pokrojone marchew , pietruszkę, selera . Pora dajemy w całości . Doprawiamy solą . Stawiamy na małym gazie i gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny . Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy z mięsa i na razie mięso odstawiamy . Do wywaru dodajemy śliwki , gruszki . W małym kubku łączymy mąkę z jajkiem, solą , aż powstanie gęste , gładkie ciasto na kluski . Malutkie porcje ciasta , rzucamy łyżeczką(...)grudek lub skrzepów. Łączenie krwi z mąką powoduje ,że ta pierwsza , nie zważy się po wlaniu do wywaru . Wlewamy do gotującego się rosołu , mieszamy i doprowadzamy do wrzenia . Dodajemy mięso , wyskubane z korpusów .Smakujemy i wedle gustu, dosładzamy cukrem lub dokwaszamy octem . Na koniec, obficie pieprzymy i można serwować . Doskonała zupa, na każdą porę roku .. Smacznego
Ogrodnik w podróżyłyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki 1 cały liść laurowy sól i pieprz Przygotowanie: Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni na dużym ogniu, dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i chilli i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj cebulę i marchewkę i smaż, aż mięso się lekko zrumieni. Dodaj grzyby, podsmaż przez 5 minut, mieszając od czasu
karmelowykminu rzymskiego, kilka kropel ostrego sosu Worchester puszka pomidorów pelati - mogą być całe lub krojone - lub 2 średnie pomidory świeże, najlepiej mocno dojrzałe olej do smażenia duża łyżka masła Mięso oczyścić, osuszyć, naciąć w kilku miejscach w poprzek włókien i natrzeć wszystkimi przyprawami. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju - podsmażyć mięso(...)stron na złoty kolor. Dodać pomidory pokrojone na kawałki i 3-4 łyżki wody. Dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut, od czasu przewracając. Kiedy mięso będzie miękkie położyć na nim po kawałku masła i poczekać aż się rozpuści. Następnie przemieszać całość i podawać. Ja podawałam z młodymi ziemniaczkami i fasolką szparagową. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuSzybkie, proste, smaczne i zdrowe danie! Posiłek przygotowuje się błyskawicznie, a z talerza znika jeszcze szybciej! Składniki: 100g mięsa mielonego z indyka 50g ryżu parabolicznego suchego + woda 100g szpinaku przyprawy: czosnek granulowany, pieprz biały, przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy ryż. Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy szpinak i mięso. Smażymy
Truskawkowa Fiestag/kg -sznurek wędzarniczy -woda 150 ml po 50 ml do łopatki,udźca i golonki podczas wyrabiania do kleistości -woda 100 ml dodana przed napełnianiem w kątnicę WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Łopatkę kroimy docelowo w kostkę 2-3 cm, udziec po oddzieleniu od kości i skóry kroimy w większą kostkę, golonkę pozbawiamy kości i skóry(...)kroimy docelowo w kostkę 1-2 cm. Każdy rodzaj surowca peklujemy w osobnych pojemnikach zgodnie z jego wagą. Peklujemy 48 godz. w temp.4-6 stopni. Po tym czasie po rozdrobnieniu mięsa każdy rodzaj wyrabiamy do kleistości dodając wodę. Następnie łopatkę i udziec łączymy ze sobą i dodajemy przyprawy zgodnie z wagą całego surowca. Dokładnie mieszamy następnie dodajemy zmieloną golonkę i pokrojoną
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Danie smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. Smak całości w tkwi w marynacie do mięsa. Czuć cytrynę, czosnek i musztardę. Słodkości nadaje miód. Szybko i smacznie! 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego farfalle 250 g fileta z piersi kurczaka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon Przyprawa do kurczaka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz(...)łyżki świeżej natki pietruszki Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do mięsa dodajemy musztardę dijon, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniegoździkami. Dodaj cukier, sól, posiekaną drobno papryczkę i czekoladę startą na drobnych oczkach, wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Włóż kurczaka i smaż, aż udka się zrumienią. Przewróć mięso na drugą stronę, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż, aż kurczak się zrumieni a cebula zmięknie i lekko się zezłoci. Zawartość patelni (wraz z całą oliwą) przełóż do większego naczynia(...)zapiekania. Ułóż udka jedno obok drugiego. Posyp mięso mieszanką z czekoladą i chili, polej octem winnym. Na wierzchu ułóż gałązki tymianku i rozmarynu. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 50-60 minut. W trakcie pieczenia dwukrotnie wyjmij naczynie i przewróć mięso na drugą stronę, aby czekolada i przyprawy dobrze "oblepiły" kurczaka. Podawaj na ciepło
Delicious Placekolej na przepis na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad - kotleciki "wszystko w jednym" ;) Kotleciki można robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami, u mnie było to mięso mielone, cebula, pieczarki i kasza owsiana. Kotleciki po upieczeiu wyszły chrupiące, co pewnie było zasługą kaszy owsianej, która jest dość twardawa. Początkowo wydawało mi się, że kotlety po upieczenieu się(...)surówka i obiad albo kolacja gotowe. Ja podałam kotleciki z pyszną i chrupiącą surówką zrobioną ze świeżej cukinii, marchewki i szyczpiorku. Składniki (ok. 8 kotlecików): ok. 350 g mielonego mięsa z indyka woreczek kaszy owsianej lub ryżu kilka sztuk pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano (lub innych ulubionych ziół) sól, pieprz 1 duże
Healthy food explorerkisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już nie będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony(...)passaty (przecieru) pomidorowej 1 szklanka wody 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oleju ( dałam kujawski - czosnek, bazylia)sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Ryż opłukać. Cebulę przesmażyć na oleju, niech zmięknie i się zezłoci. Dodać czosnek, podsmażać jeszcze chwilkę
Stare Garysmażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną(...)niewielką kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy imbir, miód, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje. Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze
W kuchni bez szafekLekko posól. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dość mocno podkręć ogień. Wyłóż na patelnię pokrojonego kurczaka i smaż około 10 minut, mieszaj co jakiś czas, żeby mięso równo obsmażyło się z każdej strony. Krok 4 Zmniejsz ogień na patelni, a kiedy nie będzie już mocno rozgrzana przesuń kawałki mięsa w kierunku brzegów patelni, tak żeby zrobić pusty płac(...)środku naczynia, i wylej na nie sos. Podgrzewaj chwilę, ale uważaj żeby temperatura nie była zbyt wysoka, żeby sos się nie przypalił. Rozprowadź kawałki mięsa w sosie, tak żeby otoczył kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj kurczaka z kaszą wymieszaną z natką pietruszki i rzodkiewką oraz szpinakiem lub innymi dowolnymi warzywami. Przepis pochodzi z naszego menu
Niedzielny kucharzletnie danie jednogarnkowe, z mnóstwem sezonowych warzyw i mieloną wołowiną. Leczo możemy podać z pieczywem jak i z ryżem, makaronem czy ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu lub wody 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) olej(...)słodka oraz ostra, bazylia, oregano *** Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego mieloną wołowinę i obsmażamy ciągle mieszając *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 10 minut. Papryki, cukinie i pomidora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa *** *** Wszystko razem podsmażamy
Blog z Apetytempozostają nam tłuste kawałki błony i ścięgna, które na razie nie rozdrabniamy. Dopiero po 24 godz. po peklowaniu mielimy na sitku 8 mm. Po klasyfikacji mięso chude i skórki peklujemy i łączymy ze sobą ,a przyprawiamy dodajemy zgodnie z gramaturą całego surowca. Dokładnie mieszamy .Tłuste kawałki tylko peklujemy. Wkładamy do lodówki w temp.4-6 stopni na 24 godz. Mielimy tłuste dodajemy(...)skórek i chudego mięsa dokładnie mieszamy. Teraz na dno słoika lub puszki dajemy cebulę dodajemy mięso, zakręcamy i sterylizujemy 80 min. Wyrób jest pyszny mięciutki i soczysty .Polecam. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.smacznego hamburgera, którego nie trzeba przyprawiać, bo cała sztuka polega na odpowiednim sposobie smażenia. Żeby była jasność – nie ma w tym nic skomplikowanego, po prostu podczas smażenia trzeba mięso posmarować musztardą i ostrym sosem – tabasco, sriracha. I wychodzi genialny, smakowity kawałek burgera. Przepis pochodzi z serwisu seariouseats.com Składniki: 500 g mielonej wołowiny 4 łyżeczki musztardy dijon lub sarepskiej(...)duże garści sałaty lodowej lub masłowej 4 bułki 4 łyżki oleju Sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka tabasco lub sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 Wyjmij mięso z lodówki. Nie wyrabiaj, nie zagniataj mięsa. Uformuj cztery kule, spłaszcz każdą w kształtne kotlet o średnicy większe niż przekrojona bułka. Każdy posól i popieprz. Przełóż na posmarowany delikatnie olejem talerz
Niedzielny kucharzNasi znajomi często nas rozpieszczają. Ostatnio zostało nam trochę oscypku, więc postanowiliśmy połączyć go z mięsem mielonym. W zasadzie wiele nie trzeba, a smak przypadnie do gustu wielbicielom tego sera. Składniki 500 mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 oscypka 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek bułki tartej mąka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie(...)mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na dużych oczkach ser, jajko, żółtko, bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchen