mięso - 63110 przepisów (strona:2295/4208)

Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) 309

kawałki kurczaka, bułkę tart ą , łyżkę musztardy oraz obrany ząbek czosnku i cebul ę ; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki (ważące ok. 30 gram), które delikatnie spłaszczamy, formując kształt łzy, charakterystyczny dla nuggets.  Nuggets obtaczamy w kremowej panierce a na końcu

La grande e la piccola cuoca
WEGETARIAŃSKI ŚLEDŹ W SOSIE KOPERKOWYM 139

wyobrażam sobie nie zjeść w ten wyjątkowy weekend porcyjki śledzia i młodych ziemniaczków. Sprawy nieco się skomplikowały w tym roku, ponieważ postanowiliśmy przez jakiś czas nie jeść mięsa. Taki „drobiazg” nie mógł powstrzymać mnie przed podtrzymaniem tradycji, dlatego przygotowałam wegetariańską wersję wspomnianego przysmaku, w śmietanowym sosie koperkowym. I [...] Artykuł WEGETARIAŃSKI ŚLEDŹ W SOSIE KOPERKOWYM pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Sałatka z fasolki szparagowej do obiadu 535

Pyszny dodatek do obiadu,do mięs ,choć przyznam się szczerze ,że ja to ją mogę samą wcinać-jest po prostu pyszna,zupełnie inna a zarazem bardzo prosta do zrobienia-polecam gorąco Składniki: 40 dag fasolki szparagowej 2 młode marchewki pączek natki pietruszki cebulka czerwona 3 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru, ocet ,sól,pieprz -do smaku Przygotowanie: Fasolkę płuczemy,obcinamy

Swojskie jedzonko
Młode warzywa z woka 159

przygotowałam groszek cukrowy w strączkach, zielone szparagi i młodą marchewkę. Pyszne, sycące wegańskie danie, do podania z ryżem, albo makaronem lub po prostu jako dodatek do każdego dania z mięsem lub rybą. Skladniki: 200 g groszku cukrowego 5-6 młodych marchewek pęczek zielonych szparagów olej arachidowy lub sojowy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek imbiru 1 ząbek czosnku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą 236

Curry to sposób przyrządzania potrawy w kuchni indyjskiej, ale nie tylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa  kari  czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest

Słodki Kompromis
Wegetariański Strogonow z boczniaków i pieczarek brunatnych 279

wieprzowej polędwicy albo po prostu z innych, tańszych i bardziej przystępnych niż polędwica części tuszy wołowej (łata i antrykot sprawdzają się super!). Ale można go zrobić zupełnie bez mięsa – z samych grzybów, najlepiej mieszanych, żeby zróżnicować faktury i smaki. Bardzo lubię taką lżejszą wersję Strogonowa, szczególnie latem. Pieczarki oczyszczamy z piasku/brudu używając do tego celu wilgotnego, papierowego ręcznika – grzybów

Karo in the Kitchen
Różne rodzaje ryżu - który do sushi? 179

Odmiany Jedną z odmian jest ryż basmati. Posiada długie białe lub brązowe ziarna, po ugotowaniu nie skleja się i posiada lekko orzechowy smak. Najlepiej używać go do sałatek czy mięs. Często wykorzystuje się go w daniach indyjskich lub tajskich. Inny rodzaj to tzw. ryż paraboliczny, który po ugotowaniu nie skleja się, jest twardszy od ryżu białego i mimo termicznej obróbki

Kuchcik gotuje
Muchy jak się ich pozbyć z domu ! jest na to sposób ! DYI 228

swoim zapachem jak się okazuje odstrasza muchy i te mniejsze i te większe. Wypróbowałam w domu, w pewien gorący poranek, gdy na podwórku leżały ukochane kości psów niby bez mięsa, ale jednak zaczęły przyciągać muchy. I to był dzień testu ! Wyjęłam taki gliniany pojemnik w którym rozpalamy węgiel do grilla nim stawiamy garnek do tajina – tym razem miał

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z młodych ziemniaków do grilla ze smażoną cebulką 246

Pyszna sałatka do grilla i nie tylko ,sprawdzi się również świetnie do obiadu lub po prostu do różnego rodzaju mięs-polecam gorąco Składniki: 4 średnie młode ziemniaczki 2 jajka na twardo cebula mała puszka kukurydzy 2 łyżeczki musztardy francuskiej ok 2 łyżki majonezu ok 2 łyżki śmietany 18 % natka pietruszki(lub koperek-jak wolicie) sól,pieprz, łyżka masła Przygotowanie: Ziemniaki

Swojskie jedzonko
Wykwintny dżem czereśniowy z pieprzem. 163

czas, musiałam zacząć dość wcześnie. Tradycyjne dżemy stoją już na spiżarnianych półkach, a teraz pora na coś bardziej wykwintnego. Dżem z czereśni to drugi z moich ulubionych dodatków do mięs i serów, zaraz po porzeczkowym keczupie , łatwy w przygotowaniu i świetny w smaku. Może trochę zaskakujący, ale takie właśnie nieoczywiste połączenia, są najlepsze. Składniki:  1,5 kg czereśni

Farmażony
Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką. 200

koperek do dekoracji masło do smażenia sól do gotowania Wykonanie: 1. Farsz: Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Miękki odcedzamy, lekko studzimy i jeszcze ciepły mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego

Izabelawkuchni
Powrót do bystrego nurtu życia, czyli odchudzanie zgodnie z własną naturą. 175

ciepłe.   Ograniczenie ilości i wielkości posiłków - 3 dziennie, a ilość jedzenia taka, jak zmieści się na dłoni złożonej w miseczkę. Posiłki warzywno-białkowe , czyli gotowane warzywa i mięso drobiowe, fasolki, jajka. Owoce jedzone osobno, jako oddzielny posiłek. Z jadłospisu zniknęły produkty , które powodowały duże wahnięcia poziom cukru we krwi - pieczywo, makarony, ziemniaki, słodycze.  No i pożegnałam też

Codziennik Kuchenny
Podudzia z kurczaka po marokańsku 147

mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, a następnie dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, następnie przelać do potrawy i wszystko wymieszać gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż mięso zmięknie, a sos się zagęści Moje inne przepisy na dania z drobiu znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Menu na tydzień: Gotowanie match&mix 186

czym polega gotowanie metodą match&mix ? To inaczej – mieszaj i łącz składniki . Polega to na przygotowaniu różnych składników w dużej ilości (np. pieczonych warzyw, pieczonego mięsa, najczęściej kurczaka) i łączeniu ich w różnych kombinacjach. Elementem łączącym całość – bazą dań – jest np. ugotowany ryż, albo komosa. Gotowanie w ten sposób jest proste, ponieważ pozwala ograniczyć czas

Niedzielny kucharz
Coxinhas... mundialowa i nie tylko przekąska 189

angielskie 3 śmietankowe serki topione Przygotowanie Udka włożyć do gotującej się wody z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i porem z dodatkiem przypraw - gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Gotowe mięso ostudzić, pokroić na mniejsze kawałeczki. Wymieszać z serkiem topionym, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Powstały bulion odcedzić postawić na gazie. Kiedy się zagotuje wsypać mąkę i energicznie mieszać

Gaździnka warzy