mięso - 63110 przepisów (strona:979/4208)

Rolada mięsna w cieście serowym 152

majonez, wymieszać mikserem. Przygotowane ciasto wyłożyć do blachę wyłożoną pergaminem, równo rozłożyć w prostokąt. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.   Składniki na nadzienie: Mięso mielone wieprzowe 80 dag Sól i pieprz do smaku Czosnek 2 ząbki Czerstwa bułka 1 szt. Majeranek do smaku Wykonanie rolady: Mięso wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, dodać zmiażdżony czosnek(...)przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę. Mięso wyłożyć na upieczony serowy placek, zwinąć w roladkę i obwinąć pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez godzinę

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone z jajkiem w sosie chrzanowym 209

inny smak i aromat. Zaraz po zupie chrzanowej to chyba moje drugie ulubione świąteczne danie Składniki (na 2 porcje): 4 jajka kurze (małe), ugotowane na twardo 80 dkg mielone mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebulka, posiekana i przesmażona bułka tarta jajko surowe sól, pieprz, majeranek suszony olej do smażenia sos: 1 łyżka masła, 2 łyżeczki maki, szklanka wywaru jarzynowego(...)łyżki chrzanu, szklanka śmietanki 18%, sól, pieprz biały, łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso, cebulkę, dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz i majeranek. Masę wyrabiamy by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na dłoni rozkładamy placek z mięsa, na którym kładziemy jajko i formujemy je tak by powstał kotlet. W ten sposób postępujemy do wykończenia składników

Życie ze smakiem
Czaczapuri po polsku 304

Moja wersja tradycyjnego, zapiekanego gruzińskiego placka z serem, z dodatkiem dobrze przyprawionego, soczystego mięsa, pachnących warzyw, i aromatycznych suszonych pomidorów to fajny pomysł na smaczne, sycące danie, które fajnie wygląda na talerzu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 120ml mleka (ciepłego) 50g masła extra 1 jajko szczypta soli 1/2  łyżeczka cukru Dodatkowo: 250g mielonego mięsa drobiowego(...)miski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone masło oraz resztę ciepłego mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Mięso mielone wymieszać ze startą na tarce cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i passatą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem.  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować

Szalona Kuchnia Eweliny
Pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie 175

Pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie – ale jak to – mięso i brązowy cukier? Tak! Właśnie tak! Takie połączenie smaków jest bardzo popularne w USA – pyszny bekon (wcale nie musi być tłusty), wędzona papryka, kurczak i właśnie brązowy cukier. Nawet jeśli nie jesteście przekonani i patrzycie na takie połączenia podejrzliwie, to gwarantuje Wam, że jeśli tylko zaryzykujcie, zakochacie(...)uwaga, będzie ostro!) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). W miseczce wymieszać sól, paprykę, cebulę, czosnek i przyprawę włoską. Dokładnie oprószyć mieszanką polędwiczki (z obu stron) – mięso powinno być dokładnie przyprawione. Każdą polędwiczkę owinąć plastrem boczku. W drugiej miseczce wymieszać chili z cukrem. Tą mieszanką dokładnie oprószyć polędwiczki owinięte bekonem – przyprawę docisnąć do mięsa, żeby dobrze

Pociąg Do Kuchni
POLĘDWICZKA PIECZONA W RĘKAWIE 352

Składniki marynaty: 3 łyżki oleju z dodatkiem czosnku i bazylii, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka bazylii, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka czosnku staropolskiego. Dodatkowo: rękaw do pieczenia. Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć, oczyścić z błonek. Składniki marynaty dokładnie połączyć, następnie natrzeć mięso i odstawić do lodówki (najlepiej minimum na 12 godzin). Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez

JejKuchnia
Gulasz drobiowy a’la puszkin 136

doświadczeń i upodobań smakowych. Staramy się, by nasze dania nie były monotonne, choć tradycją nie gardzimy i wprost uwielbiamy. Tym razem na tapetę poszły puszki, jako fajny dodatek do mięsa. Urozmaicają one danie pod względem smakowym, jak i wizualnym. Gulasz świetnie komponuje się nie tylko z ziemniakami. Wspaniale współgra z ryżem lub wszelkimi rodzajami kasz. Składniki 500 g żołądków drobiowych(...)sól, pieprz Przygotowanie Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy w paski. Cieciorkę, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, zalew nie wylewamy. Cebulę siekamy i lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone mięso, smażymy przez kwadrans, często mieszamy, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z mięsem. Dodajemy zalewy, uzupełniamy rosołem do stanu 1,2- 1,5 litra . Dusimy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Placek cygański 218

Składniki: Gulasz: - 1kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka) - pół czerwonej papryki - 1 cebula - ok. 6 pieczarek - 1 marchewka - łyżka koncentratu pomidorowego - olej (do marynaty) - przyprawy- sól, ostra i słodka papryka, tymianek) Placki: - ok. 20 ziemniaków - 2-3 marchewki - 1 cebula - 2 jajka - 5-6 łyżek mąki pszennej - przyprawy - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę, zamarynować (3 łyżki oleju(...)sól, papryki w proszku i tymianek). Pieczarki pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju. Mięso podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i paprykę oraz pieczarki. Dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Nadmiar wody odparować. Ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa posolić, odczekać 5 minut i odlać wodę. Dodać

Kulinarne blogowanie
Kotlety jaglane z mięsem 137

Połączenie kaszy jaglanej z mięsem wieprzowym idealnie się komponuje. Moje kotlety wyszły smaczne i aromatyczne. Na obiad w sam raz. Składniki: 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 25 dag mielonego mięsa wieprzowego papryka mielona słodka do smaku 1 biała cebula 1 łyżka smalcu 1 jako sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki(...)olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę, rozgnieść widelcem, wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekaną i zrumienioną na smalcu cebulą, natką pietruszki i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrobić masę, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem do obiadu

Tradycyjna Kuchnia
Białe kiełbaski w miodzie i piwie 151

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zdajemy sobie sprawę, że są tacy, którzy mięsa nie jedzą, a chcieliby choć w symboliczny sposób jeść potrawy serwowane ogółowi. Tutaj na ratunek wychodzą nam substytuty mięsa, czyli soja. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, są one równie smaczne, równie podatne na obróbki termiczne, jak mięso. Polecamy wszystkim do wypróbowania. Smak Was zaskoczy. Składniki 200 g kiełbasek

R'n'G Kitchen
PASZTET Z INDYKA 200

przykryć i krótką chwilę dusić. Na innej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć wątróbkę,dodać liść laurowy,ziele angielskie oraz 2 ząbki czosnku . Usmażyć.  Wątróbkę przełożyć do mięsa i dusić ok. 15 min. Mięso i wątróbkę wyjąć,odstawić do wystygnięcia. Wywar zachować. Gdy mięso ostygnie zmielić dwukrotnie z odciśniętą bułką. Masę przełożyć do większej miski,dodać przyprawy,jajka

Niespełnione zdolności kulinarne
Placki ziemniaczane z nadzieniem 184

Składniki 4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków Farsz 150 g mięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula  sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć wszystko(...)Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem

w mojej kuchni
Sałatka gyros 221

kurczaka Dziś pomysł na sałatkę gyros w wersji dietetycznej, czyli posiłek idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Sałatka w szczególności sprawdza się jako przekąska do alkoholu. W mojej wersji mięso z kurczaka doprawione przyprawą do gyrosa, curry i ostrą papryką zostało podane z sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem, papryką, kukurydzą i sokiem z cytryny.  Składniki : - pierś z kurczaka - sałata lodowa - ogórek(...)pomidor - papryka - kukurydza Przygotowanie : 1. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, następnie obtoczyć w przyprawie do gyrosa, curry i posypać odrobiną ostrej papryki. 2. Kurczaka smażyć około 20 minut na wolnym ogniu. 3. Pokroić sałatę, pomidora, ogórka i paprykę. 4. Usmażone mięso wymieszać z ww. składnikami i kukurydzą. 5. Polać odrobiną soku z cytryny. 6. Wszystko dokładnie wymieszać.  Smacznego

Kuchenne innowacje
Kotlety mielone z serem i pieczarkami 183

Kotlety mielone z serem i pieczarkami  Zamiast zwykłych mielonych, możemy przygotować je w ulepszonej wersji, czyli nadziane pieczarkami z serem i pietruszką. Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt bułka czerstwa kajzerka - 1 szt sól i pieprz Farsz : pieczarki - 250 g cebula - 1 szt ser w kawałku - 100 g natka pietruszki(...)pęczka sól i pieprz Panierka: bułka tarta Dodatkowo tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na tłuszczu. Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa z jajkiem i cebulą. Doprawić mięso solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Farsz: Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać pieczarki, przesmażyć, doprawić do smaku solą

Kuchnia Danusi
Śląski żur żyniaty 261

oraz 1 i 1/2 litra zimnej wody. Gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie garnek z zupą zestawić z ognia. Wyjąć ugotowane żeberka wieprzowe i oddzielić mięso od kości. Do garnka z zupą wlać zakwas na żur, wsypać (roztarty(...)dłoniach) majeranek i wymieszać. Dodać pokrojoną kiełbasę oraz ugotowane mięso z żeberek (oddzielone od kości). Ponownie postawić na ogniu i gotować, pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 30 minut. Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. DODATKOWO: Ziemniaki obrać. Umyć. Przełożyć do garnka i ugotować w lekko posolonej wodzie. Ugotowane

Gospodyni Miejska
„Titówka „, wędzona, podsuszana , mielonka wieprzowa 179

podsuszonej , a tej zwykłej za bardzo jakoś nie tyka … Zresztą dzieciakom też smakuje , zajadają jak chipsy i pytają kiedy następna . Polecam bo jest naprawdę wyśmienita Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego gulaszowego ( ścinki , skrawki , resztki z tuszy , byle dość tłuste ) 1 kg wołowiny , też najlepiej ścinki , skrawki , gulaszowe lub szponder z tłuszczykiem 3 łyżki soli 1 łyżka cukru pudru(...)osłonka kolagenowa jak do suchej krakowskiej ( nie pamiętam jaka to średnica , otwór jak u szklanki ) siatka wędliniarska dość szczupła ( niestety nie znam rozmiaru ,kupuje na chybił , trafił w necie ) Mięso mielimy na sitku o średnich oczkach . Wlewamy wodę , dokładny sól ,cukier , przyprawy z listy . Odpalamy ulubiony serial lub film , siadamy z miską na kolanach i mieszamy , klepiemy , masujemy , mieszamy

Ogrodnik w podróży