kolacja lub przekąska na przyjęcie z przyjaciółmi. Na ogół podaje się ją z przyprawionym na ostro mięsem, świeżymi warzywami i sałatą. Ja postanowiłam zrobić to nieco inaczej i zapiec tortillę gdyż uwielbiam wszystko to co chrupkie :). Tortille w takiej postaci przygotowuję już od kilku(...)opakowanie przyprawy gyros, olej lub oliwa do smażenia, majonez i ketchup. Sposób przygotowania tortilli zapiekanej: Filet z piersi kurczaka myję, osuszam i kroje w kostkę. Mięso wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem dodaję całe opakowanie przyprawy gyros i smażę do momentu aż zacznie się rumienić. Dodaję „warzywa na patelnię” i smażę jeszcze przez kilka
Gotuj Się Kto Możełatwa w wykonaniu. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kurczaka z ananasem i selerem konserwowym: 1 podwójny filet z kurczak, włoszczyzna do ugotowania mięsa, 1 puszka ananasa konserwowego, 4 jajka, 100 g ryżu, 1 puszka kukurydzy, 1 słoiczek selera konserwowego, kilka łyżek majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania sałatki(...)kurczaka z ananasem i selerem konserwowym: Filet z kurczaka płucze, i gotuję w wodzie z włoszczyzną – wywar można później wykorzystać jako bazę do zupy (można też wykorzystać mięso z kurczaka z rosołu), po wystudzeniu kroję mięso w kostkę i wrzucam do miski. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzę przelewając chłodną wodą. Jajka
Gotuj Się Kto Możepieczona w worku z warzywami Karkówka pieczona w worku z warzywami zrobiona wg przepisu Szamana :) Spróbowałam i jestem pod wrażeniem że coś tak prostego może być takie dobre. Mięso jest mięciutkie, warzywa idealne ziemniaki rozpływają się w ustach. Tak przygotowane danie na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Polecam :) Składniki potrzebne do przygotowania karkówki pieczonej w worku(...)warzywami: 4 plastry karkówki (około 400g) – w zasadzie może być każdy inny rodzaj mięsa, ja następnym razem zrobię z indykiem, 150-200g wędzonego boczku, 6 średniej wielkości ziemniaków, 300 – 400g pieczarek, 1 duża czerwona papryka, 4 niewielkie cebule, pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu lub majeranku
Gotuj Się Kto MożeSkładniki: • 1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe) • 2 cebule • 1 duża marchewka • 3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g) • 4 ząbki czosnku • papryka w proszku łagodna • oliwa • 1 puszka pomidorów • 1 mały przecier pomidorowy • ok. 400 g sera żółtego • bazylia • sól, pieprz • zioła prowansalskie • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego • 1 szkl bulionu • 1 opakowanie makaronu(...)kosteczkę i podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze podsmażać. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić i dalej podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać pomidory w puszce, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia. Składniki
KUCHNIA POLSKAfileta z piersi kurczaka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego lubczyku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy cukrem trzcinowym, wędzoną czerwoną papryką, suszonym lubczykiem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 60 minut aby smaki dokładnie(...)się połączyły. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Podajemy z ulubionym sosem i sałatką. U mnie była to sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, ogórek, ser feta i sos czosnkowy
VioletoweKucharzenieznaleźć na blogu także i domowe hamburgery. Dla mnie idealny hamburger to taki, który oprócz wyśmienitych i wilgotnych bułek drożdżowych z sezamem, zawiera także odpowiedni sos i kawał dobrego mięsa. Pisząc o sosie, mam na myśli nie ketchup, czy majonez, ale mieszankę, którą używam często także do sałatek. Przepyszne uzupełnienie. A jeżeli chodzi o mięso... Kluczem do sukcesu jest odpowiednie(...)którą spłaszczamy na placek. Tak przygotowany kotlet kładziemy w rozgrzanej grillownicy, opiekaczu czy na patelni (a nawet możemy upiec w piekarniku) i smażymy na złoty kolor przez kilka minut. Mięso nie może być surowe. Składniki na sos do hamburgerów: 3 łyżki majonezu łyżka musztardy stołowej łyżeczka musztardy Dijon 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą
Poezja Smaków - blog kulinarnywiele lepiej będzie jak zrobi I krok i zrezygnuje z porcji ziemniaków... Potem może podążyć dalej i zrezygnować z panierki, potem zrezygnować ze smażenia... A w końcu nawet z mięsa... i zostać wegetarianinem... albo nie... 😁 Etap po etapie, krok po kroku... byle do celu, którym jest ZDROWIE❗ Z własnego doświadczenia wiem, że dieta rozdzielna zbliża do wegetarianizmu(...)organizm lepiej radzi sobie z trawieniem oddzielnie mięsa i oddzielnie węglowodanów i co z tym się wiąże spada zapotrzebowanie na ILOŚĆ mięsa w diecie. Składniki: Jajko Surówka Przygotowanie: Wybieramy którąś z surówek lub sałatek proponowaną na naszym blogu: Sałatki kliknij link: 20 przepisów na sałatki Surówki kliknij link: 7 przepisów na surówki Następnie robimy jajka sadzone. Zwyczajnie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemuszę powiedzieć, że smakowało to wyśmienicie ale oczywiście można je zaserwować z ziemniaczkami, kluskami czy makaronem i z pewnością będzie równie smacznie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 cebula 0,5 l bulionu mięsnego lub wody 1 większy ogórek kiszony(...)mniejsze) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, cukier olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryki w proszku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Z mięsa formujemy małe klopsiki
Blog z Apetytemlaurowe 3 kulki pieprzu 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 litra wody olej przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju z ok. pół łyżeczki każdej przyprawy. Tak uzyskaną marynatę wlewamy do karkówki i mieszamy aby pokryć nią całe mięso(...)Odstawiamy do lodówki na około godzinę *** *** Mięso podsmażamy, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić warzyw *** *** Gdy cebula się zeszkli, całość zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz *** *** Całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy koncentrat, mieszamy
Blog z Apetytemniedawno od pomysłu najmłodszego syna na to by wprowadzić je do naszego mini-mikro gospodarstwa No , a że wyhodowaliśmy nadmiar kogutków , trzeba było spróbować Dawno już zastanawiałam się dlaczego mięso tych maluszków jest tak drogie i ekskluzywne , jakoś nie trafiało do mnie przekonanie o jego walorach zdrowotnych i smakowych . Widząc oskubane i wypatroszone własnoręcznie tuszki , jakoś też nie byłam zachwycona(...)znowu czeka nas uczta Składniki na 5 osób : 14 – 15 przepiórek 1 kostka masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego ( świeży jest zbyt mocny w smaku i zdominuje smak delikatnego , mięsa ) sól , pieprz do smaku 1 łyżka miodu 2 łyżki wody Tuszki przepiórek oczyszczamy , trudno to zrobić , bo zawsze gdzieś czai się jakieś piórko czy pałka Osuszamy papierem , związujemy nóżki ,żeby
Ogrodnik w podróży