łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku *** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut *** *** Kapustę pekińską drobno szatkujemy *** *** Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę, a cebulę(...)piórka *** *** Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą majonez, jogurt, ketchup oraz przeciśnięty czosnek *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, często mieszając – do zrumienienia *** ***Placki tortilli przez chwilę podgrzewamy na patelni. Na brzegu każdego placka układamy porcje warzyw: kapustę, paprykę, ogórka, kukurydze oraz cebule *** *** Na warzywa wykładamy porcje mięsa *** *** Całość polewamy sosem, jeden bok zawijamy do środka, a resztę
Blog z Apetytemkurczaka -2 pomidory* -opakowanie sera mozzarella -świeża bazylia -pesto z bazylii -sól, pieprz -2 łyżki oleju Przygotowanie --> Każdą pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż (nie do końca) tworząc kieszonki w mięsie. Każde wgłębienie smarujemy pesto, w środek każdego wgłębienia wkładamy plaster pomidora, mozzarelli, a pomiędzy nimi wkładamy listek świeżej bazylii. Każdy filet posypujemy solą i pieprzem. 2 łyżki pesto mieszamy(...)łyżkami oleju. Powstałym sosem polewamy mięso. --> Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy mięso około 20-25 minut. --> Smacznego Notatki *jeżeli mamy większe pomidory to możemy je przekroić na połowę Post Pieczony filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujepewno ją polubicie SAJGONKI Z PIEKARNIKA: 1 duża marchewka 1 pietruszka lub ćwiartka selera 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów mun lub kilka pieczarek kawałek pora 300g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z piersi kaczki ale kurczak też się dobrze sprawdzi) 1 jajko świeża natka pietruszki papier ryżowy do zawijania przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka chilli, 2 łyżki(...)kroimy na małe kawałeczki (pamiętajcie, że suszone grzyby mun po namoczeniu bardzo powiększają swoją objętość, więc wystarczy Wam ich dosłownie kilka sztuk). Przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wszystko podlewamy wodą i dusimy ok pół h. W trakcie duszenia doprawiamy nasz farsz przyprawami oraz sosem sojowym i rybnym. Ilość przypraw jest opcjonalna
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiNastępnie rozwałkowujemy i tniemy w prostokąty (tak jak na lazanie ok. 10×20 cm). Gotujemy w osolonej wodzie. składniki na sos mięsny: ok. 1000 g mięsa, mielonego 1 puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie ostra(...)papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz marchewkę, chwilkę dusimy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i chwilkę dusimy. Dodajemy wino, gotujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy
Domowy Smak JedzeniaDziś mam dla Was pełny przepis na znakomite bento. Jest to rodzaj posiłku kuchni japońskiej, składający się zwykle z ryżu, ryby lub mięsa, pikli, kiszonek oraz gotowanych warzyw. Wszystkie te elementy są zazwyczaj pięknie przygotowane i pakowane w specjalne pudełka, po japońsku nazywane bentō-bako . Mogą być plastikowe (te produkowane masowo), jednak tradycyjni Japończycy preferują te drewniane, lakierowane. Ten rodzaj(...)gdzie o tej maszynie mogłam jedynie pomarzyć Doprawiamy sosem do ryżu zgodnie z recepturą na opakowaniu. Teraz przejdziemy do mięska: Cebulkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy wszystkie składniki oprócz kechupu i sosu. Wyrabiamy masę mięsną bardzo dokładnie, tak aby pasta miso idealnie się w niej rozprowadziła. Jeśli masa wydaje się
Kate's KitchenPomysł na szybki obiad! Kurczak w kremowym serowym sosie z dodatkiem zielonej soczewicy i makaronu durum. Pyszny i syty obiad! 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 1 cebula 7 pieczarek 2 łyżki zielonej soczewicy 2 łyżki kukurydzy 1 szklanka bulionu drobiowego 100 g serka topionego gouda 1 łyżka śmietany 18% Sól Pieprz 1 szklanka makaronu(...)świderki durum Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plastry. Soczewicę moczymy wcześniej przez pół godziny w wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy przez kilka minut cebulę. Następnie dodajemy filet z kurczaka i pieczarki. Gdy mięso troszkę zmięknie dodajemy odsączoną soczewicę i kukurydzę. Całość podlewamy bulionem
VioletoweKucharzeniesię już robi. Wystarczy chwilkę poświęcić i ostatecznie zabrudzić jedno naczynie do zapiekania. W moim domu takie podanie pulpetów bardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki(...)Może być również jęczmienna albo nawet ryż. 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na złoty kolor na odrobinie oleju. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wszystko dodałam do mięsa mielonego. Wbiłam również jajko i dosypałam trochę bułki tartej. Przyprawiłam do smaku i wyrobiłam mięso z dodatkami na gładką masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy
Pieprzyć z Fantazjąprosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie. Ilość składników marynaty ograniczyłam do minimum i zapewniam, że majeranek z papryką świetnie komponują się z boczkiem. Do tego czooosnek... Polecam! 1,3-1,5 kg boczku wieprzowego 3-4 ząbki czosnku Marynata(...)łyżka papryki słodkiej Ponadto: rękaw/worek do pieczenia Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać (powstanie gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio u myty i osuszony boczek. Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać małe kawałki czosnku). Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny
Di gotujecebula 1 mała główka sałaty rzymskiej Sos tzatziki: 1 średni ogórek szklarniowy 1 duży ząbek czosnku mały kubek jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania mięsa, które przed obróbką termiczną powinno się marynować. Umyte i oczyszczone z błonek polędwiczki przepołowiamy wzdłuż na długie kawałki. Małych polędwiczek nie musimy przekrawać. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dodajemy(...)przepisie tylko 1 duży ząbek czosnku, ale jeśli ktoś lubi czosnek, może go dodać według uznania. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki do chwili podania. Na chwilę przed przygotowaniem mięsa przygotowujemy resztę składników tortilli – sałatę, pomidory myjemy i dokładnie osuszamy. Duże liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości. Pomidory kroimy w ćwiartki. Oliwki odsączamy z zalewy
Smaczna Stronapodudzia z kurczaka sól, pieprz szczypta estragonu 4 ząbki czosnku kilka kropel maggi 500 ml bulionu 1-2 łyżki śmietany 25 ml wódki 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Włożyć na patelnie, podlać bulionem (tak do połowy), przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, kilkoma kroplami maggi, szczyptą estragonu i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas przewrócić mięso(...)drugą stronę i podlewać bulionem lub wodą - dusić do miękkości ok 45 min. Gotowe mięso wyjąć z bulionu na talerz. Do powstałego sosu dodać zahartowaną śmietanę i rozpuszczoną w wódce mąkę ziemniaczaną. Wymieszać włożyć z powrotem kurczaka i dusić jeszcze kilkanaście minut do zredukowania sosu i gotowe. Smacznego
Gaździnka warzymłodej kapusty, gdyż kapusta jest soczysta i krucha. Używając świeżej kapusty nie trzeba dodawać zbyt dużo soli aby zmiękczyć kapustę. Surówka ta idealnie sprawdza się podana do każdego rodzaju mięsa. Pasuje zarówno do kurczaka jak i mięsa wołowego czy wieprzowego. Dobrze łączy się także z mięsem ryb. Sama bardzo często dodaję ją też często jako dodatek do burgerów. Jeśli zdecydujecie
mecookstworzą ciekawe wizualnie, a przede wszystkim pyszne połączenie :) Zapiekanka jest lekka, ale sycąca. Idealna na obiad lub kolację. Moja wersja jest wegetariańska, jednak mięsożercy spokojnie mogą dorzucić kawałki mięsa, czy nawet mięso mielone, pamiętając o dostosowaniu czasu pieczenia, żeby mięso nie było surowe. Można też klasycznie posypać górę żółtym serem lub mozarellą. ZAPIEKANKA WARZYWNA Z ZIEMNIAKAMI W JOGURTOWYM SOSIE
HealthyCreationspatent, bo raz, że danie ładnie wygląda, a po za tym, po wystudzeniu można słoik zamknąć i zabrać do pracy. Bardzo wygodne rozwiązanie. W przepisie możecie wykorzystać dowolne pieczone mięso z kurczaka. Świetnie sprawdzą się kawałki odkrojone z korpusu jaki został po niedzielnym obiedzie, ponieważ zmielone w mikserze, wymieszane z sosem pomidorowym zamienią się klasyczne mielone. Jeśli nie macie miksera(...)drobno pokrójcie mięso nożem. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Czas: 35 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Szklanka mięsa z pieczonego kurczaka 1 białko 2 małe cukinie Opakowani sera ricotta 1/2 kulki mozzarelli 1 puszka całych pomidorów w zalewie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oleju Wykonanie: Krok 1 Przygotuj sos pomidorowy. Przełóż pomidory wraz z zalewą
Niedzielny kucharzKarkówka w ziołowej marynacie Karkówka jest jednym z najczęściej grillowanych mięs. Najlepiej smakuje gdy wcześniej poleży trochę w pysznej marynacie. Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się wielkim powodzeniem. Polecam dziś fajną ziołową marynatę do karkówki, dzięki której mięso staje się wspaniale aromatyczne, kruche i soczyste! Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki musztardy 1 łyżka masła 3 łyżki(...)rozbijamy. Posypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Wszystkie zioła oraz musztardę, czosnek, masło i olej blendujemy razem na gładką masę *** *** Plastry karkówki smarujemy z dwóch stron powstałą marynatą. Mięso przekładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc *** *** Karkówkę grilujemy lub smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej
Blog z Apetytemlubi się najbardziej lekkie wina czerwone i pije się do prawie każdego posiłku z winem. Pino noir jest pyszne z pieczonymi warzywami, pieczonym drobiem czy rybami i daniami, gdzie mięso połączono z owocami. Wine pairing to przecież wizja łączenia jedzenia z winem, żeby wydobyć “coś” jeszcze. Ma być nam przyjemnie. W łączeniu potraw jest też trochę chemii a nawet alchemii(...)wina. Jakie są podstawowe zasady dobierania wina do dań? Podobne to bezpieczny wybór Przykładowo do deseru podajemy słodkie wino. Ziołowe nuty w winie podkreślą zioła, w których marynowało się mięso. Przeciwieństwa się przyciągają Tłuste i słone mięsa będą dobrze smakować z kwasowymi winami. Regionalność Stawiamy na wino, które pochodzi z tego samego regionu, co potrawa. Wystarczy więc zobaczyć
Ugotowane pozamiatane