mięso - 63110 przepisów (strona:2293/4208)

Pieczone polędwiczki z indyka 282

bułki tartej, płatków kukurydzianych i sera Cheddar. Moczone w kwaśnym mleku przed panierowaniem. Zamiast kwaśnego mleka można użyć maślanki, mleka z octem z białego wina lub jogurtu. Dzięki moczeniu mięso staje się kruche i delikatne. Polędwiczki pieczone w piekarniku można podać np. z młodymi ziemniaczkami i mizerią . The post Pieczone polędwiczki z indyka appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Ciastka maślane z lawendą 171

gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia czerpie się niemal garściami. Nie je się tu mięsa, a wszystkie zwierzęta – konie, kozy, koty i psy – są kochane i szanowane. Bliski kontakt z przyrodą, przepiękna okolica oraz możliwość jazdy konnej (w stylu western) działają kojąco i oczyszczającą

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak zagrodowy na luzie 206

pokrojonego tymianku, 8-10 oliwek, sól, pieprz, ½ szklanki białego wina, wykałaczki, bawełniany sznurek. Z kurczaka wycinamy wszystkie kości. Staramy się, aby nie przeciąć skóry. Płaszcz z kurczaka uzupełniamy ścinkami mięsa, które ewentualnie zostały na korpusie lub oddzieliły się w trakcie luzowania. Wyluzowany płaszcz kurczaka rozkładamy na desce, doprawiamy solą i pieprzem. Na skórze układamy liście pokrzywy albo szpinaku. Zmielone piersi

Leśny Zakątek
Pierś z indyka z cukinią, marchewką i porem, czyli lekki obiad nie tylko dla dzieci 234

bulionu/wody 1 listek laurowy ulubione przyprawy Ponadto: 2 łyżeczki masła Pierś z indyka pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w mące i delikatnie zarumienić na łyżeczce masła. Mięso przełożyć do garnuszka. Cukinię z marchewką zetrzeć na grubych oczkach tarki, a pora drobno pokroić. Na patelni po indyku roztopić pozostałe masło i podsmażyć na nim warzywa (*), które jak będą prawie miękkie

Di gotuje
Botwinka z czosnkiem, jako dodatek do mięs. 231

Botwinka-czyli młode liście i korzeń buraka. Kto nie kocha botwinki. Zazwyczaj ograniczamy się do zupy. Dziś przygotowałam botwinkę jako dodatek do mięsa. PRODUKTY: Pęczek botwinki z małymi buraczkami Duzy ząbek czosnku Łyczka masła Sok z cytryny Koperek Sól Pieprz Łyżka śmietanki ( u mnie 18% ale można dać 30%) Kilka płatków parmezanu (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Liście i łodyżki myjemy, buraczki szorujemy

Kopystką po garach
Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) 326

kawałki kurczaka, bułkę tart ą , łyżkę musztardy oraz obrany ząbek czosnku i cebul ę ; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki (ważące ok. 30 gram), które delikatnie spłaszczamy, formując kształt łzy, charakterystyczny dla nuggets.  Nuggets obtaczamy w kremowej panierce a na końcu

La grande e la piccola cuoca
WEGETARIAŃSKI ŚLEDŹ W SOSIE KOPERKOWYM 152

wyobrażam sobie nie zjeść w ten wyjątkowy weekend porcyjki śledzia i młodych ziemniaczków. Sprawy nieco się skomplikowały w tym roku, ponieważ postanowiliśmy przez jakiś czas nie jeść mięsa. Taki „drobiazg” nie mógł powstrzymać mnie przed podtrzymaniem tradycji, dlatego przygotowałam wegetariańską wersję wspomnianego przysmaku, w śmietanowym sosie koperkowym. I [...] Artykuł WEGETARIAŃSKI ŚLEDŹ W SOSIE KOPERKOWYM pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Sałatka z fasolki szparagowej do obiadu 550

Pyszny dodatek do obiadu,do mięs ,choć przyznam się szczerze ,że ja to ją mogę samą wcinać-jest po prostu pyszna,zupełnie inna a zarazem bardzo prosta do zrobienia-polecam gorąco Składniki: 40 dag fasolki szparagowej 2 młode marchewki pączek natki pietruszki cebulka czerwona 3 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru, ocet ,sól,pieprz -do smaku Przygotowanie: Fasolkę płuczemy,obcinamy

Swojskie jedzonko
Młode warzywa z woka 174

przygotowałam groszek cukrowy w strączkach, zielone szparagi i młodą marchewkę. Pyszne, sycące wegańskie danie, do podania z ryżem, albo makaronem lub po prostu jako dodatek do każdego dania z mięsem lub rybą. Skladniki: 200 g groszku cukrowego 5-6 młodych marchewek pęczek zielonych szparagów olej arachidowy lub sojowy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek imbiru 1 ząbek czosnku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą 253

Curry to sposób przyrządzania potrawy w kuchni indyjskiej, ale nie tylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa  kari  czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest

Słodki Kompromis
Wegetariański Strogonow z boczniaków i pieczarek brunatnych 301

wieprzowej polędwicy albo po prostu z innych, tańszych i bardziej przystępnych niż polędwica części tuszy wołowej (łata i antrykot sprawdzają się super!). Ale można go zrobić zupełnie bez mięsa – z samych grzybów, najlepiej mieszanych, żeby zróżnicować faktury i smaki. Bardzo lubię taką lżejszą wersję Strogonowa, szczególnie latem. Pieczarki oczyszczamy z piasku/brudu używając do tego celu wilgotnego, papierowego ręcznika – grzybów

Karo in the Kitchen
Różne rodzaje ryżu - który do sushi? 198

Odmiany Jedną z odmian jest ryż basmati. Posiada długie białe lub brązowe ziarna, po ugotowaniu nie skleja się i posiada lekko orzechowy smak. Najlepiej używać go do sałatek czy mięs. Często wykorzystuje się go w daniach indyjskich lub tajskich. Inny rodzaj to tzw. ryż paraboliczny, który po ugotowaniu nie skleja się, jest twardszy od ryżu białego i mimo termicznej obróbki

Kuchcik gotuje
Muchy jak się ich pozbyć z domu ! jest na to sposób ! DYI 244

swoim zapachem jak się okazuje odstrasza muchy i te mniejsze i te większe. Wypróbowałam w domu, w pewien gorący poranek, gdy na podwórku leżały ukochane kości psów niby bez mięsa, ale jednak zaczęły przyciągać muchy. I to był dzień testu ! Wyjęłam taki gliniany pojemnik w którym rozpalamy węgiel do grilla nim stawiamy garnek do tajina – tym razem miał

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z młodych ziemniaków do grilla ze smażoną cebulką 264

Pyszna sałatka do grilla i nie tylko ,sprawdzi się również świetnie do obiadu lub po prostu do różnego rodzaju mięs-polecam gorąco Składniki: 4 średnie młode ziemniaczki 2 jajka na twardo cebula mała puszka kukurydzy 2 łyżeczki musztardy francuskiej ok 2 łyżki majonezu ok 2 łyżki śmietany 18 % natka pietruszki(lub koperek-jak wolicie) sól,pieprz, łyżka masła Przygotowanie: Ziemniaki

Swojskie jedzonko
Wykwintny dżem czereśniowy z pieprzem. 179

czas, musiałam zacząć dość wcześnie. Tradycyjne dżemy stoją już na spiżarnianych półkach, a teraz pora na coś bardziej wykwintnego. Dżem z czereśni to drugi z moich ulubionych dodatków do mięs i serów, zaraz po porzeczkowym keczupie , łatwy w przygotowaniu i świetny w smaku. Może trochę zaskakujący, ale takie właśnie nieoczywiste połączenia, są najlepsze. Składniki:  1,5 kg czereśni

Farmażony

Proponowane wyszukiwania