Karkówka w ziołowej marynacie Karkówka jest jednym z najczęściej grillowanych mięs. Najlepiej smakuje gdy wcześniej poleży trochę w pysznej marynacie. Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się wielkim powodzeniem. Polecam dziś fajną ziołową marynatę do karkówki, dzięki której mięso staje się wspaniale aromatyczne, kruche i soczyste! Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki musztardy 1 łyżka masła 3 łyżki(...)rozbijamy. Posypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Wszystkie zioła oraz musztardę, czosnek, masło i olej blendujemy razem na gładką masę *** *** Plastry karkówki smarujemy z dwóch stron powstałą marynatą. Mięso przekładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc *** *** Karkówkę grilujemy lub smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej
Blog z Apetytemlubi się najbardziej lekkie wina czerwone i pije się do prawie każdego posiłku z winem. Pino noir jest pyszne z pieczonymi warzywami, pieczonym drobiem czy rybami i daniami, gdzie mięso połączono z owocami. Wine pairing to przecież wizja łączenia jedzenia z winem, żeby wydobyć “coś” jeszcze. Ma być nam przyjemnie. W łączeniu potraw jest też trochę chemii a nawet alchemii(...)wina. Jakie są podstawowe zasady dobierania wina do dań? Podobne to bezpieczny wybór Przykładowo do deseru podajemy słodkie wino. Ziołowe nuty w winie podkreślą zioła, w których marynowało się mięso. Przeciwieństwa się przyciągają Tłuste i słone mięsa będą dobrze smakować z kwasowymi winami. Regionalność Stawiamy na wino, które pochodzi z tego samego regionu, co potrawa. Wystarczy więc zobaczyć
Ugotowane pozamiatanesztuk skrzydełek kurczaka 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki majeranku 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso myjemy, suszymy i zalewamy jogurtem i sokiem z cytryny. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy całość aby marynata równomiernie pokryła kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Blachę smarujemy(...)olejem, układamy na niej mięso (razem z marynatą) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę
Qchnia po prostupół jajka, plastry kurczaka, grilowaną bagietkę oraz plastry Parmezanu. Po górze sałatkę polać sosem. Sałatka Cezara O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę. Nie grilujmy kurczaka zbyt długo, gdyż mięso będzie suche. W trakcie grilowania można kurczaka sprawdzić widelcem. Najlepiej jest rozchylić delikatnie mięso w najgrubszym punkcie. Jeśli nie jest różowe to znaczy, iż kurczak jest gotowy. Po zdjęciu z grila(...)mięso można owinąć folią aluminiową i tak pozostawić do wystygnięcia. Kurczak zachowa w sobie wszyskie soki, nic nam nie wyparuje. Nie tarłam sera na tarce a pokroiłam w plastry. Sałatkę po przygotowaniu trzeba od razu podać. Jeśli pozostawimy ją w lodówce bagietka nasiąknie sosem i będzie miękka. Możemy także pozostawić ułożenie bagietki i polanie sosem do momentu, w którym będziemy
mecooksjedno z tych dań, które gości bardzo systematycznie na moim stole. Jest bardzo proste w wykonaniu i smaczne. Dziś wersja z wykorzystaniem pomidorów z puszki. Składniki: 25 dag mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) 1 puszka pomidorów w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki oregano i bazylii 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów Szczypta pieprzu Sól do smaku(...)oliwek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 puszki wody Opcjonalnie: łyżeczka czerwonej cebuli Stovit makaron al-dente Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno i podsmażyć rumiano na oliwie. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć około 5 minut (rozdrabniając mięso widelcem), następnie dodać pomidory z puszki, przykryć i dusić około 25 minut. Do puszki po pomidorach wlać do połowy wodę, dodać mąkę
Tradycyjna KuchniaFilet z kurczaka w cieście serowym Kruche i soczyste mięso z kurczaka smażone w cieście serowym to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka (może być również z indyka) 1 jajko 70ml mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 10dkg żółtego sera 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu(...)miseczce mieszamy: jajko, mleko, mąkę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę) *** *** Dodajemy starty lub bardzo drobno pokrojony ser żółty, mieszamy. Filet z kurczaka moczymy w cieście, tak aby dokładnie pokryło mięso z każdej strony *** *** Mięso w cieście smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć kotlety z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy
Blog z Apetytemszykowanie obiadu :D Nacięłam w piersi sporą kieszonkę. Zapakowałam tam żółty ser, pieczarkę pokrojoną i kilka plasterków cebuli. Spięłam wykałaczkami i zapakowałam do naczynia żaroodpornego. Przyprawiłam przyprawą do mięsa i ziołami prowansalskimi. Wrzuciłam też kosteczkę masła ok 2 łyżki, dwie pokrojone pieczarki i połowę cebuli. Tak piekłam w 200 stopniach 40-50 min. Właściwie pod koniec pieczenia prawie mi się(...)przysnęło :P Jak jeszcze dobrze kontaktowałam ze światem przekręciłam mięso kilka razy, żeby równomiernie się opiekło i naszło smakiem masła :D Podałam z kluskami śląskimi, które polałam sosem, co powstał z pieczenia i surówką z kiszonej kapusty. Pyszne, nie za tłuste. Pierś z kurczaka może nie jest najfajniejsza do pieczenia, bo to dość chude mięso. Można łatwo wysuszyć. Człowiek się
Pieprzyć z Fantazjąjajko zwyczajnie stanie na sztorc w zalewie. Zdarza mi się ostatnio robić na oko. Dodaję rozgnieciony czosnek w łupinkach, kilka ziarenek ziela i kilka liści laurowych Najlepiej jak mięso będzie leżakowało w zalewie ok. doby minimum. Wiadomo, im dłużej tym bardziej najdzie smakiem. Jak już wyciągnę z zalewy robię drobne nacięcia i wciskam w nie ząbki czosnku. Smaruję olejem wierzch(...)Wykładam pokrojoną w grube talary cebulę. Wykładam tyle, by przykryła cały wierzch boczku. Dorzucam kilka ziarenek ziela i kilka liści laurowych. Nie żałuję przypraw tego typu. Później jak mięso już się upiecze i tak się je ściąga a zostaje nam rewelacyjny posmak. Tak naszykowany boczek wkładam do rękawa do pieczenia, do którego wlewam odrobinę oleju, by nie przywarł. Piekę
Pieprzyć z Fantazjąwcale ona polska nie jest. Meksykańska ...hmmm, no są w niej składniki charakterystyczne dla ichniej kuchni. Jednak zwał jak zwał, popiszę dziś o mojej zupie meksykańskiej. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych ew. 5 szt. świeżych * 1/2 puszki kukurydzy * 1 marchew * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula(...)ząbków czosnku * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie * woda Mięso mielone podsmażyłam razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodałam pokrojony drobniutko czosnek. Do garnka wrzuciłam pokrojoną w pół talarki marchew i w kostkę ziemniaki i zalałam
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Często prosty sposób okazuje się być najlepszym sposobem :D Tak też było w przypadku mojej karkóweczki :D Chcąc przyprawić mięso do pieczenia nie zaglądałam do internetu - do lodówki zaś owszem :D Do marynaty dodałam to co miałam w lodówce. Smak? Niebo w gębie! Najlepszym i najbardziej chyba wiarygodnym nawet krytykiem w moim domu jest córka. Jeśli jedząc krzyczy(...)wymieszałam ketchup, majonez i sos sojowy. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do marynaty razem z solą. Karkówkę pokroiłam na kawałki ok 1,5 cm grubości. Zestekowałam. Każdy kawałek mięsa nacierałam wcześniej przygotowaną marynatą. Przełożyłam do woreczka, na wierzch wyłożyłam pokrojoną w talarki cebulę i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godzinki. Po tym czasie mięso włożyłam do piekarnika
Pieprzyć z Fantazjąłatwe Liczba porcji : 2 Kebab zamiast mielonego Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę na Bliskim Wschodzie. Mowa o koftach – czyli kebabach z mięsa mielonego nadzianych na patyki. Łączy je nie tylko główny składnik. Słowo kofta, które wywodzi się z języka staro perskiego, oznacza po prostu: mleć. Warto choć na chwilę odejść od klasyki(...)duże pomidory Mała czerwona papryka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj zioła, przyprawy, cebulę i mięso. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zmiksuj kalafiora lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, aż będzie sypki i zacznie przypominać
Niedzielny kucharzgodzin. Codziennie obracamy go na druga stronę i odlewamy (wycieramy) zbierający się płyn. Po zakończeniu peklowania schab parzymy. Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli wędzonej. Do zagotowanej wody wkładamy mięso. Gotujemy 10 minut od ponownego zawrzenia wody. Zostawiamy mięso w garnku z wodą do całkowitego wystudzenia (ja gotowałam wieczorem i zostawiłam do wystudzenia na noc). Ponownie stawiamy garnek z mięsem
mojewypiekiinietylkomały pęczek zielonych szparagów 1 szklanka wody + 2 łyżeczki domowej wegety sól, pieprz odrobina kurkumy 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła odrobina oleju mąka do obtoczenia mięsa Piersi umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części i lekko je rozkroić (pojedynczą pierś przekroić na 2 części). Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Piersi(...)zalać śmietaną i posypać odrobiną kurkumy. Lekko wymieszać. Smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos doprawić. Gotowe danie podać, np. z ryżem. Etapy przygotowywania dania: podsmażanie mięsa, szparagów i wygląd gotowego dania na patelni Pomysł na danie - STĄD
Ugotowaćcucchiaino di origano secco sale, pepe olio d'oliva **** SKŁADNIKI (4 porcje) Zapiekanka 320 g makaronu razowego typu penne 50 g startego parmezanu Pulpeciki 400 g drobiowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek sól, pieprz Sos pomidorowy 400 g passaty(...)Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od zagotowania wody na makaron. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do pó ł miękkości . Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy. Pulpeciki Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki buł ki tartej, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku; doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe pulpeciki, które
La grande e la piccola cuocanajlepsze będą z mocno wędzoną nutą) 1 cebula Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy olejem i oprószamy przyprawą grillową. Grillujemy na patelni lub grillu elektrycznym z dwóch stron, aż mięso się lekko przyrumieni. Zdejmujemy żeberka z grilla. Połową sosu BBQ smarujemy żeberka z dwóch stron i układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa. Naczynie przykrywamy(...)wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Po około 1,5 godziny zdejmujemy folię, smarujemy wierzch żeberek lekko sosem BBQ i pieczemy kolejną godzinę. Po tym czasie odwracamy mięso, wierzch smarujemy pozostałym sosem BBQ i pieczemy kolejne 30-60 minut, aż wierzch będzie apetycznie przyrumieniony. Gotowe żeberka podajemy z upieczoną cebulką
Oka w rosole czyli KaFka gotuje