mięso - 63110 przepisów (strona:2294/4208)

Zupa z brukwi i dyni ze świeżym majerankiem 134

majeranku do doprawienia i dekoracji Korpusy kacze dzielimy na części , zalewamy wodą , solimy i gotujemy na wolnym ogniu . Po upływie godzinki , odcedzamy wywar od kości . Kości można obrać z mięsa , które na końcu wróci do zupy .Do tak uzyskanego wywaru dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę , brukiew , cebulę i dynię . Gotujemy przez około 30 minut , po czym dokładamy również

Ogrodnik w podróży
Sałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry 234

Sałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry – to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Prosta i szybka w wykonaniu, a także bardzo kolorowa – cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie! Delikatny gotowany kurczak w połączeniu z kukurydzą i chrupiącą papryką stanowi przepyszne danie. A do tego lekko pikantny sos curry – mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym

Kulinarne Przeboje
Potrawka z kurczaka na pomidorowo 353

słodka Pieprz cukier Bulion/ woda Niewielka ilość oleju Wykonanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. Przyprawiamy solą i czerwoną papryką. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy mięso. Po chwili dodajemy mieszankę warzywną. Podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajmy koncentrat pomidorowy ( około 2 łyżek ). Doprawiamy pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie

Smaki Ewy
Sałatka Waldorf z jarmużem 209

korzeniowy, bo wydaje mi się, że ma intensywniejszy smak. Oczywiście sałatka Waldorf to nie tylko seler ale i winogrona oraz włoskie orzechy. Sałatka jest pyszna i świetnie pasuje do mięs i wędlin na zimno. Przygotowałam ją do obiadu i też się sprawdziła. Dodatkowo wzbogaciłam sałatkę o jarmuż i jabłko. Zaletą tej sałatki jest to, że jest bez cukru rafinowanego. Owoce

codojedzenia
Jabłka pieczone z kaszą i grzybami 142

Jabłka pieczone podaje się przeważnie w wersji na słodko. Ale kiedy nafaszerujemy je kaszą i grzybami mogą być wspaniałym, samodzielnym daniem albo pysznym dodatkiem do mięsa lub ryby. Takie upieczone jabłuszka kuszą zapachem i smakiem. Są pożywne i bardzo, bardzo smaczne.  Dlaczego jabłka grójeckie są takie wyjątkowe?   Jabłka grójeckie to owoce królewskie. W okolicach Grójca sady założono już

Smaczna Pyza
Wegański gulasz z soczewicy 124

gulasz wołowy, ale soczewica tak długo czekała na swoją kolej, że nie mogłam dłużej zwlekać. Pomysł był jeden – ma powstać coś równie bogatego, obfitego i aromatycznego, ale bez mięsa . Mieszanka warzyw i ziół tworzy pyszny gulasz, który tylko błaga o kawałek chrupiącego pieczywa. Ponieważ mało kto ma czas na gotowanie, życie jest teraz takie szalone, daję wam pomysł

Słodkie Gotowanie
Ocet jabłkowy z soku 146

dobre niepryskane jabłka i przygotowanie z nich soku. Nie można robić soku w tradycyjnej sokowirówce. Ja przygotowałam w wyciskarce ślimakowej. Można jabłka przekręcić przez ręczną maszynkę do mielenia mięsa i wycisnąć sok przez tetrę. Trwa to dłużej ale tak naprawdę to najlepszy sposób jeśli nie mamy wyciskarki do owoców i warzyw. Kto nie jest w stanie zapewnić temperatury

Proste Potrawy
Czy można zrobić w domu jogurt i ser? 109

jogurty? Czy istnieje na rynku produkt, który spełnia wszystkie powyższe wymagania? W poszukiwaniu inspiracji odwiedziłam sklep internetowy https://sklep.puregreen.pl/ W mojej diecie zdecydowanie więcej jest jogurtów i serów niż mięsa i wędlin. Bardzo lubię przygotowywać domowe koktajle owocowe i warzywne przez cały rok. Sery to moja wielka miłość, zwłaszcza włoskie. Mozzarella, grana padano i parmezan to produkty, które często wykorzystuję

Moja smaczna kuchnia
Sos ranczerski (farmerski) 265

sosem farmerskim jest w USA jednym z najpopularniejszych sosów. Amerykanie stosują go prawie do wszystkiego. Sos farmerski to świetny dodatek do frytek, nachosów, pizzy, a także wszelkiego rodzaju mięs. Równie dobrze komponuje się z surówkami i sałatkami. Z podanych niżej składników wychodzi 200 ml dipu. Sos ranczerski uwielbiamy tak bardzo jak sos czosnkowy , a może nawet bardziej? :) Nie powinien być

Kulinarne Przeboje
Sałatka żółto-czosnkowa 224

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Pierwszy raz jadłam ją u znajomych i już od kilku lat jest moją sałatką „awaryjną”. Przede wszystkim

Smaki Na Talerzu
Kasztany karmelizowane 126

Kasztany karmelizowane będą idealne jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny, gęsi i kaczek. 500 g kasztanów, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 50 ml brandy, sól, Kasztany upiec - k asztany włożyć do naczynia z wodą. Te które wypłyną należy wyrzucić, oznacza to że są albo robaczywe, albo zepsute.  Można sprawdzić, ale nie wygląda to apetycznie. (Z prawej strony kasztan

królestwo garów
Konfitowana gęś z fenkułem i quinoą 149

rozmarynu w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gęsim tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 na kilka godzin (przynajmniej 3, ja robiłam prawie 5). Gdy gęś już będzie gotowa, obieramy mięso od kości i rwiemy na kawałki. Fenkuł i cebulę kroimy w półplasterki, podsmażamy chwilkę na 3 łyżkach tłuszczu od konfitowania gęsi, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy sok z pomarańczy

Quinoa Raz!
Risotto z cukinią i grillowane polędwiczki drobiowe 173

Często zamiast ziemniaków robię risotto w bezmięsnej formie - do tego osobno smażę lub piekę mięso. Sprawdza sie to doskonale, dziś zapraszam na risotto z dużą ilością cukinii.  400g polędwiczek z kurczaka 100g ryżu do risotto 400ml bulionu warzywnego 1 duża cukinia lub 2 małe  1 marchewka 2 cebule  50 sera cheddar  sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma

Szefowa kuchni
Warzywny krem z cukinią i natką 110

brak może być dobre masło lub oliwa) szczypta chili Robimy! Nastawiamy 3 litry wody. Gotujemy pierś i dorzucamy obrane i drobno pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy. Wyjmujemy mięso, siekamy drobno i wrzucamy całość do zupy. Siekamy 80% naszej natki i dorzucamy do garnka. Całość miksujemy blenderem. Jeśli jest za gęste, dodajemy wody. To nie ma być papka. Przed podaniem

Latosiowydom
Uda z gęsi na kapuście z pieczarkami 107

dzielnie pomagała przygotowałyśmy uda gęsie na kapuście z pieczarkami i piwem jabłkowym. Wyszły przepyszne. Niestety nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas wielbiciele tego gatunku mięsa mogą sobie pozwolić na taką zachciankę. Zapewniam że warto. A was zapraszam do obejrzenia filmiku jak zrobić takie udka z gęsi i przygotowania ich nie tylko ma Marcina, ale także

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania