mięso - 63110 przepisów (strona:972/4208)

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą 128

Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - 4 garście świeżego szpinaku (ok. 100 g), - ząbek czosnku, - 1/3 opakowania sera feta (ok. 89 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki mąki pszennej(...)przyprawy: pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju, pieprzu i podsmażamy na patelni. 2. Do mięsa dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy kilka minut (aż szpinak zmięknie). 3. Do kurczaka i szpinaku dodajemy pokruszony ser feta. 4 . Miksujemy jajko z mlekiem. 5. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Szynka domowa z majonezowej zalewy 157

Już niejednokrotnie podkreślałam, że najlepsze wędliny są domowe! Szynka w tej zalewie jest pyszna, krucha a jednocześnie delikatna! Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg Przyprawa do marynowania mięsa 1 opakowanie Składniki na zalewę: Woda 2 litry Sól 2 łyżki Vegeta 2 łyżki Majonez 2 łyżki Wrząca woda 1 szklanka Czosnek 4 ząbki Ziele angielski (kilka ziarenek) Pieprz ziarnisty(kilka ziarenek) Listek(...)laurowy 5 szt. Siatka do gotowania szynki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć dokładnie przyprawą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie włożyć do siatki i dobrze zacisnąć. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, włożyć szynkę i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 40 minut. Odstawić ponownie na 24 godziny, po czym mięso wyjąć, zalewę zagotować, włożyć szynkę z powrotem

Tradycyjna Kuchnia
Zupa meksykańska 139

marchewki 3-4 większe ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych   u mnie z czosnkiem i ziołami 1 duża cebula 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 800g mięsa mielonego u mnie z mięsa z łopatki wieprzowej Olej do smażenia Przyprawy: 3-4 kulki ziela angielskiego, kmin rzymski pół łyżeczki, pieprz cayenne,   czosnek granulowany, cukier, sól/vegetta(...)mrożonkę, odsączoną fasolę całość podlać gorącą wodą do wysokości nieco ponad poziom warzyw, dodać ziele angielskie i resztę przypraw. W między czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone do lekkiego odparowania. Po czym przełożyć je do wywaru. Całość gotować ok 20 minut po czym dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. W razie potrzeby podlać wodą

W garach u Gosi
Gołąbki 166

mamę. Ostatnio zostało mi trochę ugotowanego ryżu z dnia poprzedniego więc postanowiłam zrobić gołąbki. Wymagają one trochę zachodu, ale warto ;) Gołąbki składniki 1 średniej wielkości biała kapusta 200 g mięsa wieprzowego  1/2 szklanki ryżu 1/2 litra bulionu  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki wykonanie: Ryż ugotować na sypko, dodać do mięsa, cebule drobniutko(...)posiekać, można zetrzeć ją również na tarce. Mięso doprawić pieprzem i solą, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać. Kapustę gotujemy we wrzątku przez około 15 minut i obracając ją co kilka minut, uprzednio wycinając głąb. Po ostudzeniu obieramy z liści, odkrawamy z wierzchu tą grubszą część liścia. Jeżeli liście bliższe środka główki kapusty są zbyt twarde należy je dodatkowo

Delusional Trine
ZUPA GOŁĄBKOWA 536

Pyszna, treściwa zupka, która świetnie sprawdzi się w takie chłodne dni jak dzisiaj. Mięso mielone, ryż, aromatyczne warzywa to wszystko razem sprawia , że będzie świetnym obiadem dwudaniowym.  Składniki: pół główki kapusty włoskiej 1/2 kg mięsa mielonego szklanka ryżu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1/2 pora - białej części 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela(...)tarce na dużych oczkach selera i pietruszkę oraz pokrojony w półplasterki por. Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut.  * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Dokładamy również ryż. Próbujemy , doprawiamy obiema paprykami , solą, pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotowe

Z Majeczką w kuchni
Lekkie taco z wołowiną na liściach sałaty 149

mała cebula 1 ogórek 50 g rukoli nasiona konopi lub sezamu do posypania Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij czosnek i chili pokrojone w drobną kostkę. Dodaj utarty imbir i mięso. Smaż mięso aż przestanie być czerwone. Dodaj płatki chili, kmin rzymski, soję i pieprz do smaku. Na drugiej patelni usmaż grzyby z pietruszką i dodaj do mięsa. Lekko wymieszaj. Przygotuj

codojedzenia
Rolada z mielonego mięsa 226

Miksujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Rolada: Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wykładamy na arkusz folii spożywczej, przykładamy drugim arkuszem i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 25-30cm. Na mięso wykładamy(...)Rozsmarowujemy delikatnie nożem po całości, pozostawiając z jednego dłuższego boku ok 3cm pasek. Przy pomocy folii zaczynamy zwijanie rolady- począwszy od tej strony gdzie farsz jest na równi z mięsem. Staramy się mocno ściskać, ale nie na tyle, by cała zawartość chciała uciec. Gotową roladę owijamy plastrami boczku, przekładamy delikatnie na brytfannę i pieczemy w 170⁰C przez

Kuchnia w czekoladzie
Tortellini z klopsikami i szpinakiem 484

tych szybkich i jednogarnkowych. Szpinak do tego tortellini u klopsiki i nie trzeba nic więcej na obiad w zimowy dzień ;) Tortellini z klopsikami i szpinakiem składniki: 200 g wieprzowego mięsa mielonego 1 opakowanie tortellini 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki sera gorgonzola dwie duże garści szpinaku 700 ml bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortellini z klopsikami i szpinakiem wykonanie(...)Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem, słodką, ostrą papryką i curry. Na głębokiej patelni podgrzewamy bulion, dodajemy ser gorgonzola. Z mięsa formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy tortellini. Gotujemy kolejne 4 minuty. Dodajemy szpinak i 2 łyżki mąki rozrobione w 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż sos zgęstnieje

Delusional Trine
,,Oszukane przepiórcze udka” 135

imprezy! Możemy podawać je na ciepło i na zimno, bez dodatków bądź z ulubionymi sosami. CIASTO: 300g mąki pszennej, 200 ml kefiru, ½ łyżeczka sody oczyszczonej, Szczypta soli. FARSZ: 350g mięsa mielonego z indyka 2 cebule Ulubione przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, Paluszki, Olej do smażenia, 2-3 jajka, Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania przepisu: Cebulę(...)drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulę i czosnek a następnie przyprawiamy. Do miski wsypujemy 300g mąki, szczyptę soli, sodę i dodajemy kefir. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 6mm. Z ciasta za pomocą kubka o średnicy 8 cm wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy paluszka

Podróż w kulinaria
Król imprezy, sałatka 382

pusta miska. Do Sylwestra zegar tyka więc może dacie się skusić na taki pyszny specjał. Składniki na sałatkę: - kapusta pekińska ok. połowy dużej główki lub jedna mała - 1/2 kg mięsa mielonego, ja użyłam z szynki - 1 czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 1/2 szklanki passaty pomidorowej  - 4 pomidory - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 400 g gęstego jogurtu naturalnego(...)się świetnie komponuje - 6 łyżek majonezu - czipsy tortilla  - sól, pieprz, wędzona ostra papryka - olej 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę, gdy się zarumieni dodajemy mięso, smażymy razem kilka minut, dodajemy sól, pieprz i paprykę, wlewamy passatę i smażymy do czasu aż wilgoć odparuje.  Odstawiamy do wystudzenia. 2. Sos robiły łącząc ze sobą majonez z jogurtem

Apetyczna babeczka
Zupa pieczarkowa 187

polecam przyprawy Skworcu ) sól do smaku mały seler por 2 marchewki 1 korzeń pietruszki ------------------------------------------ 500 g pieczarek olej około 100 ml śmietany 18% natka pietruszki do ozdoby ----------------------------------------- makaron Wykonanie: Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i włączamy. Gdy woda prawie zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 40 minut. Na bieżąco ściągamy szumowinę(...)nadal gotujemy na bardzo małym ogniu (około godziny). Dodajemy warzywa (seler, por, marchewkę, pietruszkę) i sól. Gotujemy do miękkości warzyw (około 40 minut) Po tym czasie wyciągamy z zupy mięso i warzywa. Mięso oddzielamy od kości i ponownie dodajemy do zupy. Marchewkę kroimy na małe kawałki i również ponownie dodajemy do zupy.  Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki, delikatnie

Smak mojego domu
sałatka meksykańska 2519

kukurydzy z puszki ok. 240 g czerwonej fasoli z puszki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej opcjonalnie: 150 g szynki lub pierś kurczaka lub mięsa (pierś kurczaka lub inne mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu w przyprawie gyros) wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Fasolkę przelewamy zimną wodą. Cebulę oraz papryki kroimy(...)kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Opcjonalnie dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę lub usmażone i wystudzone mięso. Dodajemy sos, doprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce ok. 2 godz. składniki na sos: 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy do warzyw i doprawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Przekąski i potrawy na Sylwestrową Noc 154

Empanadas z meksykańskim farszem     Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką   Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado     Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą      Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym     Grissini     Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą     Drożdżowa rolada(...)mięsem mielonym, kapustą i grzybami     Quesadilla z kurczakiem i warzywami    Tarta z kurkami    Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado    Sycący kociołek z mięsem i warzywami   Imprezowa frittata      Sałatka śledziowa z buraczkami     Bigos   Galaretka z kurczaka      Sałatka

Passions hobbies life
Kotleciki ziemniaczane na RAZ, DWA 159

śmietana 12% lub jogurt grecki. Przygotowanie: Z brokułu wykorzystujemy tylko łodygi, należy   je obrać, ale tylko tą część, która jest najbardziej stwardniała. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Mięso miksujemy lub drobno mielimy ( możne też być mięso z indyka, ale polędwiczki, są najdelikatniejsze). Ziemniaki mieszamy z mięsem, dodajemy starte łodygi brokuła, ser oraz przyprawy (na ostro). Całość wyrabiamy ręką

Moniki Smakołyki